figgin1 06.12.09, 20:38 Niespecjalnie znam się na kawie, a muszę kupić dobrą. Potrzebuję czegoś z mocną goryczką, ale nie kwaskowatego, mozecie polecić coś dobrego co nie szarpnie mnie za kieszeń? Bardzo z góry dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Dobra kawa 06.12.09, 21:22 no ale do czego ta kawa? do ekspresu cisnieniowego - takiego do espresso? do maszyny-ciurkacza? do tzw kawiarki? do tygielka aby zrobic po turecku? imho nie ma uniwersalnej dobrej kawy :( jesli ma byc z mocna goryczka, proponuje czysta robuste, lub mieszanke arabiki z robusta. reszte moge doradzic, jesli napiszesz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Dobra kawa IP: *.chello.pl 07.12.09, 00:27 no właśnie - to samo przyszło mi na myśl. To tak jakby napisać - potrzebuję kupić herbatę. Dobrą herbatę - nie jakąś "sieciówkę". I teraz - jaka ta herbata ma być? biała, czarna, czerwona, zielona? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dobra kawa 08.12.09, 23:55 > To tak jakby napisać - potrzebuję kupić herbatę. Dobrą herbatę - nie jakąś "sieciówkę". Kup w necie "Yorkshire Gold" Taylors of Harrogate albo Kwazulu ( afrykanska) Betty of Harrogate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość dobry fachowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 06:01 a ja proponuję czystą arabikę lub mieszankę robusty z arabiką. Liberica sie nie liczy bo to wypełniacz a nie kawa,a to co przetrawiły cywety, to albo arabica,albo robusta. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Dobra kawa 07.12.09, 02:09 Kup sobie jakąś porządną włoska mieszankę do espresso; z tych średnio drogich Lavazza qualita oro powinna być w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Dobra kawa 07.12.09, 08:11 Nie znam kaw, ktore sa dobre i tanie. Pije tylko kawe Illy, wg mnie najlepsza, oczywiscie z moki www.stilnovoweb.it/stilnovo/img/uploaded/bialetti002.jpg Jest chyba w kazdym wloskim domu. Niepotrzebny zaden ekspres do kawy zajmujacy dodatkowe miejsce w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dobra kawa 07.12.09, 08:43 W kazdym moze nie, ale tylko dlatego, ze Neapolitanczycy gustuja tradycyjnie w takiej: www.portanapoli.com/Ita/Cucina/napoletana.html Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: Dobra kawa 07.12.09, 08:44 www.stilnovoweb.it/stilnovo/img/uploaded/bialetti002.jpg nie mam takowego dzbanuszka chętnie bym kupoła ale normalnie nie wiem jak sie robi w tym kawę.Słyszałam ze jest pyszna.... PRZYUCZCIE MNIE JAK ZAPARZAC W TYM KAWĘ:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: instrukcja kafetierki typu moka 07.12.09, 10:34 Video caffeinefor2.blogspot.com/2007/07/how-to-make-italian-coffee.html#links Powinnas miec instrukcje. Ja zebralam troche informacji na temat uzycia. Przygotowanie kafetierki do uzycia 1. zrobic "kawe" z samej wody i zostawic wode w moce na 24 godziny 2. powtorzyc 3. powtorzyc jeszcze raz 4. zrobic kawe z fusow / tzn. zamiast kawy uzyc fusow / i zostawic ja w moce na 24 godziny 5. powtorzyc 6. szostej kawy mozna sprobowac: wypic albo wylac Zajmuje to kilka dni, ale jest konieczne. No i oczywiscie odpowiednie mycie: zadnych plynow, suszenie, nie zostawiac pustej skreconej do konca. Jeszcze to: - moka powinna byc uzywana codziennie, po tygodniu nieuzywania zrobiona w niej kawa jest do wylania - nie moze byc myta plynem do naczyn ani w zmywarce do naczyn: po kazdym uzyciu nalezy ja dokladnie wyplukac i wysuszyc / odwracajac "do gory nogami": rozkrecona na czesci oczywiscie / - nie zostawiac pustej skreconej do konca - mozna robic tyle filizanek, ile przewiduje producent, nigdy mniej Gaz musi jak najmniejszy, a jak tylko slychac sss... wylaczyc natychmiast. Kawa i tak wyplynie do konca: potem zamieszac lyzeczka. Kawy w sitku nie ubijac. Kawa musi byc mielona po wlosku. Jest wtedy chyba grubsza niz normalnie: ja juz nie pamietam. Jesli jest wloska, na 100% bedzie dobra. Jest tylko taka do maszynek i do ekspressu. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: instrukcja kafetierki typu moka 07.12.09, 18:19 O tak, to bardzo wazne! -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa567 Re: instrukcja kafetierki typu moka 08.12.09, 22:43 Czym sie rozni smak kawy z neapolitanskiej kawiarki od klasycznej wloskiej? Jest lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: instrukcja kafetierki typu moka 09.12.09, 07:18 Kawa w Neapolu jest lepsza glownie dlatego, ze maja dobra wode. Kafetierka neapolitanska to caly rytual. www.youtube.com/watch?v=DoBveEoxL9c Brakuje tam tzw. "copitiello", czyli rozka z papieru lub folii aluminiowej zakladanego, aby nie uciekala para z aromatem kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa567 Re: instrukcja kafetierki typu moka 10.12.09, 21:26 Brakuje tez odwracania kafetery! Dzieki za film. Szukalam czegos takiego a wiekszosc na jaka natrafilam byla niezbyt dokladna. Dziwie sie tylko czemu taka kafetera jest tak malo popularna poza Wlochami. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek linn_linn: a co w przypadku, kiedy pija się 1 kawę 08.12.09, 23:33 ale na tydzień? Kawiarka odpada, zatem jak parzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: linn_linn: a co w przypadku, kiedy pija się 1 IP: *.pools.arcor-ip.net 08.12.09, 23:38 ja bym powiedziala, ze w przypadku 1 kawy na tydzien delektujemy sie nia w dobrej KAWIARNI. albo u psiapsiolki - kawoszki z dobrym sprzetem. po prostu juz jakakolwiek kawa, ktora kupisz nawet w najmniejszej ilosci wywietrzeje kompletnie po paru tygodniach po czym nawet zjelczeje. no i zaden ekspres ci sie raczej nie zrekompensuje przy tak malym spozyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn_linn: a co w przypadku, kiedy pija się 1 09.12.09, 07:20 1 kawa na tydzien? Raczej odpada. Mozesz oczywiscie zostawiac ja rozkrecona, odwrocona, ale kawiarka im czesciej robi kawe, tym kawa jest lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: linn_linn: a co w przypadku, kiedy pija się 1 10.12.09, 12:28 no i pewnie nie powinna być aluminiowa - ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn_linn: a co w przypadku, kiedy pija się 1 10.12.09, 15:50 Ja mam aluminiowa. Podobnie jak wiekszosc Wlochow. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Dobra kawa IP: 217.11.129.* 07.12.09, 09:07 Może trochę off, ale przy kawie. Mam taką maszynkę do zaparzanie kawy, wsypuje się, zalewa wrzątkiem i ręcznie uruchamia taki tłok?, który powoduje, że fusy zostają na dnie a kawa przechodzi nad ten tłok. I teraz pytanie: czy po zalaniu od razu uruchamiać czy pozwolić, żeby chwilę się parzyło? Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Dobra kawa 07.12.09, 09:23 powzwolic zeby sie 2-3 min sie parzylo,az fusy opadna na dno i nie " wyskocza" przy probie wcisniecia tloka. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Dobra kawa 08.12.09, 20:53 Konkretnie potrzebuję arabiki do kawiarki. Pytam o konkretną markę, bo poszczególne kawy różnią się między sobą. Osobiście uwielbiam kawę sido, niestety nie wybieram się w najbliższym czasie do Suwałk, a tylko tam udało mi się ją kupić. Sido z resztą nie nadaje się dla mnie bo jest kwaskowata (ja taką lubię, pijam ją z miodem). Zdaję sobie sprawę, że najtańsze kawy dobre nie bywają, ale myśle, ze dobra kawa nie musi kosztowac majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa567 Re: Dobra kawa 08.12.09, 22:49 Sumatra (z body) , Costa Rica Bella Vista Tres Rios (krotki smak), Breakfast Blend (plaska) Starbucksa i chyba Sulawesi (z body) nie byly kwasne. Poczytaj tez opisy z palarni kaw. A tak ogolnie to Illy i Lavazza sa ogolnie bardzo lubiane. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczsmaku Re: Dobra kawa 08.12.09, 23:48 Jeśli ma być niekwaśna, to może jakaś kawa skandynawska? Skandynawowie wypijają hektolitry kawy i to prawie wyłącznie ze zwykłych przelewowych ekspresów. Nie zauważyłem, żeby ich kawy cechowała kwasowość. Z dostępnych dość szeroko na naszym rynku można polecić Gevalię, którą dostaniesz w wersji ziarnistej i mielonej i to w całkiem rozsądnej cenie - myślę, że miły prezent. Jeszcze tańsza, a też ciekawa jest Gold Espresso (w takiej kilogramowej złotej torbie, obecnie firmowana marką MK Cafe, której właścicielem stał się Strauss Polska) - jeśli chcesz spróbować, to tę właśnie kawę podaje się np w automatach w barach Ikei. Obie są lekko goryczkowe, ale idą w kierunku czekolady, dla polskiego podniebienia będą na pewno bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m popieram! IP: *.pools.arcor-ip.net 09.12.09, 10:35 gevalia jest z tych uznawanych za "lepsze" no i jest dosc latwo dostepna. znajdziesz ja na pewno w bomi, ale nie tylko. wystepuje w roznych opakowaniach zaleznie od rodzaju, przeznaczenia, stopnia zmielenia itp. szukaj wiec na nich symbolu kawiarki, wtedy bedziesz miala pewnosc, ze kupujesz wlasciwa. Odpowiedz Link Zgłoś
malwina79 Tylko ILLY... 09.12.09, 12:22 Uwielbiam tę kawę :))))) szkoda że nie pakują jej też do torebek bo puszki u nas są drogie ok 45zł. Ostatnio zrobiłam zapas w Londynie (Tesco) 5Ł za puszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Tylko ILLY... 10.12.09, 23:08 Jak illy jest dobra i puszkowa to chyba na nią się zdecyduję. Kawa ma być w prezencie jako załącznik do kawiarki właśnie, dla moich rodziców bo już od dawna zamiarują takie cudo kupić a zebrać się nie mogą. Sami pijają kawę rozpuszczalną z wygodnictwa choć doceniają dobrą kawiarkową kawę. Każda zupa kiedyś będzie zupą grzybową. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa567 Re: Dobra kawa 10.12.09, 21:32 Kurcze, nie jestem jakims super znawca kaw ale nawet z mlekiem odroznie Tanzanie od Sumatry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Dobra kawa IP: *.chello.pl 11.03.10, 20:13 Kup Illy, jest dobra i ma porzadna, szczelna puszke. A do kawiarki dolacz tez instrukcje linn_linn, skorzystalam i jestem bardzo zadowolona (dziekuje, linn). Mam tania aluminiowa kawiarke, a kawa z niej bardzo dobra po tych parodniowych zabiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.1977 Re: Dobra kawa 12.03.10, 08:16 Ta kawa illy to jedna z droższych, kosztuje chyba około 50 zł. Jedna puszka w miesiącu raczej nie wystarczy, tj 250 g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Dobra kawa IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 12.03.10, 17:11 a moze kup jakas kawe latwo dostepna i niezbyt droga, ktora twoi rodzice beda mogli kupowac regularnie, bez koniecznosci robienia wycieczki do suwalk czy jeszcze gdzies indziej :) bo moze tak byc, ze zasmakuje im ta sprezentowana kawa i nie beda chcieli innej, a ze np. za droga to sobie odpuszcza i wroca do rozpuszczalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Dobra kawa 12.03.10, 17:24 jest dla mnie wtedy, kiedy mam na nia apetyt, Odpowiedz Link Zgłoś