Dodaj do ulubionych

Berlin czy Praga?

01.07.10, 10:43
Słuchajcie pierwszy tydzień sierpnia mogę wykorzystać na wyjazd. Zastanawiam
się czy Praga (już tam byłam i jestem nią zachwycona, w dodatku mam tan nocleg
za darmo) czy Berlin, w którym jeszcze nie byłam. Możecie mi doradzić? Co jest
ciekawego do zobaczenia w Berlinie oprócz słynnych imprez?
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Berlin czy Praga? 01.07.10, 19:51
      Gdybyś w Pradze jeszcze nie była, proponowałbym bez wahania Pragę. Berlin jest miastem, które nie każdemu się spodoba, ale ja je lubię.

Mogę polecić muzea, pruskie pałace (np. Charlottenburg), ciekawym doświadczeniem jest oglądanie pozostałości architektury z czasów Hitlera. Poza tym NRD-owska wieża telewizyjna, Reichstag, pozostałości muru i wiele innych atrakcji. Można tez się wybrać do pobliskiego Poczdamu i obejrzeć zespół pałacowo - parkowy Sans - Souci.

Tu masz portal dla odwiedzających to fajne miasto.

Pozdrawiam
      -
      Jorn van der Ar
      ---------------------------
      Tylko Falubaz!
    • agt_bond Re: Berlin czy Praga? 06.07.10, 14:17
      ja mówię zdecydowanie Berlin, oprócz zwiedzania miasta (fajne wystawy, galeria,
      zawsze znajdziesz jakaś czasową wystawę na światowym poziomie) polecam
      zgłębienie się we wschodnią część berlina, robi wrażanie, przynajmniej na mnie smile

komunikacją miejską (która jest świetna) możesz dojechać do Poczdamu - polecam.

A poza tym, do berlina myk, myk, pociągiem z warszawy dojedziesz coś chyba w 4
      godziny.

Praga mnie troszkę zanudziła i ta masa turystów...
      • holidayservice Re: Berlin czy Praga? 07.07.10, 14:19
        Berlin można połączyć z wypadem do Tropical Island i przejechać się zjeżdżalnią, gdzie prędkość zjazdu dochodzi do 70km/h
        Latem w Berlinie warto tez odwiedzić piękne ogrody Botanischer Garten i Erholungspark w Marzahn.
        • blobfish Re: Berlin czy Praga? 08.07.10, 21:44
          Tropical Island nie polecam, byłam tam w listopadzie 3 lata temu licząc chociaż na namiastkę wakacji i się przeliczyłamsmile Woda zimna, przemieszczałam się tam w długiej bluzie (bo chłodno), gdzieniegdzie kaktusy i palmy w doniczkach (chociaż niektóre fragmenty roślinności nawet dobrze te tropiki udawały), mniej piasku a więcej linoleum, wokół zapach sali gimnastycznej i starych hamburgerów (jedzenia też nie polecam). Dominowały wycieczki szkolne z Polski.
    • agt_bond Re: Berlin czy Praga? 09.07.10, 11:13
      na mnie duże wrażenie zrobił pomnik holocaustu, jak będziesz miał czas to
      koniecznie się wybierz, najlepiej w ciągu słonecznego dnia, czyli wtedy kiedy
      betonowe belki rzucają cień...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka