Dodaj do ulubionych

Jak się robi bigos i barszcz czerwony

IP: *.ks.k.pl / 80.55.196.* 27.02.04, 11:08
Witam!

No właśnie. Macie jakieś propozycje?

pzdr
blueberry
Obserwuj wątek
    • hania55 Tak 27.02.04, 11:10
      Poszukaj w wątkach z grudnia 2003 - dwa bardzo popularne tematy :-)
    • malakunia Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony 27.02.04, 15:44
      szybki przep[is an barszcz -do wody , z 2 listkami laur. i zielem ang. wrzucasz
      2 kostki drobiowe lub inne dodajesz poł słoika 350 gramowego tartych
      buraczków , gotuje się next dodajesz 1/3 but.koncentratu barszczu czerwonego (
      polecam Rolnik) , doprawiasz octem winnym , pieprzem , solą trochę cukru i na
      koniec smietana 18 %.jest pyszny , szczególnie z pierogami....
    • Gość: gość: wir Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.04, 20:37
      Bigos mięsny

Bigos

½ kapusty białej i kiszonej około 3 kg. Podsmażana chuda kiełbasa – 1 kg. Mięso
      wieprzowina + wołowina. Poddusić, dodajemy jałowiec, przyprawy: ziarna pieprzu,
      liście laurowe, ziele angielskie. Pomidory ( nie puszkowe).
      Śliwki suszone, 15 sztuk oliwek, jałowiec, sól. Pierwszego dnia poddusić.
      Następnego dnia również.
      Barszcz wigilijny - mój

Buraki obrać zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalać zimną wodą wraz z pokrojoną na
      ćwiartki cebulą. Zagotować. Odstawić na noc, aby naciągnęły. Przecedzić dodać
      ukiszony barszcz lub koncentrat buraczany. Wrzucić duże opakowanie bulionu
      grzybowego. Posolić i popieprzyć.

• Gość: grubababa Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 04:02
        Po zjedzeniu tych potraw zoladek bedzie mial bardzo ulatwione zadanie zeby to
        przerobic na kupe, bo to prawie ze juz kupa. Czy to mialo byc dla ludzi?
      • kwieta4 Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony 28.02.04, 05:56
        jako, ze lubie i cenie buraki (za ich wlasciwosci oczyszczajace watrobe i nie
        tylko), barszcz robie 'po omacku', rutynowo - jak poranna kawe.

obieram buraki i kroje w najciensze plasterki, ktore zalewam przegotowana, ale
        letnia woda, sole i dodaje pietke razowca. zostawiam garniec na 3 dni w
        spokoju, az barszcz wyraznie podkisnie. gotuje to potem, ale nie za dlugo,
        doprawiam sola, pieprzem, czosnkiem, majerankiem(duzo!) i sokiem z cytryny. ma
        piekny, ciemny kolor. na to drobniutko natka pietruszki i szczypiorek
        czosnkowy, ktory wdziecznie rosnie mi caly rok. zupe podaje w kokilkach - z
        zielonym groszkiem, albo z polowka jajka na twardo, albo z diablotkami, albo z
        pasztecikiem /z panierowanego nalesnika/, albo - jak na wigilie - z pieczonymi
        pierozkami z kiszona kapusta, ktore 'zawsze sie udaja'(czasem zamrazam ich ze
        sto, a potem porcjami 'odpiekam' w duchowce). to przepis na moj czysty
        barszczyk wigilijny. nie dodaje grzybkow, bo robie z nich esencjonalna zupe
        grzybowa tylko raz w roku, wlasnie na wigilie.

inna wersja barszczu to "na swiezo" ugotowane buraczki(tez w plasterkach i tez
        w koniecznie osolonej wodzie, bo lepiej puszczaja wtedy sok=barwnik, dodaje tez
        listek laurowy), wyblakle buraki na koniec sa przecedzam, a barszcz dodaje do
        rosolu. doprawia sie go podobnie - czosnkiem, majerankiem i innymi ziolami, kto
        jakie lubi, ale zupa wymaga wiecej kwasu, wiec mozna 'podeprzec sie' jak w
        restauracji - octem (ja bazuje tylko na cytrynie). ze stolowki szkolnej(lata 60-
        70te) pamietam taki barszczyk 'zabielany'(smietana?), z ziemniakami na
        talerzyku, okraszonymi sloninka...dobry byl:)
        ------------------
        • Gość: grubababa Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 06:27
          To nalezy oprawic w ramki i powiesic w kuchni. Bo to jest forum "Kuchnia"
          a nie garkuchnia dla zolnierzy.
          • kwieta4 do Grubejbaby 28.02.04, 07:57
            fajna jestes, choc ja mam czasem wrazenie, ze wlasnie prowadze garkuchnie dla
            calej armii:)), bo tyle stale gotuje i nigdy im dosyc. ale moze dlatego po
            latach doszlam do jakiejs logiki.
    • Gość: gość: wir Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.04, 09:36
      Barszcz czerwony szykuję przeważnie na większe przyjęcia. Z tego powodu jest
      całe opakowanie bulionu grzybowego. Na przyjęciach mam ok 20- 25 osób. Do
      barszczu podaję knysze z cebulą i paszteciki z kapustą i grzybami- bezmięsne.
      Przepis na bigos jest przepisem mojej koleżanki, ponieważ ja przeważnie robię
      kapustę kiszoną z pieczarkami (córka wegetarianka). Ja szykuję obiady dla 5
      osób i psa tak,że u nas kupa podzielona jest po równo. I nikt za dużo nie robi.
      Każdemu według potrzeb.
      • Gość: grubababa Re: Jak się robi bigos i barszcz czerwony IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 23:36
        Przepraszam za moj komentarz, byl nie na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka