cookie55 04.12.04, 20:40 Poszukuje innych o nazwisku Talma. Podobno jest to nazwisko francuskie. Prosze o informacje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Talma Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 18:35 Cześć, ja właśnie nazywam się Talma i mogę Cię też poinformować ze w Polsce jest nas ponad 300. Razem z kilkoma innymi Talmami budujemy drzewo genealogiczne które w częsci mozesz obejrzeć na stronie www.talma.com.pl. Więcej informacji moge dostarczyć na meila p.talma@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cookie55 Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? 06.12.04, 23:31 Czesc Pawel! Nie masz pojecia jak sie ucieszylam z informacji uzyskanych od Ciebie. Nasze nazwisko jest nietypowe, znam tylko moja rodzine jako jedynych Talmow. Chetnie podziele sie tym co wiem o naszej familii, ale najpierw musze przeprowadzic wywiad z rodzinka. Mieszkam w Szwecji od dwudziestu lat, rodzice wyjechali jak bylam dzieckiem, wiec tym bardziej chcialabym poznac korzenie. Do uslyszenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Talma Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 12:26 Z niecierpliwoscia czekam na informacje. Najbardziej interesowałyby nas informacje gdzie mieszkali Twoi dziadkowie, pradziadkowie (ich imiona, i czym sie zajmowali bo w naszym drzewie większość osob zajmowala sie hutnictwem, byli właściecielami hut, głównymi majstrami itd). Ułatwi nam to poszukiwania w parafiach lub USC. Serdecznie pozdrawiam Paweł (być moze kuzyn :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie55 Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.telia.com 12.12.04, 22:51 Moj tata akurat jest w Polsce i ma sie wszystkiego dowiedziec u rodzinki. Jak tylko bede wiecej wiedziala, to zaraz Cie poinformuje. Ja znam tylko dane dziadkow, ale moj wujek juz od dawna intersuje sie przodkami, wiec ma wszystko zapisane. Do uslyszenia. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł T Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 00:07 To bardzo dobrze ze się interesuje i zapisuje to wszystko. W poszukiwaniach liczy sie kazdy szczegół. Nawet legendy i anegdoty rodzinne maja wartosc, bo czesto wywodzą sie z prawdziwych zdazen. U nas jest co raz wiecej informacji. A czy Wy nie pochodzicie przypadkiem z Radomia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie55 Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.telia.com 14.12.04, 14:00 Czesc! My pochodzimy z Warszawy, ale wiem ze mamy bliska rodzine w Radomiu i we Wroclawiu. Jako dziecko bylam u krewnych w wlasnie w Radomiu. Czy Ty rowniez stamtad pochodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł T Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:05 Ja urodziłem sie i mieszkam niedaleko Lublina. Jednak na "drzewie" mam rodzinę z Radomia. W moim miescie pierwszy raz nazwisko Talma pojawiło sie w kontekscie budowniczych huty, którzy przyjechali własnie z Radomia. Jestem bardzo ciekawy w jaki sposób jestesmy spokrewnieni bo ze mamy wspolnego przodka jest pewne :). Mam nadzieje ze wkrótce wszystko sie wyjasni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł T Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 11:49 Mam troche informacji dotyczącej prawdopodobnie Twoje rodziny. Odezwij sie (podaj maila) to Ci wysle. Jesli Twój ojciec ma na imie MIeczysław lub Janusz to by sie zgadzało!! Pozdrawiam (mój mail jest w 1 odpowiedzi do Ciebie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 14:54 małgosia talma z Gostynia Wielkopolskiego .Syn mówił mi ,że rozmawiał juz kiedyś z TOBĄ.Tak w męża rodzinie z pokolenia na pokolenie zostawali hutnikami ,mój mąż też pracuje w Hucie Szkła. Rodzina męża wywodzi sie z Bialegostoku ,ale rodzeństwo teścia rodziło sie w róznych miejscowościach bo to było związane z pracą w Hutach(jak "wanny " stawał to się przenosili to miasta gdzie była Huta np: mój teść urodził się we Ujściu . Faktycznie wędrowali po całej Europie ale też sa na pewno w Anglii. Pozdrawaim z okazji Swiąt Bożego Narodzenia i życzę szczęśliwego Nowego Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.zw Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? 02.02.16, 20:12 Witam, Moja już nieżyjąca Babcia Barbara z domu Talma, a po mężu Rutkowska miała rodzinę w Gostyniu (z tego co pamiętam siostrę). Urodziła się w tamtych okolicach. Miala braci, którzy w Białymstoku pracowali w hicie szkła (Romana i Edwarda). Czy to możliwe, że to rodzina? Bardzo proszę o informację. Z góry dziękuję i pozdrawiam Joanna Zembrowska - Wojno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: 80.48.166.* 14.12.04, 13:20 mialem kolege na studiach rowniez nazywal sie talma mial na imie michal pozdrawiam nero1976@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł T Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:07 Jezeli w Warszawie to znam. W mojej rodzinie jest 3 Miachałów Talma!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekj Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? 17.12.04, 16:08 Nie znam nikogo osobiście ale słyszałem że był bardzo swego czasu (przed epoką filmu!) znany aktor francuski o tym nazwisku. Imienia nie pomnę. Pozdrawiam wszystkich Talmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł T Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 17:04 Tak, założyciel Comedie Franceise. Ulubiony aktor Napoleona który kilkukrotnie odwiedził ziemie Polskie. Staramy sie znalezc połączenie między nim (lub jego bratem) a nasza rodziną (Na Litwie w XIX jeden z Talmów miał teatr!! Dzięki za pozdrowienia i proszę o informacje!! Odpowiedz Link Zgłoś
nelka Znam Piotrka Talme, mieszka we Wrocławiu, a ... 20.12.04, 13:20 pochodzi z Częstochowy. Jest artystą plastykiem, zajmuje sie szkłem. Po studiach na wrocławskiej ASP, został tu, ma ok. 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Znam Piotrka Talme, mieszka we Wrocławiu, a . IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 26.12.04, 22:47 Dosyc dlugo mieszkam na emigracji w Vancouvwr w Canadzie znam tu rodzine zamieszkujaca od wielu lat Ewa i Wladek Talma-Pozdrawiam Polakow-Marek- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł T Re: Znam Piotrka Talme, mieszka we Wrocławiu, a . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:55 Wielkie dzięki za info. Wiem ze mieszka w Kanadzie rodzina Talma. Z tym ze na pewno nie chodzi o tych o których wspomniałes. Jesli byli by zainteresowani kontaktem i wymiana informacji to czy mógłbys podac kontakt najlepiej mailowy z nimi? Dla nich moze wydac sie sie ciekawa strona www.talma.com.pl. Pozdrawiam i dziękuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.13, 09:56 Cześć ja mam takie nazwisko pochodzę z Radomia i mam tam jeszcze rodziców o tym nazwisku ojciec ma kilka informacji może będę mógł coś dodać pozdrawiam Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezanka calusy IP: *.umradom.pl 03.08.14, 21:34 Moge pomoc w inny sposob:-)Kolega Rafal Talma z Radomia jest super przystojniakiem:-) a jego znak rozpoznawczy czyli dolek w brodzie...BOMBA !!!!!!!Oczy duze jasne......ciacho szkoda ze zonaty .Pozdrowienia dla Rafala i rodzinki. TAJEMNICZA KOLEZANKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beniamin Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? IP: *.free.aero2.net.pl 09.12.15, 02:41 Moja prababcia nazywała sie Aniela Vanhoff de Talma. Była szlachcianką z majątku Pomianowo koło Putuska. Jej przodkowie pochodzili z Francji, była zoną Antoniego Pomianowskiego herbu Ślepowron właściciela okolicy szlacheckiej Pomianowo składającej się z 5 folwarków Odpowiedz Link Zgłoś
persen8 Re: Talma - czy ktos jeszcze ma takie nazwisko? 12.03.17, 21:49 Cześć, odezwij się w sprawie prababci; pozdrowienia ! Odpowiedz Link Zgłoś