galtom 03.05.09, 09:13 Dlaczego rozmowy w abonamentach (nwet tych bez telefonu!!!) sa drozsze niz w przypadku kart pre paid? Czy operatorzy wola miec klientow nie zwiazanych umowa??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Romek Re: abonament vs pre paid IP: *.warszawa.mm.pl 03.05.09, 12:26 Tak samo ciekawe, jak pytanie dlaczego operatorzy wolą lepsze promocje dawać klientom nowym (z ulicy) niż dbać o utrzymanie tych co już są w sieci. Jakiś czas temu sprawdzałem i przechodząc z Orange do Plusa lub Ery dostałbym promocyjne gratisy (w Polkomtelu była taka promocja Kameleon z której skorzystałem wtedy), ciekawe było też to, że Orange dawało promocje dla osób z pozostałych sieci, a dla mnie jako klienta nie mieli nic ciekawego do zaoferowania. Pół roku temu zrezygnowałem z Orange bo już totalnie nic ciekawego mi nie zaproponowano, telefon za 2,5 setki taki (po odjęciu ok. 3k punktów profit), jaki wziąłbym wchodząc z ulicy za 199pln. Żenua! Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: abonament vs pre paid 20.05.09, 14:40 też odejdę, w przypadku gdybym został w Orange musiałbym placić abonament 110 zł i miałbym z tego 304 minuty miesięcznie przez pierwszy rok a przez drugi 204 a koszt minuty po wyczerpaniu abonamentu to 49gr. Kiedy przjdę do PLAY abonament wyniesie mnie 95 zł i będę miał 290 minut do każdego przez dwa lata i minutę po wyczerpaniu abonamentu za 39gr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Około Re: abonament vs pre paid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 16:55 nie zmieniałabym opa tak pochopnie, cześto jest tak że jedna usługa czy jej aspekt jest niesatysfakcjonująca ale jak weźmiesz pod uwagę wszystkie elementy, okazuje się że jest inaczej: np. w Playu masz tańszą stawkę do wszystkich, ale w Orange zazwyczaj tańsze są minuty wewnątrz sieci, i teraz zobacz sobie, ile osób w kontaktach masz w Play a ile w Orange. druga sprawa: może masz inne usługi Orange, np. mobilny internet - możesz dostać zniżkę za korzsytanie z dwóch usług firmym, której nie będziesz mieć uciekając z częścią rzeczy do konkurencji. np. Orange przy mobilnym internecie daje dodatkowe minuty do wykorzystania na telefon. (niestety nie ma tego w najtańszej ofercie, którą wzięłam jako dodatkowy dostęp do maila poza pracą/domem; przynajmniej załapałam się na fajny modem z pendrivem) więc jak widać, nie należy decydować o przenoszeniu numeru na podstawie jednej odizolowanej zmiennej, trzeba wziąć pod uwagę wszystkie elementy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: abonament vs pre paid IP: 89.108.244.* 20.05.09, 20:27 W nowej ofercie playa za 50 zeta masz 166 minuty do wszystkich, plus do wyboru - albo nizszy abo., albo 70 minut do wszystkich, lub 250 do playa i stacjonarne przez cały okres rwania umowy. No i naturalnie najtańsze aparaty ze wszystkich opów. A teraz pokaż mi lepszą (na dziś) ofertę dla przechodzących. Tu sie nawet nie ma co zastanawiac. W moim przypadku plus oferuje mi za podobne pieniadze co dwa i poł roku temu ubozszą ofertę. O cenach telefonow nie wspominając, bo niekiedy taniej wychodzi ich kupno na allegro. Syf, panie dzieju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nylon Re: abonament vs pre paid IP: *.chello.pl 20.05.09, 21:52 Nigdy nie miałem abonamentu i nie zamierzam mieć: to tylko smycz i obowiązek. W pre paidzie jest taniej, a co z tego że bez telefonu? Telefon słyzy do wysyłania wiadomości i dzonienia, nie musi mie cdużo więcej funkcji. Dlatego kupuje raczej te tańsze, prostsze, które jednocześnie zapewnaija to że raczej rzadko się psują. Dorzuciwszy do tego jakiś tani pre paid- powiedzmy Popa, czy Nowe orange Go, z malejacymi stawkami, czy mozliwościązejścia z kosztami smsów, niewiele więcej mi potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: abonament vs pre paid IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 17:57 No nie wiem, czy to taka stawka nie pozostawiająca żadnego pola do zastanawiania się ;-) - te niskie stawki są w końcu tylko wewnątrz sieci. Ja bym raczej polecała pre-paid mający taniej do siebie i poza sieć, jak np. Heyah: masz 25 gr do wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: abonament vs pre paid 03.05.09, 13:00 A skąd się biorą pieniądze na telefony za złotówkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z nieba Re: abonament vs pre paid IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 15:23 Od placacych klientow. oieniadze i tak ida do jednego wora wiec nie mozna powiedziec, ze klienci pre-paid placa abonamentowcom za telefony wiec maja tansze minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: abonament vs pre paid 03.05.09, 16:23 To abonamentowcy płacą sobie za telefony mając droższe rozmowy niż w pre-paid. Odpowiedz Link Zgłoś
galtom Re: abonament vs pre paid 03.05.09, 17:30 rozdziawipapa napisał: > To abonamentowcy płacą sobie za telefony mając droższe rozmowy niż w > pre-paid. ??? a kto w takim razie placi za telefony w innych krajach??? np. UK. Wiekszosc telefonow za darmo, minuty w abo. to ok. 5-7 pensow a na pre-paid (malo popularne) ok. 20 pensow. To jak to jest, ze tam za 30 funto masz np. N95 za darmo i do tego 500minut do wszystkich w umowie na 12 miesiecy a u nas nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: abonament vs pre paid IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 18:36 ja tam myślę, że niższe ceny są przede wszystkim wywołane większą konkurencją wśród prepaidów i tym, że użytkonicy, ktorzy nie są związani umową mogą w każdej chwili stwierdzić, że im już oferta nie odpowiada i odejść. W abonamencie tak nie jest - czekasz do końca umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
galtom Re: abonament vs pre paid 05.05.09, 15:47 telepolis.pl/news.php?id=14749 dzisiejszy news Nokia E63 za złotówkę w promocji Orange Poleca W nowej edycji oferty promocyjnej Orange Poleca, Orange oferuje obniżoną cenę abonamentu oraz Nokię E63 za 1 zł. Korzystając z promocji klienci dostają abonament o wartości 75 zł ale przez pierwszy rok umowy płacą za niego 55 zł miesięcznie. Umowa zawierana jest na 36 miesięcy. Wybierając ofertę Orange Poleca za 55 zł przez pierwszy rok umowy, klienci co miesiąc dostają pakiet usług zgodny z abonamentem za 75 zł, czyli: 140 minut na połączenia do wszystkich sieci (do Play 101 minut) w abonamencie, 3 bezpłatne usługi przez cały okres trwania umowy. Zatem: przez 3 lata zaplacimy min. 2460zl i bedziemy w tym mieli 5040 min do prawie wszystkich Juz sie nie czepiam, ze to nie do wszystkich sieci. 1 min w tym abonamencie kosztuje 0.48 zł.... Telefon pre-paid: 5040 min x 0.29zł (do wszystkich!!!! - tyle ceni 1 min nawet sam Orange) = 1461.60zl roznica: 998zl sklep.nokia.pl/nok...ProductSelector W sklepie Nokii ten aparat bez abonamentu, promoci i doplaty operatora kosztuje 999zl Komentaz wydaje sie zbedny. Przypominam tylko, ze telefony pt. 1 zł sa podobno subsydiowane przez operatora (w UK oznacza to, ze telefon kupiony z abonamentem - abstarchujac od tego, ze rozmowy pre-paid sa drozsze niz w abo.- jest tanszy niz w sklepie dla przecietnego Kowalskiego. Bo kowalski od posrdnika kupuje jeden aparat a operator od producenta kilka tysiecy) czyli uzysykujac od Kowalskiego sataly doplyw gotowki przez okrslony czas operator zgadza sie na ciut mniejszy zysk (pomniejszony o doplate do telefonu). U nas operator nie traci na niczym!!!! A biorac pod uwage, ze za 36 miesiecy rynek moze wygladac diametralnie inaczej (ile kosztowala 1 min. rozmowy w abonamencie i na karte 36 miesiecy temu???) wrecz gwarantuje sobie wyzsze zyski!!!! (tylko musi zlapac frajera!) Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: abonament vs pre paid 06.05.09, 10:41 U nas operatorzy twierdzą, że rynek jeszcze nie dojrzał do zachodnich rozwiązań.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: abonament vs pre paid IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 18:38 Jakich zachodnich rozwiązań? Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney Abonament już dawno się nie opłaca ... 06.05.09, 11:34 Abonament już dawno się nie opłaca, telefon wyjdzie taniej jak się go kupi w sklepie internetowym a na kartę jesteś wolnym człowiekiem i zawsze jakąś promocję zrobią żeby zatrzymać w sieci ... Odpowiedz Link Zgłoś
galtom Re: Abonament już dawno się nie opłaca ... 06.05.09, 11:54 To, ze sie nie oplaca to ja wiem. Ja chcialbym wiedziec dlaczego. Jaka pokretna logika doprowadzila do obecnej sytuacji na rynku i jak operatorzy przewiduja, ze bedzie to wygladac np. za lat 5? Zwracam znow uwage, na inf. o tym co bedzie forsowac Komisja Europejska. Np. przeniesienie numeru ma trwac 1 dzien. To jak wiekszosc ludzi bedzie nie zwiazna kontraktem tu utrzymanie ich przy sobie... he, he... proste nie bedzie - chyba ze Wszyscy zaoferuja to samo... ale to malo prawdopodobne. Za to papierow do przewalkowania jak dziennie 50 czy 100 tys osob bedzie chcialo zmienic siec (bo "obok" jest o grosz taniej)... ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Abonament już dawno się nie opłaca ... IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 18:42 Można też zdecydować się na mixa: masz telefon z pewnego, operatorowego źródła i to tanio, a stawki są niższe od abonamentowych. Zastanawiałam się nad nowym mixem heyah: masz możliwość podpisania umowy na rok, nie dostajesz żadnych rachunków, a stawka jest 44 gr do polski i Unii. No i fajne telefony wolne od simlocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oon Re: abonament vs pre paid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 19:19 ale nie zawsze ceny tak bardzo się różnią... wiadomo, zależy na jaki abonament się decydujesz, ale nie jest tak, że cena abonamentu = cena prepaid razy 2. pierwszy z brzegu przykład, abonament Orange Poleca, stawka 39 gr/min = tyle samo co w Orange Go przy nejpopularniejszym doładowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: abonament vs pre paid IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 18:45 Może nie do końca rozumiem... ale tę kasę, z którą doładujesz prepaida możesz potem wydzwonić, a jak nie wydzwonisz, to Ci kasa zostaje. A tego, co zapłacisz w abonamencie nie wydzwaniasz, a jeśli nawet masz z niego jakieś "darmowe" minuty, to niekoniecznie pokrywają cenę abonamentu i jeśli ich akurat nie wykorzystasz, to pewnie przepadną. Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq Re: no to masz prosty wybór - karta 20.05.09, 15:58 ale on nie wybiera - on pyta DLACZEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: no to masz prosty wybór - karta IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 18:47 Popieram. Jestem wieloletnią, szczęśliwą użytkowniczką pre-paidu (heyah) i mogę powiedzieć, że jest tylko lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: abonament vs pre paid 20.05.09, 16:14 bo w prepaidzie kase ma juz i możesz zrobic z nią co chcesz,a w abonamencie to nie wiaddomo czy klient nie zwieje i nie zapłaci więc ryzyko wieksze to i cena musi byc wyższa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: model Re: abonament vs pre paid IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.09, 18:23 W play abo za 25 nokia e51 za 99 zeta umowa na 36 miesiecy.Odliczjac cene rynkowa fona 650 na abo zostaje 350 zeta dzielone na 36 ,koszt abo 9,72 koszt minuty z 50 abonamentowych 0,19.Jeszcze fajniej jest przy przejsciu z orange dostajemy dodatkowe 40 min przez cały czas trwania umowy 24-36 mc wtedy minuta spada do 10 gr tak tanio to jeszcze długo nie bedzie ,jest to oferta oczywiscie dla tych co mieszcza sie w tych minutach z abonamentu no i fonik fajny(u pomarańczowej alternatywy 60 min cena fona 549) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: abonament vs pre paid IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 19:13 ale chaos! A jak ma to się konkretnie do poprzedniej wypowiedzi? Tak czy owak 36 miesięcy to trochę długo. Rok dłużej niż abonentowy standard... A międzyczasie wiele może się zdarzyć. Poza tym: takie kalkulacje są oczywiście super, ale ja jak sobie policzę podwójne doładowania w Heyah, to mi wyjdzie, że płacę za minutę 13 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ynxie Re: abonament vs pre paid IP: 94.254.229.* 20.05.09, 18:44 1. W abonamencie masz telefon za 1 zł, który musisz spłacić wyższymi kosztami rozmów. Karciarze płacą za swój telefon. 2. Karciarze płacą z dołu, a abonamenciarze dostają kredyt na rozmowy. Oczywiste jest, że abonamenciarze powinni zapłacić więcej. 3. Karciarze zapłacą na 100%, a abonamenciarze mogą nie zapłacić. Dodatkowe ryzyko, które podwyższa ceny rozmów. 4. Abonamenciarze są już uwiązani umową, a karciarze mogą w każdej chwili zmienić operatora, więc trzeba karciarzom oferować lepsze warunki, żeby masowo nie odchodzili. Na podstawie jakiej pokręconej logiki oczekujesz, że w abonamencie będzie taniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ynxie Re: abonament vs pre paid IP: 94.254.229.* 20.05.09, 18:47 2. Karciarze płacą oczywiście Z GÓRY, a abonamenciarze dostają kredyt na rozmowy. Oczywiste jest, że abonamenciarze powinni zapłacić więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Bo z bogatego łatwiej zedrzec więcej. 20.05.09, 19:10 galtom napisał: > Dlaczego rozmowy w abonamentach (nwet tych bez telefonu!!!) sa > drozsze niz w przypadku kart pre paid? Więc dlatego. > Czy operatorzy wola miec klientow nie zwiazanych umowa??? Operatorzy chcą mieć i jednych, i drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: abonament vs pre paid IP: *.chello.pl 20.05.09, 19:11 Operatorzy wolą miec klientów abonamentowych ponieważ, dostarczają stały pewny przychód. W odróżnieniu od klientów taryf na kartę, którzy niekoniecznie musza doładowywac telefony. Klienci abonamentowi sowimi wyższymi stawkami i abonamentem spłacają telefony, które zazwyczaj kupuja u operatora za złotówkę, lub po duzo niższych cenach niż w zwykłym sklepie. Sam by nie wiązac się umową dałem sobie spokój z abonamentem. Korzystam z taryfy Nowe Orange Go. Telefon kupuję na aukcji, czy w markecie z elektroniką. Nie potrzebuję duzo bajerów. Smsy, rozmowa, rzadko mms, czasem zdjęcie. Prawie wcale net w komórce. Jakaś zwykła nokia jest w stanie wytrzymać 3 lata, może nawet wiecej. Nie ma co przepłacac w abonamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: abonament vs pre paid IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 19:30 Wytłumacz to ludziom, dla których telefon jest kolejną oznaką statusu. Tak czy owak - dla niezdecydowanych są mixy. Masz i telefon i niższą stawkę - nie masz za to rachunku. Ja mam np. teraz SE k770i. Moim zdaniem jest zajefajny (www.heyah.pl/sklep#/telefon/Sony-Ericsson-K770i) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: abonament vs pre paid IP: *.chello.pl 21.05.09, 00:30 Zastanawiałem się nad tym kilka lat temu. Zmieniłem na prepaid nie dlatego, że taniej, ale dlatego, że w domu (Warszawa) nie mogę rozmawiać przez telefon z powodu bardzo słabego zasięgu (Era). Pracuję również w domu więc większość czasu spędzam w miejscu gdzie telefon komórkowy jest bezużyteczny. Wolę mieć prepaid na który w mojej sieci również jest abonament, bo nawet jak mam kilkaset złotych na koncie i kończy się czas ważności karty muszę (bez sensu jak dla mnie) doładować telefon żeby móc dzwonić (wychodzi 300 zł na rok), ale nie zdarzają mi się za to sytuacje, że muszę pamiętać o płaceniu abonamentu, tylko raz na jakiś czas nie ruszając się sprzed komputera płacę przez bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: abonament vs pre paid IP: 198.36.87.* 21.05.09, 03:11 Gość portalu: K napisał(a): nie ruszając się sprzed komputera płacę przez bank. To akurat nie ma znaczenia czy masz abonament czy prepaid . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: abonament vs pre paid IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 19:34 Pod tym względem prepaidy są o wiele lepsze: masz o wieeele więcej możliwości: doładowania w kasach, karty zdrapki, w bankomatach, przez net, w Heyah można dostać jeszcze doładowanie z abonamentu w Erze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Pre-paid rządzi! kalkulator prawdę Ci powie :). IP: 193.23.63.* 21.05.09, 08:16 Odpowiedz Link Zgłoś
gruszkazfartuszka Re: abonament vs pre paid 21.05.09, 09:57 trudno powiedzieć... problem abonamentu polega na tym, że jak się zwiążesz umową nawet na daną chwilę atrakcyjną to bardzo szybko zostaje się w tyle, bo oferty na kartę obniżają stawki a abonament wciąż ten sam... wprowadzają jedynie kolejne, nowe umowy dla nowych użytkowników, żeby kolejni się decydowali na abonamenty... ja zdecydowanie bardziej wolę oferty na kartę. Jak ktoś koniecznie chce umowę to polecam mixy - tam stawki też się obniżają... teraz jak Heyah wprowadziła swój mix to rozpoczęła się kolejna wojna na miarę tej pre-paidowej... Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Re: abonament vs pre paid 21.05.09, 11:47 > tam stawki też się obniżają... teraz jak Heyah wprowadziła swój > mix to rozpoczęła się kolejna wojna na miarę tej pre-paidowej... Hahahahahahahaha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Idalia Re: abonament vs pre paid IP: 89.174.55.* 21.05.09, 13:05 Co do Mixów to zawsze miałam mieszane (nomen omen;) uczucia. Mam jakąś taką uwarunkowaną niechęć do podpisywania jakichkolwiek cyrografów, wolę opcję pre-paid - chyba już dawno minęły te czasy kiedy prepaid wydawał się opcją dla nstolatków, ciągnących z rodzicielskiego kieszonkowego. Ale ostatnio utopiłam swój telefon i musiałam szybko zakupic jakąś nową maszynkę do kontaktu ze światem - no i wzięłam mix u jednego z operatorów, do którego mam sentyment przez lata użytkowania, Heyah. Rok umowy, transakcja bezbolesna raczej. Żadnych rachunków, spamu do skrzynki pocztowej, póki co jestem kontenta. Odpowiedz Link Zgłoś
galtom Re: abonament vs pre paid 21.05.09, 15:33 Chyba sie nie rozumiemy :-) 1. Piszecie, ze rozmowy w abonamencie sa drozsze bo klienci splacaja w ten sposob aparat telefoniczny. Zatem: - dlaczego w innych krajach jest odwrotnie??? (patrz UK) - na czym w polskim modelu polega subsydiowanie aparatu wg. mnie jesli drozsza rozmowa splacam swoj telefon to operator udzuelil mi kredytu a nie doplaty! 2. samentu pisze: > bo w prepaidzie kase ma juz i możesz zrobic z nią co chcesz,a w > abonamencie to > nie wiaddomo czy klient nie zwieje i nie zapłaci więc ryzyko > wieksze to i cena musi byc wyższa To takie troche dziwne podejscie - od razu zakladac, ze wszyscy to zlodzieje! Pozatym drozsza minuta w abonamencie nie rozwiazuje problemu tego czy klient zaplaci czy nie. Idac Twoim tokiem rozumowania to gdyby w abonamencie 1 minuta koszytowala 10zl to 100% po wzieciu darmowego telefonu i wydzwonieniu minut by placila). 3. ynxie napisał: > W abonamencie masz telefon za 1 zł, który musisz spłacić wyższymi > kosztami rozmów. Karciarze płacą za swój telefon. Z moich wyliczen wynika ze abonamentowcy tez - nawet wiecej! Nie dostaja telefonu za 1zl tylko - kredyt rozlowzony w czasie na czas trwania umowy. Roznica polega na tym, ze ten sam telefon na raty np. w Media okaze sie tanszy! > Karciarze płacą z dołu, a abonamenciarze dostają kredyt na rozmowy. > Oczywiste jest, że abonamenciarze powinni zapłacić więcej. Dlaczego oczywiste??? Karciaz dzis doladuje telefon za 20 zl a za miesiac nie bo bedzie u innego operatora! Oczywiste jest, ze klient zwiazany umowoa powinien byc bardziej ceniony!!! Co do placenia z gory za rozmowy. Co za klopot placic abonamet z gory - jesli przekroczysz ilosc minut w abo dodatkowa kwota bedzie doliczona do kolejenej faktury. Co wiecej - sadze, ze gdy dokladnie sprawdzic rachunki i okresy rozliczeniowe to tak jest! A jesli nie to nie klopot aby tak bylo. > Karciarze zapłacą na 100%, a abonamenciarze mogą nie zapłacić. > Dodatkowe ryzyko, które podwyższa ceny rozmów. Nie zgadzam sie - znow nie wiem jak nalezy byc indoktrynowanym w tym kraju aby od razu zakladac, zlodziejsto, oszustwo i nieuczciwosc. To chyba stad w Polskim urzedzie nalezy miec 20 roznych dokumentow potwierdzjacych to samo - bo to ze my cos mowimy i sie podpisujemy jest nic nie warte :-( to bardzo smutne A wracajac do tematu... to co.. ryzyko tego ze klient nie zaplaci w UK jest inne??? Ludzie wszdzie sa tacy sami i maja takie same slabosci! Zatem jak to jest, ze w UK 1 min. rozmowy w abonamencie jest tansza??? (mimo, ze dostalem telefon za darmo a umowa jest tylko na 12 miesciecy). Co wiecej!!! Przy tanszej minucie i tak krotkiej umowie jak sie przeliczy to nie da sie kupic taniej samego aparatu niz wlascie z doplata operatora. > Abonamenciarze są już uwiązani umową, a karciarze mogą w każdej > chwili zmienić operatora, więc trzeba karciarzom oferować lepsze > warunki, żeby masowo nie odchodzili. Zaluzmy, ze masz wlasna firme obslugujacych 100 klientow. Co wolisz? Miec 80 placacych niewiele (bo oferujesz im tania usluge) ale moga w kazdej chwili przestac ci placic i zniknac (a do tego czesto pojawiajas sie nieregularnie) oraz 20 placacych miesiac w miesiac wiecej (oferujesz im ta sama usluge drozej). Czy odwrotnie??? > Na podstawie jakiej pokręconej logiki oczekujesz, że w abonamencie > będzie taniej? O to chodzi w moim pytaniu o pokrecona logike - ja na moj chlopski rozum wolabym opcje druga! Pozatym moja pokrecona logika widzi i analizuje oferty "tych samych" operatorow w innych krajach i zastanawia sie dlaczego ciagle to my mamy gorzej??? Chocby taki droby uklon sieci Vodafone jak zniesienie roamingu na wakacje.... ktorys z polskich operatorow nam cos takiego zaproponowal??? Szkoda, ze rozniez zaden z pracownikow zadnej z sieci nie jest wstanie logicznie odpowiedziec na wyzej postawione pytania :-) Oczywiscie oprator woli klientow z abonamentem. Oczywiscie martwia sie, ze "%" abonamentu i pre paid sie zmienia (wzrasta ilosc kilentow "na karte" a maleje abo.). No... telefony oficjalnie sa subsydiowane ale faktycznie to wyglada, ze klient troche jakby splacal kredyt. Ale tak naprawde to Pani/Pan w sklepie/na infolinii nic nie wie - tez sie im to wydaje dziwne. To o co tu chodzi????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: abonament vs pre paid IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 19:51 To ja bym chciała promować teorię o większej konkurencji wśród prepaidów. Np. Era jest tylko jedna abonentowa, a z jej sieci oficjalnie korzystają TT i Heyah (+ multum opów wirtualnych). I tak w przypadku każdego innego opa. Każdy prepaid chce czymś przyciągnąć użytkowników i wprowadza unikatowe oferty. No i TT ma swoje rozmowy godzinowe, a Heyah równą taryfę z dzwonieniem za granicę i 25 gr/min w multipakiecie. Odpowiedz Link Zgłoś