mitu611 15.02.10, 23:00 Jak go przycinać, by nie rósł rachitycznie? Jak to robicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: Szczypiorek w doniczce 16.02.10, 09:02 Przycinaj wszystko po przekwitnieciu (nie do samej ziemi). Jezeli mialo sie w tej samej doniczce przez kilka lat, to warto podzielic i przesadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Szczypiorek w doniczce 16.02.10, 13:45 odkroic cebulce glowke 1/3 wlozyc do ziemi(3/4) juz po paru dniach masz wsapanialy szczypiorek,ten szeroki tych nitek nie lubie nie maja smaku, Odpowiedz Link Zgłoś
hottee Re: Szczypiorek w doniczce 16.02.10, 14:13 Możesz napisać bliżej co odciąć - tzn.czy chodzi o ten biegun, z którego "zielone"wyrasta? A czemu się odcina? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Szczypiorek w doniczce 16.02.10, 14:23 hottee napisał: > Możesz napisać bliżej co odciąć - tzn.czy chodzi o ten biegun, z którego > "zielone"wyrasta? A czemu się odcina? tak o to chodzi rosnie szybciej i sie wiecej rozrasta, polecam przed wlozeniem do ziemi wlozyc conajmniej na 1/2godz do wody(zimnej) wtedy korzenie maja od razu start, tak samo mozna zrobic na ligninie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hottee Re: Szczypiorek w doniczce 16.02.10, 14:35 Dziękuję za informację. Posadzę dzisiaj, bardzo brakuje mi już świeżego zielonego-bez tony nawozu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Szczypiorek w doniczce 17.02.10, 15:13 hottee napisał: > Dziękuję za informację. Posadzę dzisiaj, bardzo brakuje mi już świeżego > zielonego-bez tony nawozu. zapomnialam napisac gorze cebuli codziennie dac pare kropli wody, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Szczypiorek w doniczce IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.02.10, 20:19 Ja wybieram takie kiełkujące cebule w sklepi i wsadzam po prostu d..ka do wody. Też po kilku dniach mam szczypiorek.Niestety z czosnkiem mi nie wychodzi, a zniego też jest fajny szczypior.Może czosnek jest jakiś modyfiikowany, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs ja mam dzisiaj cos zielonego, 20.02.10, 16:50 hottee napisał: > Dziękuję za informację. Posadzę dzisiaj, bardzo brakuje mi już świeżego > zielonego-bez tony nawozu. juz zaczyna rosnac Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: ja mam dzisiaj cos zielonego, 20.02.10, 18:53 Czy biała plaszczyzna po odcietej czesci ma byc schowana pod ziemia? .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
elgeb Szczypiorek w doniczce 21.02.10, 11:16 Ja tez nie wiem czy w ziemi tylko czesc z korzonkami czy calosc Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Szczypiorek w doniczce 21.02.10, 11:58 ta obcieta czesc znajduje sie nad ziemia, mozna od czasu do czasu skropic wode, Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn [b]mhr-cs[/b]-- 28.02.10, 01:07 Niestety Twoj pomysł zupełnie sie nie sprawdzil. Nie warto ciac cebul. Lepiej sadzic te ktore juz wypuszczaja zielone czubki. .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: [b]mhr-cs[/b]-- IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 18:38 Cebula powinna mieć tylko sam dół zanurzony w wodzie/ja mam wazon do pędzenia hiacyntów,taki z z półkulą na górze w której mieści się cebula.A w ziemię w doniczce wsadzam dymkę kupowaną w sklepie ogrodniczym.A i jeszcze hoduję natkę pietruszki/korzeń wsadzam w doniczkę/Ale musi mieć ślad po natce i w jedną doniczkę wsadzam 4 pietruchy,co tydzień jedną i mam ciągłość dostaw. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Szczypiorek w doniczce 01.03.10, 16:06 elgeb napisała: > Ja tez nie wiem czy w ziemi tylko czesc z korzonkami czy calosc dlatego sie zastanawialam, odpowiedziec czy nie ale cos mnie mowilo lepiej nie, powinnam wtedy mnie posluchac nie bylo by teraz problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn mhr-cs 02.03.10, 15:36 Nie ma problemu. U mnie nie sprawdził sie Twoj sposób i to wszystko.Być moze cebula nie była jeszcze gotowa do rodzenia szczypiorków.W marcu bedzie lepiej. .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: mhr-cs 02.03.10, 15:57 nie moglo sie udac, albowiem czesc rosnaca jest na gorze cebuli. Przecinajac ja na pol pozbawiasz rosline mozliwosci wzrostu. Zwyczajnie wsadz cala cebule do wody albo do ziemi, ale nie moze byc uszkodzona: www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/ogrod/kwietnik/2005.02 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: mhr-cs 02.03.10, 17:50 A to akurat nieprawda, cebula nie kiełkuje od góry, tylko ze środka, górą wystają tylko już gotowe pędy.Jeśli przetniesz wykiełkowaną cebulę wzdłuż bulwy, zobaczysz, że tak właśnie jest. Obcięcie czubka nie zmienia jej szans na wyrośniecie. Pisałam, że u mnie nie zadziałało, mając na myśli, ze przekrojona cebula nie wypuszcza szczypiorku szybciej, niż nie przekrojona. Te przekrojone też powoli wypuszczają zielone pędy. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Szczypiorek w doniczce 01.03.10, 07:39 mitu611 napisała: > Jak go przycinać, by nie rósł rachitycznie? > Jak to robicie? Jeśli nie zdążamy zjeść na bieżąco, ścinam szczypiorek całkowicie, siekam i zamrażam. Jest jak znalazł na kanapki. Szczypiorek rośnie na okrągło. Cebule, które zaczynają wypuszczać żółte pędy, sadzę w doniczce. Nic nie obcinam do momentu, aż szczypior jest wyrośnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen w rurę go wstaw 01.03.10, 12:57 w rurę i nie w ziemię, a cebula do wody Odpowiedz Link Zgłoś