Gość: mati IP: *.146.38.162.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.10.09, 18:21 Za tą cene to mozna kupic juz sprzet z duzym ekranem a nie takie byle co Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uniwerex ale shit! IP: *.nottingham.ac.uk 23.10.09, 18:28 ale shit :) tylko dla głupków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobe Re: ale shit! IP: 188.33.109.* 23.10.09, 18:54 predzej - nie dla idiotów! Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Maki nie są drogie! Nie bądźcie idiotami! 24.10.09, 12:46 Maki nie są takie drogie jak by się wydawao. Niby porównywalny Dell XPS 13 ma wolniejszy RAM (DDR2 a nie DDR3 tak jak Mac), gorszy procesor (2MB cache zamiast 3MB, mimo takiego samego taktowania), starszą kartę grafiki (GeForce 8400 zamiast 9400). I tak dalej i tak dalej. Jak się zaglębić w detale to MacBooki nie są takie drogie. Maki nie są jednak idealne. Bug w emulacji BIOSu w EFI w nowych makach powoduje problemy z Linuxem. To pierwsze. Drugie, to to, że do normalnych słuchawek trzeba kupić przejściówkę, bo maki 13-calowe mają wyjście audio takie jak iPhone. Bateria - bateria wbrew pozorom jest wymienialna. Wystarczy zdjąć spodnią pokrywę macbooka, wyjąc starą baterię i włożyć nową. Nie potrzeba do tego doktoratu z budowy baterii Li-jon. Jak dla mnie wybór jest taki: albo laptop PC z linuxem albo MacBook. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobe Re: Maki nie są drogie! Nie bądźcie idiotami! IP: 188.33.190.* 24.10.09, 19:26 nie wiem jak w nowych macbookach ale w moim z 2008 wejscie na sluchawki jest "normalne". Kossy porta pro odbieraja bez problemu. A co do ceny: ja za mojego - nowka sztuka - w styczniu zaplacilem 2 tys zl - ostatnia sztuka w ispocie i z ceny zeszli dosc mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 19:02 Pewnie, Macintoshe są dla głupków. Mądrzy mają pecety i co parę miesięcy reinstalują system. Głupki z Macami nie mogą nawet pobrać co dwa tygodnie aktualizacji systemu, bo takich nie ma - ale mądrzy z pecetami za to regularnie aktualizują 1/4 plików systemowych i parę razy dziennie bazę wirusów w antywirze. No i najważniejsze, na Maca nie da się ściągać tony lewego oprogramowania i nie da się grać w gierki, bo jest ich za mało, aby prawdziwy pecetowiec mógł czuć się zadowolony. PS) Post ten napisał głupek, który ma 7 letniego Macintosha, na którym wygodnie pracuje nie musząc co roku wywalać kasy w modernizację sprzętu. Pozdrawiam mądrale z pecetami, czy już myślicie o modernizacji sprzętu, aby kolejne Windows się nie zacinały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobe Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: 188.33.109.* 23.10.09, 19:27 siedmioletni maczek... - pewnie G4 - rewelacyjny sprzet. Mam dwa takie:) Jeden z nich jeszcze na dziewiatym systemie dziala:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: *.zamek.net.pl 23.10.09, 22:13 Gość portalu: kobe napisał(a): > siedmioletni maczek... - pewnie G4 - rewelacyjny sprzet Otóż to. Maki skończyły się w momencie porzucenia PowerPC na rzecz srIntela. Teraz są to najzwyklejsze PC, z tym że 2x droższe od "klasycznych" pecetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobe Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: 188.33.190.* 24.10.09, 19:34 moze nie do konca sie skonczyly bo sprzet jest nadal swietnie skonfigurowany plus mac os x - mnie to nadal przekonuje do zakupu tym bardziej ze maca kupuje sie na lata. W imacu g5 kupionym 4 lata temu raz zainstalowalem system i wszystko gra do dzis. Jest nadal szybki, cs4 dziala plynnie przy wlaczonym illustratorze, indyku i photoshopie na raz. Jak napisalem wczesniej - mnie to przekonuje nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 20:06 > Pewnie, Macintoshe są dla głupków. Mądrzy mają pecety i co parę > miesięcy reinstalują system. Niby po co? Ktoś ci bajek naopowiadał a ty powtarzasz. > Głupki z Macami nie mogą nawet pobrać co dwa tygodnie > aktualizacji systemu, bo takich nie ma Czyli musicie męczyć się z błędami, których nikt nie poprawia? Biedni jesteście ... > ale mądrzy z pecetami za to regularnie aktualizują 1/4 plików > systemowych i parę razy dziennie bazę wirusów w antywirze. Zaskoczę cię - to wszystko się samo robi. > PS) Post ten napisał głupek, który ma 7 letniego Macintosha, Co do maka to nie wiem ale reszta zdanie chyba się zgadza. > na którym wygodnie pracuje nie musząc co roku wywalać kasy w > modernizację sprzętu. Pozdrawiam mądrale z pecetami, czy już > myślicie o modernizacji sprzętu, aby kolejne Windows się nie > zacinały? Jedyne co tu się zacina to twoja umiejętność logicznego myślenia ... ależ wy macie wyprane mózgi przez dział marketingu Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 23.10.09, 20:31 > macie wyprane mózgi przez dział marketingu Apple. A Ty masz cos wypranego czy ciagle chodzisz w takim syfie jaki masz na dysku? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgf Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: 90.156.118.* 23.10.09, 23:44 Mam 6 letnie, na tamte czasy przyznaje, wypasione vaio z matryca HD, na ktorym zarobilem juz 10 krotnosc jego ceny. Nigdy nie reinstalowalem systemu, ani nie zlapalem wirusa -AVG, cos tam aktualizuje, ale nawet o tym nie wiem. Teraz zainstalowalem win7 i wszystko swietnie hula. Zajmuje sie montazem, najnowszy AVID odpala sie i pracuje bez problemow. I to wszystko, powtarzam, na 6 letnim VAIO. Jakies pytania fanboyu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hadzhadz Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: *.echostar.pl 24.10.09, 01:06 > Mam 6 letnie, na tamte czasy przyznaje, wypasione vaio z matryca HD, na ktorym > zarobilem juz 10 krotnosc jego ceny. Przez 6 lat? To do słabo stoisz z tymi zarobkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ftft Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: 90.156.118.* 24.10.09, 02:17 Jezeli zarabia, to po co mam kupowac nowy? Dla zasady? Bo jest nowy ksztalt obudowy? Bo koledzy mnie wysmieja? Z takim podejsciem nigdy nie zrobisz kasy. Do internetu i biura kupilem jakis czas temu vaio serii TT, jezeli cokolwiek ci to mowi. Myslisz, ze mam tylko jeden komputer i tylko takie wydatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hadzhadz Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: *.echostar.pl 24.10.09, 10:46 Kolego, nie dość że słabo Tobie idzie czytanie ze zrozumieniem, to w dodatku ściemniasz aż miło. Napisałem, że skoro laptop zwraca ci się przez 6 lat, to cienko przędziesz z tym biznesikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtgt Re: Lepiej co 3 miesiące reinstalować Windows IP: *.atmgrupa.pl 24.10.09, 13:11 Kolego To raczej ty masz problem z czytaniem.Gdzie napisalem, ze to jest jedyne zrodlo moich dochodow? I ze jest to jedyny komputer na ktorym pracuje? Chodzilo mi o pokazanie koledze od maca, ze 6 letnie vaio (PC), ciagle jest pelnosprawnym i w pelni uzytecznym sprzetem, w co on zdawal sie powatpiewac. W ktorym miejscu sciemniam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 18:37 Za tę cenę to wolałbym Dell Vostro 1320. Też plastikowy ale lepiej wyposażony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reklamówka DELL IP: *.chello.pl 23.10.09, 18:57 Zgadza się, DELL Vostro bardzo dobry sprzęt, również polecam. ------------------- Skontroluj swojego laptopa! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.chello.pl 23.10.09, 20:25 Dokładnie, a w dodatku support Dell'a w Polsce jest o niebo lepszy niż Apple. Wystarczy wejść na polskie forum użytkowników Apple i poczytać mrożące krew w żyłach serwisowe historie ;-) Ja się z tej marki narazie wyleczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 23.10.09, 20:56 Jasne chlopaki, tylko tak sie sklada ze Apple jest obecnie na 1 miescu w rankingu pt. Customer Satisfacion (80% zadowolonych uzytkownikow). Wasz cudowny Dell jest na szarym koncu (56%). Zbierzcie troche faktow do kupy zanim zaczniecie sie wyglupiac ze swoimi ocenami czegos, o czym nie macie pojecia :) A ten Dell 1320... ja pierdykam, trzeba byc mega lamerem zeby uwazac to cos za lepszy produkt. Pomijam juz fakt, ze wyglada to to jak obiekt z radzieckiego muzeum techniki z lat 70-tych... Ale tak z tak syfista bateria i oprogramowaniem... ech... szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.chello.pl 23.10.09, 21:06 Przecież wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi mi o support w Polsce, ale widocznie to Ci umknęło. Niestety negatywnym bohaterem jest SAD, przez który niestety nadal musi przechodzić większość napraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluntman Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 21:34 SAD od jakiegos czasu jest zwyklym sprzedawca z siecia sklepow iSpot. Centralnym serwisem Macow zajmuje sie inna firma - iSource, ktora jest dystrybutorem sprzetu Apple w PL. Fakt, ze dla klienta zmienilo sie niewiele, ale wielu sprzedawcow ma tez autoryzowane punkty serwisowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: 94.254.190.* 24.10.09, 12:11 Tak jestem lamerem, mam na swoim vostro 1310 zaintalowany vmware (na nim kilka linuxów), oracle, postgre, ms sql server, jboss od 4.0.3 do 4.3, weblogic 11, ide dla javy/uml i tworzę oprogramowania dla firm w Polsce i zagranicą. Jak zgłaszałeś roszczenie do CU do przeszło ono przez moje oprogramowanie, mogę jeszcze listę rozszerzyć bo trochę się tego nazbierało przez ostatnie 8 lat. Jak jesteś dobry to nie ma znaczenia na jakim sprzęcie pracujesz. Twoja wypowiedź raczej świadczy, iż nie wykonujesz kreatywnej pracy (łączącej intelekt z wiedzą). Przypuszczam iż nawet jeżeli korzystałeś za makówek to raczej do banalnej obróbki grafiki. A co do wyglądu, vostro to sama elegancja, co zresztą z zazdrością przyznają koledzy z pracy, którzy mają maki. A codo satysfakcji użytkowników apple, wystarczy poczytać na appledefects.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 24.10.09, 15:25 > Jak jesteś dobry to nie ma znaczenia na jakim sprzęcie pracujesz Tak Ci mowia kobiety? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) 24.10.09, 12:52 Ja wiem czy lepiej wyposażony? Ile cache-u ma procek i czy pamięci są DDR2 czy DDR3? Pracuję dużo z DSP w Matlabie i dla mnie takie szczegóły są naprawdę ważne. Inna sprawa, że GUI Matlaba strasznie muli w Mac OS X, bo macowa wersja Matlaba to po prostu Matlab na Unixy/Linux skompilowany na Maca. W związku z tym nie używa macowych API tylko X Windows, a Applowska implementacja X Windows ssie. Oczywiście, można Matlaba używać z linii poleceń i większosc moich znajomych tak robi. Idealnie by było, gdyby na MacBooku można było bez problemów zainstalować Linuxa, bo Matlab pod Linuxem jest jakieś 20% szybszy niż pod Windows, ale emulacja Biosu w EFI ma buga i są problemy z Linuxem na nowych Macbookach. Szkoda, bo sprzęt jest dobry, w dobrej cenie tylko to piep**** EFI jest problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kul Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.xdsl.centertel.pl 23.10.09, 21:06 maki są kuul www.youtube.com/watch?v=l2-UuIEOcss&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlos Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: 146.203.133.* 23.10.09, 21:30 W Polsce ceny Mac'a są zaporowe, ale jak już się kupi, to sama radość. Ja do tego roku miałem wingrozę, zrobiłem eksperyment i... nigdy nie wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
fronesis Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) 23.10.09, 23:36 mam notebooka msi wind, w zupełności wystarcza do wszelkich zadań, w domu stacjonarny, netbook chodzi na xp, ostatnio mam jeszcze na nim windows 7 rtm, domowy chodzi na viscie - trzeci rok bez zadanej reinstalki, a instaluje dużo gier i eksperymentuje z różnymi programami, mac mi niepotrzebny kosztowałby by tyle co cały mój sprzęt komputerowy, p.s. windowsy jak i office ma legalne i to nie są duże pieniądze, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rufio Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.chello.pl 24.10.09, 00:06 te wszystkie wspaniale maci na os9 - zabytki bez obslugi javy; te niewieszajace sie osx - kpina albo -10 dioptri te ciagle reistalacje win xp - ludzie sprawdzie date w komputerze ale rozwalil mnie argument ze dell jest brzydki - no nie da sie ukryc ze tylko tyle wam pozostalo z argumentow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pindol9 Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.chello.pl 24.10.09, 00:00 No, a ci co kupują za jeszcze większą kasę Sony Vaio X to już w ogóle muszą być ostro porąbani. Płacić 1300 baksów za 700 g komputera? Przecież za te same pieniądze można mieć z 10 kg Compali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregpio Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.36-79-r.retail.telecomitalia.it 24.10.09, 11:06 Dyskusja pewnie zupełnie inaczej by wyglądała, gdyby nie idiotyczna polityka cenowa dystrybutora w PL. Nowy MacBook kosztuje w Polsce 3999PLN podczas gdy ten sam MacBook kosztuje w sklepie internetowym Apple w US 999$ (co przy dzisiejszym kursie daje cenę około 2800PLN - store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/macbook?mco=MTMzNzQ4ODY). W takim przypadku MacBook przestaje być drogą zabawką a staje się zwyczajną konkurencją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: *.a1.net 24.10.09, 12:13 co by nie mowic, mac ma jedna zalete jakiej nie posiadaja inne komputery - pojdzie na nim i Windows i Linux i MacOX bez problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandfighter Apple MacBook 13" Unibody (2009) IP: 193.35.132.* 24.10.09, 12:47 No i co mi po nowym Jabłku, skoro nadal jest zrobiony z tandetnego plastiku i ma połowę mocy obliczeniowej powiedzmy Asusów z tej samej linii (też 13.3"), które są w dodatku o połowę tańsze od Mac'a? Pomimo swojej renomowanej stabilności to tylko Jabłko dla szpanerów, którzy chcą zabłysnąć, albo nie potrafią obsługiwać normalnego PC. Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier.zlamas Re: Apple MacBook 13" Unibody (2009) 30.10.09, 20:31 Który z tych Asusów kosztuje 2000 zł i ma dwa razy więcej mocy niż MacBook z Core 2 Duo 2,26 GHz: www.ceneo.pl/Laptopy;0112-0;017P0-1485P1-52923P2-2002.htm ? Odpowiedz Link Zgłoś