Dodaj do ulubionych

Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola L6..?

02.11.06, 14:43
Może ktoś z Was miał styczność z tymi telefonami? Chciałabym zakupićelefon,
który posiada dość dobry aparat ok. 1.3 megapiksela, ma dość dużą kartę
pamięci i możliwość odtwarzania plików MP3. Dodatkowym atutem byłoby
wbudowane radio...:)
Początkowo byłam zafascynowana Nokią 6280, jednak przedstawicielka Orange
oznajmiła mi, że to kupowanie firmy i tyle kasy trzeba zapłacić tylko
dlatego, że kupuję Nokię, a są telefony, które mają dokładnie te same funkcje
co ta właśnie nokia i zaproponowała mi Motorolę L6. Szczerze mówiąc z
motolami mam akurat średnie doświadczenia, posiadałam jedną z pierwszych V-
ek, jakieś 4 lata temu. Od tamtego czasu byłam wierną użytkowniczką Nokii.
Może ktoś miał okazję używać otorolkę L6 i może mi coś na jej temat
przybliżyć, bo ja nawet nie trzymałam jej w ręku.
Z kolei nokię 6280 trzymałam w ręku i szczerze mówiąc niczym nie różni się od
innych Nokii, tych sprzed dwóch lat. Myślałam, że za tyle kasy, to naprawdę
coś nadzwyczajnego. Poza tym jest duża, mało kobieca..., ale kusi mnie, bo to
jednak Nokia.
I jeszcze jeden telefonik BenQ Siemens EL 71, ale ten to już kompletna
niespodzianka, bo nigdy z żadnym Siemensem do czynienia nie miałam... Ale
wygląda ładnie, jest malutki i kobiecy... tylko dlaczego ma tylko 17 mega
pamięci, skoro BenQ-Siemens C 81 ma aż 128 mega. I ile kosztuje dodatkowa
karta pamięci do tego telefonu...? Może ktoś miał przyjemność go użytkować i
może mi napisać czy warto go kupic czy lepiej pozostać przy Nokii 6280?
A może macie inne, ciekawsze propozycje, biorąc pod uwagę moje kryteria
wyboru telefonu? Może jest ktoś, kto może mi pomóc, bo sama już nie wiem...
Pozdrawiam cieplutko i liczę na odpowiedzi...
SYLWIA
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 14:52
      intensywna_terapia napisała:
      > Początkowo byłam zafascynowana Nokią 6280, jednak przedstawicielka Orange
      > oznajmiła mi, że to kupowanie firmy i tyle kasy trzeba zapłacić tylko
      > dlatego, że kupuję Nokię, a są telefony, które mają dokładnie te same funkcje
      > co ta właśnie nokia i zaproponowała mi Motorolę L6.

Jezu, czyżby coś w końcu drgnęło i operatorzy przejrzeli na oczy???

##

A myślałaś nad Sony Ericssonem, np. w810i (w zestawie jest karta 512 MB)?
      • intensywna_terapia Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 15:04
        dziękuję...:)

tego telefonu akurat nie brałam pod uwagę. Może dlatego, że miałam jeden z
        pierwszych modeli Sony i nie byłam nim zachwycona, powiedziałam sobie wtedy:
        już nigdy więcej sony.

Ale to kusząca oferta. Trochę drogi co prawda, bo w moim abonamencie (75zł) w
        Orange kosztuje 799zł. Ale funkcje ma wypasione. A może orientujesz się jak to
        jest w innych sieciach? Bo słyszałam, że Orange zeszło na psy i ma najdroższe
        telefony... A ja tkwię tu od 6 lat.

Z góry dziękuję za odpowiedź...

pozdrawiam
        • yavorius Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 15:13
          Więc właśnie... Orange ma telefony średnio 200-250 zł droższe.

W Erze ten telefon w abonamencie za 90 zł (ale przez pierwsze dziesięć miesięcy
          to tylko 30 zł - średni rachunek w ciągu 2 lat to 65 zł) kosztuje 599 zł. W
          droższej taryfie - 120 zł (przez pierwsze 10 miesięcy 40 zł, średni rachunek 87
          zł - 449 zł). Zawsze możesz wziąć telefon nie na dwa, a na trzy lata, co
          powoduje, że jego cena też maleje.

Tańszy jest k750i (ma nieco gorszy wyświetlacz, wolniejszy net) - przy tańszym
          abonamencie (tym 30 i 90 zł) - 99 zł. W Orange kosztuje bodaj 399 zł.
          • intensywna_terapia Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 15:20
            to znaczy, w tej pierwszej opcji, gdy telefon kosztuje 599zł, przez pierwsze 10
            miesięcy płacę 30zł, a później czternaście następnych 90zł, tak?

a ile kosztuje minuta i sms? bo ja dziecko orange jestem, więc w innych
            cennikach kompletnie się ni orientuje.

i dziękuję za pomoc :]
            • yavorius Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 15:26
              Dokładnie tyle płacisz.

Ten abonament to są tzw. trzy oferty. Standardowo oferta to 40 minut do
              wszystkich sieci.

Ale są też inne oferty, np.
              * 100 minut do Ery i na stacjonarne
              * oferta weekendowa - 2000 minut miesięcznie
              * oferta multimedialna - 2000 sms wymienialne na 400 MMS (bodaj do sieci Era,
              tu nie jestem pewien)
              * oferta z przyjacielem - 2000 minut miesięcznie

Po wykorzystaniu minut: 0,72 zł za minutę, 0,4 zł za mms i 0,2 zł za sms.

Zerknij tu:
              www.era.pl/download/cenniki/nowy_komfort2.pdf
              i tu:
              www.era.pl/download/cenniki/uslugi_nowy_komfort2.pdf
              • intensywna_terapia Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 15:34
                a w tej droższej taryfie za sto dwadzieścia złotych, przez pierwsze dziesięć
                miesięcy 40zł ile mam minut do wykorzystania?

najgodziej, że mam wszystkich w Orange... i miałam ustawione darmowe numery
                właśnie do orange, na taj samej zasadzie co do ery w erze (tak mi się
                przynajmniej wydaje) i tego mi szkoda najbardziej...

no ale te ceny w orange przechodzą same siebie... :/
                • yavorius Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 03.11.06, 08:32
                  W tej za 120 zł standardowo masz 4*40 minut do wszystkich sieci.
      • intensywna_terapia Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 16:11
        a czym się różni k750i od w810i poza obudową???
        • yavorius Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 03.11.06, 08:32
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=51432824&a=51438101
    • Gość: chello Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola IP: *.chello.pl 02.11.06, 15:18
      Zaproponowała ci L6??? Na pewno? L6 nie ma kart pamięci, aparat zwykłe 0,3 mpx,
      radia też brak. Doi tego cieniutki wyświetlacz. Może chodziło o L7? Tak czy tak
      aparat też tam słaby, radia nie ma, no ale są karty pamięci, odtwarzacz mp3,
      niezły telefon, nie mnie nie spełnia części Twoich wymagań...
      • intensywna_terapia Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 15:23
        tak, napewno L6... jak jej powiedziałam czego oczekuję od telefonu. do tego
        zaproponowała mi cenę 75zł. może uznała, że chodzi mi o telefon z niższej
        półki, nie wiem.
        a Ty co proponujesz?
        • Gość: chello Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola IP: *.chello.pl 02.11.06, 15:53
          To wszystko zależy od tego ile maksymalnie chcesz wydać na telefon, no i czy
          konieczne jest to radio. Zawsze można też zrobić tak, że weźmiesz jakiś telefon
          z orange na sprzedaż- na allegro, dokładasz określoną przez Ciebie kwotę i
          kupujesz na allegro taki model jaki chcesz. Czasem się opłaca, czasem lepiej tak
          czy tak wziąć u operatora już wymarzony telefon. Nie wiem czy jest sens brać
          większy abonament tylko po to żeby mieć lepszy aparat, w końcu rachunek też
          trzeba płacić co miesiąc, kompletnie bez sensu jest wiązanie się na 3 lata.
          Zastanów się ile rzeczywiśce wygadasz, a co będzie tylko nadwyżką spowodowaną
          snem o wymarzonym telefonie, której i tak nie wykorzystasz, a za co będziesz
          musiała płacić.
          • intensywna_terapia Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 16:05
            w sumie masz może i rację...

chcę wydać ok 600zł w abonamencie ok 75zł. I wolałabym nowy telefon z salonu
            niż z allegro.
    • Gość: chello Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola IP: *.chello.pl 02.11.06, 17:16
      Ja to bym wybrał coś z dwójki: Samsung D900 lub Motorola K1, akurat dla mnie w
      zasadzie liczą się tylko telefony cienkie, ostatnio przesiadłem się na k610i i
      mimo że i tak jest cieńszy niż reszta ericssonowych grubasów, to różnica w
      kieszeni jest odczuwalna;), no ale mniejsza o to. Problemy są dwa- brak radia no
      i cena- przy rozważanej 3ofertowej opcji w erze- odpowiednio 850 i 800 zł. Nie
      wiem czy ewentualnie bierzesz jednak pod uwagę aż taką sumę.
      W zakładanym przedziale coś z dwójki: SE W810i lub Nokia 6233.
      Pamiętaj też, że wszystkie podane przez Ciebie kryteria spełniają również SE k/d
      750i czy też Samsung X700, a wystarczy dopłacić tylko koło stówki.
      Jeśli chodzi o wybór z pierwszych dwóch grup do myślę, że po prostu powinny
      zadecydować względy estetyczne:), co do ostatniej to znane jest moje zdanie o
      joystickach w se, z kolei x700 ma z tego wszystkiego najmniejszy "wypas".
      • intensywna_terapia Re: Nokia 6280, BenQ Siemens EL 71, czy Motorola 02.11.06, 17:30
        Wszyscy chwalą Sony Ericssony, a ja miałam kiedyś Soniaka, jednego z pierwszych
        i nie byłam zachwycona... No może po połączeniu tych dwóch firm powstało coś
        sensownego. I sczerze mówiąc opis SE W810i brzmi imponująco... Cena też dość
        spora, bo 799zł w moim abonamencie w Orange. A czym on właściwie się różni od
        k750i i który model byś bardziej polecał?
    • Gość: toma Nokia 6280 v. Motorola L6??? IP: *.krasnystaw.net 02.11.06, 21:15
      intensywna_terapia napisała: Chciałabym zakupićelefon,który posiada dość dobry
      aparat ok. 1.3 megapiksela, ma dość dużą kartę pamięci i możliwość odtwarzania
      plików MP3. Dodatkowym atutem byłoby wbudowane radio".
      Tak się składa, że motka L6 w odróżnieniu do N 6280, nie spełnia żadnego z
      powyższych kryteriów, po drugie porównanie Nokii 6280 do Motki L6 jest
      nieprzyzwoite!
      • intensywna_terapia Re: Nokia 6280 v. Motorola L6??? 02.11.06, 21:34
        no widzisz, a jak powiedzialam przedstawicielce Orange czego oczekuję od
        telefonu i powiedziałam, że chciałabym N 6, to zaproponowała mi motorolę L6,
        która ponoć ma te same funkcje, a kosztuje o wiele mniej... ja też tych funkcji
        dopatrzeć się nie mogę...
        • Gość: toma Nokia 6280 vs. Motorola L6??? IP: *.krasnystaw.net 02.11.06, 22:04
          ..., a ja jestem Leonardo DiCaprio...
          ;-)
          • intensywna_terapia Re: Nokia 6280 vs. Motorola L6??? 02.11.06, 22:40
            no poważnie Ci mówię... jeszcze mi mówiła, że kpując nokię płaci się za
            markę...
            i zapytała czego wymagam od telefonu. powiedziałam, że chcę żeby miał dobry
            aparat, MP3 i dużą kartę pamięci... i zaproponował mi... motorolę L6
            po co miałabym zmyślać...???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka