Dodaj do ulubionych

Gorzów na skraju bankructwa ? artykuł we "Wprost"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 10:07
1. Wszystkim zielonogórskim miłośnikom "gospodarnego inaczej" tj. po SLD-
owsku prezydenta Jędrzejczaka z bratniego Gorzowa dedykuję artykuł z
tygodnika "Wprost" z 7 września br. ze str. 22-24 autorstwa M. Zawadzkiego i
M. Zielińskiego pt. "Gierek komunalny. Samorządowcy nałożyli na nasze szyje
pętlę wielomiliardowego zadłużenia". Gorzów wg zamieszczonej tam mapki,
należy do ścisłej czołówki krajowej wg długów w % i zajmuje po Krakowie i
Gdańsku 'zaszczytne' TRZECIE MIEJSCE w kraju (54%). Do katastrofalnych 60%
brakuje tylko 6%, po tym następuje ogłoszenie upadłości miasta.

2. Jakie to niesie skutki dla miasta i jego mieszkańców:
I. Żegnajcie unijne fundusze pomocowe (bankrutom nie daje się kasy).
II. Gasną latarnie w mieście, nieodśnieżone ulice, brak wody w kranach,
zaśmiecone ulice, rozpadające się chodniki i jezdnie, brak pieniędzy
na oświatę i pomoc społeczną.

3. Do tego stanu rzeczy w znacznym stopniu przyczyniła się budowa chluby
miasta kompleksu "Słowianka". Koszt jej budowy przekroczył 1/4 roczengo
budżetu miasta. Jest to sakramencko dużo, ponadto do tego interesu budżet
miejski cały czas będzie dopłacać.

4. Budowa "Słowianki" miała typowy charakter propagandowy robiony przed
kampanią wyborczą przez ekipę lewicową ekipę Jędrzejczaka i jego ludzi, nie
nadaremnie, jej otwarcie zbiegło się z wyborami samorządowymi, co
przysporzyło głosów i przyczyniło się do jego zwycięstwa w pierwszej turze
wyborów, a także do zwycięskich wyborów do Radzie Miasta.

5. Aby uzyskać pieniądze na inwestycje i zdążyć na czas, miasto sprzedawało
w pośpiechu i na swoją niekorzyść m.in. elektrociepłownię (poniżej
wartości). Gdyby robiono to w korzystnym dla siebie terminie uzyskana kwota
mogłaby być większa.

6. Miasto nie zrobiło studium skutków finansowych jakie pociągnie za sobą
tego typu inwestycja co "Słowianka". Mówiąc językiem ekonomii - nie powstaje
tu żadana wartość dodatkowa. Obawy te podnosili zresztą radni opozycyjni
Gorzowa, tylko nikt nie chciał słuchać.

7. Budowę nadzorował wiceprezydent Korski i wiedział o różnych dziwnych
rzeczach jakie działy się w trakcie budowy. Podejrzewano zawyżanie kosztów
przy robotach budowlanych przez niektórych wykonawców. Część z nich
odwdzięczyła się dyskretnym poparciem funduszu wyborczego SLD. Pan Korski
został za tę wiedzę sowicie wynagrodzony odpowiednim stanowiskiem w
administracji rządowej. Jego przygotowanie zawodowe inżyniera budowlańca jest
bliskie zeru, on po prostu siedzi na stołku i pilnuje interesów kumpli.

8. Działania Korskiego grożą całemu województwu i wszystkim jego
mieszkańcom, może on lobbować takie przedsięwzięcia, które bez względu na
koszty doprowadzą do zadłużenia wszystkich mieszkańców województwa i tych z
Gorzowa i tych z Żagania czy Rzepina. Pojawiły się pierwsze jaskółki - budowa
lotniska, w ramach przewału rządowego robionego przez byłego barona SLD z
Warszawy Andrzeja Piłata,oddelegowanego do pracy w Ministerstwie Gospodarki,
gdzie jest wiceministrem. Nie jest to przypadek, temat lotnisk towarzysze z
SLD właściciele państwa rozgrywają wspólnie - wystarczy zobaczyć co dzieje
sie z projektami lokalizaji drugiego lotniska dla Warszawy, gdzie walczą ze
sobą tacy potentaci jak Kulczyk i Komorowski, którzy wcześniej wykupili
potężne połacie ziemi i liczą na to, że to na ich terenach ono powstanie.
Widać towarzysz wojewoda Korski też się chce na to załapać. Ciekawe do kogo
należy teren na którym miałoby powstać lotnisko pod Gorozwem. Nie wierzę, że
na terenach jakiejś agencji rządowej, mimo, że takie zapewnienia padają w
lokalnej telewizji. A przyzwolenie i poparcie gorzowian ma się uzyskać
poprzez zaszczepianie chorej niechęci i rywalizacji do Zielonej Góry.
Scenariusz jest prymitywnie prosty. Wobec zbliżającej się klęski wyborczej
SLD trzeba wyrwać kasę z państwa. Mimo, ze budżet państwa jest w fatalnym
stanie forsowany będzie program kompleksowej modernizacji jakiejś dziedziny
gospodarki narodowej. Tą dziedziną będzie lotnictwo. Pod pozorem jego
modernizacji, bez oglądania się na bardziej potrzebne pieniądze na
autostrady, będzie się wmawiało ludziom, że jeżeli teraz się nie właduje w
przedsięwzięcie dużej kasy, to grozi nam zapaść cywilizacyjna. I co ...
obciąży się szkoły i uczelnie podatkami, zaciągnie się kolejne długi przez
państwo i ruszy się w szaloym tempie z budową lotnisk. O ich lokalizaji będą
oczywiście decydować funkcjonariusze SLD oddelegowani do pracy w urzędach
centralnych - oni będą czuwać nad wyborem placów pod budowy, przetargów itd.
Dość. Pan Korski też jest w tej grupie i widać, że już zaczął realizację
przewału pod hasłem budowy lotniska, które zadłuży województwo, podobnie
jak "Słowianka" zadłużyła Gorzów. A wszystko to dla kiełbasy wyborczej Panie
i Panowie.

Patrzmy na ręce fachowcom od niepotrzebnego zadłużania i gońmy ich daleko
od siebie precz.

Obserwuj wątek
    • Gość: hapag Panie chroń przed takimi ekonomistami jak Urwis ! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 10:42
      Tyle bzdur w jednym miejscu zniechęca do polemiki.
      Czemu miałby służyć ten wątek ? Poprawie samopoczucia zielonogórzan ?

Piszesz nieszczęsny Urwisie, że bankrutom nie daje się unijnych funduszy.
      Odpowiadam - są prowadzone prace nad ustawą o finansach publicznych, która ma
      pomóc samorządom wydającym pieniądze na INWESTYCJE. Gorzów jest w czołówce
      miast TAK WŁAŚNIE wydających swe środki.Z pewnością będzie za to premiowany.

Mieszasz prawdy i polteczki -w sumie mocno kłamiesz.

Gorzów nigdy nie sprzedawał elektrociepłowni ponieważ... nie był jej
      właścicielem. A u Ciebie cały długaśny wywód na ten temat.
      Po co ? Chyba po to aby dowieść wszystkim jak pobieżny i tendencyjny jest twój
      tekst.
      "Słowianką" się nie podniecaj i nie uprawiaj pseudoekonomii. Inwestycja ta z
      pewnością się doskonale opłaciła w kategoriach społecznych. Wielu
      dawnych "gostków" spod budki z piwem dzisiaj jest wiernymi klientami tego
      przybytku.Wybrali sportowy styl życia i teraz pakują na siłowni, chodza do
      sauny itp. Długofalowe skutki nie do oszacowania. Wierz mi, obserwuję to
      zjawisko od dłuższego czasu i ...zazdroszczę Jędrzejczakowi dobrego pomysłu.

Twoje osobiste wycieczki odnoszące się do wymienionych osób są nieciekawe bo
      ty sam jesteś NIEWIARYGODNY. Tak,tak...

• Gość: urwis Re: Powiedz to unijnym finasistom urzędasie od Jed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 10:54
        Powiedz to unijnym fachowcom od finansów i dzinnikarzom z Wprostu, a nie
        atakuj ad personam przydupasie pijaczka z UM i turysty olimpijskiego.
        Ustosunkuj się do każdego punktu i będziemy gadać.
        • Gość: zorro Re: Powiedz to unijnym finasistom urzędasie od Je IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 11:04
          Drogi Urwisku..
          Sugerujesz,że również takim miastom jak Gdańsk i Kraków grozi banktuctwo i
          zamknięcie unijnych dotacji?? Ty wolałeś przyczepic sie do Gorzowa
          Zastanów sie "Stary".
          Pozdrawiam
          • Gość: zgora Re: Powiedz to unijnym finasistom urzędasie od Je IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 11:56
            Dlaczego porownujesz Krakow, Gdansk do Gorzowa?? Te miasta maja wielki
            potencjal (smiem twierdzic ze o wiele wiekszy od Gorzowa), tak czy innaczej
            dadza sobie rade. Krakow - historyczna stolica Polski, bardzo rozwinieta
            turystycznie, dobra infrastruktura, Gdansk - miasto portowe; dodatkowo
            wspomniane miasta sa znacznie wieksze od Gorzowa. Prawda jest taka, ze wladze
            Gorzowa troche "przeinwestowaly". Czytajac ten artykul (mimo ze jestem z
            Zielonki) nie odczulem, ze mial on poprawic humory Zielonogorzanom.
        • Gość: hapag Re: Powiedz to unijnym finasistom urzędasie od Je IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 11:33
          Gość portalu: urwis napisał(a):

> Powiedz to unijnym fachowcom od finansów i dzinnikarzom z Wprostu, a nie
          > atakuj ad personam przydupasie pijaczka z UM i turysty olimpijskiego.
          > Ustosunkuj się do każdego punktu i będziemy gadać.

No, tak ! Ręce opadają w sporze z takim pseudopolemistą. Masz jednak jakąś
          perspektywę przed sobą, gazety czytasz...Może jeszcze zatem zmądrzejesz.
          Ja jednak na ten moment nie będe czekał. Cześć.
          • Gość: Karol Re: Powiedz to unijnym finasistom urzędasie od Je IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.03, 23:36
            A ja wiedziałem że ta SSłowianka im się czkawką odbije goszofa nie stać na taki
            basen i jeszcze przez wiele wiele lat będą ciężko bulić za swoją głupotę. A w
            zielące i tak powstaną baseny ale będą bardziej ekonomiczne co nam wyjdzie
            tylko na dobre.
    • Gość: kubek Re:Urwis to analfabeta IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 17:13
      przeczytaj jeszcze raz , zobacz mapkę .
      Ale chyba nie zrozumiesz .
      Więc ci wytłumaczę tam chodzi o powiat gorzowski a nie miasto Gorzów.
      • Gość: Bartoo Re:Urwis to analfabeta IP: 212.244.66.* 04.09.03, 18:34
        Mapy trzeba umieć czytać:))) A swoją drogą, nie jest tak źle skoro nowe
        inwestycje w toku (trasy średnicowe i obwodnica zachodnia), a kolejne za pasem
        (nowe drogi, kanalizacja i wodociągi, Centrum Edukacji Artystycznej z salą
        koncertową i inne). O inwestycjach komercyjnych (jak pole golfowe i nowe
        zakłady w Specjalnej Strefie Ekonomicznej) możecie poczytać na gorzowskim
        forum. Prezydent Gorzowa to mistrz w ściąganiu środków "pozamiejskich" typu
        środki UE i funduszy pomocowych. Nawet Słowiankę wybudowano w zancznej części
        ze środków "zewnetrznych". Chej:)
      • tezgucio Urwis to nie analfabeta 04.09.03, 21:05
        Zna wszystkie litery i potrafi je połączyć w słowa.
        • Gość: urwis Re: Jak mi przykro, żem nie cooootaaassss ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 22:29
          O jak mi przykro żem nie coootaaasss.
          To ja wysiorbałem wodę z ZWiK w Gorzowie za 600 tys. i za to mnie, nie
          Słowiankę podacie do sądu ?
    • Gość: ROB Re: Gorzów na skraju bankructwa ? artykuł we 'Wpr IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 21:53
      Człowieku mylisz pojecia !!!!! - widać nie umiesz czytać powiat to nie
      miato !!!! - nie jestem zwolenikiem Gorzowa ale należy czytać z uwagą !!.
      Problemy ma powiat Gorzowski - obejmujący swoim terenem miasto Kostrzyn +
      tereny wokół Gorzowa ale bez Gorzowa - bo istnieje jeszcze takie pojęcie jak
      gmina Gorzów podobnie jam gmina Zielona Góra
      • Gość: Urwis Re: argumenty na rzecz tezy, żem kłamca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 23:00
        Słowianka
        - kosztowała ponad 50 mln zł - prawda x fałsz
        - została oddana do użytku w czasie kampanii wyborczej - prawda x fałsz
        - ze sprzedaży elektrociepłowni pieniądze poszły na S-nkę - prawda x fałsz
        - budowę nadzorował p. Korski - prawda x fałsz
        - zalega z opłatami za wodę ZWiK - prawda x fałsz
        - Gorzowianie zapoznali się ze studium skutków finansowych - prawda x fałsz
        - na bilet na basen stać każdego bezrobotnego - prawda x fałsz
        - miasto nie dotuje przedsięwzięcia - prawda x fałsz
        - MENiS dołożył do inwestycji - do 5%, do 10%, do 15%, do 20%, powyżej
        - PFRON dołożył do inwestycji - do 5%, do 10%, do 15%, do 20%, powyzej

Urwis to:
        - analfabeta - prawda x fałsz
        - debil - prawda x fałsz
        - cootaaasss - prawda x fałsz
        - chory na głowę - prawda x fałsz
        - łapówkarz - prawda x fałsz
        - chory z nienawiści - prawda x fałsz

Przeczytaj zakreśl właściwą odpowiedź i spójrz na siebie w lustro, czy czasami
        nie uciekasz wzrokiem od siebie ?
        serdecznie pozdrawiam wasz urwisek
        • Gość: pion Re: argumenty na rzecz tezy, żem kłamca IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.09.03, 22:53
          Wyluzuj, niech budują sobie wieżę Eifla.
          Jak staną się Paryżem cieszmy się razem z nimi.
          Na razie marzą o połączeniu z Kreutzbergiem.
          To też nie jest głupie. Zawsze to lepiej od sprowadzenia do ZG
          rolników z Górzykowa, aby na stokach w okolicach Palmiarni uprawiali
          winoroślowy samogwałt.
          • Gość: urwis Re: moim zamiarem nie było gnojenie gorzowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 23:36
            Źle odczytałeś moje zamiary. Wcale nie zależy mi na znieważaniu gorzowian,
            wręcz odwrotnie, dobrze im i nam zielonogórzanom życzę. Jesteśmy mentalnymi
            bliźniakami. Artykuł we Wprost, bardzo ciekawy, mówi o poważniejszym problemie,
            o jakości pracy samorządów. Za mało nasi sternicy uczą się i słuchają mądrych
            ludzi takich jak np. Stefan Bratkowski, którego działalność zarówno
            publicystyczną jak i popularnonaukową zasługuje na poznanie i korzystanie z
            recept, którymi pragnie się podzielić.
            Zielonogórzanie zabierający głos w dyskusji o problemie zarządzania miastem
            często popełniają błąd przeciwstawiając rządy rzekomo dobrych samorządowców z
            Gorzowa złym z Zielonej Góry. Ja twierdzę na podstawie obserwacji faktów, że
            jest to zabieg chybiony. Obydwa miasta nie miały ani wybitnych ani nawet
            przeciętnych prezydentów. Po prostu miastami zarządzali amatorzy. Informacje
            zawarte w cyt. artykule tygodnika uświadamiają nam tę przykrą prawdę.
            pzdr. urwis
            • Gość: pion Re: moim zamiarem nie było gnojenie gorzowian IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.09.03, 23:49
              A moim robienie komukolwiek przykrości.
              Zgadzam się z konkluzją i tak możesz rozumieć
              moje propozycje dla Gorzowa. Ich małpy ich cyrk.
              W Gorzowie głupota jest chociaz ambitna,
              podczas gdy Zielona zamienia się w Małomice,
              a to inny rodzaj głupoty. Po gorzowskiej zostanie coś,
              po naszej ziemia orna.
            • Gość: kubek Re: moim zamiarem nie było gnojenie gorzowian IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 08:02
              Gość portalu: urwis napisał(a):

> Źle odczytałeś moje zamiary. Wcale nie zależy mi na znieważaniu gorzowian,
              > wręcz odwrotnie, dobrze im i nam zielonogórzanom życzę. Jesteśmy mentalnymi
              > bliźniakami. Artykuł we Wprost, bardzo ciekawy, mówi o poważniejszym
              problemie,
              >
              > o jakości pracy samorządów. Za mało nasi sternicy uczą się i słuchają mądrych
              > ludzi takich jak np. Stefan Bratkowski, którego działalność zarówno
              > publicystyczną jak i popularnonaukową zasługuje na poznanie i korzystanie z
              > recept, którymi pragnie się podzielić.
              > Zielonogórzanie zabierający głos w dyskusji o problemie zarządzania miastem
              > często popełniają błąd przeciwstawiając rządy rzekomo dobrych samorządowców z
              > Gorzowa złym z Zielonej Góry. Ja twierdzę na podstawie obserwacji faktów, że
              > jest to zabieg chybiony. Obydwa miasta nie miały ani wybitnych ani nawet
              > przeciętnych prezydentów. Po prostu miastami zarządzali amatorzy. Informacje
              > zawarte w cyt. artykule tygodnika uświadamiają nam tę przykrą prawdę.
              > pzdr. urwis
              czy do ciebie nic nie dociera ten artykuł nie dotyczy gorzowa
              • Gość: urwis Re: dotyczy kolego Kubku dotyczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 14:58
                Kolego lewy demokrato, artykuł dotyczy i Gorzowa i Zielonej Góry i Cybinki i
                Skwierzyny.
                WIdzę, że postępujesz zgodnie z zasadą, że partyjność nie kończy się po
                15.00, może dostaniesz premię od Tadeusza, albo od - jak Korskiemu na imię ?
                Widzę, że bardzo im nie leży dyskusja publiczna.
                • Gość: ROB Re: dotyczy kolego Kubku dotyczy IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 22:43
                  Urwis jesteś dziwny , wszyscy na około tłumaczą Ci że artykuł nie dotyczy
                  Gorzowa a Ty swoje - moze masz problem , szczerze ja chciałbym aby moja
                  Zielonka miała takie problemy jak Gorzów - bo tam coś sie dzieje u nas nic
                  • Gość: Bartoo Re: dotyczy kolego Kubku dotyczy IP: 212.244.66.* 11.09.03, 18:16
                    Urwis po prostu chce dokopać Gorzowowi, fakty to sprawa drugorzędna. Ja
                    osobiście jestem ciekaw, czy deficyt powiatu gorzowskiego (nie mylić z miastem
                    Gorzów) wynika z tzw. konsumpcji, czy też z inwestycji. Jeśli to drugie, to
                    jestem spokojny. Pozdrawiam
                    • Gość: Bartoo Re: dotyczy kolego Kubku dotyczy IP: 212.244.66.* 11.09.03, 18:21
                      A swoją drogą "Słowianka" jest REWELACYJNA. To nie tylko baseny (olimpijski i
                      aquapark) ale także korty tenisowe, lodowisko, tory bowlingowe, siłownia,
                      fitness club i sauny, a także porządny sklep sportowy. Inwestycja trafiona w
                      1000%! Naprawdę warto pojechać i zobaczyć - mimo że to "tylko" Gorzów:)))
                      • Gość: urwis Re: Poczytaj mi mamo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 22:20
                        Poczytaj mi mamo
                        Poczytaj mi tato
                        Po jesini zima
                        Po wiośnie lato

Nie jestem gorzowofobem, przeczytaj dokładnie moje wypowiedzi może zrozumiesz
                        coś więcej, niz sprowadzanie wszystkiego do niechęci i nieczystej gry.
                        • Gość: ww Re: Poczytaj mi mamo IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 08:52
                          Mam wrażenie, że to ty urwis grasz nieczysto. Walisz pięściami na oślep
                          jednoczesnie drąc się w niebogłosy, że bardzo cię boli. Sprytnie? Nie sądzę!!!
                          • Gość: urwis Re: masz rację, to tylko Twoje wrażenie, gram fair IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 11:28
                            Masz rację to tylko Twoje wrażenie. Część dyskutantów uważa, że miłość do
                            małej ojczyzny = klaskaniu władzy, bez patrzenia jej na ręce. Uwazam,że tak nie
                            jest. Miłość gorzowian do swojego miasta nie traktuję jako równoznacznik
                            miłośći do Jędrzejczaka. To jest czysta gra.
                            Swego czasu gdy zielonogórzanin o nazwisku Bocheński zdawał egzamin bodajże z
                            rachunkowości w gorzowskiej Alma Mater i nie miał poważne problemy z
                            zaliczeniem, następiło dziwne zdarzenie, wyrzucono z pracy egzaminatora i
                            zastąpiono go osobą spolegliwą, dzięki czemu rzeczony Bocheński nie musiał
                            repetować.
                            Powiedz mi dobry człowieku, kto był w tym układzie człowiekiem godnym
                            szacunku ? Dla mnie, nie ulega wątpliwości, że usunięty egzaminator, gorzowian.
                            Dla ciebie zapewne godnymi szacunku byli ci gorzowianie, którzy go wyrzucili z
                            pracy. To jest moje stanowisko, nie uzależnione od ideologii i partyjniactwa .
                            Pytanie: jak ty to oceniasz ?
                            Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Mam WRAŻENIE, że nie
                            zawiedziesz moich oczekiwań.
                            • Gość: Bartoo Re: masz rację, to tylko Twoje wrażenie, gram fai IP: 212.244.66.* 12.09.03, 14:20
                              Łatwo rzucać anonimowe oskarżenia. Podaj nazwiska, a nie domysły: kogo
                              wyrzucono, a kogo przyjęto. I na podstawie jakich dokumentów lub publikacji
                              takie twierdzenia? Liczą się konkrety a nie plotki z magla. Pozdrawiam
                              • Gość: urwis Re: Z ABW-ery jesteś ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 09:47
                                Z ABW-ery jesteś i chcesz sobie ułatwić pracę w zdobywaniu informacji ? To idź
                                do Barcikowskiego i Kapusty, na pewno dostaniesz pozwolenie na monitorowanie
                                mojego kompa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka