pani.serwusowa 06.01.10, 15:49 Tuz, tuz, prawda? Sa jacys forumowicze, ktorzy obchodza, albo mieli stycznosc ze swietami w tym obrzadku? Co sie tradycyjnie jada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: czy to nie za puzno,za wczesnie? 06.01.10, 16:08 wigilia.pl/?Page=_kb330cj06g8bdq Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 06.01.10, 16:10 dzis jest wigilia prawoslawna karp kutia smazone placki z ryby kapusta postna pierogi z kapusta w sumie dosc podobnie jak w katolickim obrzadku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Nie tylko 06.01.10, 16:14 Dzis Wigilia nie tylko u wyznawcow prawoslawia, ale i u grekokatolikow, ktorych np. w PL jest znacznie wiecej jak pierwszych. Potrawy sa takie same jak u innych wyznan. I podobnie - regiony, miejscowosci maja swoje specyficzne potrawy, ktore podaje sie na kolacje wigilijna. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Aha! 06.01.10, 16:21 W obrzadku greckokatolickim i prawoslawnym kolacje rozpoczyana sie od podzielenia sie "prosfora", a nie oplatkiem. Prosfora, to mala postna buleczka. Kroi sie ja na czastki i kazda smaruje odrobina miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: to sie ciesz IP: *.web.vodafone.de 07.01.10, 08:54 W jezyku i toku myslenia mhr napisalem, Aniu ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 10:52 oraj były (m. in): karp w galarecie ryba po grecku pasta z fasoli buraczki z winnym sosem kutia Wszystki potrawy na zimno...nie ma goracych. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 11:06 > Wszystki potrawy na zimno...nie ma goracych. O takie tez ciekawostki mi chodzilo. :) Mialam okazje sprobowac w Polsce pierwszy raz w zyciu kutii, niestety byla kupna. Wyobrazam sobie, ze domowa musi byc niesamowicie pyszna i cierpie, bo nie mam nikogo znajomego, kto robilby wg jakiejs tradycyjnej receptury. Ba! Nie mam nikogo, kto robilby kutie w ogole... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 11:14 Mysle, ze to zależy od tego kto robi kutię.... mam ciotkę, której kutii no - nie moge przełknąć:( Ale innej - cud miód! Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 12:24 No wiadomo. Mnie smakuja tylko makowki mojej Mamy. Nawet babcine jej do piet nie dorastaja. A druga Babcia potrafila zepsuc makowki sakramencko. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 12:37 a 'makowki' to w jakim narzeczu? :) nie wiem co to takiego Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 12:49 Slaskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 12:52 a co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 13:16 Mak zmielony i ugotowany w mleku z cukrem (lub/miodem), bakaliami (u mnie tylko orzechy wloskie, migdaly i rodzynki) i wylewany do misy warstwami, przekladany albo bulka (u mnie zawsze taka z poprzedniego dnia) pokrojona w kromki, albo sucharami. Wygladaja jak pewniak do Pucharu Tralalumpka ;>, ale smaczne sa nieziemsko. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 13:48 nie znalam ale lubie mak wiec pewnie i makowki by mi smakowaly a co do pucharu: nie lubie niechlujstwa w kuchni (i nie tylko) i nie lubie - jak to juz tu gdzeis na forum napisalam - ignorancji podpartej nonszalancja oko tez je i podanie dania jest bardzo wazne gdzies tu ostatnio ogladalam , nie wiem czy na tym czy na galerii potraw, watek z tiramisu, ilez tam pucharow :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs tiramisu wychodzi z mody,twarozek jest lepszy 07.01.10, 13:55 najnowsza wiadomosc, Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 12:21 w wielu katolickich rodzinach do tradycji kulinarnej bozonarodzeniowej nalezy kutia Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 12:23 Wiem. Ale nie w mojej. U mnie makowki. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa prosfora 07.01.10, 20:43 Prosfora - padlo, ze z miodem sie ja spozywa. W moich stronach nie:) Bez niczego, sama bulka. W wikipedii, do ktorej zajrzalam z ciekawosci, napisane jest, ze popija sie ja swiecona woda. W moim domu nie, ale w cerkwii tak. pozdrawiam, z. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 21:31 Przede wszystkim w rodzinach mających korzenie na wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek IP: *.chello.pl 07.01.10, 21:08 > Ba! Nie mam nikogo, kto robilby kutie w ogole... Biedactwo. Przyjeżdżaj na Podlasie, tu kutia (kucia) to norma i u katolików, i u prawosławnych. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 21:05 www.youtube.com/watch?v=3XOyWs17zFw&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Swiateczne potrawy - prawoslawny obrzadek 07.01.10, 21:34 Wesołych Świąt dla wszystkich prawosławnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: tylko?.. 08.01.10, 15:33 Dla Unitów też. No i dla wszystkich, którzy świętują. Odpowiedz Link Zgłoś