Dodaj do ulubionych

Nadmiar cytryn

29.11.09, 11:20
Po andrzejkowej imprezie zostało mi ze 3 kg cytryn. Chłopaków trochę poniosła
fantazja i składniki do drinków kupili chyba w hurcie :) Wizja siebie,
pożerającej te cytryny na surowo, co by się nie zepsuły jakoś mnie nie
przekonuje. Co ja z tym mogę zrobić, poza wkrojeniem do herbaty albo
popadnięciem w uzależnienie od blue kamikaze? :-D
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 11:39
      3 kg to trudna sprawa, ale aglio e olio - sok z cytryny miskujesz z pokrojoymi
      zabkami czonsku (tak na cytryne 1/3 lub pol glowki czosnku) plus pietruszki
      troche - wszystko na puree, a potem oliwa i przyprawy rzecz jasna, ostra
      papryczka tez moze byc zmiskowana
      polewasz tym obficie spagety:), mozna posypac parmezanem
      jak zaprosisz gosci, to sie paru cytryn pozbedziesz
    • bene_gesserit Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 11:40
      Nigella pewnie by je wycisnela, sok pomrozila i uzywalaby go przez
      najblizszy rok :)

Moje typy: kiszone cytryny, lemon curd (moze przyda ci sie w
      swieta?) albo np nalewke cytrynowa (zawsze mily prezent).
      • znana.jako.ggigus i jeszcze ciasto drozdzowe 29.11.09, 11:42
        z sokiem z cytryny i utarta skorka
        chyba zaraz zaczne z zaczynem
    • groszek-5 Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 11:53
      Umyj,pokroj i ukldaj w sloju- warstwe cytryn i warstwe curu na przemian.Zrobi
      sie po paru dniach sok,ktory mozesz rozcieczac z woda do picia.Do herbaty do ciast.
      • Gość: sylwia Re: Nadmiar cytryn IP: *.ds3.agh.edu.pl 29.11.09, 12:09
        możesz przesłać je mi,w akademiku używamy cytryn do przegryzania wódki :P
    • princesswhitewolf Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 12:45
      znam problem w megarozmiarze z doswiadczenia. Swego czasu mieszkalam kiedys w Kalifornii. Na ogrodzie domku jaki wynajmowalismy byla cytryna. Jak dojrzewala mniej wiecej o tej porze roku to pojawial sie problem co zrobic z calym drzewem cytryn, zwlaszcza ze w tym okresie bylo zatrzesienie cytryn wokol.Z drzewami wazna jest kontrola czyli zrywanie powoli od mniej dojrzalych do przejrzalych, a nie wszystko naraz.
      Prowadzilam akcje poszukujaca sasiadow i znajomych jacy nie maja drzewa cytrynowego i w reklamowkach im zanosilam po kilogramie. Robilam sok cytrynowy w butelki, na lemoniade jaki tez pare miesiecy pozniej rozdawalam.Eksperymentowalam z zamrazaniem cytryn w plasterkach ale nie polecam. Przy tylko paru kg cytryn polecam zrobic alkohol jaki potem zawsze mozna rozdac w prezencie- Wloskie LIMONCELLO
      15 cytryn
      2 butelki wodki (750ml)
      4-1/2 szklanki cukru
      5 szklanek wody

takie z drzewa to sie tylko myje goraca woda i po przecieciu wyciaga pestki, ale takie ze sklepu to pryskane sa i lepiej zdjac z nich skorke. do soku i miazszu z cytryn dodaje sie wodke i zamyka w pojemniku ( np sloik, baniak) na poltora miesiaca. Po tym okresie wode z cukrem gotuje sie w syropik i dodaje do wodko-cytryny. Potem kolejny miesiac to lezakuje. Po tym okresie wyciagnac nalezy skorki i to co nie jest plynne.

Z cytryn mozna tez zrobic fajne ciasto cytrynowe albo lemon meringue czyli deser bialkowo-cytrynowy

• ania_m66 Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 13:15
        cytryny kiszone, lemon curd, ciasto ucierane cytrynowe. mozesz zobic kilka
        fajnych gwiazdkowych prezentow :)
    • jobenka Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 15:46
      konfitura z pomarańczy i cytryn

po 50 dag pomarańczy i jak najmniejszych cytryn
      50 dag cukru żelującego

Owoce wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie. Pomarańcze obrać ze skóry. Z
      cytryn odciąć tylko końcówki. Pokroić owoce w cienkie plasterki. Plasterki
      pomarańczy grubo posiekać. Owoce zasypać cukrem, przykryć i pozostawić na noc.
      Następnego dnia usmażyć, podlewając niewielką ilością wody. Gdy konfitura stanie
      się gęsta i szklista, przełożyć do słoików.
    • Gość: qd Re: Nadmiar cytryn IP: *.szczecin.mm.pl 29.11.09, 16:08
      konfitura z samych cytryn!, cytryny kiszone caly sloj...
    • dzioucha_z_lasu Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 18:34
      Chyba wygrała nalewka :-D
      • shachar Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 19:04
        zrob ceviche.
        • jacek1f ile? wiadro??? :-) n/t 29.11.09, 19:18
      • Gość: salsadura Re: Nadmiar cytryn IP: *.pool.mediaWays.net 29.11.09, 19:25
        W ciążę zajdź ;).Ja pożerałam parę cytryn co dzień.Dostawałam ślionotoku na sam
        widok :).
        • princesswhitewolf Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 19:39
          salsadura a czy urodzil sie chlopczyk? Tak z ciekawosci pyta bo jest pewien ponoc "zabobon" ze jak apetyt na slodkie to dziewczynka a jak na kwasnie to chlopczyk:)
          • salsadura Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 20:06
            Nie,dziewczynka,ale przez całą ciążę myślałam,że chłopak będzie,bo dziecię
            b.aktywne było ;)
            • princesswhitewolf Re: Nadmiar cytryn 29.11.09, 20:39
              zatem bedzie to dziewczyna z jajami! w kasze sobie nie da dmuchac. he he
              • Gość: salsadura Re: Nadmiar cytryn IP: *.pool.mediaWays.net 29.11.09, 21:33
                Już jest i to całkiem wyrośnięta :).Rzeczywiście nie daje sobie w kaszę dmuchać ;)
    • marta.r.8.5 Re: Nadmiar cytryn 30.11.09, 12:04
      mozesz zrobic lemoniade lub jesc codziennie kurczaka w sosie slodko-kwasnym lub
      zrobic wieksza porcje kurczaka w sosie i zaprosic chlopakow :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka