mhr-cs 26.10.09, 14:03 podobno cos wspanialego(Portugalia,Wlochy i inne kraje) wiem ze musza byc dlugo moczone, czy to jest naprawde tak wspaniale, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: analityczka Re: Sztokfisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 14:34 z tą wspaniałościa bym nie przesadzała.Dla mnie to taka zelówka gumowego rybackiego buta zdrowo wymoczonego w rybach.Ale to przecież kwestia lokalnych upodobań kulinarnych. Powstał z tzw przymusu, bo nie zawsze pogoda pozwalała wychodzić na połowy,a poza tym był łatwy w przechowywaniu i transporcie na wyprawach.No i jego konserwacja przebiegała za darmo-ryba schła przez sublimację na wietrze i mrozie. Dla mnie to jedna z potraw,które w obie strony smakują tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Sztokfisz 26.10.09, 15:08 Moze byc swietna, jesli na conajmniej 12 godzin zaczniemy ja namaczac i ODSALAC w wodzie (niesolonej, oczywiscie), czesto te wode zmieniajac. Moja tesciowa namaczala w mleku. PRLowska negatywna propaganda - wtedy dorsz byl niemal jedyna ryba morska caly czas dostepna w rybich trupiarniach zwanych sklepami "Centrali Rybnej" -ukula haslo "jedcie dorsze, bo co onne jeszcze gorsze. Tymczasem jest to ryba oferujaca znaczne walory smakowe, pod warunkiem, ze dostanie sie w rece wprawnej kucharki. Odpowiedz Link Zgłoś