Dodaj do ulubionych

zapiekanka ziemniaczna- inaczej

16.01.10, 14:22
Zainspirował mnie dzisiaj Pascal ( o dziwo!) podając zapiekankę ziemniaczaną, ale nie w jednym "zbiorczym" półmisku, ale dla każdego osobno, ale o co mianowicie chodzi....otóż zamierzam zrobić zapiekankę dla kilku osób z tym, ze nie zamierzam kupować kilkunastu foremek , a poukładać na papierze do pieczenie takie "placki", a mianowicie: plastry ziemniaków ( dokoła w średnicy ok. 15 cm), na to cebula, na to burak i ewent. pieczarki ( a dla mięsożernych z boczkiem) .
I tu pytanie: zawsze polewałam zapiekanke jogurtem, z jajkiem i czosnkiem. Czy taka 'polewa" zwiąże mi na tyle te zapiekanki ziemniaczne, ze po upieczenie wystarczy je sciągnąc łopatką na talerz????
Obserwuj wątek
    • drwallen na bank się rozpłyną 16.01.10, 14:23
      • karmelek4 To czym je związać ???? 16.01.10, 14:34
        To czym je "związać"??????
        • buttergirl Re: To czym je związać ???? 16.01.10, 14:41
          A czym je polewał Pascal?
          • karmelek4 Re: To czym je związać ???? 16.01.10, 14:58
            buttergirl napisała:

> A czym je polewał Pascal?

On wkładał do piekarnika ziemniaki z kiełbasą, a po upieczeniu - tuż przed
            podaniem- polewał jakimś sosem ( szczegółów nie znam, bo nie oglądałam od
            początku).

Nie pozostaje mi pewnie nic innego, jak obkupić się w jakieś foremki do pieczenia :/
            A tak chciałam " na płasko" , z chrupiącą skorupką i dla każdego wedle uznania (
            większość znajomych to "wege", a ja nie i zawsze robiłam zapiekankę "pod nich",
            a teraz mogłabym zaszaleć z wędzonym boczkiem :)
            • buttergirl Re: To czym je związać ???? 16.01.10, 15:53
              Czyli w jakiś sposób wiązał je sokiem/tłuszczem z kiełbasy.
              Bo to co Ty chciałaś zrobić wydało mi się nieco suche.
              Może spróbuj pojedynczo ale na ziemniaki połóż plastry żółtego sera - dadzą
              tłuszcz i jednocześnie skleją te zapiekanki...
              Chociaż obawiam się, że przy przenoszeniu i tak się rozwalą.

A może... połóż zapiekanki na kromkach chleba tostowego? Tylko oczywiście to co
              kładziesz musiałoby już być na wpół gotowe. Chleb można wtedy obtoczyć w jajku i
              mleku i ew. przyprawach.
              • jacek1f zamiast kupowac miseczki/foremki uzyj folii alu, 16.01.10, 16:22
                zrob z folii niby foremki, tylko zeby sie nie rozplynelo na boki, takie ranty wieksze, a do zalewy dodaj łyżeczkę maki i wiecej sera. I powinno wyjscc dobrze.
                • buttergirl Re: zamiast kupowac miseczki/foremki uzyj folii a 16.01.10, 16:30
                  Zalewa nie została zidentyfikowana. :D
            • bagatella Pascal zrobil 17.01.10, 20:40
              niczym tego nie wiazal, ziemniaki ugotowal w mundurkach i zimne
              pokroil w plastry, na to plastry kielbasy i do pieca na chwile.
              Osobno i duzo wczesniej zrobil zapiekany ser Mont
              d'Or (vacherin) z czosnkiem i bialym winem, ktory zapiekal w folii i
              pudelku ok. pol godziny i tym wlasnie roztopionym serem polal po
              tych ziemniakach, specjalnosc pochodzi z krainy Franche Compté.
        • shachar Re: To czym je związać ???? 16.01.10, 14:43
          nie wiem, moze jakies nowe prawa fizyki trzeba wymyslec
    • karmelek4 Sprobuje z ta folią aluminiową:) dzięki nt 17.01.10, 11:18
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka