07.03.04, 15:19
Poszukuję krewnych Katarzyny i Michała Kostyra oraz Wiktorii Monczak.
Mieszkali w Passaic, New Jersey, USA.
Obserwuj wątek
    • Gość: nadajnik Re: Kostyra IP: *.ip-pluggen.com 07.03.04, 20:05
      Jest kilka wyszukiwarek nazwisk w USA.
      Mam krewnych w stanie New Jersej i bez trudu znalazlam ich na tej
      wyszukiwarce. Wyjda nawet tacy, ktorzy juz nie zyja, z podana data smierci.
      Na innej wyszukiwarce mozna nawet znalezc mapke terenu, na ktorym ci ludzie
      mieszkaja, nawet ulice.
      • aniutek Re: Kostyra 08.03.04, 01:11
        Kostyra- tak ma na nazwisko matka Marthy Stewart :)
        • midgeure Re: Kostyra 08.03.04, 10:22
          Tak, ale jej rodzice to Marta i Edward, a moi dziadkowie to Katarzyna i Michał.
      • midgeure Re: Kostyra 08.03.04, 10:24
        Czy możesz podać adresy to tych wyszukiwarek? Ja szukałam poprzez YAHOO PEOPLE
        SEARCH, ale nie natrafiłam na ślad moich krewnych Katarzyny i Michała, którzy
        już nie żyją.
        • Gość: nadajnik Re: Kostyra IP: *.ip-pluggen.com 08.03.04, 22:40
          Link do wyszukiwarki podalam dzis na poczatku forum.
          Moj angielski jest slaby i na tym linku ktory dzis dostalam, wystukalam tylko
          KOSTYRA NJ.
          Znalazlam Andrzej Kostyra z Garfield
          i
          S. Kostyra z Potterville.

Jesli poszukiwani ludzie nie zyja, to te osoby sa najprawdopodobniej ich
          potomkami.
          Mozesz poszukac KOSTYRA w innych stanach.
          • Gość: nadajnik Re: Kostyra IP: *.ip-pluggen.com 08.03.04, 22:46
            Proponuje jedna z wyszukiwarek, z ktorej sama bardzo czesto korzystam,
            pomagajac innym odnalezc osoby w USA.

Wejdz na
            www.infospace.com/home/white-pages
            Mam nadzieje, ze odnajdziesz osobe, ktorej szukasz. A jesli nie - daj znac,
            bedziemy szukac dalej.
            • Gość: nadajnik Re: Kostyra IP: *.ip-pluggen.com 09.03.04, 12:21
              Mam bardzo dokladna mape NJ. Te dwie znalezione osoby mieszkaja w poblizu
              Trenton, natomiast te zmarle osoby mieszkaly na polnocy stanu, w poblizu
              nowego Jorku.
              Zmarle osoby ciezko odszukac, bo slyszalam ze wyszukiwarka znajduje tylko tych
              ktorzy maja telefony na wlasne nazwisko.
              Linku do tej wyszukiwarki gdzie znalazlam nawet informacje kiedy te osoby
              przybyly do USA i kiedy zmarly, niestety nie pamietam.
              Osoba ktora mi dala informacje o linku, to ta sama ktora wpisala sie komus kto
              szuka rodziny w TORONTO. Ona obiecala pomoc, wiec skontaktuj ja.
              Nie piszesz jak dawno temu te osoby mieszkaly w NJ. Jesli zmarly dawno, to
              moze nigdzie ich sie nie znajdzie, no chyba ze Ci chodzi o spadek?
              • Gość: DFW Re: Kostyra IP: 204.58.151.* 09.03.04, 17:07
                Ta strona, ktora podaje rozne dane publiczne, miedzy innymi osob rowniez
                niezyjacych, to www.PeopleData.com/
                Niestety za akces do bazy danych trzeba placic.

Pozdrawiam,
                DFW
              • midgeure Re: Kostyra 09.03.04, 19:06
                Słuchaj, ogromnie dziękuję Ci za pomoc i informacje. Szukam nadal, bo jakoś
                mnie nie udaje się znaleźć żadnej informacji o moich pradziadkach i cioci, a
                osoby, które mogłyby być ewentualnie krewnymi - na pewno musiałabym się z nimi
                skontaktować poprzez maila i zapytać o nich.

Nie chodzi mi o spadek. Próbuję znaleźć jakiekolwiek informacje o moich
                pradziadkach Katarzynie i Michale Kostyra oraz babci (ciocia mojej Mamy)
                Wiktoria Monczak. Wyjechali oni do Ameryki w latach 20-tych i wiadome mi jest,
                że mieszkali w Passaic (New Jersey) - stamtąd dostaliśmy ostatni list cioci w
                1978 r. Nic nie pisała o krewnych, więc nawet nie wiem czy miała swoją rodzinę,
                ale może pradziadkowie... taką mam nadzieję. Poznać ich losy i może odnaleźć
                zagubioną część rodziny.
                • Gość: DFW Re: Kostyra IP: 204.58.151.* 09.03.04, 21:09
                  Zeby Ci pomoc, musialabym znac odpowiedz na kilka pytan.
                  Piszesz, ze Kostyrowie oraz Wiktoria Monczak wyjechali w latach 20-tych. Z
                  danych z Censusu w 1930 wynika, ze liczba osob urodzonych w Polsce wynosila
                  1,266,482 (fisher.lib.virginia.edu/cgi-local/censusbin/census/cen.pl)
                  Gdzies w tej liczbie jest Twoja rodzina :)

Znalazlam 30 osob o nazwisku Kostyra. Mozesz je odnalezc wraz z adresami i
                  telefonami uzywajac takich wyszukiwarek jak:
                  www.infospace.com/home/white-pages - InfoSpace
                  www.switchboard.com/ - Switchborad (musisz kliknac na "Person")
                  www.anywho.com/wp.html - Anywho (musisz znac stan, w ktorym szukasz
                  danej osoby, co niestety wydluza poszukiwania)

Na jednej z wielu wyszukiwarek znalazlam Michaela Kostyre w spisie osob
                  zmarlych, ale stan nie zostal podany. Nie znalazlam Katarzyny.

Natomiast nazwisko Monczak znalazlam jedynie na PeopleData. Czy ze wzgledu na
                  wiek Wiktorii (gdy w latach 20 wyjezdzala) mozliwe jest, by osoby te urodzily
                  sie w 1941, 1946 lub 1948 roku? Byl jeden Roman i dwoch Johnow.

Czy probowalas mailem lub telefonicznie skontaktowac sie z tymi osobami, ktore
                  znalazlas?

Zycze powodzenia w poszukiwaniach.
                  DFW
                  • pia.ed www.ancestery.com 10.03.04, 01:17
                    Sprawdzajac podane linki znalazlam to czego szukalam!
                    www.ancestery.com
                    To wlasnie tam byly ciekawe dane o rodzinie meza mojej kuzynki z NJ,
                    Perrineville.
                    Byla daty kiedy ktos przyjechal do USA, choc raczej dopiero od lat 50-tych o
                    ile pamietam.
                    Nie znam zbyt dobrze angielskiego, ale tam jest duzo danych.
                    Sa tez podane telefony do znalezionych ludzi.
                  • midgeure Re: Kostyra 10.03.04, 09:38
                    Dziękuję Ci ogromnie za pomoc i informacje! Zaraz znów zabieram się do
                    wyszukiwania i skorzystam z podanych przez Ciebie linków.

Troszkę wyjaśnień. Ja też znalazłam Michaela Kostyra, który zmarł w 1965 r.,
                    nie było jednak żadnych innych informacji, a jak były, to oczywiście płatne.
                    Nic natomiast o Katarzynie. Nawet jako Kate czy Catherine. Sprawdzałam również
                    w jednym z serwisów nazwiska osób, które przyjechały do USA w latach 1880-1924.
                    Pojawiało się to nazwisko, ale imiona zupełnie różne. Więc nie bardzo wiem jak
                    mogę dotrzeć do tych informacji. Nachodzi mnie teraz taka myśl, że moi krewni
                    (Kostyrowie) mogli zmienić nazwisko. I tu byłby klops. Bo ciocia Wiktoria
                    Monczak posługiwała się swoim nazwiskiem.

Moje poszukiwania są o tyle trudne, bowiem listy moich krewnych zostały
                    zniszczone przez dalszą rodzinę, która już nic nie pamięta, co oni pisali (albo
                    nie chcą powiedzieć). Ja mam tylko jeden list cioci Wiktorii, właśnie ten
                    ostatni z 1978 r., z którego wynikało, że mieszka sama (w wieku ok. 80 lat) i
                    jest już chora i ma problemy z chodzeniem, że pomaga jej sąsiadka Polka.
                    Mieszkali w Passaic (Clifton), New Jersey. I to wszystko... I też napotykam na
                    to nazwisko w serisach, ale imienia Wiktorii czy Victorii nie znalazłam. To
                    jest troszkę zastanawiające, bo przecież oni mieszkali tam ponad 50 lat, więc
                    gdzieś w rejestrach musi być jakaś wzmianka. Finanse troszkę mnie ograniczają,
                    i nie mogę sobie pozwolić na "wynajęcie" (w Stanach tak się to nazywa)
                    specjalisty od geneaologii. Pozdrawiam!
                    • Gość: DFW Re: Kostyra IP: 204.58.151.* 10.03.04, 20:37
                      Czy masz koperte do tego listu z adresem?
                      Czy wymienione w liscie jest nazwisko tej sasiadki, ktora jej pomagala?
                      Czy ciocia wspominala Ci moze o dzieciach w liscie? Ich imiona?

Ja w tej chwili szukam w tax records, czyli informacjach podatkowych. Te bazy
                      danych, ktore juz przeszukalam, nie odnalazly zadnej wersji imiona Wiktoria
                      Monczak. Jedynie Michael Kostyra...

No, ale kto szuka, nie bladzi... :)
                      Daj znac. Pozdrawiam.
                      DFW
                      • midgeure Re: Kostyra 11.03.04, 10:38
                        Jeszcze raz ogromnie dziękuję Ci za pomoc! :-) Mam tylko jeden ostatni list od
                        cioci-babci (reszta jest u moich krewnych, którzy nie chcą o nich nic mówić,
                        albo też ich już nie mają). Mam kopertę z adresem w Clifton, Passaic, NJ
                        (numery już nie do odczytania). Znalazłam jedną jedyną informację o cioci-
                        babci, to znaczy data urodzin, śmierci i miejsce ostatniego pobytu. Wszystko
                        się zgadza. Dowodzi, że po tym ostatnim liście wkrótce ciocia-babcia zmarła
                        (październik 1978). I nazwisko z pisownią Victoria Monchak. To wszystko, i
                        wydaje mi się, że przez internet nic już więcej nie znajdę, a do USA nie
                        wybieram się, bo mnie nie stać. :-(

Co do pradziadków Kostyrów, to znalazłam ciekawą informację i nie sprawdzę jej,
                        bowiem jak już wspomniałam od moich krewnych nie dowiem się niczego. A moja
                        Mama dokładnie nie pamięta kiedy oni wyjechali do Stanów. Ta ciekawa informacja
                        to: znalazłam tylko jednego Michała (Michael) Kostyra, który z żoną Katarzyną
                        (Catherine) przybył do USA w 1907 r. (!) Wynikałoby z tego, że w Polsce zostały
                        ich malutkie dzieci! No jak to tak, wyjechać bez dzieci? Ja myślałam, że oni
                        wyjechali w latach 20-tych, kiedy dzieci były już dorosłe i na swoim. Wydaje mi
                        się mało prawdopodobne, by to byli moi krewni. Ale żadnego innego Michała z
                        Katarzyną nie znalazłam! A to przecież niemożliwe skoro znalazłam tak wielu
                        innych! No i ciocię-babcię. I jeszcze ciekawa sprawa. Okazuje się, że ci
                        Kostyrowie w Stanach już dochowali się kolejnego potomstwa: John (ur. 1912),
                        Helen (ur. 1914) i Joseph (ur. 1917) Kostyrowie. Nieprawdowpodobne! Już nie
                        wiem co o tym myśleć. Kurczę, to nie mogą być oni. Ale jak znaleźć tamtych?
                      • midgeure Re: Kostyra 11.03.04, 10:42
                        Ach, jeszcze dodam, że nie mam żadnych informacji czy ciocia-babcia miała swoją
                        rodzinę. Musiała mieć męża, bo przecież nazwisko Monchak. A ona z panieńska
                        jest Kostyra też, ale jako Victoria (Wiktoria) Kostyra nie znalazłam. Wyszła mi
                        tylko mała dziewczynka w wieku 5 lat, więc odpada. Ciocia-babcia wyjechała z
                        rodzicami do Stanów jak była już panienką, musiała mieć ok. 13-18 lat. Nie znam
                        też nazwiska sąsiadki. Niestety. Pozdrawiam!
                        • Gość: DFW Re: Kostyra IP: 204.58.151.* 11.03.04, 17:22
                          O rany, ta zmiana w pisowni nazwisko wszystko wyjasnia!

Znam baze danych (niestety platna), w ktorej sa informacje na temat smierci
                          osob z calych Stanow. Sa tam: Victoria Monchak z NJ, Helen Monchak z NJ, oraz
                          Joseph Monchak z NJ. Johna nie maja.
                          W ogole maja 25 osob o nazwisku Monchak: 2 z Colorado, 1 z Michigan, 8 z New
                          Jersey, 5 z Pennsylvanii, 1 z New York, a reszta wskazuje UNKNOWN, czyli
                          nieznany.
                          Przejzyj sobie:
                          www.knowx.com/death/summary.jsp?name=Monchak&ssn=&state=ALL
                          Szukalam juz dziecka wywiezionego do Stanow poprzez FBI (znalazlam sama),
                          szukam Polaka przechodzacego do USA nielegalnie przez pustynie z Meksyku
                          (jeszcze nie znalazlam), odnalazlam wiele osob i adresow w USA, to moge i
                          pogrzebac w starych kronikach :)

Podaj jakies namiary do siebie do dalszej korespondencji.
                          Pozdrawiam,
                          DFW
                          • midgeure Re: Kostyra 11.03.04, 19:02
                            Dzięki ogromne za pomoc! Napisz do mnie na adres bwalkiewicz@tlen.pl

Pozdrawiam!
                            • Gość: DFW Re: Kostyra IP: 204.58.151.* 11.03.04, 19:50
                              Poszlo!

:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka