Dodaj do ulubionych

Zastanawiam się...

17.06.05, 09:34
Wielu z Was ma kłopoty z kablem usb bądź innym kablowatym. I zapewne połowa z
tych osób posiada telefon z portem IRDA. Pytam wiec - dlaczego niemałe to
grono nie inwestuje w jakże uniwersalny port podczerwieni? Wygodniejsze to i
tańsze. A jeśli chodzi o prędkość - czy naprawde zależy Wam na wgraniu
polifonii z prędkością światła :]?

Może chodzi o niewiedze, o czsy, kiedy zaczeły działać komisy i mało kto
używał podczerwieni?

Taki mój wątek ciekawsko-informacyjny :]

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dario05 Re: Zastanawiam się... 17.06.05, 11:42
      > Pytam wiec - dlaczego niemałe to grono nie inwestuje w jakże uniwersalny port
      > podczerwieni? Wygodniejsze to i tańsze.

Ale nie każdy ma w komputerze IRDĘ :(
      • gale Re: Zastanawiam się... 17.06.05, 12:40
        Otoz wlasnie o to chodzi: wystarczy przeciez kupic za niewielkie pieniadze
        dongla USB z IRDA i problem rozwiazany.
        • dario05 Re: Zastanawiam się... 17.06.05, 12:57
          A czy czasem koszt przejściówki USB/IRDA nie jest porównywalny z kablem USB?
          Jeśli tak to czemu IRDA jest lepsza od USB?
          • gale Re: Zastanawiam się... 17.06.05, 13:25
            Autor topicu przyjal zalozenie, ze wiele osob ma klopot z przejsciowkami
            kablowymi, dlatego wlasnie wspomnial o mozliwosci korzystania z IRDA.
            • dario05 Re: Zastanawiam się... 17.06.05, 23:03
              Ale USB/IRDA to też przejściówka :)
    • Gość: Kt0s Re: Zastanawiam się... IP: *.pronet.lublin.pl 17.06.05, 14:43
      A ja się zastanawiam dlaczego Bluetooth jest tak mało popularny... (to znaczy -
      PewnaFirmaZFinlandii jej nei stosuje w tańszych modelach, a sama technologia
      póki co jest droga). Ta technologia jest naprawdę znakomitym medium
      komunikacyjnym. IrDA się chowa ;)
      • lakoniaa a ile kosztuje ta przejściówka.. 17.06.05, 14:48
        żeby można było korzystać z podczerwieni w komunikacji telefonu z kompem?
        • Gość: barracuda7110 Re: a ile kosztuje ta przejściówka.. IP: *.dsl.telepac.pt 17.06.05, 14:52
          Grosze: www.allegro.pl/showcat.php?id=10878
          • Gość: joasia_23 Re: a ile kosztuje ta przejściówka.. IP: 213.199.214.* 17.06.05, 16:30
            Ja gdzieś czytałam że IRDA jest do d.... więc kupiłam kabelek USB ,który w
            ogóle nie działa no i teraz żałuje :(
            • Gość: blq Re: a ile kosztuje ta przejściówka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 18:18
              jesli kabel nie działą, to na 99,99% "błąd ludzki" - począwszy od
              nieumiejetnosci zainstalowania, braku odpowiedniego oprogramowania lub uzywania
              złego systemu operacyjnego na komputerze.

moim zdaniem kabel USB jest lepszy, bo bardziej uniwersalny. zrobi wszystko to
              co IRDA, a także rzeczy, z ktorymi IRDA sobie nie poradzi. np mozna dzieki niemu
              flashowac telefon lub wprowadzac mniejsze ingerencje w oprogramowanie (np patche
              lub edycje seem).

IRDA moim zdaniem to fajny patent do komunikacji między telefonami. i co z tego,
              skoro np Nokia długi czas nie potrafila (lub nie chciala) zrobic tak, by irdą
              komunikowac telefon-telefon, a nie tylko telefon-komputer...

• uncledonken Re: a ile kosztuje ta przejściówka.. 17.06.05, 19:47
                Moim zdaniem kaleb jest dla takich ja Ty blq. Zaś idra jak ja:], jakieś zdjątko
                na tapete, polifonie, jave.

Co do Nokii - fakt, komunikacja komputer - telefon zależna od sterowników (nie
                to co symbian) oraz telefon - telefon, gdzie ta ostatnia działa dopiero w
                nowych modelach.
                • Gość: blq Re: a ile kosztuje ta przejściówka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 21:00
                  jesli mamy 100% pewnosci ze bedziemy uzywac urzadzenia tylko do zgrywania
                  multimediow - faktycznie, wtedy irda bedzie lepszym rozwiazaniem. jak juz
                  telefon ją ma - to warto korzystać.

niestety niektore telefony (w/wspomniane Nokie ale i np Sharpy) zle wspolpracuja
                  z Irda.

Za to Siemens to najlepszy fon dla Irdy.
                  • uncledonken Re: a ile kosztuje ta przejściówka.. 17.06.05, 21:01
                    o tak! pamietam czasy kiedy zgrywało sie dwustronnie z S55. I to kilka plików
                    na raz!
                    • lakoniaa A jeśli mam nokie 6610i... 18.06.05, 09:47
                      ...to lepiej byłoby kupić usb czy irdę?
                      • uncledonken Re: A jeśli mam nokie 6610i... 18.06.05, 10:17
                        irda jest wygodniejsza ze względu na uniwersalnosć a usb-kiem zrobisz wiecej(np
                        zmiana softu itp). Z kolei do jednego kabla pasuje z reguły 1 telefon lub kilka
                        z jednej firmy.
                        • karelgott Re: A jeśli mam nokie 6610i... 18.06.05, 12:02
                          dokładnie tak. Ja mam s55 i Irde. wszystko śmiga jak należy, tapety, dzwonki
                          itp przechodzą bez najmniejszych problemów
                          • lakoniaa Re: A jeśli mam nokie 6610i... 18.06.05, 19:00
                            hmmm...a powiedzcie mi jeszcze jedno.
                            Do usb potrzebuje oprogramowania itp. Czyli troszke trzeba sie nameczyc,zeby to
                            wszystko zaczelo smigac...
                            A jak jest z irda?Czy wystarczy,ze kupie ja, wetkne do gniazdka usb...i gotowe?
                            Aha i jeszcze jedno - skad bierzecie polifonie,tapetki,gry, ktore mozna WGRAĆ
                            sobie za darmo...a nie kupować...

pozdrawiam!
                            • Gość: blq Re: A jeśli mam nokie 6610i... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 01:37
                              > Do usb potrzebuje oprogramowania itp. Czyli troszke trzeba sie nameczyc,zeby to
                              >
                              > wszystko zaczelo smigac...

Niestety tak.

> A jak jest z irda?Czy wystarczy,ze kupie ja, wetkne do gniazdka usb...i gotowe?

Niestety nie :P

> Aha i jeszcze jedno - skad bierzecie polifonie,tapetki,gry, ktore mozna WGRAĆ
                              > sobie za darmo...a nie kupować...

O ile kupowanie gier/aplikacji java potrafie zrozumieć (ktoś się musiał wysilić,
                              by je napisać, wiec kasa za to mu sie nalezy) o tyle kupowanie dzwonków, tapet -
                              to skrajny debilizm. Te rzeczy ściąga się z netu za darmo, albo samemu robi na
                              programach graficznych (tapetki), lub wycinając z mp3 (dzwonki - no ale tu mam
                              na mysli nieco inne komórki niż 6610i :P)
                              Słabszym telefonom pozostaje ściągnąć z netu pliki *.mid i wgrać na fona.
                              • lakoniaa problem Irda kontra nokia6610i... 21.06.05, 18:43
                                Próbowałam przesłać sobie dzwonek z siemensa do mojej nokii przez
                                podczerwień...i dupa zbita...nie poszlo:(
                                Na siemensie wyskakiwał błąd
                                - brak urządzania (choć miałam włączoną podczerwień w nokii!)
                                potem jeszcze inne rzeczy.

boje się że to samo może być z irda, która kupiłabym do kompa...:(
                                • Gość: blq Re: problem Irda kontra nokia6610i... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:02
                                  > Próbowałam przesłać sobie dzwonek z siemensa do mojej nokii przez
                                  > podczerwień...i dupa zbita...nie poszlo:(

No przeciez pisalem, ze irda w nokii to jedna z jej porażek największych... za
                                  to w siemensie irdy działają wręcz bosko. nokia nie ma takiej irdy, jej irda
                                  jest niekompatybilna z innymi markami i w ogole ciezko coś przesłać z fona na
                                  fon (nawet w obrębie nokii).

jednak nie masz się (chyba) co martwić: teoretycznie fon Twoj powinien
                                  wspolpracować z irdą taką na USB do komputera... bo właśnie po to w ogole Nokia
                                  wsadza irdy w te swoje wynalazki... :)
                                  • Gość: joasia_23 Re: problem Irda kontra nokia6610i... IP: *.nat.ino.tvknet.pl 21.06.05, 21:03
                                    Przeczytaj instrukcje obsługi 6610i - nie można przesyłać nic poza wizytówkami
                                    przez podczerwień z / do innego telefonu. W ogóle ten model to porażka :(
                                    • Gość: barracuda7110 Re: problem Irda kontra nokia6610i... IP: *.dsl.telepac.pt 21.06.05, 21:46
                                      Zaraz pojawi się tu inna Aśka i Cię zbeszta :/
    • clk Re: Zastanawiam się... 22.06.05, 01:30
      ja mam w laptopie podczerwien ale kupilam telefon bez niej (nie chcialo mi sie
      inwestowac w drozszy),ale korzystalam z niej i korzystam dla 2 telefonu, niezla
      wygoda.
      Ale do kabelka tez sie przyzwyczailam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka