Dodaj do ulubionych

dżem pomidorowy

06.01.10, 14:36
Kupiłam słoiczek hiszpanskiego dzemu pomidorowego z myślą o hamburgerach.
Wczoraj zjedlismy w tej kombinacji i bardzo nam zasmakował, zostało ponad pol
sloiczka, a repety burgerow w najblizszym czasie nie planuje. Jakies pomysly
na taki dzem? Ma zbita konystencje, prawie jak galaretka, ale jest delikatny w
smaku i polprzezroczysty. Może jakas tarta, ciekawe czy dobrze by się upiekł?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: dżem pomidorowy 06.01.10, 21:42
      A do zjedzania solo w akompaniamencie dobrych serów, bazylii, octu
      balsamicznego sie nie nada?
      Tak sobie gadam, nie mam pojęcia jak toto smakuje :)
      • ania_m66 Re: dżem pomidorowy 06.01.10, 22:01
        ja pamietam, ze na jakiejs bankowej imprezie podali dziczyzne, chyba comber z
        dzika z m.in. dzemem pomidorowym.
        bardziej skoncentrowalam sie na dzemie i dodatkach niz na miesie, bo akurat za
        dziczyzna nie przepadam. w sumie, to pomyslalam sobie wtedy, ze byl takim
        lepszym zamiennikiem polskich borowek do miesa :)
        niestety nie wiem, czy to taki sam dzem jak twoj byl. moze tez do dziczyzny by
        sie nadal? allbo nawet do kaczki badz indyka.
    • linn_linn Re: dżem pomidorowy 06.01.10, 21:58
      Do serow, do pieczenia jesli bylby slodki. Jesli nie za bardzo, to szkoda go piec.
      • bobralus Re: dżem pomidorowy 06.01.10, 23:01
        dzieki za odpowiedzi, dzem smakuje hmm troche jak etchup, ale ma duzo
        subtelniejszy i zdecydowanie bardziej slodki smak. Myslalam o serach, ale nie
        wiem co musialoby sie stac, zebym poszla sobie kupic jakies dobre sery i zaczela
        je zajadac ot tak. Po prostu nie przepadam za taka forma serow, jesli juz to
        wlasnie jakos zapieczone czy w salatce. Ale jakies takie razwmordeczki z na
        ciescie farnacuskim z jakims serem przyzodobione kapka tego dżemu mogłyby być
        wyborne, dzięki za pomysł,bo chyba faktycznie pieczenie go mijaloby sie z celem.
        • ania_m66 Re: dżem pomidorowy 06.01.10, 23:06
          jesli tak, to do drobiu bedzie dobry. nawet na kanapke z plasterkiem pieczonej
          piersi z indyka czy czegos w tym stylu.
          • bobralus Re: dżem pomidorowy 06.01.10, 23:15
            no własnie problem w tym, ze zarowno drob i wszelakie pieczyste lubie, tak samo
            sosy pomidorowe, ale te dwie rzeczy nie idą mi w parze smakowo. Jesli drób, to
            własnie jakieś słodkokwaśne przetwory z owoców typu borowka, sos sliwkowy, rozne
            chutneye. Ale w sumie ten dżem jest na tyle subtelny, ze mogę sprobować. Dzięki!
    • lashqueen Re: dżem pomidorowy 07.01.10, 09:14
      Mozesz ponad to go zjesc z bruschetta, grillowanymi warzywami, rybami z grilla/pieczonymi lub zrobic tarte.

--
      italia-od-kuchni.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka