eevvaaa 31.01.10, 13:59 Bardzo lubię makaron z sosem pomidorowym. Które pomidory w puszce i pasaty są waszym zdaniem najlepsze poza sezonem na świeże pomidory? Oraz jakich marek makarony używacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Makaron z sosem pomidorowym 31.01.10, 14:36 Ten sos jest bardzo bliski smakiem temu ze swiezych pomidorow. SOS Z POMIDOROW "PELATI" salsa al filetto di pomodoro 1 duza puszka pomidorow w sosie wlasnym / tzw. “pelati” / 2 lyzki oliwy extravergine 2 zabki czosnku peperoncino / jesli ktos lubi / oregano listki bazylii sol pieprz szczypta cukru - pomidory rozgniesc reka, usunac twarda czesc / jasniejszy i twardszy koniec, ale zalezy od gatunku / - zachowac troche tzw. sosu wlasnego - na gleboka patelnie wlac oliwe, dodac zabki czosnku przekrojone na pol i peperoncino, podsmazyc lekko, wyjac peperoncino, dodac pomidory wycisniete z nadmiaru sosu - dusic na srednim ogniu przez okolo 5-6 minut, dodajac troche soli, pieprzu swiezo zmielonego, cukru i oregano / nie za duzo! / - dodac troche sosu wlasnego i porwane reka listki bazylii - dusic jeszcze troche na malym ogniu az do uzykania wlasciwej konsystencji / pomidory nie rozpadna sie calkowicie: zostanie cos w rodzaju filecikow i stad nazwa tego sosu /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wszystkie są lepsze od świeżych! IP: *.unitymediagroup.de 31.01.10, 14:42 Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Makaron z sosem pomidorowym 31.01.10, 14:45 Ja lubię pomidory w puszce Dawtona, choć opinie na tym forum są podzielone. Zużyłam pewnie ze 100 puszek i będę im wierna. Passaty kupuję Primo gusto Mellisa lub jeśli się uda(w niewielu miejscach są) to Happy frucht. Makarony różne: Arrighi, Agnesi, Corticella, Mellisa Primo gusto. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Makaron z sosem pomidorowym 01.02.10, 09:01 Ja używam passaty w kartonikach i puszkowych pomidorów w kawałkach Valfrutta. Niezłe są passaty i pomidory krojone Podravki - także w wersji z dodatkiem bazylii, oregano, pietruszki czy czosnku. A makaron ostatnio kupiłam Lubelli - wąziutkie długie jak spaghetti wstążki - i był naprawdę świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Makaron z sosem pomidorowym 01.02.10, 11:41 Dla mnie najlepsze są makarony włoskie. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Makaron z sosem pomidorowym 01.02.10, 21:58 Wcale nie reklamuję tej sieci, ale najlepsze są pomidory z Biedronki. Mój ulubiony makaron to takie szerokie wstążki, firma jakoś na A. sie nazywa, nie pamiętam dokłądnie. Odpowiedz Link Zgłoś
violett77 Re: Makaron z sosem pomidorowym 20.02.10, 09:12 Makarony barilla najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Makaron z sosem pomidorowym 20.02.10, 13:02 Moja makaronowa trojca swieta to - voiello - ich spaghetti nie da sie porownac z zadnymi innymi - de cecco - garofalo nie wiem, czy sa w Polsce Barilla jest taka sobie, jesli kupuje, to tylko dla niektorych ksztaltow makaronow, ktorych nie ma u innych marek. Choc makarony razowe to sie Barilli udaly calkiem calkiem. Normalnie wiekszosc jest niezjadliwych. A jesli chodzi o przeciery i pomidory w puszce, to tylko cirio. -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs kazdy starszy to zna,normalne, 20.02.10, 14:15 eevvaaa napisała: > Bardzo lubię makaron z sosem pomidorowym. Które pomidory w puszce i pasaty są > waszym zdaniem najlepsze poza sezonem na świeże pomidory? > Oraz jakich marek makarony używacie? byly zawsze znane a teraz odkryl() ktos makaron z sosem pomidorowym, mozliwe ze makarony dostaly inna nazwe ale nic wiecej, bo zostanie i tak makaronem Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: kazdy starszy to zna,normalne, 20.02.10, 21:07 > byly zawsze znane > a teraz odkryl() > ktos makaron z sosem pomidorowym, > mozliwe ze makarony dostaly inna nazwe > ale nic wiecej, > bo zostanie i tak makaronem Jeden z najlepszych kawałków, jakie widziałam twojego autorstwa, Mhr-cs :-) Czysta awangarda! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs jestes mloda,zyj 22.02.10, 17:21 eeela napisała: > > byly zawsze znane > > a teraz odkryl() > > ktos makaron z sosem pomidorowym, > > mozliwe ze makarony dostaly inna nazwe > > ale nic wiecej, > > bo zostanie i tak makaronem > > > Jeden z najlepszych kawałków, jakie widziałam twojego autorstwa, Mhr-cs :-) > Czysta awangarda! dziekuje, Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Makaron z sosem pomidorowym 22.02.10, 14:11 De Cecco jest w polskich sklepach. Tzn bywa :) Arrighi tez ma niezłe makarony Barilla to masówka, ale i tak lepsza niż np Primo Gusto.. BArdzo dobre, ale znacznie droższe są makarony LAporta i Della Costa www.dallacostalimentare.it/ www.pastalaporta.it/ Co do pomidorów to Metelliana, Cirio, Valfrutta.. Ogólnie najlepiej byłoby sie kierowac zasadą - im bliżej Neapolu produkowane tym lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makaron z sosem pomidorowym 22.02.10, 16:51 Jesli chodzi o pomidory, dobrze jest sprawdzic dzien produkcji. Jest to szczegolnie wazne przy sosie typu "passata" i nie tylko. Dzien ukryty jest w symbolu na zakretce, wieczku itp.: jest to kolejny dzien roku. Jesli widzimy np. 60, to wiadomo, ze surowcem byly pomidory mrozone / 1 marca swiezych nie ma /. Jesli dzien odpowiada np. sierpniowi-wrzesniowi, to ma wtedy miejsce "wysyp" pomidorow i przerabia sie swieze. Aby uniknac rachunkow, sprawdzam numer: powinien byc bliski np. 240. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Makaron z sosem pomidorowym 22.02.10, 17:57 linn_linn napisała: > Jesli chodzi o pomidory, dobrze jest sprawdzic dzien produkcji. Dzien ukryty jest w > symbolu na zakretce, wieczku itp.: jest to kolejny dzien roku. Aby uniknac rachunkow, sprawdzam numer: > powinien byc bliski np. 240. O...i to jest konkretna, dobra rada :) Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Makaron z sosem pomidorowym 22.02.10, 20:52 marghe_72 napisała: > BArdzo dobre, ale znacznie droższe są makarony LAporta i Della Costa > www.dallacostalimentare.it/ > www.pastalaporta.it/ Niewątpliwie :) Ja pisałam o makaronach takich zwyczajnych, masówkach jak mówisz, które na codzienny obiad są wystarczjąco dobre. -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs oczywiscie nic innego,tylko on 22.02.10, 18:04 eevvaaa napisała: > Bardzo lubię makaron z sosem pomidorowym. Które pomidory w puszce i pasaty są > waszym zdaniem najlepsze poza sezonem na świeże pomidory? > Oraz jakich marek makarony używacie? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Makaron z sosem pomidorowym 22.02.10, 18:21 Najbardziej lubię pomidory całe w puszce Pudliszki a ostatnio odkryłam fantastyczną passatę Podravki i na niej ostatnio bazuję makaron lubella z rodzimych, agnesi z włoskich, do sałatek makaron Frantoio Di Sant' Agata i makarony ryżowe do kuchni chińskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Makaron z sosem pomidorowym 22.02.10, 18:30 vandikia napisała: > Najbardziej lubię pomidory całe w puszce Pudliszki lepszyk nie ma,hej Odpowiedz Link Zgłoś