Gość: $tefan IP: *.client.comcast.net 18.02.04, 16:24 Czy ktos moglby pomoc? Moze jakies dostepne na internecie zrodlo, moze jakie przykladowy, stosowany dla Waszych podeszlych wiekiem rodzicow? Pozdrowienia, $tefan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: moniska Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: *.tele2.pl 18.02.04, 16:51 Wszystko zalezy od tego czy taka osoba ma zdrowy zoladek. Zakladam ze tak. Sugeruje tradycyjna kuchnie polska, gdyz starsi ludzie raczej niechetnie eksperymentuja z kuchnia i probuja nowe smaki. Czyli kotlety mielone, pulpety, smazone piersi kurczaka, potrawki z kurczaka w sosie smietanowo-koperkowym, kalafior z maselkiem i buleczka, schaboszczaki, kapusta zasmazana, wszelkie zupy, surowki mozliwe do pogryzienia. Hmm malo danych podales wiec nie wiem czy to jakas specjalna dieta? Sugeruje sie smakiem mojej babci z ktora mieszkalam 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby 18.02.04, 17:02 Gość portalu: moniska napisał(a): > Sugeruje tradycyjna kuchnie polska, gdyz starsi ludzie raczej niechetnie > eksperymentuja z kuchnia i probuja nowe smaki. Nie wszyscy:) Moi rodzice (70+) z zapałem odkrywają nowe kuchnie i nowe smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senior Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 16:52 Akto ma gotować, dziadkowie czy wnuki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan No - pięknie! IP: *.CHCGILGM.covad.net 18.02.04, 17:35 Serdecznie dziękuję Wam za próby pomocy. To jest moja Mama, dobrze trawi normalności i jest raczej tradycyjna - czyli żadnych eksperymentów. Ma kłopoty sercowe. Gotować będzie dochodząca opiekunka i wnuczek - 22l. Proszę o próbę ustalenia codziennego śniadania, II śniadania, obiadku, podwieczorku i kolacji. Pozdrowienia $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
jottka ale 18.02.04, 19:18 ty lepiej zapytaj lekarza twojej mamy, bo 'kłopoty z sercem' to może być równie dobrze niedociśnienie, nadciśnienie, wpływ jakiejś innej choroby, a wszystko to każe uwzględniać lub wykluczać pewne produkty z diety niech się lekarz wypowie, co jej wolno jeść, a czego nie i dopiero na tej podstawie można układać jadłospis - dobre rady z sieci to za mało mimo najlepszych chęci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Re: ale IP: *.CHCGILGM.covad.net 18.02.04, 20:41 Sprawa jest zdiagnozxowana od lat - nadciśnienie. A reszta to normalnie. Lekarka zbywa mówiąc ogólnie - białko, warzywa, owoce i kilka razy dziennie. Jestem bezradny bo to przeciez potrzebna lista co na śniadanko, co na drugie a nie o węglowodanach i tłuszczach. Pozdrowienia $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: ale 18.02.04, 20:47 Sądzę, że powinieneś kupić książki o żywieniu w chorobach serca i nadciśnieniu. Na rynku i w internecie jest dużo różnych pozycji, ale kup taką, która została wydana przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Dzięki temu nie wpadniesz w szpony niektórych osób opętanych jednym rodzajem diety (a metody oddziaływań na innych mają oni opracowane do perfekcji). Pamiętaj o niskiej zawartości soli w pozywieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ale 18.02.04, 20:58 1. zmienic lekarke na lepszą :) 2. w licznych wydaniach popularnej 'kuchni polskiej' jest rozdział o dietach zalecanych w róznych chorobach - nadciśnienie chyba też tam jest, bo to częsta przypadłość Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: ale 18.02.04, 21:22 Jest taka książka "Żywność twój cudowny lek" autorstwa jakiejś amerykanki. Mama kupiła mi to kiedy bardzo często się przeziębiałam. Na pewno jest rozdział o diecie dla osób z nadciśnieniem - może warto tę książkę kupić, albo wypożyczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: ale 18.02.04, 21:31 Znalazłam w księgarni wysyłkowej Merlin książkę Z.Wieczorek-Chełmińska Żywienie w chorobach serca, PZWL, 2003, 27 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amaliafado Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.04, 21:35 Starsi ludzie raczej powinni jeść mało (przewaga katabolizmu nad anabolizmem), nie tłusto i nic chrupiącego, żadnych orzechów, chrupiących skórek, głównie węglowodany, odrobinę białka, potrawy rozpływające się w ustach. Pewna babcia mojej przyjaciółki dożyła 97lat w dobrym zdrowiu i o władzach umysłowych. A jej dieta to:na śniadanie herbata słaba i bardzo słodka, podwieczorek maślana bułeczka, dalej jabłko lub inny owoc, na kolację lampka wina. Innymi słowy dieta nie musi być specjalnie urozmaicona, należy jednak dostosować się do indywidualnych przyzwyczajeń, zapewnić przede wszystkim dowóz energii, płynów, mikroelementów i witamin. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby 18.02.04, 21:48 Największym błedem popełnianym w zywieniu osbób starszych jest traktowanie ich jak istoty posiadające przemiane materii w stanie zaniku. Słaba herbatka, ciasteczku, chleb z miodem - w efekcie mamy słabe, zanemizowane starsze osoby. Osobom w wieku starszy nalezy podawać pełnowartościowe pozywienie. Należy tez zwracać uwagę na to, że maja np. zmniejszone wchłanianie substancji odzywczych z przewodu pokarmowego. Dieta musi urozmaicona! Starsza osoba, i nie tylko, chętniej zje cos wyglądającego atrakcyjnie niż dzień w dzień tą samą zupę mleczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Dzięki za uwagi, proszę o jeszcze! IP: *.CHCGILGM.covad.net 18.02.04, 22:13 Wedrowcze - trafiłeś w sedno. Mama była żywiona przez osobę, która pieszcząc się z posiłkami doprowadziła Mamę do wychudzenia - powiedziałbym zaniku tkanki co tam tłuszczowej - mięśniowej! Ale w dalszym ciągu - dzięki Wam serdecznie - otrzymuję rady jak dobrze żywić a nie mogę znaleźć jadłospisu. Np Poniedz - śniadanko - bułka szynką i twarożek i tak dalej. Pomóżcie proszę - może macie wiecej drygu do gotowania i przygotowywania posiłków. Ja jestem bezradny - zdalnie to jest bardzo trudno coś zarządzić a co dopiero wpływać. Dziękuję Wam serdecznie za dotychczasowe zainteresowanie i pomoc w mojej bezradności. $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Dzięki za uwagi, proszę o jeszcze! 18.02.04, 22:24 Na tej stronie sa dwa przykładowe jadłospisy dla osób starszych. www.resmedica.pl/zdart30011.html Na ich przykładzie będziesz mógł dalej coś opracować. Spróbuję pomyśleć nad tym, albo jutro porozmawiam z dietetykami. ps. ja jestem ta wedrowiec, nie ten wedrowiec:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Dzięki za uwagi, proszę o jeszcze!...Wazne: IP: 81.185.199.* 18.02.04, 23:03 nie zapomniec o piciu!...wody, sokow, etc...wazne, aby przypominac i podawac, poniewaz starsze osoby nie odczuwajac czesto pragnienia, nie pija poprostu dostatecznie i sie odwadniaja! Zdarzylo sie to mojej tesciowej, 82 lata,(zona i matka lekarzy!)i skonczylo sie na kroplowce w szpitalu! Oprocz tego je normalny posilek w poludnie (mieso, warzywa, salata + deser), tyle, ze nieduze porcje, a wieczorem zupe krem i salate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Wędrowczyni i Krysieńko - dziękuję Wam!!! IP: *.CHCGILGM.covad.net 18.02.04, 23:51 O dzięki Wam - Wędrowczyni i Krysieńko. To są dobre uwagi. Najbardziej ucieszył mnie wyjątek z Żyjmy Dłużej - o to mi właśnie chodziło. Szukamy dalej? Pozdrowienia i podziękowania $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brookie Re: Wędrowczyni i Krysieńko - dziękuję Wam!!! IP: *.prem.tmns.net.au 19.02.04, 12:43 Pracuje ze starszymi ludzmi i mniej wiecej wiem co jedza; Na sniadanie tosty z marmolada, herbata lub sok owocowy, jajka sadzone lub gotowane ( raz, dwa razy w tygodniu),jajecznica z buleczka lub miekkim chlebem. Drugie sniadanie to najczesciej herbata i ciasteczko- biszkopty sa super. Na lunch roznie, miekkie mieso ( casserole z wolowiny ugotowane do miekkosci, pokrojony kurczak z rozna, rybka)do tego gotowana marchweka, kalafior, ziemniaki, salatka z pomidorow. Obiad przewaznie lekki: kanapki z serem i wedlina na miekkim chlebie, croissants z szynka i serem zoltym ( mozna tez dodac ananasa), zupy kremowe ( dla starszych ludzi sa lepsze niz tradycyjne bo zmniejszaja ryzyko zadlawienia), owoce latwe do pogryzienia- banan, melon, arbuz. Na deser dobre sa galaretki owocowe ze smietana, budyn, lody, ciasto biszkoptowe. Jak sobie przypomne co jeszcze panie w kuchni przyrzadzaja to napisze, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Brookie - dziekuje! IP: *.client.comcast.net 19.02.04, 16:30 Dziekuje derdecznie. Juz prawie mam ten jadlosps opracowany. To bylo bardzo pomocne! $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Brookie - dziekuje! 19.02.04, 21:28 Gość portalu: $tefan napisał(a): > Juz prawie mam ten jadlosps opracowany. To bardzo dobrze:) Dziś nie "złapałam" żadnego dietetyka, by wymóc na nim przepisy. Najważniejsze, że masz już obraz prawidłowego żywienia Twojej mamy. Powodzenia. W razie większych wątpliwości pisz na mój adres prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: 213.17.175.* 20.02.04, 08:11 W najnowszej "Super linii" jest dieta dla 60-latków i menu dla seniorów - sprawdź może będzie coś ciekawego - no i jest podział na poszczególne posiłki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: *.client.comcast.net 20.02.04, 14:37 Dziekuje za informacje. Co to jest "Super Linia"? Jakies czasopismo czy www? $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Jadlospis dla 80 letniej osoby IP: 213.17.175.* 24.02.04, 08:18 taki miesięcznik dla odchudzających się - ale bardzo przyjemny w czytaniu - i jest tam wiele przepisów. Kosztuje 4,30 najnowszy numer jest z 19 lutego - powinien być jeszcze w każdym kiosku. Odpowiedz Link Zgłoś