pitupitu10 30.09.09, 10:14 Czy, wdług was, wybór marki przypraw ma znaczenie? Czy płacąc więcej płaci się za logo producenta, czy za jakość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iza Re: producenci przypraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 11:16 Nierzadko płaci się za różne dodatki w postaci glutaminianu sodu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: producenci przypraw 30.09.09, 11:31 Kolosalne! Ja używam niewielu przypraw, na egzotycznych się nie znam, ale nawet w najbardziej podstawowych różnica jest zasadnicza. Weź choćby majeranek, paprykę w proszku czy ziele angielskie jakieś w miarę "markowe" ( ja używam KOTANYI, wydaje mi się przyzwoite ) i jakieś najtańsze, najgorsze są chyba firmowane przez sieci handlowe. Wysyp obok siebie i porównaj zapach, smak, konsystencję, kolor - niebo i ziemia. W potrawach tez to czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: producenci przypraw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 11:53 poczytajcie z tyłu opakowania dla kogo dany towar wyprodukowano - bo często marki, które nam konsumentom wydają się konkurencyjne należą do tego samego właściciela - co oczywiście odnosi się do wielu innych produktów. poza tym w przypadku przypraw na jakość, a co za tym idzie cenę wpływa też opakowanie - zwykła papierowa torebka nie utrzyma aromatu przypraw tak długo tak opakowanie "wzmocnione" od wewnątrz srebrną wyściółką. nie wierzcie natomiast jak to producenci zachwalają, że po taki pieprz zasuwają na drugi koniec świata, by osobiście wyselekcjonować najlepsze gatunki... to ściema, towar - taki sam dla całej Europy - przypływa statkiem i stamtąd jest odbierany :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: producenci przypraw 30.09.09, 11:49 Ma. Dlatego marze o tym, zeby na rynek polski miedzy rozne Kamisy i Prymaty wrocila cudowna firma Ducros. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: producenci przypraw 30.09.09, 12:09 marzyc mozna, ale swiat realny to cos innego, a wiec spokojnie korzystac dnia, czy ten temat jest tobie potrzebny, nie, ale jak jestes mlody to masz mozliwosc czegos zmienic, a wiec rob,a nie pukaj w puste drzwi, Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: producenci przypraw 30.09.09, 12:11 Sklepy zielarskie mają świetne przyprawy, dobrej jakości, a zwykle kilkakrotnie niż "normalne" sklepy. Odkąd poczyniłam takie "odkrycie", to omijam półki z przyprawami w innych sklepach, naprawdę, niebo a ziemia, również w porównaniu z tzw. markowymi typu Kamis czy inny Kotanyi. Z czystym sumieniem mogę polecić przyprawy firmy Visana, również mieszanki, których nigdy nie kupowałam z racji tony soli i glutaminianu - a tu niespodzianka, sól występuje śladowo, glutaminian wcale. Niezłe przyprawy mają też Dary natury, te bywają w marketach, Visany nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: producenci przypraw 30.09.09, 18:43 Czy Visanę mogę znalezć w Herbapolu? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es sprawdzę przy okazji i napiszę 01.10.09, 07:56 Dary Natury na pewno kupowałam w Herbapolu, natomiast Visanę na pewno w zdrowej żywności, nie pamiętam czy w Herbapolu też Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: sprawdzę przy okazji i napiszę 01.10.09, 15:43 Byłabym wdzięczna. W Herbapolu w moim mieście jest pełen wybór Darów Natury, ale Visana i jej skład przyprawy włoskiej brzmi świetnie więc pofatygowałabym się choć mam porobione zapasy. Trochę mi do tego Herbapolu nie po drodze,wiec dlatego pytam czy jest prawdopodobieństwo, że jest ta Visana. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: sprawdzę przy okazji i napiszę 01.10.09, 16:33 Właśnie też mam wybitnie nie po drodze te zielarskie i wizytuję je jak jestem w okolicy, ale czubryca mi wyszła (a lubię ją na granicy uzależnienia ;) ), więc w najbliższych dniach pewnie dotrę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: sprawdzę przy okazji i napiszę 01.10.09, 17:29 Akurat czubrycę("uzależniłam" parę osób tą zieloną do twarogu) kupuję w tych strunowych, foliowych woreczkach na targu, ale chętnie spróbuję Visany. Co jeszcze polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: sprawdzę przy okazji i napiszę 02.10.09, 08:34 "Przyprawa lubczykowa do rosołu" jest świetna do zup (to mieszanka warzywno-przyprawowa, mają też suszony korzeń lubczyka, też kupuję), Alaska do ryb też dobra, mieszanki "do chleba z masłem" nie próbowałam, ale sądząc po składzie to będzie świetna do past twarogowych, dipów itp, obie czubryce z Visany są dużo bardziej aromatyczne niż z Darów Natury (choć te też niezłe), grillowa jest niezła. Ostatnio kupiłam suszone pomidory w takich małych płatkach, świetne do nadawania lekko pomidorowego smaku potraw, tylko strasznie higroskopijne, więc trzeba natychmiast po otwarciu przesypać do szczelnego naczynia, inaczej zrobi się bryła - acz smakowi to absolutnie nie szkodzi. Różne rodzaje pieprzu w ziarnach też mają dobrej jakości. W ogóle to co pójdę do tej zdrowej żywności, to "wyniosę" coś nowego, jeszcze nigdy nie udało mi się iść tam w określonym celu i niczego przy okazji nie kupić ;) A co do Herbapolu, to może poszukaj w necie numeru telefonu/maila do Twojego sklepu i zapytaj czy mają Visanę? Ja tak szukałam swego czasu tahiny, okazało się, że to dobry pomysł, bo choć sklepów ze zdrową żywnością czy zielarskich w Tarnowie jest kilka, to takie rzeczy jak tahina czy tofu bez konserwantów, trzymane w lodówce, ma tylko jeden sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: sprawdzę przy okazji i napiszę 02.10.09, 22:09 Wielkie dzięki za odpowiedz. Nawet jeśli jutro nie pobiegnę do Herbapolu(z tego co kojarzę to w dni powszednie czynne do 17 wiec być może w soboty tylko do południa) to zapamiętam te firmę, bo kilka mieszanek brzmi rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Coralin, mają w Herbapolu Visanę 05.10.09, 20:11 byłam dziś, nie wiem czy w każdym jest to samo, ale w tym była ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aga857 Re: sprawdzę przy okazji i napiszę 13.10.09, 22:41 W naszym Herbapolu nie mają Visany. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: producenci przypraw 30.09.09, 15:25 bene_gesserit napisała: > Ma. > Dlatego marze o tym, zeby na rynek polski miedzy rozne Kamisy i > Prymaty wrocila cudowna firma Ducros. Ja wciąż mam trochę bazylii z Ducrosa w oryginalnym słoiczku. I czasem sobie wącham :) Ducrosa nic nie pobije. A przyprawy kupuję najczęściej w sklepie z przyprawami. Na wagę. Są imho dużo lepsze niż paczkowane ze sklepu, niezależnie od marki. A już najlepsze z najlepszych przywozi mi znajoma z Arabii Saudyjskiej. Wcześniej dostawałam z Kuwejtu. W ogóle przyprawy z krajów arabskich mają nieporównywalny z naszymi smak i aromat - może to sprawka ich klimatu? A może są krócej przechowywane? Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczsmaku Re: producenci przypraw 02.10.09, 00:03 Ja też miło wspominam Ducros. Mam nawet jeszcze półkę do przypraw od nich i kilka pojemników... Z tego co pamiętam, Ducros już nie istnieje, zostało wykupione przez internacjonalny koncern (McCormick?) i w niektórych krajach przyprawy Ducros są teraz sprzedawane pod marką McCormick. Koncern uznał jednak, ze Polska nie jest dla niego atrakcyjnym rynkiem. Od czasu zniknięcia Ducrosa z półek polskich sklepów, mocno rozwinęły się nasze marki. Ja zwróciłem uwagę na niesamowity postęp produktów Prymat choćby. A czy zauważyliście, że żadna polska marka nie oferuje kminu rzymskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: producenci przypraw 30.09.09, 12:07 Wybór ma olbrzymie znaczenie, bo w przypadku renomowanych firm trzeba oprócz ładnego opakowania zapłacić jeszcze za reklamę i wiele innych rzeczy. Ja kupuję przyprawy sprzedawane na targu na wagę. Mam swoje sprawdzone stoiska na których zawsze kupuję. Przyprawy mają zawsze świeże i aromatyczne. A cena jest przynajmniej 3 krotnie niższa niż np. Kamisu w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: producenci przypraw 30.09.09, 17:07 Unikam marek powszechnie dostępnych i reklamowanych, choć np. uwielbiam mieszankę pieprzy Kotanyi(nazwa mylaca , bo oprócz pieprzu są suszone warzywa, papryka i gruba sól). Z przypraw solo(pieprz ziarnisty, ziele angielskie, lisć laurowy...) najwięcej mam takich kupowanych w foliowych, przezroczystych woreczkach na targu. Waga o wiele większa, a paczkowalnia/producent nie wstydzi się pokazać produktu. Mam też parę ich mieszanek, wszystkie bez soli i glutaminianu(ziółka Małgosi, przyprawa do mies z kolendrą, zielona czubryca). Mam tez sporo przypraw z Darów Natury- solo i mieszanek. Wiele przypraw kupuję za granicą, głównie w małych sklepikach i na targach, ale nawet w supermarketach tam dominują przyprawy bez glutaminianu, soli i w większych opakowaniach. To nie jest kwestia tego, że glutaminian czy sól są bee, ale kwestia oszustwa. Kiedy jeszcze parę lat temu używałam czasem mieszanek ze sklepu zdarzało mi się przesolić potrawę, która i tak pozostawała niedoprawiona. Większość tych mieszanek ma śladowe ilości przypraw poza glutaminianem i solą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2+2=4 Re: producenci przypraw IP: *.acn.abpl.pl 30.09.09, 17:14 > większych opakowaniach. To nie jest kwestia tego, że glutaminian czy sól są bee > ale kwestia oszustwa. A nawet gdyby glutaminian sodu czy dwutlenek siarki były zdrowe i pożądane, to i tak nie powinno ich być w tak "pierwotnym" składniku jak bazylia, oregano itp. Mam nadzieję, że do cukru jeszcze nie dodają glutaminianu? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: producenci przypraw 30.09.09, 17:50 Ale chyba w tych przyprawach "firmowych, markowych" solo nie ma jednak soli czy glutaminianu. Są za to często paprochy zamiast ziół ukryte w nieprzezroczystych opakowaniach o gramaturze jakby to było złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: producenci przypraw 30.09.09, 17:56 he he do cukru moze jeszcze nie ale cukier dodaja do soli stolowej, z masa antyzbrylaczy, a sol i tak sie zbryla... Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: producenci przypraw 03.10.09, 02:46 Czasem do soli dodają jeszcze na okrasę mielone drewno. Ostatnio zdarzyło mi się kupić kilo soli z Kłodawy z taką wkładka. Napisałam maila do producenta, do działu kontroli jakości, podając numer partii, bo przecież drzazgi w soli spożywczej nie są bezpiecznym dodatkiem... Oczywiście cisza, zero odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monkabe Re: producenci przypraw 01.10.09, 10:17 a w kwestii przypraw ja też mam pytanie - gdzie w wawie mogę dostać biały pieprz w ziarenkach? kiedyś był chyba kotanyi, ale od dłuższego czasu się nie pojawia. nawet jak był targ regionalny, to na straganie z furą przypraw wszelakich białego pieprzu ziarenkowego niet. znalazłam go tylko w bomi, był od jakiejś niemieckiej firmy - powaliła mnie cena, coś ok 9zł za małą torebeczkę (nie pamiętam gramatury). a biały pieprz uwielbiam i nie używam innego, więc jestem skazana na mielonki :( monka Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: producenci przypraw 01.10.09, 10:39 widziałam w młynkach. cena ok 9-10 zł... w wiekszości hipermarketów. Odpowiedz Link Zgłoś
monkabe Re: producenci przypraw 01.10.09, 11:57 jasne, też je widziałam. tyle tylko, że ja zużywam sporo tego pieprzu i kupowanie za każdym razem młynka, w którym jest 5 ziarenek na krzyż za 10 zł uważam za lekką paranoję. a młynek posiadam własny. monka Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: producenci przypraw 01.10.09, 21:44 @monkabe: Dary Natury mają pieprz biały w normalnej cenie www.darynatury.pl/darysklep/sklep.php?pg=26&od=296. Szukaj tych przypraw sklepach ekologicznych albo Herbapolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figgin Re: producenci przypraw IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.10.09, 12:16 Raczej nie kupuję jakiś kotanyi czy innych kamisów. Przyprawy kupuję w sklepach zielarskich, na targach żywności, poluję na nie w "kuchniach świata" Jakoś bardziej mi smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: producenci przypraw 01.10.09, 18:02 Gość portalu: figgin napisał(a): Przyprawy kupuję w sklepach > zielarskich, na targach żywności, poluję na nie w "kuchniach świata" Jakoś > bardziej mi smakują. znasz ta psychike ludzi? napewno, bo rosna obok siebie i smakuja lepiej,jaki to fenomen, maz z zona i cos innego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: producenci przypraw IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:43 znasz ta psychike ludzi? napewno, bo rosna obok siebie i smakuja lepiej,jaki to fenomen, maz z zona i cos innego, Z pozoru (gramatycznego) chodzi o psychike ludzi, ktorzy rosna obok siebie i smakuja lepiej (co do meza, zony i czego innego - nie zrozumialam), ale naprawde chyba o to, ze ci, co kupuja przyprawy w kuchniach swiata itp sa snobami, bo przeciez kazda bazylia smakuje tak samo, czy ta z papierowej torebki za 0,99 zl, czy ta wypasiona za 5 zl. Lubie mhr, bez niej byloby smutno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: producenci przypraw IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:51 a to? umiesz przetłumaczyć?: mhr-cs: marzyc mozna, ale swiat realny to cos innego, a wiec spokojnie korzystac dnia, czy ten temat jest tobie potrzebny, nie, ale jak jestes mlody to masz mozliwosc czegos zmienic, a wiec rob,a nie pukaj w puste drzwi, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: producenci przypraw IP: *.chello.pl 01.10.09, 22:50 No, to juz gleboka filozofia - nie zajmuj sie nieistotnymi sprawami, korzystaj z zycia, chyba ze jestes mlody i pelen energii, wiec nie marz, ale przekuj marzenia w czyn Czyli bene, ktora marzy o przyprawach Ducros w polskich sklepach, powinna zaczac sama je sprowadzac. Albo zadowolic sie Kamisem i korzystaniem z dnia. Fraza "A wiec rob, a nie pukaj w puste drzwi" mnie zachwycila. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f uwazam, ze puste drzwi nadaja sie do przemytu 01.10.09, 22:59 bez vatu przypraw. I to autor mial na mysli;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: producenci przypraw 02.10.09, 00:53 Gość portalu: en napisał(a): > Fraza "A wiec rob, a nie pukaj w puste drzwi" mnie zachwycila. A kojarzysz 'mam chleb bez kromek'? Tej samej autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: producenci przypraw IP: *.chello.pl 02.10.09, 18:02 Nie! Przegapilam! Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: producenci przypraw 01.10.09, 23:17 Gość portalu: en napisał(a): >ale naprawde chyba o to, ze ci, co kupuja przyprawy w > kuchniach swiata itp sa snobami, bo przeciez kazda bazylia smakuje > tak samo, czy ta z papierowej torebki za 0,99 zl, czy ta wypasiona > za 5 zl. Serio? Jeszcze nie znalazłem DOBREJ suszonej bazylii. Wszystko to odpadki bez zapachu. A da się wysuszyć pachnącą, sprawdzone na domowej. Podobnie nie ma w sprzedaży dobrej suszonej melisy. Ten aromat cytrynowy zwiewa. A znowu - z doświadczenia wiem, ze da się wysuszyć, aby był. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: producenci przypraw 04.10.09, 17:51 Jakie szczęście, że mam działkę i swoje działkowe: bazylię, tymianek, oregano, miętę, melisę, lubczyk. Aromat tak silny, że początkowo dawałam swoich ziół za dużo, kierując się smakiem i aromatem kupnych. Moich daję odrobinę, tak są aromatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: producenci przypraw IP: *.acn.waw.pl 13.10.09, 23:44 jak masz ogród,to znajdź sadzonki/nasiona/ hyzopu i estragonu.ja mam jeszcze w doniczce drzewko laurowe i rozmaryn.A kolendrę sieję co kilka tygodni/nasiona z kolendry jako przyprawy/.A i cząber,latem w doniczce na balkonie razem z laurem i rozmarynem,a zimą na parapecie w kuchni.Cząber górski nietety wymarzł w ogrodzie.A przyprawy kupuję kilka razy w roku,przy okazji pobytu we Wrocławiu.Mają tam na ul.Wita Stwosza sklep z przyprawami z całego świata,solo i w mieszankach.Samo wejście do sklepu jest przyjemnością Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: producenci przypraw 04.10.09, 16:43 Owszem, marka ma znaczenie, chociaz akurat te najsilniej reklamowane przeważnie są do... nieczego. Sól oddzielnie jest znacznie tańsza, glutaminian też. Najchętniej używam zarówno pojedynczych przypraw, jak i mieszanek firmy NMR, podam link, może to nie zostanie potraktowane jako reklama www.przyprawynmr.pl można kupić przez internet, ale i w rozmaitych sklepach, tylko trzeba trochę poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś