Dodaj do ulubionych

jajecznica:)

IP: *.topole.waw.pl 23.02.04, 09:14
Chyba wszyscy lubią jajecznicę, nie? a z czym najbardziej lubicie robić? ja
oczywiście cebulka, szczypior...wczoraj pokusiłam się o dodanie czosnku.moim
tatą wzdrygnęło, ale dla mnie była naprawdę dobra:)
no i wszyscy wiedzą,że to najlepszy sposób na kaca:)
Obserwuj wątek
    • Gość: jklk Re: jajecznica:) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.04, 09:19
      Ja lubie jajecznice z pomidorami, bo jest wtedy najmniej jajecznicowaca. Bo ja
      jednak jajecznicy raczej nie lubię. To znaczy lubię, ale jednak mam wrażenie,
      że zawsze jest w niej cos obrzydliwego (sorry...). Chyba te nie do końca ścięte
      jajka tak na mnie działają.
      Pozdrawiam
      jklk
      • Gość: kags Re: jajecznica:) IP: *.chello.pl 23.02.04, 09:29
        a ja lubie jajecznice na boczku :)
        wedzonym, nie parzonym, musi byc mocno przypieczony :)))
        no i wersja letnia z kurkami i cebulka... pyyycha!!!
        • Gość: Janina Re: jajecznica:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.04, 10:09
          Przepyszna jest jajecznica z pieczarkami!
    • xkropka Re: jajecznica:) 23.02.04, 10:58
      Moja ukochana to jajecznica z pieczarkami i pomidorami - pychota. Poza tym
      lubie bardzo z porem i żółtym serem. No i jeszcze na boczku z grzankami z
      czerstwego chleba (wrzuca się je do jajecznicy, zanim jeszcze się zetnie).
      A ostatnio w ramach eksperymentów wrzuciłam w jajka kapary - wyszło ciekawie.
      Natomiast moja mama uwielbia jajecznicę bez żadnych wkładek, za to z całą miską
      sałaty ze śmietaną - w sezonie na sałatę z przydomowego ogródka jajecznicę je
      codziennie.
    • brunosch jajecznica:) 23.02.04, 11:00
      jajecznica na boczku z cebulą + tarty żółty ser + koncentrat pomidorowy +
      duuużo pieprzu
      • Gość: patkag Re: jajecznica:) IP: 81.15.189.* 23.02.04, 11:06
        podsmazona kapusta pekinska + cebulka + pieczarki + przyprawa do zup Maggi +
        jajeczka wszystko na maselku...
        jajecznica na bekonie z cebulka i pekinska....
        jeeej uwielbiam jajecznice...ale nie lubie jej z pomidorami....
        ja to do jajecznicy bardzo duzo rzeczy dodaje...oo czasem np papryke. czasem
        posypuje zoltym serem......
        pychotka - jajka jem codziennie:)) wlasciwie to jajecznice jem codziennie:) jak
        jakis swir:) i jem ja bez chleba:) czesto polozona na lisciach salaty lodowej
        mniaaaam!!!!

Patka
    • Gość: Krewetka Re: jajecznica:) IP: 213.131.78.* 23.02.04, 15:55
      A moj ulubiony patent to: Na patelni podsmazam cebule pokrojona w piorka, jak
      juz jest szklista dodaje pomidory (obrane ze skorki, pokrojone) po chwili
      wlewam w to lekko rozbeltane jajka. Kiedy sa juz nieco sciete dodaje kukurydze
      z puszki i na sam koniec ser zolty pokrojony w kosteczke. I duuuuuuuuuzo
      czarnego, najlepiej swiezo zmielonego pieprzu. Mniam. Ale to trzeba robic co
      najmniej na 3 osoby. Im wiecej tym smaczniejsze wychodzi.
      • Gość: Cynamoon Re: jajecznica:) IP: *.it / 62.233.189.* 23.02.04, 16:25
        Ja nie lubie jajecznicy, wole jajka na miekko ;-) Jadam sporadycznie. Jesli
        juz, to z pomidorami, cebulka, zielonym ogorkiem (podsamzony jest pyszny) i
        ewentualnie z soltym serem.
        Jakis czas temu zgodzilam sie zeby moj maz zrobil mi sniadanie (najbardziej
        lubie sniadnie robic sobie sama!) i byla to wlasnie jajecznica z roznymi
        takimi, musze przyznac, ze dobra.
        • kwieta4 Re: jajecznica:) 23.02.04, 19:04
          moj maz nie ma zielonego pojecia o gotowaniu, jedynie na jajecznice ma patent.
          i powiem Wam, ze nawet nasze dorosle dzieci go o nia blagaja!!! niby prozaiczne
          danko, ale jak je zrobi - jestem sklonna wybaczyc mu....powiedzmy wszystkie
          slabostki. nie wiadomo czego tam wiecej jajek, czy serca!!! a jest czasem bez
          wtracen, najzwyklejsza, na masle - najlepiej klarowanym, tyle, ze mieszana
          umiejetnie, bo sekret nie tylko w smaku ale i w konsystencji.
    • chris.b Re: jajecznica:) 23.02.04, 19:57
      jajecznica z kurkami...mniam, mniam.
    • Gość: kaska Re: jajecznica:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 20:05
      ze szczypiorkiem
    • hania55 Re: jajecznica:) 23.02.04, 20:31
      Ulubionych wersji jest kilka, ale podstawowy warunek jeden: jajecznica musi by
      robiona przez mojego męża, bo to jego danie popisowe :-) Ale ad rem:

1. na maśle ze szczypiorkiem,
      2. na maśle z cebulką,
      3. na boczku z cebulką,
      4. na kiełbasie ze szczypiorkiem,

I wersja hard core: jajecznica na słoninie (cebulka albo szczypiorek -
      ewentualnie ale niekoniecznie).

Idę coś zjeść, bo strasznie się głodna zrobiłam na samą myśl o jajecznicy!!
      • Gość: Voltaire Re: jajecznica:) IP: *.echostar.pl / 217.153.106.* 23.02.04, 21:00
        Nikt jeszcze nie wspomnial o jajecznicy z groszkiem konserwowym i cząbrem -
        rewelacja.

Aha- dodanie lyzeczki bulki tartej podnosi znacznie walory smakowe i zwieksza
        wydatnie objetosc jajecznicy.
    • Gość: Pichciarz Re: jajecznica:) IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 21:06
      Dziwne, że nikt nie wspomina o tej najbardziej polskiej jajecznicy z kiełbasą.
      Świetna też z szynką. Ale najbardziej tęsknię za jajecznicą z grzybami leśnymi
      i cebulą duszonymi w śmietanie!
      I jeszcze jedno: czy jajecznicę robicie NA dodatkach, czy też robicie jedno i
      drugie oddzielnie i dodatki nakładacie na jajka?
      • Gość: P. Re: jajecznica:) IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 21:08
        O, zapomniałem o pewnym eksperymencie: jajecznica na awokado - więcej niż
        interesujące. Dodać też warto coś dla zaostrzenia smaku, choć nie koniecznie.
      • hania55 Re: jajecznica:) 23.02.04, 21:10
        Jak to nie - ja pisałam o jajecznicy na kiełbasie :-)

A jajecznicę tak: najpierw tzw. dodatki, a później na to jajka. Pozwolić im się
        odrobinę ściąć i wymieszać. Lubię jajecznicę mocniej ściętą, czyli bez glutów,
        ale nie suchą.
        • wedrowiec2 Re: jajecznica:) 23.02.04, 21:16
          Wczoraj na sniadanie zrobiłam jajecznicę na cukinii. Roślinę (niewielką)
          pokroiłam w grubą kostkę, szybko usmażyłam na maśle i oliwie, posypałam czarnym
          pieprzem, papryką i sola i zalałam rozbełtanymi dwoma jajkami. Pierwszy raz to
          jadłam i było smaczne (pewnie byłoby lepsze, gdybym nie zapomniała o osoleniu
          jajek:))
        • Gość: P. Re: jajecznica:) IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 22:47
          Zwracam honory.
    • baky Re: jajecznica:) 23.02.04, 21:14
      Jeśli jajeczniczka, to tylko (no, nie do końca tylko) - "flamba".
      Czyli flamberowana rakiją sliwkową lub grappą... gruszkową na ten przykład :o))
      Zawsze jednak "z braku laku" można wykorzystać naszą białą narodową - też się
      zapali - powinna.

Najsampierw boczek (wędzony - rzecz jasna) wrzucamy na patelnię, podsmażamy
      zdziebko i wrzucamy cebulkę (półplaserki) oraz paprykę (pokrojoną w paski -
      zieloną i czerwoną), takoż bekon lub inne sulmificio (chyba dobrze napisałem?).
      Smażymy byle tylko czebulka się zeszkliła. Flamberujemy pierwszy raz... gasimy
      pokryweczką.
      Dalej, jajeczka - tylko trochę scinamy, z czuciem, oczywiście pieprzymy i
      solimy, po czym podlewamy i flamberujemy raz jeszcze. Wszycho.
    • Gość: traper Re: jajecznica:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 22:16
      spróbujcie kiedyś zrobić jajecznicę nad ogniskiem
      jak kto lubi , najlepiej na boczku lub kiełbasce ,
      smakuje zupełnie inaczej niż elektryczno-gazowa
      • Gość: anet22 Re: jajecznica:) IP: *.clubnet.pl 23.02.04, 22:29
        A ja do jajecznicy dodaję kilka łyżek mleka. I to jest najlepsza,
        najpyszniejsza jajecznica na świecie! Plecam, spóbujcie!
        • Gość: krystyna_jl Re: jajecznica:)..do anety: IP: *.17.185.81.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 23.02.04, 22:44
          moja kochana babcia z Bronowic tak wlasnie, z mlekiem i swiezymi jajami "od
          kobiety" mnie ja w ten sposob niegdys przyrzadzala . ...a bywalo to w piatki,
          jak mialam dosc "przegladu tygodnia" w stolowce akademika...
          mniam,...to jest jedna z moich madlenek prustowskich...
      • kwieta4 Re: jajecznica z ogniska 23.02.04, 22:35
        to prawda. z ogniska wszystko smakuje lepiej. a wiesz moze dlaczego? ales mi
        narobil smaku...na wakacje :((
    • Gość: krystyna_jl Re: jajecznica:) IP: *.17.185.81.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 23.02.04, 22:33
      ze szczawiem:
      na wiosne, jak listki szczawiu sa mlodziutkie i malutkie, nazbieram peczek,
      umyje, wysusze, odkroje ogonki i wrzucam szczaw na goraca patelnie z maslem na
      minute; nastepnie wlewam jajka z bolki, sol,pieprz..
      Listki w calosci, nie siekac.
    • Gość: alex Re: jajecznica:) IP: *.den.nilenet.net 23.02.04, 23:59
      Moja stosunkowo niedawno odkryta i zdecydowanie ulubiona jajecznica jest ze
      szpinakiem i ostrym zoltym serem (czasem tez z dodatkiem krewetek)
    • Gość: PCh Re: jajecznica:) IP: *.altkom.pl 24.02.04, 10:27
      Roztopic maslo. Rozbeltac posolone jajka. Jak zaczna sie scinac dodac stary na
      tarce nie wedzony oscypek. Poezja ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka