Dodaj do ulubionych

dobry miód

IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.09, 21:31
Witam,
Podpowiedźcie proszę, gdzie można nabyć dobry, prawdziwy miód?
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty Re: dobry miód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 21:39
      dobry,prawdziwy miód nabędziesz na Salezjańskiej.
      Też pozdrawiam
      • Gość: kinga044 Re: dobry miód IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.09, 21:51
        a gdzie to jest?
        Chodzi mi o Wrocław
        • jacek1f polecam sprawdz Krasnowo. n/t 14.10.09, 22:01
          • Gość: kinga044 Re: polecam sprawdz Krasnowo. n/t IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 08:24
            a co to jest?
        • Gość: yśty Re: dobry miód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 22:16
          a,to nie
    • marta.r.8.5 Re: dobry miód 15.10.09, 10:28
      Dobry prawdziwy miód to najlepiej kupić latem na Mazurach, pojechać
      na wyprawę i gdzieś daleko od świata kupić u ludzi na wsi lub w
      lesie, to wg mnie bedzie dobry i prawdziwy miod, czasami tacy ludzie
      tez przyjezdzaja do wiekszych miast i sprzedaja, ale nigdy nie masz
      pewnosci co to jest :-)
      • Gość: ania_m Re: dobry miód IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.09, 10:40
        wielbicielom prawdziwego, aromatycznego miodu bardzo polecam tasmanski
        leatherwood. wydaje mi sie, ze widzialam w bomi, a moze w kuchniach swiata. u
        mnie puszeczka kosztuje ok 6 euro, a wyglada
        tak.
        miod ma niesamowity, bardzo kwiatowy zapach (i smak)
        • Gość: x napewno z naturalnymi aromatami ;) IP: *.unitymediagroup.de 15.10.09, 11:36
          • Gość: ania_m Re: napewno z naturalnymi aromatami ;) IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 15.10.09, 12:40
            a owszem, z kwiatow rosnaycych w dzungli :)
            poczytaj sobie, np tu www.breitsamer.de/04/041_lea_m.html
            jest to jedyny miod, jaki toleruje.
            • jagoda85 Re: napewno z naturalnymi aromatami ;) 15.10.09, 18:43
              A nie lepsze lokalne miody, z Polski. Może nie przesadzajmy z tą
              egzotyką.
              • Gość: ania_m Re: napewno z naturalnymi aromatami ;) IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.09, 18:56
                nie znosze serdecznie miodu.
                jedyny, ktory moge jesc to wlasnie ten z nowej zelandii, ktory naprawde
                ma upojny, niesamowity kwiatowy aromat i smak i z ktorym raczej zaden inny miod
                nie moze sie pod tym wzgledem rownac.
                polecam go do sprobowania, bo naprawde jest wyjatkowym delikatesem.
                na codzien milosnicy dobrego miodu na pewno znajda sobie jakies pyszne polskie
                gatunki. jedno drugiego przeciez nie wyklucza :)
                za to np do marynat leatherwood sie nie nadaje, bo jest za aromatyczny. ostatnio
                natarty nim udziec jagniecy mimo innych przypraw intensywnie pachnial...rozami
                (czy moze innym kwieciem):)))
                • marciasek Re: napewno z naturalnymi aromatami ;) 18.10.09, 23:49
                  Takiego jak na zdjęciu w Bomi nie ma. Jest za to inny nowozelandzki, Manuka Honey. Pieruńsko drogi - 40 zł za słoik 250g... No cóż, poszalałam. Kupiłam z ciekawości. Ja miód bardzo lubię i znam sporo smaków, ale ten rzeczywiście jest bardzo ciekawy i zupełnie inny niż wszelkie znane mi miody europejskie. Jednak aż 40 złotych za słoiczek to za dużo. Warto kupić na próbę, raz. Potem pewnie wrócę do kwiatu pomarańczy i kasztanowca. No chyba że znajdę jeszcze gdzieś ten Twój leatherwood - jeśli różni się czymś od manuki.
                  No właśnie, różni się?

I pytanie do wszystkich: czy widzieliście gdzieś w Polsce miód lawendowy? Jeśli tak, bardzo proszę o namiary gdzie i za ile.
      • jagoda85 Re: dobry miód 15.10.09, 11:18
        Możesz tutaj, miód i nie tylko www.kamianna.pl/sklep/?
        p=productsList&iPage=7
        • jacek1f ja wklasnie o tym mowilem - 15.10.09, 11:35
          www.krasnowo.pl/pasieka.swf
          • qubraq Re: ja wklasnie o tym mowilem - 17.10.09, 16:39
            jacek1f napisał:

> www.krasnowo.pl/pasieka.swf

Jacku, w Krasnowie w tym roku bardzo mało miodu!
        • jagoda85 Re: dobry miód 15.10.09, 18:40
          Z tym, że miody z Kamiannej są z sądeczyzny.
    • alinka_li Re: dobry miód 15.10.09, 12:04
      Teoretycznie prawdziwy miód można kupić w każdym sklepie, wystarczy dokładnie
      czytać etykiety. Jeśli jest podany producent/pasieka z adresem i określony
      rodzaj miodu- kupuję. Jeśli jest to "mieszanka miodów pochodzących z UE" lub co
      gorsza spoza UE (Chiny od razu mi przychodzą na myśl) to nie kupuję. Ale fakt,
      czasem trzeba za takim miodem się nachodzić:)
      Ale najbardziej lubię kupować miód na targach "chłopskich", pewnie wszędzie coś
      takiego jest organizowane co jakiś czas.
      • anula36 Re: dobry miód 15.10.09, 12:38
        czasami trafi sie tez dobry miod polski w eko sklepach.
    • marciasek dobry miód to kwestia kwiatów 19.10.09, 00:24
      Miody mają przeróżne smaki i aromaty w zależności od kwiatów, z których pszczoły zebrały nektar, to oczywiste. Zatem pytanie o dobry miód należałoby przekuć w "z czego miód", a dopiero potem pogadać o pasiece czy importerze. A kto co lubi, to już kwestia smaku... Wybór jest duży.

Wśród rodzimych najwięcej jest miodu wielokwiatowego, łąkowego. Cechy: dość banalny aromat, duża słodkość, pomarańczowo-brązowy kolor. W stanie ciekłym klarowny. Szybko krystalizuje. Tani. Doskonały jako alternatywa cukru w kuchni - dosładzam nim sosy do sałatek, herbatę, kawę, dodaję do kurczaka itd.

Miód Gryczany - bardzo ciemny, gęsty, mocno pachnie gryką. Dla amatorów (ja lubię). Gdziekolwiek się go doda, zawsze będzie mocno wyczuwalny.

Spadziowy - wykluczony w niektórych dietach (wegańska, koszerna itp). Bardzo smaczny, gęsty, ciemny. Doskonały na przeziębienia. Najlepiej wieczorem rozpuścić łyżeczkę miodu w połowie szklanki letniej wody i odstawić na noc, rano wypić. Można tak przez całą zimę, profilaktycznie. Chodzi o reakcje chemiczne zachodzące w mieszaninie miodu i wody, po 12 godzinach właściwości antyseptyczne miodu zwiększają się nawet kilka tysięcy razy!

Akacjowy - bardzo jasny, klarowny, niezbyt gęsty, niezwykle delikatny. Polecany w chorobach gardła i krtani oraz żołądka (nie podrażnia).

Lipowy - jasny, przyjemny miód o kwiatowym zapachu. Bardzo dobry ze świeżym pieczywem, koniecznie z porządnym, pachnącym masłem.

Doskonałe są również niektóre miody importowane, z kwiatów, które w Polsce niestety nie rosną. Wśród nich na szczególną uwage IMHO zasługują:

Miód pomarańczowy- wspaniały, jasny miód śródziemnomorski o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy. Nie do zastąpienia żadnym polskim miodem.

Miód lawendowy - równie dobry, pachnący kwiatami, lecz z pewna nuta świeżości, zaskakująca w słodyczy miodu.

Miód kasztanowy, z kwiatów kasztanowca - tego samego, który rodzi jadalne kasztany. Ciemny i gęsty miód, zimą w ogóle nie krystalizuje, z czasem jedynie gęstnieje. Ma bardzo intensywny i charakterystyczny aromat, dzięki któremu nie sposób go pomylić z żadnym innym miodem. Zawsze dominuje, nadaje się raczej do bezpośredniego spożycia niż jako dodatek.

Miód piołunowy - z endemicznego gatunku górskiego piołunu porastającego szczyty Czarnogóry. Trochę podobny do kasztanowego, ale zdecydowanie bardziej łagodny i kwiatowy. Również ciemny i gęsty, również nie krystalizuje zimą.

Oba te gatunki, piołunowy i kasztanowy można kupić niedrogo i w bardzo dobrym gatunku w Czarnogórze. Można kupić na zapas, ponieważ, jak wspomniałam, nie krystalizują i nie zmieniają się przez wiele miesięcy. Polecam udać się w tym celu do małej miejscowości Virpazar, w pobliżu jeziora Szkoderskiego. Gdybyście pani z miodem nie znaleźli, pytajcie miejscowych o med od pelina i od kestena :) Ewentualnie, gdybyście trafili do Donji Murici - Pan Hassan, który prowadzi tam restaurację (jedyną, która tam jest), a właściwie grill nad jeziorem, również sprzedaje świetny miód. Kasztanowe miody będą jeszcze w okolicy Kostenicy, która znajduje się w sercu przepięknej kasztanowej puszczy. Pasieki wyrabiające miód piołunowy znajdują się wyżej, okolice Gorni Sestani, Lukici - ale tam to się raczej sami nie wybierajcie :)
      • figgin1 A rzepak? 20.10.09, 16:30
        Czemu pominąłeś rzepakowy, pyszny, bielutki, lekki jak pianka? A ciężki,
        aromatyczny wrzosowy? A miody leśne?
        • qubraq Re: A rzepak? 20.10.09, 17:02
          figgin1 napisała:

> Czemu pominąłeś rzepakowy, pyszny, bielutki, lekki jak pianka? A
          > ciężki, aromatyczny wrzosowy? A miody leśne?

Sprawdź rzepakowy na obecność herbicydów to sama zobaczysz...
          chociaz...wiesz, to też moze zależec od regionu Polski ;-)
    • vandikia Re: dobry miód 19.10.09, 00:42
      w pasiece
      na targach żywności
    • ampolion Re: dobry miód 19.10.09, 04:58
      Wiele zkonów ma pasieki i dobry miód. Dla przykładu:
      www.benedicite.pl/index.php?option=75&cat_id=16&menu_id=16
      • ewkka Re: dobry miód 19.10.09, 06:23
        ja smiało mogę polecić miody z pasieki rodziny Patalas - mój
        ulubiony to malina leśna. Z Borów Człuchowskich. Pyszny jest takze
        wrzosowy i chabrowy. No ale każsy miód ma inne właściwości
        lecznicze.
    • listekklonu Re: dobry miód 19.10.09, 08:57
      Najlepiej znaleźć małego, lokalnego pszczelarza. Ja jestem uzależniona od miodu,
      który kupuję w Spytkowicach (jakieś 80 km. od Krakowa). Mam pewność, że nie jest
      oszukany i że jest z czystego regionu. W taki kupowany w sklepach - nie wierzę.
    • figgin1 Re: dobry miód 20.10.09, 16:25
      Jeśli we Wrocławiu to najlepiej zaczekać na jakieś targi minerałów czy inną
      imprezę organizowaną w hali ludowej i nabyć tam u pszczelarzy. Mają świetny miód
      i niedrogi. Innych źródeł nie znam, bo sama nabywam miód prywatnym kanałem,
      przyjeżdża z daleka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka