Dodaj do ulubionych

Pancetta - jaki polski zamiennik ?

11.03.10, 13:17
Czy jest jakiś polski odpowiednik włoskiej pancetty ?
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 11.03.10, 13:37
      Ewentualnie, czy w Warszawie kupię gdzieś oryginalną pancettę ?
      (ewentualnie, ponieważ nie spodziewam się dobrych wieści - oblatałam
      już większość delikatesów ale bez skutku pozytywnego :( )
      • momas Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 11.03.10, 13:50
        a moze we "włoskim" sklepiku zachwalanym tu na forum? gdzies w
        okolicy Landu na Wałbrzychskiej...
        Nie wiem, tak głośno mysle.
    • Gość: alexa0000 Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.10, 13:58
      Sama se zasol i wysusz:). A poważnie, czasem z mama robimy sobie
      takie próby masarskie z wieprzowina i dziczyzna-niektóre nieudane,
      inne wychodzą super. Ostatnio mama zaprawiła piekny , surowy boczek
      w czosnku, pieprzu i innych ziołach oraz dużej ilosci soli-mieso po
      poleżeniu tak pachniało,że jadłyśnmy je pokrojone w płartki na
      surowo. To nie bedzie prawdziwa pancetta, ale może taki ersatz
      uszedłby?
      • Gość: baba Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? IP: *.acn.waw.pl 11.03.10, 14:23
        Spróbuj w piotrze i pawle w Blue City
    • linn_linn Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 11.03.10, 14:34
      Pancetta to jest boczek, a dokladnie wedlina z boczku:
      www.buttalapasta.it/wp-galleryo/pancetta-di-maiale-brasata/fette-pancetta.jpg
      • corrina_f1 Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 11.03.10, 17:59
        linn_linn, to że boczek, to ja wiem, tyle że tu takiego nie uświadczysz...
        Zajrzę do PiP w Blue City w weekend.

momas, a ten włoski sklepik to co to takiego ? Dawno nie było mnie na forum i przegapiłam chyba temat ;)
    • venettina Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 11.03.10, 23:07
      Pancette mozna kupic we wloskich delikatesach na Ursynowie przy
      metrze Stoklosy. Poludniowym wyjsciem, w prawo, do nowej malej
      galerii handlowej.
      Z tym ze jesli musialabys jechac przez pol miasta, to lepiej
      poszukac ich w necie zeby sprawdzic czy teraz jest w sprzedazy
      • minniemouse Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 12.03.10, 01:08
        Z tym ze jesli musialabys jechac przez pol miasta, to lepiej
        poszukac ich w necie zeby sprawdzic czy teraz jest w sprzedazy

a nie lepiej do nich zadzwonic i sie spytac czy dzisiaj maja?

Minnie
        • venettina Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 13.03.10, 00:16
          Zjadlam slowo ;) Mialo byc: "poszukac ich telefonu".
          Dzieki, oczywiscie ze masz racje.
      • momas Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 15.03.10, 12:56
        przepraszam, nie bylo mnie. Venettina napisała o tym sklepiku:)
    • Gość: gość Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? IP: 195.117.255.* 12.03.10, 11:19
      W Lidlu jest pakowany,krojony,w słupki wędzony boczek (nie parzony).
      Może robić za pancettę.
      • mhr-cs to jest zupelnie cos innego, 12.03.10, 12:19

oczywiscie mozna sie nauczyc
        ja robic samemu,
        ale to juz inny temat
        szukaj dalej na ebay widzialam,
        drogo
        • corrina_f1 Re: to jest zupelnie cos innego, 12.03.10, 18:53
          Serdecznie dziekuję wszystkim za pomysły, mam nadzieję że gdzieś trafię :) Potrzebna mi ta pancetta do zupy dyniowo-kasztanowej o którą jakiś czas temu pytałam. Mam już w sumie wszystko oprócz tej nieszczęsnej pancetty...
    • ampolion Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 13.03.10, 03:19
      Zazwyczaj zlaecają prosciutto.
      sonic.net/~alden/MeatcureBacon.html
      • ampolion Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 13.03.10, 03:20
        Po polsku to może chudy bekon?
        • corrina_f1 Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 13.03.10, 10:32
          Byłam dziś rano w PiP i niestety pancetty niet :(
          Kupiłam z braku laku jakiś belgijski bekon vel boczek. Pewnie to nie będzie to samo, ale nie mam już czasu na poszukiwania a na Ursynów niestety ciut za daleko.
          Zobaczymy co wyjdzie z zupy, w sumie ten bekon to nie najważniejszy składnik, bo zupa jest dyniowo kasztanowa :)
          • venettina Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 13.03.10, 13:04
            Na Ursynowie jest, bylam tam dzis. Troche za mocno poprzerastana i
            nie taka ladna jak potrafi byc pancetta, ale jest.
            • jotelbe Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? 16.08.15, 11:16
              Szadok, masz absolutną rację.To tak jak z tłuszczami - olej rzepakowy, smalec, masło,margaryna -
              to takie prostackie, pospolite jedzenie.OLIWA z OLIWEK EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia, do
              wszystkiego - to jest szpan, to jest światowy "styl".
        • Gość: Szadoka Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? IP: *.cst.tpsa.pl 17.03.10, 09:34
          Ampolionie. Bekon jest zbyt ordynarnie. A juz nie daj Buk boczek. W
          Polsce swinki maja boczek. We Wloszech tylko pancette :)
          • Gość: oj ludzie ludzie Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? IP: *.dynamic.mm.pl 11.06.16, 11:12
            Ignorancja polaków ( nie wszystkich! ) powala, byleby sie wypowiedzieć na temat, na który się nie zna. W myśl tej zasady niektórzy nie wiedzą czy jedzą żurek czy biały barszcz, a kto by to rozróżniał?! bo i po co.
            Założycielka postu nie chce boczku, nie chce bekonu a chce pancette i to nie dlatego, że to obco czy światowo brzmiąca nazwa własna! Domniemam, że założycielka szuka po prostu dojrzewającej suszonej wieprzowiny ( pancetta ) bo surowy bądź dojrzewający boczek czy bekon to nie to samo z racji iż inaczej się go przygotowuje i ma inny smak. Proponuje nie pić czerwonego wina tylko czerwony ocet winny ( przecież to to samo z tego wynika wg niektórych! a, że w przygotowaniu obu występuje pewna delikatna różnica... co tam ).
            • Gość: x przecież pancetta to boczek, IP: *.unitymediagroup.de 11.06.16, 12:40
              regionalnie przyrządzony.
              A ty jesteś taki fachowiec, że dla ciebie istnieje tylko wieprzowina, bez podziału.
              Powiedz jaką część tuszy bierzemy na tą "dojrzewającą suszoną wieprzowinę"?
              Karkówke, schab, szynkę?
              Odgrzałeś wątek i się ośmieszyłeś :D
              • Gość: Oj ludzie ludzie Re: przecież pancetta to boczek, IP: *.dynamic.mm.pl 12.06.16, 21:43
                Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, a jak nie to na maturze było to potrzebne. Może przydałoby się ją powtórzyć / zdać bo widzę, że ewidentny brak zrozumienia czytanego tekstu. Byle odpisać, byle szybko, byle by..... sami dokończmy co.

"przecież pancetta to boczek regionalnie przyrządzony" - tak tylko jak byłbyś/ byłabyś łaskaw przeczytać istotny jest sposób obróbki ( sezonowanie z ziołami i przyprawami ) tego boczku zmieniający jego smak, ew. konsystencje - zupełnie jak w przypadku podanego przykładu wina i octu winnego... albo czemu nie polecimy autorce zsiadłego mleka zamiast mleka?
                Ewidentnie widać, że komentarz na siłę bo nie wspomniałem nic o tym, że pancetta jest z innej części jak brzuszna ( boczek )

Wątek odgrzany ponieważ jest to irytujące. Czasami ktoś szuka tego czy innego produktu... zamiast tego czyta: po co Ci pancetta weź boczek! Ale boczek w pl nie jest suszony i nie spotkasz w pl sklepach suszonego boczku. Po prostu nie preferujemy takiej obróbki wieprzowiny. Robiły to nasze babcie ew. rzadko robimy tak jeszcze we własnych domach. Jednak nie każdy mus chcieć to robić i szuka adekwatnego zamiennika, a nie "przypominającego". Po to ludzie pytają na forach, aby ktoś kto takowy zamiennik widział pomógł mu go znaleźć, wskazał w jakim sklepie dostępny, a nie pseudo rady w stylu "po co Ci czerwone wino, weź ocet winny", po co Ci "pancetta weź boczek", : po co Ci mleko, weź zsiadłe..." etc.

także nie wiem kto tu się ośmieszył :) jeszcze raz zachęcam do czytania ze zrozumieniem i serdecznie pozdrawiam :)
                • linn_linn Re: przecież pancetta to boczek, 13.06.16, 06:53
                  Wystarczy wrzucic "pancetta" w googla i przejrzec zdjecia.
                • Gość: x pytanie o suszony boczek IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 13.06.16, 07:51
                  www.google.de/search?client=ubuntu&channel=fs&q=suszony+boczek&ie=utf-8&oe=utf-8&gfe_rd=cr&ei=dEleV9edLeSv8wfO4JTQBw
    • Gość: DamianITA Re: Pancetta - jaki polski zamiennik ? IP: *.finemedia.pl 14.03.21, 13:12
      Pancetta to boczek po wlosku. “Po wlosku” to znaczy “w jezyku wloskim”, nie ze zrobiony w jakis specjalny sposob. Tak samo jak prosciutto=szynka, peperoncino=papryczka chili itd. Kazdy kraj ma swoje receptury i np. w polsce mamy boczek parzony (ochyda!!!), we wloszech pancetta stagionata (boczek sezonowany). Ale jezeli chodzi o np. boczek do carbonary to sie uzywa w 99% boczek ktory w polsce sie nazywa boczek surowy wedzony (sprzedaja go glownie w cienkich plastrach i jest to praktycznie amerykanski bacon). We wloszech mozna go kupic w calosci lub w gotowych pokrojonych kosteczkach. Krotko mowiac, polacy ktorzy pisza w przepisach “wloska pancetta” to w ogole nie wiedza o co chodzi bo to tak jakby napisali polski boczek. To znaczy jaki? Surowy, wedzony, parzony??? W wiekszosci przypadkach jest to boczek produkowany tez w polsce i za ktory nie wydzacie dwa razy tyle tylko dlatego ze sie nazywa pancetta zamiast boczek. A jak juz macie zamiar zrobic prawdziwa carbonare czy amatriciane to kupujcie guanciale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka