menk.a 12.11.07, 11:37 Jak się to załatwia? Zmiana operatora bez zmiany numeru. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 11:44 Normalnie. Piszesz pismo rezygnacyjne i zawierasz w nim informację, że będziesz chciała przenieść numer. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 12.11.07, 12:20 Gość portalu: x napisał(a): > Normalnie. Piszesz pismo rezygnacyjne i zawierasz w nim informację, > że będziesz chciała przenieść numer. Mam poinformować starego operatora, kto będzie jego następcą? Czy muszę wcześniej coś załatwiać z nowym operatorem? Czy mam iść i od razu podpisywać umowę? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 12.11.07, 12:28 klub-internautow.pl/viewtopic.php?t=76 Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 12.11.07, 17:49 Dzięki. Choć zważywszy na 'wiekowość' postów, może się okazać, że są jakieś nowe kruczki ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skeezy Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru IP: *.chello.pl 12.11.07, 21:05 > zważywszy na 'wiekowość' postów, może się okazać, że są > jakieś nowe kruczki ;)) Nie ma. Na razie jest projekt, a biorąc pod uwagę obecną sytuację polityczną na szczeblu rządowym, nieprędko przybierze formę rozporządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re najpewniej załatwiać przez nowego operatora IP: *.gdynia.mm.pl 13.11.07, 00:23 także dlatego, że może promocyjnie obniżać cenę podłączenia o cenę przeniesienia (TPSA chyba chce 50PLN) a poza tym chyba mniej roboty i biegania Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 13.11.07, 21:31 Spytaj operatora, nie tłuszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 14.11.07, 11:05 Dobrze zebrać informacje z kilku różnych źródeł. Choć fakt: z ichnią jakością bywa różnie. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: a na kogo zmieniasz? 16.11.07, 11:53 Jestem w Orange. Zastanawiam się nad Plusem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinka Re: a na kogo zmieniasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 19:30 no ja tez robiłam taki bajer bo nie chciałam bawic sie z rozsyłaniem mojego numeru wszystkim znajomym, przechodziłam z plsa do play, podpisam umowe noi dopłaciłam za to ze mogłam zatrzymac nr, ale do tego dostałam rewelacyjna czekoladke LG, w sumie jestem bardzo zadowolona bez probemu sie to odbyło :) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 17.11.07, 12:13 gale napisał: > Spytaj operatora, nie tłuszczę. Ciekawy światopogląd. Ludzkość dzieli się na operatorów i tłuszczę. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 17.11.07, 21:13 W tym przypadku tak. Jeśli będziesz pytał o to w jaki sposób KFC panieruje skrzydełka, zasugeruję "spytaj restauratora, nie tłuszczę". Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 17.11.07, 21:29 gale napisał: > W tym przypadku tak. Jeśli będziesz pytał o to w jaki sposób KFC panieruje > skrzydełka, zasugeruję "spytaj restauratora, nie tłuszczę". Aha, rozumiem. Słowo "tłuszcza" to dla Ciebie synonim niefachowca. Myślę jednak, że w powszechnym rozumieniu słowo to ma zabarwienie pejoratywne i ktoś tak nazwany może się słusznie obrazić. Jak np. nikogo z tego tylko powodu, że nie jest fachowcem w jakiejś dziedzinie tłuszczą bym nie nazywał. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re no nie - nie mówcie, że u operatorów to fachowcy IP: *.gdynia.mm.pl 17.11.07, 21:53 przeważnie nic nie wiedzą, jak im samemu się coś nie powie Odpowiedz Link Zgłoś
xavier8x8 [...] 17.11.07, 23:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Tak, tak - jesteś miszczem. 18.11.07, 09:00 No i następny "fachowiec" - ale od obrażania i wyzywania. Ja znam się na bazach danych na przykład, ale nie wyzywam nikogo od "nienormalnych" tylko za to, że zadaje pytanie w sprawie, która dla mmie wydaje się oczywista. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skeezy Re: Jeseście nienormalni!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 18.11.07, 19:49 A co powiesz o tym? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=72011501 Czy ten temat również powinien zostać usunięty, zaraz po jego napisaniu? Czy autor pytania również jest niedorozwinięty umysłowo? A może niedawno przyjechał do Polski z buszu lub mieszka za Ustrzykami Górnymi... w lesie? Odpowiedz Link Zgłoś
xavier8x8 Re: Jeseście nienormalni!!!!!!!!!!! 18.11.07, 20:29 Bardzo śmieszne. Wcale sie nie usmialem i nie rozumiem porównania pytań. Czy naprawde wielkim problem jest rozwiazanie umowy z jednym operatorem i podpisanie z umowy z drugim.... Takie rzeczy to nawet małe dzieci wiedzą, że jedno sie po propstu wypowiada, a drugie poprostu podpisuje. I tyle. A co do przenoszenia numeru, to miedzy Era a Heyah zawsze był problem więc zadałem pytanie czy już yto się zmienilo. To ze nikt mi nie odpowiedział to świadczy o tym jak faktycznie sie wszyscy znają i potwierdziła się zasada, że jak sam sie nie dowiesz to nikt ci nie pomoże. Natomiast co tego postu odnosnie operatorów to jest odpowiedzi 20 samych (fachowców).... Brak słów. Pozdrawiam i życze wielu podpisanych umów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re uświadamiam ci, że jak wypowiesz u jednego, IP: *.gdynia.mm.pl 18.11.07, 20:46 a podpiszesz u drugiego, to dostaniesz nowy 9inny) numer przenoszenie numeru nie polega na wypowiadaniu i podpisywaniu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pianchi Re: uświadamiam ci, że jak wypowiesz u jednego, 18.11.07, 22:32 """"Zmiana operatora bez zmiany numeru menk.a 12.11.07, 11:37 Odpowiedz Jak się to załatwia? Zmiana operatora bez zmiany numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skeezy Re: Jeseście nienormalni!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 18.11.07, 23:02 A czy naprawdę wielkim problemem jest skontaktowanie się z operatorem i uzyskanie odpowiedzi na pytanie? Takie rzeczy, to nawet małe dzieci wiedzą, że się dzwoni i po prostu dowiaduje. I tyle. BTW, jakich umów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavier8x8 Re: Jeseście nienormalni!!!!!!!!!!! IP: 82.160.247.* 19.11.07, 08:50 I tak właśnie zrobiłem, sam zadzwoniłem i się dowiedziałem bo od Was to człowiek nic się nie dowie bo tylko pierdołami potraficie się zajmować i z niczego robić problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skeezy Re: Jeseście nienormalni!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 19.11.07, 09:23 > I tak właśnie zrobiłem, sam zadzwoniłem i się dowiedziałem No proszę. Odrobina samodzielności nie zaszkodzi. > od Was to człowiek nic się nie dowie bo tylko pierdołami > potraficie się zajmować i z niczego robić problem. To po co tu zaglądasz? Poszukaj forum odpowiedniego dla siebie. Na onecie jest duży wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavier8x8 Re: Jeseście nienormalni!!!!!!!!!!! IP: 82.160.247.* 19.11.07, 09:29 Nie będę się z tobą droczył, to foruym faktycznie zeszło na psy, zabieram głos tylko sporradycznie kiedy np. widzę taki temat jak ten i krew mnie zalewa. Kiedyś to faktycznie było forum o telefonach a teraz wchodzi kto chce i zadaje durne pytania. A na onet sam idź a ja to tu wchodze tylko z przyzwyczajenia. Nie będę dalej ciągnął tego głupiego dialogu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skeezy Re: Jeseście nienormalni!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 19.11.07, 09:37 > zabieram głos tylko sporradycznie kiedy np. widzę taki temat jak > ten i krew mnie zalewa. To Cię nie upoważnia do obrażania autorki rematu i osób się w nim wypowiadających. > Kiedyś to faktycznie było forum o telefonach a teraz wchodzi kto > chce i zadaje durne pytania. To forum otwarte - każdy ma prawo się tu wypowiedzieć. > i zadaje durne pytania. Jeśli pytanie jest durne, nie odpowiadaj na nie. Szkoda Twojego czasu i nerwów. > A na onet sam idź Dziękuję, nie skorzystam. Nie mam ochoty na czytanie postów, takich jak np. ten: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=71878872&a=72159494 Odpowiedz Link Zgłoś
gale ot: o tłuszczy 20.11.07, 21:18 Jurku, zatem gwoli jasności: tłuszcza czyli lud, tłum. Jak kto rozumie to polskie słowo, to nie mój problem. Elementarna znajomość języka ojczystego, jak zakładam, jest czymś absolutnie fundamentalnym. Jeśli ktoś cierpi na deficyt słownikowy, to nie jest mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: ot: o deficycie słownikowym 21.11.07, 09:44 gale napisał: > Elementarna znajomość języka ojczystego, jak > zakładam, jest czymś absolutnie fundamentalnym. Jeśli ktoś cierpi na deficyt > słownikowy, to nie jest mój problem. Obawiam się, że jednak masz z tym problem: sjp.pwn.pl/lista.php?co=t%B3uszcza tłuszcza «hołota, motłoch, zgraja» Jura Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: ot: o deficycie słownikowym 21.11.07, 15:32 Tak właśnie: zgraja, motłoch (tu: w znaczeniu fachowości, oczywiście). Jesteśmy właśnie tłuszczą w tym kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
asmith Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 18.11.07, 14:36 Najprościej upoważnić do załatwienia formalności nowego operatora. On w twoim imieniu rozwiązuje z umowę z twoim dotychczasowym operatorem. Kiedy jest załatwione, powiadamia, że możesz już podpisać nową umowę na ten sam numer. Generalnie przejście powinno odbyć się gładko, choć podobno jest ryzyko, że na 1 dzień zostajesz bez telefonu. Nie wiem, czy wszyscy operatorzy się tego podejmują. Na pewno można tak przejść tak do Play - wiem z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 18.11.07, 22:25 U każdego operatora można tak to załatwić. Jeżeli przenosisz numer do abonamentu to masz wybór: albo załatwiasz wszystko samemu (imho poroniony pomysł) albo dajesz nowemu operatorowi upoważnienie i oni za Ciebie wszystko robią. Jeżeli przenosisz numer do prepaida ("na kartę") to masz tylko ten drugi sposób. Ja przenosiłem w ten sposób numer z ery do play. Musiałem tylko w salonie playa podpisać parę świstków i oni wszystko za mnie załatwili. Odpowiedz Link Zgłoś
asmith Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 19.11.07, 23:16 Otóż to. Jeśli chcą złapać klienta, to niech się trochę postarają. Poza tym dla nich rutyna, a dla przeciętnego klienta zgłębianie procedur od zera. Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Zmiana operatora bez zmiany numeru 19.11.07, 23:45 Z pewnych względów znam całą procedurę przeniesienia numeru bez upoważniania operatora "biorcy". Co nie znaczy, że chciałoby mi się biegać ze stertą papierów w rękach po całym mieście :). Rozwiązanie z upoważnieniem jest znacznie wygodniejsze. Operatorzy sami przewalą między sobą tonę papierów a przedstawiciel operatora przyjmującego abonenta (lub użytkownika) zadzwoni i powie kiedy można przyjść i podpisać umowę. Podobno jeszcze operatorzy, od których się "ucieka" dzwonią i proponują ciekawsze oferty przedłużenia umowy. Z tego co zauważyłem w erze czegoś takiego się nie uświadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re potwierdzam - ja mam nowy numer, bo na samym IP: *.gdynia.mm.pl 20.11.07, 12:14 początku, 'fachowcy' co innego twierdzili w każdym miejscu i w każdym salonie :))) - w efekcie było za późno, by wszystko załatwić (i nie mieć miesięcznej przerwy bez telefonu) a jak załatwia się przez operatora, to oni najwyżej dadzą na miesiąc tymczasowy numer Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: potwierdzam - ja mam nowy numer, bo na samym 24.11.07, 00:05 Dzięki za informacje.;) Odpowiedz Link Zgłoś