Gość: albina IP: 212.51.203.* 04.03.04, 10:25 Proszę o przepisy na prostą sałatkę z tuńczykiem, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnie_szka9 Re: sałatka z tuńczykiem 04.03.04, 10:28 ja lubię taką: tuńczyk z puszki (lepszy w oleju niż w sossie własnym) ananas z puszki kukurydza ryż gotowany majonez sól cukier pieprz oregano uwielbiam ją i już mi ślinka leci.... Odpowiedz Link Zgłoś
kogucik_czy_kurka Re: sałatka z tuńczykiem 04.03.04, 10:50 Ktoś już ją kiedyś podawał na tym forum: - tuńczyk z puszki (w oleju) - czerwona fasola z puszki - żółty ser - pokroić w kostkę - cebula - w kostkę - czerwona papryka - w kostkę - jabłko sałatkowe - w kostkę - sól, pieprz - majonez pomieszany pół na pół ze śmietaną Wszystko razem wymieszać. Pycha ze świeżą bagietką. Wypróbowana już wiele razy. Odpowiedz Link Zgłoś
kogucik_czy_kurka Re: sałatka z tuńczykiem 04.03.04, 10:52 kogucik_czy_kurka napisała: > Ktoś już ją kiedyś podawał na tym forum: > - tuńczyk z puszki (w oleju) > - czerwona fasola z puszki > - żółty ser - pokroić w kostkę > - cebula - w kostkę > - czerwona papryka - w kostkę > - jabłko sałatkowe - w kostkę > - sól, pieprz > - majonez pomieszany pół na pół ze śmietaną > Wszystko razem wymieszać. Pycha ze świeżą bagietką. Wypróbowana już wiele razy. Zapomniałabym: wciskam jeszcze do niej trochę cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
mmadi Re: sałatka z tuńczykiem 04.03.04, 12:26 składniki: tuńczyk w sosie własnym ogórek kiszony kukurydza jabłko szczypiorek b.drobno posiekany sól, pieprz oliwa z oliwek lub majonez mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Sałatka z tuńczykiem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.03.04, 12:33 Tunczyk w sosie wlasnym (ewentualnie w oleju) Jajka na twardo Cebulka Serek naturalny (np.Tosca) Sol + pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Sałatka z tuńczykiem IP: *.chello.pl 04.03.04, 12:59 ta jest super prosta, żeby nie pwiedzieć przaśna nie każdemu smakuje, ale u mnie w domu bije rekordy przepis jest oryginalny z wloskiej wsi puszke fasoli jas albo dopowiednia ilosc ugotowanej (ja jestem len) wymieszac z puszka rozdrobnionego tunczyka, drobno posiekana czerwoną cebula i pokrojaonymw drobną kostkę dużym (albo i 2oma) pomidorem (sam miąższ, bez skóry i pestek) oraz niedużą ilością dowolnego lubianego przez ciebie winegretu - ja polecam klasyczny z odorbina bazylii tunczyk w puszcze powinien byc w kawalkach w sosie wlasnym jesli jest w oleju, to juz z winegretem za duzo tluszczu, a bez winegretu lub pokropione octem - nie ten samk tunczyk rozdrobniony vel salatkowy brzydko wyglada - jest za drobny i robi sie szara breja zamias sosu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Sałatka z tuńczykiem IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 04.03.04, 13:16 Mam przepis nie na sałatkę z tuńczykiem, ale na danie na gorąco z tuńczykiem. Ja je bardzo lubię. Jest proste, szybkie do zrobienia, smaczne, b. włoskie ( przepis mam od osoby, która była we Włoszech )i pożywne. Do rzeczy: ugotować makaron dowolnego kształtu al dente, do gotowego gorącego makaronu dodać 1 - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, trochę oliwy,przyprawić do smaku: czosnek w proszku, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka, smak ma być ostry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: sałatka z tuńczykiem IP: *.mtvk.pl 04.03.04, 13:56 tunczyk w oleju lub sosie wlasnym, ogorki kiszone lub konserwowe, jajka na twardo, oliwki czarne i zielone, (mozna tez dodac pomidory) odrobine cebulki (jesli ktos lubi ostrzejszy smak) sol, pieprz, sos tatarski Develey (rewelacyjny- moje najnowasze odkrycie) lub majonez odrobina oliwy z oliwek (zwl jesli tunczyk jest w sosie wlasnym). Wszystko dowolonie rozdrobnic. Proporcji nie podalam, bo skladniki mozna dodawac wedle upodobania. Jest naprawde pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amuuu Re: sałatka z tuńczykiem IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 05.03.04, 11:59 -tuńczyk w oleju -2-3 szklanki ugotowanego ryżu -czerwona fasola z puszki (opłukać na sitku) -kukurydza z puszki -majonez -1 łyżeczka musztardy -sól , pieprz -troszke natki pietruszki -można też dodać pokrojone korniszony wymieszać smacznego amuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szo Re: sałatka z tuńczykiem-superprosta IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 05.03.04, 12:07 Mam sprawdzony i super prosty przepis: - puszka tunczyka w oliwie, - 100g ryzu dzikiego ugotowanego na sypko (pamietaj, ze gotuje sie go dluzej niz bialy ryz, nawet do 30 minut), - kilka pocietych na kawalki gruszek z octu z cukrem wszystko sie laczy, posypuje ziolami do smaku i gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś