Dodaj do ulubionych

Jadlospis dla 80 letniej osoby

IP: *.client.comcast.net 18.02.04, 16:24
Czy ktos moglby pomoc? Moze jakies dostepne na internecie zrodlo, moze jakie
przykladowy, stosowany dla Waszych podeszlych wiekiem rodzicow?
Pozdrowienia,
$tefan
Obserwuj wątek
    • Gość: moniska Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: *.tele2.pl 18.02.04, 16:51
      Wszystko zalezy od tego czy taka osoba ma zdrowy zoladek. Zakladam ze tak.
      Sugeruje tradycyjna kuchnie polska, gdyz starsi ludzie raczej niechetnie
      eksperymentuja z kuchnia i probuja nowe smaki. Czyli kotlety mielone, pulpety,
      smazone piersi kurczaka, potrawki z kurczaka w sosie smietanowo-koperkowym,
      kalafior z maselkiem i buleczka, schaboszczaki, kapusta zasmazana, wszelkie
      zupy, surowki mozliwe do pogryzienia. Hmm malo danych podales wiec nie wiem czy
      to jakas specjalna dieta? Sugeruje sie smakiem mojej babci z ktora mieszkalam 5
      lat.
      • wedrowiec2 Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby 18.02.04, 17:02
        Gość portalu: moniska napisał(a):

> Sugeruje tradycyjna kuchnie polska, gdyz starsi ludzie raczej niechetnie
        > eksperymentuja z kuchnia i probuja nowe smaki.

Nie wszyscy:) Moi rodzice (70+) z zapałem odkrywają nowe kuchnie i nowe smaki.
    • Gość: Senior Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 16:52
      Akto ma gotować, dziadkowie czy wnuki?
    • Gość: $tefan No - pięknie! IP: *.CHCGILGM.covad.net 18.02.04, 17:35
      Serdecznie dziękuję Wam za próby pomocy.
      To jest moja Mama, dobrze trawi normalności i jest raczej tradycyjna - czyli
      żadnych eksperymentów. Ma kłopoty sercowe.
      Gotować będzie dochodząca opiekunka i wnuczek - 22l.
      Proszę o próbę ustalenia codziennego śniadania, II śniadania, obiadku,
      podwieczorku i kolacji.
      Pozdrowienia
      $tefan
      • jottka ale 18.02.04, 19:18
        ty lepiej zapytaj lekarza twojej mamy, bo 'kłopoty z sercem' to może być równie
        dobrze niedociśnienie, nadciśnienie, wpływ jakiejś innej choroby, a wszystko to
        każe uwzględniać lub wykluczać pewne produkty z diety

niech się lekarz wypowie, co jej wolno jeść, a czego nie i dopiero na tej
        podstawie można układać jadłospis - dobre rady z sieci to za mało mimo
        najlepszych chęci :)
        • Gość: $tefan Re: ale IP: *.CHCGILGM.covad.net 18.02.04, 20:41
          Sprawa jest zdiagnozxowana od lat - nadciśnienie.
          A reszta to normalnie.
          Lekarka zbywa mówiąc ogólnie - białko, warzywa, owoce i kilka razy dziennie.
          Jestem bezradny bo to przeciez potrzebna lista co na śniadanko, co na drugie a
          nie o węglowodanach i tłuszczach.
          Pozdrowienia
          $tefan
          • wedrowiec2 Re: ale 18.02.04, 20:47
            Sądzę, że powinieneś kupić książki o żywieniu w chorobach serca i nadciśnieniu.
            Na rynku i w internecie jest dużo różnych pozycji, ale kup taką, która została
            wydana przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Dzięki temu nie wpadniesz w szpony
            niektórych osób opętanych jednym rodzajem diety (a metody oddziaływań na innych
            mają oni opracowane do perfekcji). Pamiętaj o niskiej zawartości soli w
            pozywieniu.
            • jottka Re: ale 18.02.04, 20:58
              1. zmienic lekarke na lepszą :)

2. w licznych wydaniach popularnej 'kuchni polskiej' jest rozdział o dietach
              zalecanych w róznych chorobach - nadciśnienie chyba też tam jest, bo to częsta
              przypadłość
              • hania55 Re: ale 18.02.04, 21:22
                Jest taka książka "Żywność twój cudowny lek" autorstwa jakiejś amerykanki. Mama
                kupiła mi to kiedy bardzo często się przeziębiałam. Na pewno jest rozdział o
                diecie dla osób z nadciśnieniem - może warto tę książkę kupić, albo wypożyczyć?
                • wedrowiec2 Re: ale 18.02.04, 21:31
                  Znalazłam w księgarni wysyłkowej Merlin książkę
                  Z.Wieczorek-Chełmińska Żywienie w chorobach serca, PZWL, 2003, 27 zł.

• Gość: amaliafado Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.04, 21:35
      Starsi ludzie raczej powinni jeść mało (przewaga katabolizmu nad anabolizmem),
      nie tłusto i nic chrupiącego, żadnych orzechów, chrupiących skórek, głównie
      węglowodany, odrobinę białka, potrawy rozpływające się w ustach. Pewna babcia
      mojej przyjaciółki dożyła 97lat w dobrym zdrowiu i o władzach umysłowych. A jej
      dieta to:na śniadanie herbata słaba i bardzo słodka, podwieczorek maślana
      bułeczka, dalej jabłko lub inny owoc, na kolację lampka wina. Innymi słowy
      dieta nie musi być specjalnie urozmaicona, należy jednak dostosować się do
      indywidualnych przyzwyczajeń, zapewnić przede wszystkim dowóz energii, płynów,
      mikroelementów i witamin.
      • wedrowiec2 Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby 18.02.04, 21:48
        Największym błedem popełnianym w zywieniu osbób starszych jest traktowanie ich
        jak istoty posiadające przemiane materii w stanie zaniku. Słaba herbatka,
        ciasteczku, chleb z miodem - w efekcie mamy słabe, zanemizowane starsze osoby.
        Osobom w wieku starszy nalezy podawać pełnowartościowe pozywienie. Należy tez
        zwracać uwagę na to, że maja np. zmniejszone wchłanianie substancji odzywczych
        z przewodu pokarmowego. Dieta musi urozmaicona! Starsza osoba, i nie tylko,
        chętniej zje cos wyglądającego atrakcyjnie niż dzień w dzień tą samą zupę
        mleczną.
        • Gość: $tefan Dzięki za uwagi, proszę o jeszcze! IP: *.CHCGILGM.covad.net 18.02.04, 22:13
          Wedrowcze - trafiłeś w sedno.
          Mama była żywiona przez osobę, która pieszcząc się z posiłkami doprowadziła
          Mamę do wychudzenia - powiedziałbym zaniku tkanki co tam tłuszczowej -
          mięśniowej!
          Ale w dalszym ciągu - dzięki Wam serdecznie - otrzymuję rady jak dobrze żywić a
          nie mogę znaleźć jadłospisu.
          Np
          Poniedz - śniadanko - bułka szynką i twarożek i tak dalej.
          Pomóżcie proszę - może macie wiecej drygu do gotowania i przygotowywania
          posiłków.
          Ja jestem bezradny - zdalnie to jest bardzo trudno coś zarządzić a co dopiero
          wpływać.
          Dziękuję Wam serdecznie za dotychczasowe zainteresowanie i pomoc w mojej
          bezradności.
          $tefan
          • wedrowiec2 Re: Dzięki za uwagi, proszę o jeszcze! 18.02.04, 22:24
            Na tej stronie sa dwa przykładowe jadłospisy dla osób starszych.
            www.resmedica.pl/zdart30011.html
            Na ich przykładzie będziesz mógł dalej coś opracować. Spróbuję pomyśleć nad
            tym, albo jutro porozmawiam z dietetykami.
            ps. ja jestem ta wedrowiec, nie ten wedrowiec:(
            • Gość: krystyna_jl Re: Dzięki za uwagi, proszę o jeszcze!...Wazne: IP: 81.185.199.* 18.02.04, 23:03
              nie zapomniec o piciu!...wody, sokow, etc...wazne, aby przypominac i podawac,
              poniewaz starsze osoby nie odczuwajac czesto pragnienia, nie pija poprostu
              dostatecznie i sie odwadniaja! Zdarzylo sie to mojej tesciowej, 82 lata,(zona i
              matka lekarzy!)i skonczylo sie na kroplowce w szpitalu!
              Oprocz tego je normalny posilek w poludnie (mieso, warzywa, salata + deser),
              tyle, ze nieduze porcje, a wieczorem zupe krem i salate.
              • Gość: $tefan Wędrowczyni i Krysieńko - dziękuję Wam!!! IP: *.CHCGILGM.covad.net 18.02.04, 23:51
                O dzięki Wam - Wędrowczyni i Krysieńko. To są dobre uwagi.
                Najbardziej ucieszył mnie wyjątek z Żyjmy Dłużej - o to mi właśnie chodziło.
                Szukamy dalej?
                Pozdrowienia i podziękowania
                $tefan
                • Gość: Brookie Re: Wędrowczyni i Krysieńko - dziękuję Wam!!! IP: *.prem.tmns.net.au 19.02.04, 12:43
                  Pracuje ze starszymi ludzmi i mniej wiecej wiem co jedza;
                  Na sniadanie tosty z marmolada, herbata lub sok owocowy, jajka sadzone lub
                  gotowane ( raz, dwa razy w tygodniu),jajecznica z buleczka lub miekkim chlebem.
                  Drugie sniadanie to najczesciej herbata i ciasteczko- biszkopty sa super.
                  Na lunch roznie, miekkie mieso ( casserole z wolowiny ugotowane do miekkosci,
                  pokrojony kurczak z rozna, rybka)do tego gotowana marchweka, kalafior,
                  ziemniaki, salatka z pomidorow.
                  Obiad przewaznie lekki: kanapki z serem i wedlina na miekkim chlebie,
                  croissants z szynka i serem zoltym ( mozna tez dodac ananasa), zupy kremowe (
                  dla starszych ludzi sa lepsze niz tradycyjne bo zmniejszaja ryzyko zadlawienia),
                  owoce latwe do pogryzienia- banan, melon, arbuz.
                  Na deser dobre sa galaretki owocowe ze smietana, budyn, lody, ciasto
                  biszkoptowe.
                  Jak sobie przypomne co jeszcze panie w kuchni przyrzadzaja to napisze,
                  Pozdrawiam
                  • Gość: $tefan Brookie - dziekuje! IP: *.client.comcast.net 19.02.04, 16:30
                    Dziekuje derdecznie.
                    Juz prawie mam ten jadlosps opracowany.
                    To bylo bardzo pomocne!
                    $tefan
                    • wedrowiec2 Re: Brookie - dziekuje! 19.02.04, 21:28
                      Gość portalu: $tefan napisał(a):

> Juz prawie mam ten jadlosps opracowany.

To bardzo dobrze:) Dziś nie "złapałam" żadnego dietetyka, by wymóc na nim
                      przepisy. Najważniejsze, że masz już obraz prawidłowego żywienia Twojej mamy.
                      Powodzenia. W razie większych wątpliwości pisz na mój adres prywatny.
    • Gość: kate Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: 213.17.175.* 20.02.04, 08:11
      W najnowszej "Super linii" jest dieta dla 60-latków i menu dla seniorów -
      sprawdź może będzie coś ciekawego - no i jest podział na poszczególne posiłki!
      • Gość: $tefan Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: *.client.comcast.net 20.02.04, 14:37
        Dziekuje za informacje.
        Co to jest "Super Linia"?
        Jakies czasopismo czy www?
        $tefan
        • Gość: kate Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: 213.17.175.* 24.02.04, 08:18
          taki miesięcznik dla odchudzających się - ale bardzo przyjemny w czytaniu - i
          jest tam wiele przepisów. Kosztuje 4,30 najnowszy numer jest z 19 lutego -
          powinien być jeszcze w każdym kiosku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka