Dodaj do ulubionych

Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody

04.11.07, 18:37
Rządowe szpicle w województwach to relikt poprzedniej epoki. Od
kontroli nad przestrzeganiem prawa w samorządach powinno być
Samorządowe Kolegium Odwoławcze, Wojewódzki Sąd Administracyjny i
Naczelny Sąd Administracyjny i wystarczy! Urząd wojewody powinno się
zlikwidować.
Obserwuj wątek
    • Gość: obojetny Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 18:50
      Zlikwidować całe te województwo po co komu ten ciągle kłócący się
      twór,dla kogo ono zostało stworzone? dla stołków w Gorzowie czy
      Zielonej ?
    • Gość: zgorzanin Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.ztpnet.pl 04.11.07, 18:51
      Tak powinno być od początku reformy administracyjnej w 1999 roku.
      Wojewoda tylko kontrola ,rządzenie -marszałek.
      A równowaga Gorzów- Zielona Góra?
      No cóż ,w 1999 roku Gorzów koniecznie chciał wojewodę - no to go ma!
      • Gość: tk Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.backiel.com.pl 04.11.07, 19:29
        to województwo jak IV erpe

dwa kurduple chcą rządzić większością (250 tys wobec 800 tys)
    • Gość: Marszał Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.ztpnet.pl 04.11.07, 19:56
      Paradoksalne jest to ,że pewnie 90% urzedasów z UW głosowało na PO.I
      dobrze wam gamonie-wykształciuchy.
    • Gość: wyborca Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 21:01
      Panu Zychowi za jakiekolwiek wypowiedzi i opinie, po niedawnych
      nieodpowiedzialnych popisach (a wydawało się,że to zrównoważony i
      rozsądny człowiek)serdecznie dziękujemy. Oszukał pan wyborców,
      którzy uważali, że można na liczyć na pana mądrość(przynajmniej w
      sprawach lubuskiego)
    • Gość: bss Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 22:53
      Nooo i wiadomo o co chodzi. Kto ważniejszy i komu władza ? Zielonka
      czy Gorzów, wojewoda czy marszałek ? K..., ale to województwo
      faktycznie ma problemy.
    • Gość: marcin_zielonagora Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.ztpnet.pl 04.11.07, 23:36
      Ciesze sie z takich informacji z kilku powodow:
      1. Im mniej rzadu w terenie tym lepiej. Stanowisko wojewody powinno byc zlikwidowane, cala kontrole moga przejac organy centralne.
      2. Gospodarzem wojewodztwa jest marszalek wiec niech ma narzedzia dzieki ktorym faktycznie bedzie mogl decydowac o regionie.
      3. Decentralizacja jest bardzo wazna w Unii Europejskiej, do tej pory Polska tego nie dostrzegala.
      4. Dzieki tym zmianom bedziemy nareszcie mieli realna korzysc z tego ze Urzad Marszalkowski jest w ZG. Po wprowadzeniu reformy administracyjnej ludzilismy sie ze wstepny projekt zwiekszania kompetencji marszalka zostanie przeglosowany. Niestety projekt upadl a ZG przez kilka lat musiala pogodzic sie z tym ze to wojewoda faktycznie rzadzil w wojewodztwie. Jakos nikt wtedy w ZG nie stekal (tak jak teraz gorzowianie) ze rownowaga miedzy obiema stolicami zostala naruszona. Mielismy pecha i musielismy sie z tym pogodzic. Dlatego smieszy mnie twierdzenie, ze nowe departamenty maja powstac w Gorzowie. Na jakiej podstawie? Przeciez Urzad Marszalkowski jest w ZG. To moze przeniesmy wszystkie departamenty do Gorzowa, a u nas niech bedzie tylko zarzad wojewodztwa. Smieszne to. Nie ludzcie sie gorzowianie ze ktorys z departamentow bedzie w Gorzowie. Urzad Marszalkowski jest w ZG, w Gorzowie umieszczono natomiast biuro ktore m.in. zbiera wnioski i przesyla je do wydzialow w ZG. Urzad Wojewodzki ma u nas delegature, ale wszystkie komorki organizacyjne ktore sa w delegaturze sa tez w Gorzowie. Czy myslicie ze marszalek pozwoli na to zeby czesc departamentow byla w Gorzowie zamiast miec je pod reka w ZG? Oczywiscie ze nie. Taka sytuacja jest po prostu dla zarzadu wojewodztwa (glownie marszalka) bardzo niewygodna. Moze sie zdarzyc ze np. bedzie chcial cos z departamentu to bedzie musial jechac do Gorzowa? Bez przesady.
      5. Powstana dodatkowe etaty w ZG. Nie zycze pracownikom z Urzedu Wojewodzkiego utraty pracy, ala z drugiej strony ciesze sie ze nowe stanowiska powstana w ZG. Po reformie tez nikt sie nie martwil gdzie znajda prace osoby z Urzedu Wojewodzkiego w ZG, Komendy Wojewodzkiej Policji, Wojewodzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej itd.

I jeszcze jedno. Smieszy mnie stekanie niektorych gorzowian ze trzeba rozwalic wojewodztwo bo wojewoda stanie sie tylko skromnym przedstawicielem wladzy w terenie, obdartym praktycznie z wiekszosci swoich dotychczasowych kompetencji. ZG miala pecha przez kilka lat po reformie, teraz czas zeby Gorzow poczul co to jest zachwianie rownowagi pomiedzy obiema stolicami regionu.
      • stupendo popieram 05.11.07, 00:15
        popieram. Marcin ma rację, że nie ma żadnego uzasadnienia tworzenie
        departamentów w Gorzowie tak jak nie było takiego uzasadnienia do
        ich tworzenia przy delegaturze UW w ZG (a propos, pamiętacie jak
        niedawno mówiono ze bedzie likwidowana delegatura UW w ZG? i co,
        Gorzów się tym przejął?). Wojewoda staje się zbędny i już. W
        Niemczech Z tego co się orientuję nie ma odpowiednika wojewody a
        chyba nikt nie zarzuci Niemcom brak koncepcji w kierowaniu państwem.
        CO do obaw o utratę pracy w Gorzowie to przecież nikt z dnia na
        dzień nie wręczy im wypowiedzeń. Poza tym to wyszkolona kadra i
        pracę znajdzie natychmiast. Natomiast do UW w Gorzowie nie byliby
        przyjmowani nowi.
        • budrys77 Re: popieram 05.11.07, 00:51
          Marcinku - faryzejstwo i obłuda zielonogórskiej czyli najwyższej klasy:)
          "Nie będę się cieszył jak sraca pracę ale będę się cieszył gdy w ZG powstana nowe miejsca pracy" hehehehee. NO BO TYLKO NA TO Zieloną Górę stać:))) Zero inwestycji, zero pomysłu na rozwój. Tylko DOJENIE i państwowe posadki za marne 900 zł netto. Dziękuję Bogu, że w Gorzowie politycy myślą głową, a nie dupą jak zielonogórskie patafiany.

Co do Ciebie Stupendo, powinieneś po swojej poprzedniej wypowiedzi zminić nicka na STUPIDO hehehe. Ktoś kto wali prosto z mostu, że "z tego co się orientuję w Niemczech nie ma stanowiska wojewody", powinien pochodzić do szkoły z dobre 5 lat dłużej. Zgadnij DLACZEGO w Niemczech nie ma wojewody, ale również MARSZAŁKA hehehehehehee.

No i na marginesie. Bardzo cieszy mnie propozycja cięć w administracji ale jak znam życie wyjdzie z tego wielkie G. Nie kiwną nawet palcem, jak tylko zainstalują się na swoich fotelach POwskie prowincjonalne aparatczyki. Skończy się na wielkich frazesach i okrągłych słówkach. Przy takich okazjach, widać jednak jak na dłoni, że ZG istnieje TYLKO I WYŁACZNIE dfzięki administracji, a osoby typu Marcin to gros spoleczności tej ubogiej mieściny in the middle of nowhere.
          Czekam z utęsknieniem na likwidację nowotworu lubuskiego. Wtedy dopiero będzie można dostrzec, które miasta i samorządy dobrze wykorzystały czas. Życzę ZG kolejnych "inwestycji" hehehehe
          • Gość: marcin_zielonagora Re: popieram IP: *.ztpnet.pl 05.11.07, 01:46
            Wiesz co budrys, bylem pewien ze odniesiesz sie do tego wlasnie punktu i tylko czekalem ile potrzeba czasu zebys pojwail sie tutaj i odpowiedzial. Nie docenilem ciebie. Ku mojemu zdziwieniu odpowiedziales bardzo szybko :) A wracajac do twojej interpretacji. Wiedzialem ze tak to ocenisz, zreszta czego innego mozna sie po tobie spodziewac. Wszystko mierzysz swoja miarka (jak dla Gorzowa jest cos zle to wina tej okropnej ZG). Jak Wozniak zaproponowal przniesienie kilku wydzialow Urzedu Marszalkowskiego do Gorzowa to nawet nie powiedziales slowa. Coz, taka juz twoja mentalnosc. Nie zapominaj o jednym, ze zabieranie kompetencji wojewodzie to nie wymysl ZG tylko Warszawy.

"Nie będę się cieszył jak sraca pracę ale będę się cieszył gdy w ZG powstana nowe miejsca pracy" - z tym zdaniem sie calkowicie zgadzam. A co w nim jest zlego? Ze ciesze sie z nowych miejsc pracy w ZG? Jestem tego zdania ze w pierwszej kolejnosci osoby z GW powinny dostac propozycje przeniesienia sie do ZG, jesli nie skorzystaja (a na pewno tak bedzie w wiekszosci przypadkow) to wtedy nalezy zatrudnic nowe osoby w ZG. Przeciez Urzad Marszalkowski (ktorego zgodnie z ustawa siedziba znajduje sie w ZG) nie bedzie mial polowy departamentow w Gorzowie. Jakos Urzad Wojewodzki nie ma zadnego departamentu w ZG.

U ciebie nie podoba mi sie przede wszystkim twoja wielka nienawisc do wszystkiego co zielonogorskie, ponadto nie potrafisz obiektywnie ocenic "gorzowskiego podworka". I powiem ci szczerze ze Gorzow kiedys mnie nie interesowal, mialem gdzies to czy Urzad Wojewodzki jest w ZG czy Gorzowie, nie interesowalem sie polityka ale wlasnie takie osoby jak ty nauczyly mnie ze trzeba patrzec na wlasne miasto i region, bo Gorzow sam nam nic nie da. I tak uwazam ze na tej calej reformie administracyjnej wiecej zyskal wlasnie Gorzow niz ZG, co z tego ze mamy duzo urzedow rangi wojewodzkiej, jesli w Gorzowie sa te najwazniejsze. I powiem ci ze ZG nie istnieje tylko dzieki administracji. Polecam przejrzenie danych dotyczacych zatrudnienia w sektorze publicznym. Wielkosci dotyczace Gorzowa i ZG sa bardzo zblizone. Ale pluj sobie dalej, umowmy sie tylko ze na ten zarzut juz wiecej odpowiadac nie bede. Nie rozumiem rowniez dlaczego nazywasz nasze miasto ubogim, jak narazie kolego to w ZG sa wyzsze srednie zarobki niz w Gorzowie. Ale oczywiscie tego nie byles laskaw sprawdzic. O zielonogorskie inwestycje sie nie martw, chyba dawno nie byles w ZG, nie jest u nas tak zle jak to przedstawiasz. Moze nie ma wielkich zagranicznych koncernow (w sumie w tym poteznym Gorzowie jest narazie tylko jeden ktory zalatwili mu politycy i wladze specjalnej strefy ekonomicznej) ale dosc dobrze dziala sektor mniejszych firm (okolo 15 000 podmiotow gospodarczych). Powstaje fabryka Steletu, ktora zatrudni 500 osob, LUG zatrudni 120 osob, Unipak zatrudnil 50 osob, ADB zatrudnilo kilkuset inzynierow. Jak widac nasze miasto jakos sobie radzi. Niestety przez otaczajace nas lasy mamy same problemy i proces przygotowania terenu pod inwestycje trwa wielokrotnie dluzej niz w Gorzowie. Moze zatem tylko w tym ma przewage Gorzow? I przestan juz obrazac nasze miasto, bo w twoim przypadku wiedza na temat ZG jest naprawde niewielka.
            • budrys77 Re: popieram 05.11.07, 10:38
              Wybacz Marcinku ale ja słyszalem jedynie od HMW o utworzeniu w Gorzowie delegatury Urzędu Marszałkowskiego, a nie o przeflancowaniu wydziałów tej instytucji. Jeśli mówił co innego, a ja nie skomentowałem tego - to tylko dlatego że NIE SŁYSZAŁEM NIC TAKIEGO. Osobiście uważam, że wystarczy w Gorzowie delegatura Wielkopolskiego Urzędu Marszałkowskiego i po problemie hehehe.
              Swego czasu byłem dosyć neutralny w konflikcie GW-ZG ale ostatnie 4 lata rządów Bocheńskiego i jego ekipy pozwoliły mi zrewidować poglądy. Zielonogóskie "elyty" to pazerne i zachłanne zbiorowisko prowincjonalnych łajdaków. Miasto ZG istnieje tylko i wyłącznie dzięki pompowaniu publicznych pieniędzy. Wpływ zielonogóskiej "metropolii" na rozwój "regionu" jest wyjątkowo marny lub żaden.

Piszesz o Stelmecie w ZG jako ogromnej inwestycji - przecież ta firma JUŻ BYŁA w ZG i jedynie zmienia siedzibę! Cieszy mnie, że powstaną w ZG miejsca pracy w ogromnym ... tartaku:) W końcu lasów dookoła mnóstwo.
              No i Marcinku TPV to nie "jedyny" światowy koncern obeny w Gorzowie. Od kilku lat działa w Gorzowie Faurecja (ok 500 etatów) i SE Bordnetze (ponad 1000 etatów). Firm z SSE nie chce mi się wymieniać.
              Gorzów staje się przemysłowo - gospodarczym centrum "regionu".
              I właśnie to miasto ma najzdrowsze fundamenty do dalszego rozwoju.
              -------------
              Nowotwór lubuski jest jak rurociąg "Przyjaźń" za PRL - ropa płynie, tylko dlaczego na wschód?
              • Gość: strrr Lubuscy przedstawiciele na GPW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 12:30
                Jeśli chcesz mówić o poziomie rozwoju danego miasta/ gminy, to sprawdź sobie ile
                firm z danego miasta jest na np. giełdzie lub ile rozpoczęło już proces
                przygotowania do debiutu.
                Z całego lubuskiego na GPW notowane są:
                Novita (ZG), Seco/Warwick (Świebodzin), Zastal (ZG). ADB (ZG) z kolei notowana
                jest na giełdzie w Szwajcarii . Do debiutu przygotowują się: Stelmet (ZG), LUG
                (ZG) oraz Lumel (ZG).
                Wśród wymienionych firm nie ma żadnej z Gorzowa. A dlaczego? Dlatego, że Gorzów
                nastawia się na sprowadzanie inwestorów z zewnątrz, co z jednej strony jest
                dobre, z drugiej jednak dyskryminuje rodzime firmy. W przypadku słabej
                koniunktury gospodarczej zagraniczny inwestor zwija się w ciągu kilku dni, bo
                nie jest "sentymentalnie" związany zdanym miejscem.
                Potencjał danego miasta/ gminy buduje się na podstawie rodzimych silnych podmiotów.
              • ryanzg Re: popieram 05.11.07, 15:06
                Tyle, że w Zielonej nie musi być mnóstwo gigantów, żeby to miasto miało dużo
                miejsc pracy. Osobiście wolę mniejsze firmy. Ale jak chcesz to możesz iść i
                składać telewizory na taśmie (bez obrazy).
            • Gość: ANTY SPAM SPAM IP: *.chello.pl 08.11.07, 20:26
              Ciagle dostaje głupawe oferty tak jak ta;/ Witaj!
              Ci przedstawić świetny sposób na zarobienie pieniędzy.
              Ja próbowałam wielu sposobów: płatne reklamy i surfbary i wynik jest taki, że za
              prawie 2 miesiące zarobiłam kilka euro i kilka dolarów. Natomiast jeżeli chodzi
              o wypełnianie ankiet, to przysłali mi w tym czasie dosłownie parę, za które
              dostałam kilka złotych. Więc nie jest to tak jak niektórzy piszą i zachwalają.
              Wejdź na stronę

www.7zlotych.pl/index.php?poleca=20259,
              która daje możliwości sporego zarobku. Ja się już przekonałam, że warto.
              Po pierwsze nie ma możliwości oszukiwania, a po drugie, po zalogowaniu zawsze
              można sprawdzić ile osób zarejestrowało się z Twojego polecenia. Tego nie ma
              nigdzie indziej!
              asiulka29@poczta.onet.pl JA NIGDZIE NIE PODAWALAM SWOJEGO MALIA A
              SZCZENIARA WYSYLA WSZYSTKIM wymazałam e-maile ponad 30 osób I TO JEST
              PORZADKU??Trafila żle gó..ara popełniła bardzo duży
              błąd .Co za kretyn udostepnia e-male
          • stupendo Re: popieram 05.11.07, 11:29
            Nie ma jak zaczynać prasówkę od takich wypowiedzi.

Budrysie! zanim kogoś poślesz do szkoły i zmienisz mu nick na
            stupido sam naucz się czytać. zmanipulowałeś moją wypowiedź żeby
            zagrała ci w bluzgach z godziny 00.50.

Nie napisałem wcale, że w Niemczech nie ma wojewody, bo to jest
            oczywiste. napisałem że nie ma odpowiednika wojewody, czyli
            federalnego szpicla w ich krajach związkowych. ale mogę zgodzić się,
            że przykład niemiecki nie był najlepszy ze względu na zbyt różny
            ustrój tego kraju. tyle, że, o mądry budrysie, ciekaw jestem wiedzy
            niemieckich kolegów na temat naszego ustroju i stąd ciekaw jestem
            ilu spośród nich wysłałbyś do szkoły? bo przecież ty masz monopol na
            mądrość i jakiś papier uprawniający cię do stwierdzania kto jeszcze
            powinien iść do szkoły a kto już może samodzielnie funkcjonować.

Gdybyś jednak chciał rzeczywiście podać jakiś argument przeciwko
            temu co napisałem wyżej powinieneś podać przykład jakiegoś
            rozwiniętego państwa sprawnie funkcjonującego dzięki właśnie
            rządowym przedstawicielom w samorządzie! ale oczywiście musiałbyś
            pewnie dużo czasu spędzić w Wikipedii.

Odnosząc się jeszcze do twojej wypowiedzi, że należałoby zlikwidować
            ten „nowotwór”, jak byłeś łaskaw zauważyć, muszę stwierdzić, że
            niestety nie zaproponowałeś nic konstruktywnego. był już jeden co
            namawiał do "zlikwidowania wszystkiego, żeby nie było niczego", ale
            on zyskał w kraju raczej wątpliwą sławę. najłatwiej jest zawsze
            burzyć. ty zresztą chyba jesteś z tej odchodzącej ekipy. wnioskuję z
            odwołania do Boga i nienawiści do PO (oczywiście pewności mieć nie
            mogę i mieć nie chcę). oni specjalizowali się właśnie w burzeniu……
            no i odejdą dziś o godzinie 15.00 zwiastując mi tym samym gaudium
            magnum.

Reforma administracyjna pochłonęła ogromne środki i wiele pracy
            różnych rządów. ktoś kto teraz chce zafundować Państwu podobną
            rozrywkę musi być wielkim "luzakiem". a argument o ewentualnych
            zyskach w administracji po zlikwidowaniu województwa lubuskiego
            można między bajki włożyć. te same budynki byłyby pełne tych samych
            ludzi, to ci mogę obiecać.

No i na koniec jeszcze twój cytat:
            "Dziękuję Bogu, że w Gorzowie politycy myślą głową, a nie dupą jak
            zielonogórskie patafiany".

To jest wypowiedź rzeczywiście godna mądrali, który wysyła innych do
            szkoły.... a jaka merytoryczna????! Tylko dodać jeszcze ten
            śmiech „hehehehehehehehehehe”.

koniec

• Gość: ele. Re: popieram IP: *.ztpnet.pl 05.11.07, 12:47
            budrys77 staje sie coraz ordynarny [ tracisz nerwy ,a to nie dobry
            objaw oj szybko zawału dostaniesz i nogami do przodu !] i co poczna
            twoji protektorzy z Poznania ? na kim opra prymitywną propagade
            wielkopolską ? co sie stanie z marzeniem Poznania dojsca do granicy
            z Niemcami ? .Czy ty martwiłes sie jak ludzie z Komendy woj. jedzili
            codziennie do Gorzowa ? ty faryzeuszu gorzowski ,jakos cicho
            siedzałes , a wy świetowalisce dzien powstania wojewody w Gorzowie !
            [ pamietamy jak sie cieszyliscie ale ten sie cieszy KTO SIE OSTATNI
            CIESZY ! ] budrys 77 paniał !!! to ruki po szwach !!! buahahahaha
      • Gość: zielonka Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.ztpnet.pl 05.11.07, 12:37
        Brawo marcin -zielonagora , wypunktowałes wyjców z Gorzowa , punkt
        po punkcie , a te wycie by rozwalic Lubuskie to wyja prowokatorzy z
        Poznania [ mieszkajacy w wielkopolskim ! Gorzowie ] Narescie
        reforma samorządowa nabiera europejskiej demokracji .[ wyjce z
        gorzowa opanowli portal - gorzowski i zielonogorski WYJĄ plują
        charcza sikaja a co nie który bąki smierdzace puszcza ! to typowe
        gorzowskie wyjce ]
    • Gość: słubiczanin Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 08:27
      Nasz wojewoda to reprezentuje
    • Gość: mie-cz Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 13:35
      Ujadacie i kłócicie się ci z Goorzoowa i ci z Zielonej. A co ma powiedzieć cała
      reszta pomiędzy? Zgadzam się że urząd wojewódzki trzeba bardzo ograniczyć i w
      ilości urzędników i w kompetencje. Zgadnijcie jednak kto to zrobi? Powiem coś
      więcej. Należy również bardzo solidnie rozliczyć urzędników marszałkowskich
      zanim przekaże się im nowe zadania i większe pieniądze. Ujadacie na forach a czy
      zadaliścvie zasadnicze pytania wybranym przez siebie radnym wojewódzkim i
      posłom. Zanim zabierzemy się za ustawianie po kątach innych odpowiedzmy sobie na
      pytanie : w jaki sposób każdy z nasz korzysta z demokracji i wolnych wyborów.
      Wybrałeś swojego radnego czy posła to stawiaj go na baczność, po nazwisku i
      rozliczaj z podejmowanych decyzji. Pokazuj jego zaangażowanie, i wiedzę w
      naprawianie lubuskiego nowotworu. Nie łudźcie się, że ktokolwiek odważy się
      nawet rozmawiać o likwidacji lubuskiego nieszczęścia. Dopóki to nie nastąpi
      weźmy na tapetę poszczególnych radnych i zadawajmy im merytoryczne pytania. Na
      przykład: dlaczego marnuje się publiczne pieniądze na mrzonki wicemarszałka
      Ciemnoczołowskiego. Latać z Babimostu może za swoje pieniądze. To jest tylko
      jeden z tematów. Kolejnym może być choćby ekologia, turystyka, gospodarka rolna
      i wodna itp. Od samego jazgotu żaden mechanizm się nie naprawi. Szczególnie
      mechanizm lubuski.
      • Gość: bss Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 15:15
        O to chodzi sympatykom tego nowotworu, a szczególnie politykom
        ( jeżeli można ich tak nazywać ) by dzięki lubuskości dobrze żyć.
        Dla nich lubuskość to bardzo dobre i dobrze płatne posady czyli
        dobry sposób na życie pomimo, że z tej dobroci nie korzystają
        zwykli mieszkańcy tego województwa .
        Wspomniałeś o Babimoście będącym typowym przykładem. iż ambicje
        i zamiary przerastają możliwości oraz zdrowy rozsądek. Dookoła duże
        porty lotnicze , do których należy jedynie poprawić i wyremontować
        połączenia drogowo-kolejowe by do nich dotrzeć jak najszybciej.
        Berlin jest lotniczym oknem niemal na cały świat, a po zbudowaniu
        nowego portu zwiększy swoją ofertę jeszcze bardziej. Pobliski
        Wrocław i Poznań pomimo konkurencyjności wspomnianego Berlina też
        dają spore możliwości w połączeniach lotniczych. Tak więc po jaką
        cholerę walić pieniądze w coś co jest właściwie niepotrzebne , nie
        generuje i nie będzie generować żadnych zysków ? Niestety, ale chęć
        fruwania za friko i korzystanie z dobrodziejstw jakie daje istnienie
        tego tworu to cel nadrzędny tzw. Lubuszan.
        Ciągłe spory o urzędy, debaty o turystyce i gospodarce nie
        dające w zasadzie zwykłym mieszkańcom nic oprócz udoju kasy dla
        debatujących to rzeczywistość dnia dzisiejszego. Plany, wizje i
        urojenia to jedyne możliwe osiągnięcia w porównaniu z większymi
        województwami, a przykładem niech będzie Trójmiasto Lubuskie. Miało
        być godnym partnerem dla Berlina, Wrocławia i Poznania, a pozostało
        jedynie wirtualnym tworem w głowach jego pomysłodawców. Wystarczy
        zajrzeć na stronę tego tworu by stwierdzić, że oprócz debat o
        historii oraz wyborów miss nic szczególnego się nie znajdzie co
        miałoby dawać wymierne efekty w rozwoju np. Nowej Soli.
        Tego województwa nikt nie naprawi dopóki będą dwie stolice
        dzielące twór na dwie walczące ze sobą części. Bitwa nie toczy się o
        rozwój regionu, bitwa toczy się o to kto ważniejszy i kto ma mieć
        więcej urzędów. Jaką korzyść mają pozostałe miejscowości poza
        Zielonką i Gorzowem ?
    • Gość: uradowany Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.ztpnet.pl 05.11.07, 19:52
      No nestety,czas Gorzowa dobiega końca.Tyle czasu poniewierali całe
      nasze województwo.Pluli,walczyli o wszystko i grabili.Nie zapomnę
      wykopywanych drzewek z przed byłego UW w Zielonej Górze.A ja głupi
      na PiS głosowałem a to PO im taką kuchę wysmarzyła.HE,HE budrys
      nie??
      • budrys77 Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody 06.11.07, 11:02
        Gość portalu: uradowany napisał(a):
        > HE,HE budrys nie??

Kupa złego na jednego:) Przywykłem do tego, że zielonogórzanie mają łajdactwo we krwi, no ale czego innego oczekiwać? Potomkowie komunistycznych aparatczyków i aparatu bezpieczeństwa bez zasad i honoru.
        Zamiast dyskutować z głupcami, poprostu poczekam. Likwidacja nowotworu lubuskiego w pełni okaże pasożytnictwo i megalomanię tej dolnośląskiej mieściny.
        Podpinanie się pod sukcesy Nowej Soli, Świebodzina czy Żar to już standard. Nie mówiąc o armii "załatwiaczy" z panem Zychem na czele. Ot, gospodarka po wołyńsku.
    • Gość: anty goszuf to pani Bukiewicz wsyztsko jedno??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.11.07, 22:53
      przecież pani reprezentuje Zieloną Górę, nalezy zabrać wsyztskie
      urzedy z goszofa i przneisc do prawdziwej stoilyc województwa,
      zrestza na poludniu mieskza najwiecej lubuszan
      • Gość: sławek Re: to pani Bukiewicz wsyztsko jedno??? IP: *.backiel.com.pl 05.11.07, 23:04
        puknij sie czołem w ikarusa

gdzie poza zieloną Górą masz na południu lubuszan?
        my sie pod tym pojęciem niepodpisujemy.
    • Gość: uradowany Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.ztpnet.pl 06.11.07, 17:16
      Przywykłem do tego, że zielonogórzanie mają łajdactwo we krwi, no
      ale czego innego oczekiwać? Potomkowie komunistycznych aparatczyków
      i aparatu bezpieczeństwa bez zasad i honoru. -tak napisał budrys.77
      Nigdy nikomu publicznie tego nie mówiłem,lubiłem się z tobą
      pqdroczyć-po twoiich słowach j/w koniec z tobą -JESTEŚCW..EM a ja
      nie czuję się potomkiem 'komunistycznych aparatczyków" mam 55 lat i
      ty gnoju jesteś dla mnie h...em! koniec.
    • Gość: ela Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.11.07, 13:15
      Niech zlikwiduja zgodnie z zapowiedziami w kampanii senat.
    • Gość: tero Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.ztpnet.pl 09.11.07, 23:53
      A ja dziękuje Radiu Zachód za audycję na ten temat. Kompetentna i
      bardzo przygotowana audycja Otwarty Mikrofon, Sam sie w niej
      wypowiadałem. Tylko niech PO będzie konsekwentne. Polska musi stać
      samorządem!
    • Gość: bss Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 03:24
      -zmiana ordynacji wyborczej
      -partie polityczne bez finansowania przez budżet państwa
      -mniejsza ilość województw
      -województwa, a w zasadzie regiony samorządowe
      -i inne cuda

ciekawe czy to nastąpi? Znając życie to chyba nie.
    • Gość: primordial Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.07, 19:06
      "-zmiana ordynacji wyborczej
      -partie polityczne bez finansowania przez budżet państwa
      -mniejsza ilość województw
      -województwa, a w zasadzie regiony samorządowe
      -i inne cuda

ciekawe czy to nastąpi? Znając życie to chyba nie."

Juz dzisiaj podala prasa: nie nastapi. PO przehandlowalo ordynacje
      wyborcza za poparcie PSLu. A poniewaz PSL wywalczyl sobie tez kilku
      wojewodow, nie sadze aby zmniejszali liczbe wojewodztw. Nie bedzie
      tez podatku liniowego itd itd.
      • Gość: bss Re: Platforma: trzeba odchudzić służby wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 00:27
        Kiedyś miała być druga Japonia, nie tak dawno Irlandia, a
        pozostanie nadzieja na cud jako nasza narodowa specjalność.
        Obiecanki cacanki, a głupiemu radość - od wielu już lat ciągle
        aktualne. Nabijanie ludzi w butelkę by dorwać się do ... .
        Emeryci i renciści oraz ci na wszelakich zasiłkach - uważajcie bo to
        na Was spadnie ciężar naprawy finansów państwa. Wasze hulaszcze i
        bestroskie życie zbyt dużo kosztuje nasze rządy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka