Dodaj do ulubionych

Mojo de cilantro z Teneryfy.

IP: *.rw.lublin.pl / 81.219.66.* 13.01.04, 19:59
Przywiozłem sobie kiedyś słoiczek tego sosu,pycha.
Czy może ktoś z państwa wie, gdzie można to kupić w Polsce?
Acha jest jeszcze Mojo de queso,ale tego sosu nie próbowałem.Czy ktoś ma z
tymi przyprawami z Teneryfy jakieś doświadczenia kulinarne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krewetka Re: Mojo de cilantro z Teneryfy. IP: 213.131.78.* 14.01.04, 15:00
      Jest jeszcze mojo picon (czerwony, dosc ostry) swietny do mies, a na Wyspach
      Kanaryjskich uzywany do gotowanych ziemniakow. I mojo verde - moj ulubiony.
      Delikatny, ziolowy, cudowny do ryby z grila, duszonej, czy smazonej. Niestety,
      w Polsce nie widzialam. Zawsze "zamawiam" kiedy ktos znajomy jedzie na Kanary
    • Gość: elka Re: Mojo de cilantro z Teneryfy. IP: *.toya.net.pl 14.01.04, 16:35
      Wcale nie trzeba kupować ani przywozić z Kanarów- mozna zrobić samemu i jest
      dużo lepszy niż ten ze sklepu( moim skromnym zdaniem)
      pozdr
      elka
      • Gość: darek Re: Mojo de cilantro z Teneryfy. IP: *.rw.lublin.pl / 81.219.66.* 14.01.04, 17:09
        To może podasz jakiś przepisik na w/w.Pzdr.
        • Gość: elka Re: Mojo de cilantro z Teneryfy. IP: *.toya.net.pl 14.01.04, 17:45
          podam, podam
          dziś wieczorem albo jutro
        • Gość: elka Re: Mojo de cilantro z Teneryfy. IP: *.toya.net.pl 15.01.04, 17:02
          MOJO VERDE CON CILANTRO (bo może być też mojo verde z pietruszki)
          6 ząbków czosnku
          pęczek kolendry
          sól
          1/2 filiżanki oliwy z oliwek
          1 filiżanka octu winnego
          3 łyżki wody z gotowania ziemniaków
          Utrzeć w moździerzu czosnek i kolendrę. Dodać oliwę, ocet i wodę, dobrze
          wymieszać.
          Tyle książka ("Cocina canaria" Vincente Sanchez Arańa). Ja dodaję zdecydowanie
          mniej octu winnego i czosnku.
          MOJO BRAVO, PICÓN O COLORADO ( z tej samej książki)
          1/2 łyżeczki kuminu
          1 suszona papryka
          1 główka czosnku
          sól
          1 płaska łyżka papryki słodkiej
          1 filiżanka oliwy z oliwek
          1 filiżanka octu winnego
          1/2 filizanki przegotowanej wody- zimnej
          Utrzeć kumin w moździerzu. Suszoną paprykę moczyć 20 min. w ciepłej wodzie.
          Usunąć nasiona i żyłki, utrzec z kuminem, dodać czosnek i sól. Ucierając dalej,
          dodać słodką paprykę, a następnie oliwę. Gdy wszystko się dobrze połączy, wlać
          ocet i wodę, wymieszać dobrze.
          Smacznego!
          • Gość: darek Re: Mojo de cilantro z Teneryfy. IP: *.rw.lublin.pl / 81.219.66.* 16.01.04, 15:16
            Serdeczne dzięki za przepis,ale powiedz mi co to ten kumin i gdzie go dostać bo
            przyznam,że pierwszy raz słyszę tę nazwę.
            • Gość: elka Re: Mojo de cilantro z Teneryfy. IP: *.toya.net.pl 16.01.04, 17:12
              kumin to inaczej kmin rzymski- nie jest to to samo co polski swojski kminek,
              chociaż wygląda niemal identycznie, smakuje inaczej. Można go czasem u nas
              kupić w sklepach ze zdrową żywnością, widziałam też ostatnio w Bomi.
              pzdr
              elka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka