Dodaj do ulubionych

bateria - zaryzykować?

IP: *.aster.pl 25.01.07, 12:38
Z góry przepraszam za nieporadne pytanie, ale cóż, nie znam się na tym.
Wczoraj moja komórka spędziła kilka godzin w śniegowo-solnej brei. Nie
zauważyłam, że mi upadła. Odnalazłam ją, próbowałam reanimować.
Porozbierałam, osuszyłam, delikatnie oczyściłam metalowe styki z zielonych
wykwitów (najgorzej wyglądały styki baterii)i rozbebeszoną zostawiłam na noc.
Rano poskładałam do kupy i spróbowałam naładować. Bez skutku. Przełożyłam
więc SIM do nowego telefonu (na szczęśćie działa), ale korci mnie, żeby
sprawdzić, czy wymiana baterii przywróciłaby do życia mój stary telefon.
Bateria z nowego telefonu jest kompatybilna z tym starym, ale boję się, czy
włożenie jej w ten zmasakrowany aparat jej nie uszkodzi. Byłoby mi szkoda, bo
żadnej zapasowej baterii nie mam, a nowa kosztuje jakieś 120 zl. To jak?
Zaryzykować i przełożyć czy lepiej nie? Nie wiem, czy to ma jakiekolwiek
znaczenie, ale na wszelki wypadek podaję, że ten uszkodzony telefon to nokia
6610, a ten nowy to nokia 6610i.
Obserwuj wątek
    • blq Re: bateria - zaryzykować? 25.01.07, 12:42
      1. raczej zmiana baterii nie "ożywi" zamoczonego telefonu. przypuszczam że
      akurat bateria jest sprawna, a uszkodzona jest płyta główna telefonu.
      ewentualnie - i to i to.
      2. możesz przekładać bez większego ryzyka, tej niezamoczonej baterii to nie
      uszkodzi.
      3. nowa bateria nie kosztuje 120zł - skąd Ty bierzesz te ceny? ze złodziejskich
      salonów z 500% marżą? (cena nowej baterii to około 30zł).
      • Gość: bramka Re: bateria - zaryzykować? IP: *.aster.pl 25.01.07, 19:32
        Pięknie dziękuję za odpowiedź :-). W takim razie spróbuję. Cenę baterii
        (oczywiście fabrycznie nowej) sprawdzałam w dwóch sklepach internetowych, ale
        ich nazw nie pamiętam. W jednym była za 110 zł, w drugim za 120, ale bardzo się
        cieszę, że można ją kupić o tyle taniej.
        • Gość: Topgun Re: bateria - zaryzykować? IP: *.chello.pl 28.01.07, 17:27
          Jeśli chodzi o baterię w cenie 120zł ,to zapewne jest to oryginał od Nokii,a za
          30zł kupisz tzw.zamiennik czyli niemarkowy wyrób,który może troszkę ustępować
          oryginałowi.Często zdarza się ,że zamienniki mają o wiele mniejszą pojemność
          niż deklarowana.
          • blq nie pleć. 28.01.07, 17:34
            tylko ludzie nie do końca normalni mogą do telefonu wartego 150zł kupić baterię
            za 80% wartości w/w.

www.allegro.pl/item158492541_hit_bateria_nokia_bl_4c_2300_2650_3100_6100_6600.html
            www.allegro.pl/item161372815_nowa_bateria_nokia_bl_4c_2300_2650_3100_6100_6600.html

i nie jest to podróba! choć oczywiście niektórym trudno to pojąć...
            • Gość: Topgun Re: nie pleć. IP: *.chello.pl 28.01.07, 17:51
              Na zdjęciach wszystko ładnie wygląda.Nikt przecież nie każe kupować baterii w
              cenie 80% wartości telefonu.Nie plotę głupot,w komisach i serwisach oryginały
              mają takie ceny,a ceny z allegro czasem są podejrzane.Pozdrawiam blq
              • blq Re: nie pleć. 28.01.07, 17:59
                oczywiscie ze w salonach czy komisach ceny są wysokie. a są właśnie dlatego, że
                komisy i salony liczą na (dość łagodnie ich nazywając) Niedoinformowanych. na
                ich łatwowierność, nieznajomość, troche lenistwo...

że ceny z allegro są podejrzane (najlepszy przykład te karty pamięci SONY). też
                się zgodzę. ale jak taką baterię puszczę od 1zł, to tyle właśnie osiągnie. bo
                tyle jest warta. więcej zapłacą tylko naiwniaki i bogaci leniwi, co im "zwisa".

pozdrawiam takze.
                • Gość: K2 Re: nie pleć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:00
                  Tak czytam ten wątek ........ i w zasadzie Blq ma w 100% rację:)
                  A jak chcecie to kupujcie orginał, ale moja dziewczyna też ma taką nokię i baterie podróbę a trzyma jak tamta stara orginalna:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka