papuzka_gda Re: Wuzetka - Delecty 10.11.09, 16:36 Nie robie ciast gotowych-ale Wuzetke robilam 2 razy. Z tym,ze dokupilam zapobiegawczo smietanekremowke i dobrze zrobilam. Za pierwszym razem przelozylam sniezka z zalacznika i wg mnie bylo to za malo. Dorobilam bita smietane. I tak,na dolnej warstwie mialam sniezke, na tym kremowke i na tym druga warstwe. Za drugim razem kupilam od razu wiecej kremowki i nie wykorzystalam tej zalaczonej sniezki. Musze przyznac, ze niestety mi moj domowy ciemny biszkopt na wuzetke nie wychodzi taki puszysty (mimo,ze inne ciasta wychodza rewelacyjnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: Wuzetka - Delecty IP: *.rzeszow.mm.pl 10.11.09, 19:15 Spróbuj tak, zawsze wychodzi, jest lekkie i puszyste. 10 jaj 25 dkg cukru pudru 8 dkg mąki 4 dkg kakao płaska łyżeczka sody Białka ubić i utrwalić cukrem, dodać po kolei żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i sodą i dodawać powoli do ubitych jajek, lekko mieszać. Upiec 3 placki na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przekładam zawsze tylko ubitą kremówką. Po wierzchu albo smaruję kremówką albo robię polewę. Radzę spróbować, jest lekka jak puch, pyszna i łatwa do zrobienia. Przypuszczam, ze robi się tak samo długo jak tą gotową a efekt bez porównania lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wuzetka i tort Wuzetka 10.11.09, 19:19 Mamy w galerii 2 ciekawe przepisy: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81768039,81768039,0,2.html?v=2 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78204137,78204137,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Wuzetka i tort Wuzetka IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.09, 19:29 forumka ukrywajaca sie pod pseudonimem neptunka nie po raz pierwszy pyta na tym forum o wyroby delecty. obawiam sie, ze absolutnie nie chodzi jej o odpowiedz na postawione pytanie, a o marketing wirusowy, wiec pewnie nie warto tracic czasu na madre porady jak samemu zrobic ciasto lepsze od tego z torebki :( Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Wuzetka i tort Wuzetka 10.11.09, 20:51 :) dobre!! ania_m, bardzo dobre!! :) niestety, ale nie udało Ci sie to śledztwo :) :) :) ale dziękuję, bardzo poprawiłaś mi humor Owszem, pamietam i ja, że kiedys pytałam o coś delecty - karpatkę bodajże? A czemu? Też wolę swoje wypieki, ale czasem nie chce mi się "bawić" z czymś. A czemu delecta? Bo od kilku osób słyszałam, że wśród gotowców wypada dość nieźle. I tyle. Ot, cała tajemnica :) LUDZKA PODEJRZLIWOŚĆ NIE ZNA GRANIC ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Wuzetka i tort Wuzetka IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.09, 21:05 wytlumacz mi w takim razie, gzie tu oszczednosc, rowniez czasu, o smaku juz nie mowie. do mieszanki w torebce musisz "tylko" dodac jajka, mleko i tluszcz. "krem" to same sztucznosci, oprocz mleka, w ktorym ta chemie rozpuszczasz i ubijasz. zachodze w glowe jakim sposobem takie cos moze byc nawet zblizone w smaku do prawdziwej wuzetki. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Wuzetka i tort Wuzetka 10.11.09, 21:10 ania_m ja też zachodzę w głowę, stąd też pytanie przeze mnie zadanie czy ja zachwalam gdzieś tę wuzetkę? ja pytam - no własnie, dokładnie pytam tak (przytoczę, jeśli nie udało Ci się pojąć początku wątku): "Zjadliwe toto?" dlatego wybacz - ale powstrzymaj się ŁASKAWIE od swych wydumanych ataków Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Wuzetka i tort Wuzetka 10.11.09, 21:07 Linn_linn ten pierwszy link mocno interesujacy :) tylko chyba nie odważyłabym się zrobić tej masy masłowo-serkowej te pól kg masła i do tego serki nieco mnie przerażają :) raczej ku kremówce bym się skłaniała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Wuzetka i tort Wuzetka IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.09, 21:15 ja rozumiem, ze sie pytasz czy zjadliwe i wlasnie dlatego zachodze w glowe jak takie cos przelozone plastikowa "bita smietana" moze byc podobne w smaku do prawdziwej wuzetki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fretka Re: Wuzetka i tort Wuzetka IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.09, 21:20 moze tak?:) tiny.pl/hxtkx pasimi.pl/przepis/wuzetka Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Wuzetka i tort Wuzetka 10.11.09, 21:29 fretka - dzięki wielkie, coś takiego wygląda interesująco :) Odpowiedz Link Zgłoś