Gość: wnikliwy IP: 80.54.88.* 15.01.08, 22:08 O przepraszam, UPC oferuje 20 mb/s i to z możliwością dowolnego dzielenia łącza w lokum :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarek Re: TP testuje 50 mega IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.01.08, 23:21 A upload ile, dalej śmieszne 512-1024k? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brtk Re: TP testuje 50 mega IP: *.lanet.net.pl 16.01.08, 00:01 FTTH może robić wrażenie w Polsce, ale to nic nowego. Pasywne światłowody montowane na ostatniej mili to aktualnie najtańsza technologia. 50Mbps to natomiast jakaś ściema, bo nikt w Polsce nie jest jeszcze w stanie powszechnie udostępniać takiej usługi z uwagi na małe przepustowości sieci szkieletowych. Do 50 MBps to oczywiście także 512kbps... Cóż, SLA na poziomie 50Mbps to jeszcze trochę trzeba poczekać, aczkolwiek przy aktualnych "aplikacjach" to jeszcze (prawie) nikomu nie jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe Re: TP testuje 50 mega IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.08, 01:30 50MB to predkosc godna VDSL2 a nie swiatlowodow. W takiej Japonii maja juz pod dom podlaczja 2GB-owego G-PONa, a u nas 50 mb... A co do sieci szkieletowych coz, to glownie kwestia ekwipunku i rak do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krowsko Re: TP testuje 50 mega IP: *.ip.adam.com.au 16.01.08, 01:34 chlopie przeczytaj ten artykul dobrze j.raz a pozniej pisz brednie,tam pisze w ramach testu 50mb/s a nie 50Mbps takze naucz sie czytac poprawnie,na zachodzie 50mb/s to jest zupelnie normalna rzecz,jest to internet ten z wyzszej polki ale zupelnie dostepny dla osob ktore chca z niego korzystac i kosztuje w granicach $70 na miesiac............ Odpowiedz Link Zgłoś
czarlz Re: TP testuje 50 mega 16.01.08, 01:51 Heh.. Mbps to megabit per second, czyli megabit na sekunde. Podzielone przez 8 daje wartosc w megabajtach. Natomiast piszac 50mb/s napisales 50 milibitow na sekunde.. nie zebym sie czepial, ale Ty rowniez to zrobiles (przyczepiles). Raz na zawsze: Mbps <=> Mb/s, kwestia zapisu. Istnieje zasadnicza roznica miedzy Mb/s a MB/s! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: TP testuje 50 mega IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 08:12 Otoz to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: TP testuje 50 mega IP: 85.232.247.* 16.01.08, 09:40 Heh, gdzie to na zachodzie takie super łącza sprzedają? Bo z tego co ja wiem kolego, to nasi zachodni sąsiedzi sprzedają głównie ADSL, który nie zapewnia takich przepustowości. Na zachodzie w tej chwili standardem jest 6-12Mbits i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutu '50mb/s to standard' IP: *.chello.pl 16.01.08, 11:00 ciekawe co na to ludzie z teorii informacji.. mb - 1/1000 bita. interesting. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: husia Re: TP testuje 50 mega IP: *.ip.adam.com.au 16.01.08, 01:15 jak da 1024 to bedzie dosc dobrze bo na zachodzie upload zawsze jest w granicach 1024-2000 niespotkalem sie j.z wyzszym przy laczach takich jak daje tpsa to juz jest wysoki level,mam nadzieje ze zatrzymaja ta cene jaka daja czyli 49 pln............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: TP testuje 50 mega IP: 217.147.104.* 16.01.08, 09:44 > mam nadzieje ze > zatrzymaja ta cene jaka daja czyli 49 pln............ Cie zdarło - chello za 20Mbps bierze 250 to w przypadku tepsy po pilotażu cena wzrośnie 10-krotnie. Gwarantuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: TP testuje 50 mega IP: 167.230.38.* 16.01.08, 18:58 Dokladie. Ja mam niby nominalnie 20Mbps ale upload w dobrych momentacg jest kolo 2 a zazwyczaj 1. Mimo wszystko jak dla mnie to wystarczajaco szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X1 Re: TP testuje 50 mega IP: *.acn.waw.pl 16.01.08, 07:15 > A upload ile, dalej śmieszne 512-1024k? 2048 kb/s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M TP testuje 50 mega IP: *.telpol.net.pl 15.01.08, 23:22 Nie przesadzajcie, wielu providerow oferuje predkosci przekraczajace 2Mb/s. Ja np place 56zl za 5Mb/s. Podniecac sie nie ma co TP i tak pewnie da cene zaporowa na te 50Mb/s ale chwalic sie bede, ze sa super :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max A u mnie w Lesznie to miedzy 16 a 23 to nawet 512 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:24 nie działa!!!! Najpierw podłączyli mnóstwo nowych użytkowników, a teraz podobno rozbudowują sieć. w Warszafce to se mogą nawet 100mb testować, ale dlaczego ja nie mogę korzystac z netuuuuu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo TP testuje 50 mega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:25 a ja płacę tpsie za 1Mb/s a mam przeważnie poniżej 200 kb/s :((((((( Oczywiście umowa mówi o maksymalnym transferze , minimum nie podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: TP testuje 50 mega IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.01.08, 00:00 > a ja płacę tpsie za 1Mb/s a mam przeważnie poniżej 200 kb/s :((((((( Albo leć się wypłacz rzecznikowi prawk konsumenta w rękaw, albo się dowiedz jaki jest maksymalny transfer dla łącza 1024kbit... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: TP testuje 50 mega IP: 217.147.104.* 16.01.08, 09:47 > Albo leć się wypłacz rzecznikowi prawk konsumenta w rękaw, albo się dowiedz jak > i jest maksymalny transfer dla łącza 1024kbit... No jaki? Czyżby wspomniane 200kb/s to było za dużo na łącze 1024kb/s? No oświeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: depreściak TP testuje 50 mega IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.08, 23:29 DO 50 Mb/s. czyli jak zwykle duuuużo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: TP testuje 50 mega 15.01.08, 23:40 Wlasnie DO 50MB czyli 15 :P hahahahaha, no i oczywiscie upload jest wazny, dzisiaj to nie tylko o P2P chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian TP testuje 50 mega IP: *.wlb.vectranet.pl 15.01.08, 23:51 a ja mam vectre 2 mb a transfer nieraz tak kiepski jak przy 512 Paranoja ale nie mam wyjscia musze ich miec:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: TP testuje 50 mega IP: 85.232.247.* 16.01.08, 09:44 A ja mam małą prywatną firmę, podpisałem umowę na 1Mbits, a ciągnę nawet do 10Mbits. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Zasada destrukcji. 16.01.08, 00:19 Rozmiar szkód wyrządzonych przez atak na system komputerowy podłączony do sieci jest proporcjonalny do prędkości łącza. Dotyczy to zwłaszcza ataków mających na celu kradzież danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: A po co to komu? IP: *.chello.pl 16.01.08, 09:50 po nic, TP rozpoczęło "ofensywę PRową", a że nic do zaproponowania nie mają no to ta ich ofensywa chyba tylko zupełnych ignorantów wzrusza; no i G-Gazeta zarabia... co by cieszyło akcjonariuszy gdyby nie te -5% na Wig20 dziś jeżeli dobrze widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smoothy TP testuje 50 mega IP: *.range86-133.btcentralplus.com 16.01.08, 00:47 W warszawskim mieszkaniu moj Aster wyciaga 6Mb/s i to jest prawdziwe 6Mb/s. U brata na Warszawskiej Woli UPC wyciaga prawdziwe 8Mb/s. W TPSA NEO 2Mb/s z trudem przekracza 512kbps u znajomego. Dla mnie TP moze nawet sprzedwac lacza 100Mb/s i tak tego nie kupie, bo wydajnosc rzeczywista nie przekracza 20-30% deklarowanej. W UK place 20P za 7,2 Mb/s i tyle jest zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: husia Re: TP testuje 50 mega IP: *.ip.adam.com.au 16.01.08, 01:22 tak to sie zgadza ja mam w australii 8mb/s i rzeczywiscie tyle jest takze masz racje ze na zachodzie nie oszukuja ludzi....ale co od UPC nie wiedzialem ze w Polsce oferuja 8 mb/s???????ciekawe!!!!!! Odnosnie 50mb/s oferowanych przez tpsa w ramach testu to lepiej sie nie wypowiadac tylko zobaczyc najpierw co oni tak naprawde zaoferuja!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X1 Re: TP testuje 50 mega IP: *.acn.waw.pl 16.01.08, 07:20 > tak to sie zgadza ja mam w australii 8mb/s i rzeczywiscie tyle jest > takze masz racje ze na zachodzie nie oszukuja ludzi.... Oszustwo nie ma tu nic do rzeczy. Jeżeli np ktoś ma stronę u providera, który oferuje upload max 1 Mb/s to nawet na swoim 8 Mb/s łączu będziesz miała tylko 1 Mb/s podczas ściągania z tej strony. > ale co od UPC nie wiedzialem ze w Polsce oferuja 8 > mb/s???????ciekawe!!!!!! Bo nie oferuje- nie ma takiego pakietu. Są 2,4 i 20 Mb/s. Odpowiedz Link Zgłoś
a.webern TP testuje 50 mega 16.01.08, 00:55 Nie tylko w Lesznie są kłopoty z transferem. W Warszawie też. Wykupilem 2Mb/s a wieczorem mam czasem tylko 50 kb/s! A TPSA oczywiście na to gwiżdże. Rozmowy z pomocą techniczną są mniej więcej tej treści: Zgłoszenie problemu: niski transfer. Odpowiedź: Tak, mamy potwierdzenie, ze jest przeciążenie. Tak jak bym nie wiedział. Cóż, telefonując tam rozmawiamy z chłopcami do bicia. TPSA udaje, że nie rozumie, że analogią tego procederu jest sprzedaż 500 biletów do kina o 100 miejscach. Jedyna nadzieja w Pani Sterżyńskiej i UKE. Może zacznijmy tam pisać (?). Jest nas tylu narzekających i potrafiących udowodnić (wystarczy wydrukować wynik test prędkości ze strony TPSA!) ten problem. Przecież to jest tylko kwestia organizacyjna. Może zorganizujemy się i w ten sposob coś wymusimy (choćby szybszy podział monopolisty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: TP testuje 50 mega IP: 85.232.247.* 16.01.08, 09:47 To jest wolny rynek kolego. W konstytucji nie jest zapisane, że każdy obywatel musi mieć zapewniony dostęp do internetu i do tego jeszcze o określonej przepustowości. Nikt nie każe Ci pozostawać w TPSA. Myślę, że w Lesznie to nie jedyna firma udostępniająca internet. A jeśli rzeczywiście nie masz innych możliwości technicznych i musisz pozostać z TPSA, to wykup sobie najtańszy pakiet. Nie będzie tak bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: TP testuje 50 mega 16.01.08, 10:46 Chciałbyś, by pomogła Ci p. Streżyńska? Ale jak, skoro na każdym, przeciążonym już przez klientów TPSA łączu, pani Streżyńska żąda dostępu dla kolejnych klientów "alternatywnych" operatorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Ja już od dawna mam do 50M i się nie chwalę IP: *.chello.pl 16.01.08, 01:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Ale nie martwcie się, wy też macie do 50M IP: *.chello.pl 16.01.08, 01:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Po co, skoro ich sieć szkieletowa eży i kwiczy???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 08:11 Teraz zauważam, że łącza 2Mbit nie idzie wykorzystać w sposób pełny, bo sieć Telekomuny się zapycha, a co dopiero z 50 Mbit? Co z tego, że może testowo podłączyli tych użytkowników do jakiejś super sieci z priorytetami - zwykli ludzie nic z tego nie będą mieć. Niech Telekomuna zajmie się lepiej rozbudową swojej sieci, bo obecni użytkownicy Neostrady już co chwilę narzekają na jej niewydolność. Odpowiedz Link Zgłoś
morning.calm Re: Po co, skoro ich sieć szkieletowa eży i kwicz 16.01.08, 08:24 Od trzech lat korzystam z dialogu (mam to szczescie, ze moge!), a tpse najchetniej bym oplul za te ich machloje i kombinacje. Beda mamic ludzi laczem 50Mb/s kiedy ich siec szkieletowa nie jest w stanie pociagnac 10% tej predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poko TP testuje 50 mega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 08:23 Nowe oszukaństwo TPSy.W październiku zmieniłem umowę z TPSA z 1Mb/s na 2 Mb/s.Od tego czasu ani razu nie miałem deklarowanej prędkości łacza.Przeważnie oscyluje w granicach 1,5 Mb/s a bywa często ,że spada poniżej 1 Mb/s a kasę regularnie i skrupulatnie TPSA nalicza zgodnie z umową...Tylko o kasę dba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: TP testuje 50 mega IP: *.ghnet.pl 16.01.08, 09:22 Pracuję przy Neostradzie i w życiu nie wzięłabym tego dziadostwa. Wolę już być bez internetu... Mam neta z prywatnej małej firmy, przewidziane 2MB, natomist chwilami (głównie wieczorem) wzrasta do 3 MB. Żadnych problemów, chińskich modemów, takich rzeczy. Co śmieszniejsze ta firma dzierżawi łącza od TP - widać teraz, jak tepsa robi w balona klientów. Drodzy internauci, klienci Neo, którzy narzekacie na niski transfer. Rozumiem Wasze żale, ale mam dla was złą wiadomość. Poczytajcie proszę regulamin, tam znajduje się punkt mówiący o tym, że TP nie gwarantuje transferu. Taka szara rzeczywistość. Jasne, że technicy mogą naprawiać różne przeciążenia, awarie, ale nie spodziewajcie się cudów - nie zrobią tego w ciągu 2 dni... Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: TP testuje 50 mega IP: 217.147.104.* 16.01.08, 09:54 > Rozumiem Wasze żale, ale mam dla was złą wiadomość. Poczytajcie > proszę regulamin, tam znajduje się punkt mówiący o tym, że TP nie > gwarantuje transferu. Każdy o tym wie. Wiadomo że transfer często będzie niższy, ale żeby przez cały czas pracy sięgać 10-20%? Bez jaj. Jak już ktoś napisał, równie dobrze możecie sprzedawać 1Gbps za te 50 zł i nie gwarantować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interesujace [...] IP: *.devs.futuro.pl 16.01.08, 10:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenjiro TP testuje 50 mega IP: 62.148.91.* 16.01.08, 11:20 Wszystko fajnie, natomiast nadal nie ma sensownych łącz symetrycznych (typu Polpak) w normalnych cenach. Sensownych czyli 10Mbps i więcej za cenę dużo mniejszą niż 5x łącze 2Mbps. Nie dość, że samo łącze 2Mbps jest na dzisiejsze czasy okrutnym żartem, to jeszcze cena oscylująca w okolicach 1k PLN zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portonet Re: TP testuje 50 mega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 11:43 W Lizbonie rok temu moglem kupic sobie 24Mbps do domu za kilkanascie euro miesiecznie. A Portugalia to przeciez byl taki "ogon" Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
smileordie 8MB rządzi :) 16.01.08, 21:27 Ja mam neostradę 8MB i regularnie ją testuje z londynem i warszawą. Do londynu mam od 4 do 6MB, co jest osiągiem kosmicznym, a do warszawy max czyli 8MB i to bez względu na porę dnia i nocy. Uploady też są dobre i w ogóle nie rozumiem o co Wam chodzi, jęczycie jak stado zarzynanych baranów. Odpowiedz Link Zgłoś