Gość: blueberry IP: *.ks.k.pl / 80.55.196.* 27.02.04, 11:08 Witam! No właśnie. Macie jakieś propozycje? pzdr blueberry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Tak 27.02.04, 11:10 Poszukaj w wątkach z grudnia 2003 - dwa bardzo popularne tematy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
malakunia Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony 27.02.04, 15:44 szybki przep[is an barszcz -do wody , z 2 listkami laur. i zielem ang. wrzucasz 2 kostki drobiowe lub inne dodajesz poł słoika 350 gramowego tartych buraczków , gotuje się next dodajesz 1/3 but.koncentratu barszczu czerwonego ( polecam Rolnik) , doprawiasz octem winnym , pieprzem , solą trochę cukru i na koniec smietana 18 %.jest pyszny , szczególnie z pierogami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.04, 20:37 Bigos mięsny Bigos ½ kapusty białej i kiszonej około 3 kg. Podsmażana chuda kiełbasa – 1 kg. Mięso wieprzowina + wołowina. Poddusić, dodajemy jałowiec, przyprawy: ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie. Pomidory ( nie puszkowe). Śliwki suszone, 15 sztuk oliwek, jałowiec, sól. Pierwszego dnia poddusić. Następnego dnia również. Barszcz wigilijny - mój Buraki obrać zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalać zimną wodą wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą. Zagotować. Odstawić na noc, aby naciągnęły. Przecedzić dodać ukiszony barszcz lub koncentrat buraczany. Wrzucić duże opakowanie bulionu grzybowego. Posolić i popieprzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 04:02 Po zjedzeniu tych potraw zoladek bedzie mial bardzo ulatwione zadanie zeby to przerobic na kupe, bo to prawie ze juz kupa. Czy to mialo byc dla ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony 28.02.04, 05:56 jako, ze lubie i cenie buraki (za ich wlasciwosci oczyszczajace watrobe i nie tylko), barszcz robie 'po omacku', rutynowo - jak poranna kawe. obieram buraki i kroje w najciensze plasterki, ktore zalewam przegotowana, ale letnia woda, sole i dodaje pietke razowca. zostawiam garniec na 3 dni w spokoju, az barszcz wyraznie podkisnie. gotuje to potem, ale nie za dlugo, doprawiam sola, pieprzem, czosnkiem, majerankiem(duzo!) i sokiem z cytryny. ma piekny, ciemny kolor. na to drobniutko natka pietruszki i szczypiorek czosnkowy, ktory wdziecznie rosnie mi caly rok. zupe podaje w kokilkach - z zielonym groszkiem, albo z polowka jajka na twardo, albo z diablotkami, albo z pasztecikiem /z panierowanego nalesnika/, albo - jak na wigilie - z pieczonymi pierozkami z kiszona kapusta, ktore 'zawsze sie udaja'(czasem zamrazam ich ze sto, a potem porcjami 'odpiekam' w duchowce). to przepis na moj czysty barszczyk wigilijny. nie dodaje grzybkow, bo robie z nich esencjonalna zupe grzybowa tylko raz w roku, wlasnie na wigilie. inna wersja barszczu to "na swiezo" ugotowane buraczki(tez w plasterkach i tez w koniecznie osolonej wodzie, bo lepiej puszczaja wtedy sok=barwnik, dodaje tez listek laurowy), wyblakle buraki na koniec sa przecedzam, a barszcz dodaje do rosolu. doprawia sie go podobnie - czosnkiem, majerankiem i innymi ziolami, kto jakie lubi, ale zupa wymaga wiecej kwasu, wiec mozna 'podeprzec sie' jak w restauracji - octem (ja bazuje tylko na cytrynie). ze stolowki szkolnej(lata 60- 70te) pamietam taki barszczyk 'zabielany'(smietana?), z ziemniakami na talerzyku, okraszonymi sloninka...dobry byl:) ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 06:27 To nalezy oprawic w ramki i powiesic w kuchni. Bo to jest forum "Kuchnia" a nie garkuchnia dla zolnierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 do Grubejbaby 28.02.04, 07:57 fajna jestes, choc ja mam czasem wrazenie, ze wlasnie prowadze garkuchnie dla calej armii:)), bo tyle stale gotuje i nigdy im dosyc. ale moze dlatego po latach doszlam do jakiejs logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.04, 09:36 Barszcz czerwony szykuję przeważnie na większe przyjęcia. Z tego powodu jest całe opakowanie bulionu grzybowego. Na przyjęciach mam ok 20- 25 osób. Do barszczu podaję knysze z cebulą i paszteciki z kapustą i grzybami- bezmięsne. Przepis na bigos jest przepisem mojej koleżanki, ponieważ ja przeważnie robię kapustę kiszoną z pieczarkami (córka wegetarianka). Ja szykuję obiady dla 5 osób i psa tak,że u nas kupa podzielona jest po równo. I nikt za dużo nie robi. Każdemu według potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 23:36 Przepraszam za moj komentarz, byl nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś