Dodaj do ulubionych

Tarty, tarty, tarty

IP: 81.210.125.* 04.03.04, 19:13
Bardzo lubię na słodko i słono. Uwielbiam tartę ze szpinakiem i ricottą,
pomidorową, tartę jabłkowo-migdałową wg A. Rubinstein.
Dziś dostałam Newsletter z moich ulubionych stron Delii Smith. Może kogoś z
Was zainteresują te przepisy. Ja nabrałam apetytu.
www.deliaonline.com/recipes/j_0000001503.asp
Jestem bardzo ciekawa, czy Wy lubicie tarty, a jeśli tak, to może zdradzicie
jakieś boskie receptury na nie... Ja chętnie się podzielę moimi.
:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: Tarty, tarty, tarty IP: *.it / 62.233.189.* 04.03.04, 19:33
      Ja uwielbiam tarty!
      Mialam wlasnie otworzyc dziekczynny watek w sprawie Twojego przepisu na tarte
      Tatin.Zrobilam! Ach! Cos cudownego!!!
      Na slodko lubie tez z gruszkami, albo pomaranczami z karmelem.
      Zazwyczaj eksperymentuje i improwizuje.
      Ostatnio robilam ze szpinakiem i feta. A wczesniej 3- serowa (2 zolte i
      rokpol) A jak mama pusta lodowke robie z cebula i ziolami (raz zrobilam z
      cebula karmelizowana...Podluzne cebulki pokrojone ne cwiartki podduszone a
      nastepnie podsmazone na zloto na masle, do ktorego pod koniec dodalam troche
      brazowego cukru...ciekawa byla)
      Czesto roznych warzyw podduszonych troche i roznie przyprawionych.

• Gość: Liska Re: Tarty, tarty, tarty IP: 81.210.125.* 04.03.04, 19:46
        Bardzo się cieszę, że udała Ci się Tarte Tatin:))) Czy miała okazję ostygnąć?
        Kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, sama zjadłam pół jeszcze gorącej.
        A w linku, który załączyłam, jest ciekawy, moim zdaniem, przepis na Tarte Tatin
        z czerwoną cebulą... To dopiero musi być smak...
        • Gość: malgoska Re: Tarty, tarty, tarty IP: 81.210.125.* 05.03.04, 10:56
          Hej, Cynamoon, daaaaaj przepis na tarte gruszkowa i pomaranczowa, bardzo
          prosze.
          • Gość: jorgen Re: Tarty, tarty, tarty IP: *.man.polbox.pl 05.03.04, 11:25
            Jak robicie ciasto na słono?
            • Gość: Liska Re: Tarty, tarty, tarty IP: 81.210.125.* 05.03.04, 11:29
              Zależy do jakiej tarty - ja robię na 2 rodzajach spodów - na cieście francuskim
              (pyszne są wtedy wszelkie nadzienia z rokpolem np) albo na kruchym. Kruche
              robię tak samo, jak do tart na słodko, tylko nie dodaję cukru (120 g masła+2
              żółtka+200 g mąki+szczypta soli)
          • Gość: Cynamoon Re: Tarty, tarty, tarty IP: *.it / 62.233.189.* 05.03.04, 17:07
            Juz daje. Przepraszam, ale na pomaranczowa bedzie na oko ;-) Robilam ja z
            glowy na podstawie szczatkow pamietanego przepisu... Ale wyszlam mi Ok mniej
            wiecej w taki sposob robiona:
            Tarta Pomaranczowa:
            Ciato jak to zwykle na tarte: maka, polowe ilosci masla, szczytpta soli, 3
            lyzeczki cukru.
            Bierzemy 4 pomarancze. Z dwoch wyciskamy sok. Dwie nastepne obieramy i kroimy w
            plasterki. Sok zagotowujemy na patelni z 4 lyzeczkami cukru do odparowania
            polowy, az zrobi sie gesty. Ja najbardziej lubie na tym poprzestac, ale monza
            jeszcze do tego zageszczonego dodac kilka lyzek slodkiej smietanki, mozna
            dodac zoltko, albo zmaiast smietanki z pol szklanki mleka. Plasterki pomaranczy
            ukladamy na podpieczonym ciescie i zalweamy sosem z soku. No i koniecznie
            posypac platkami migdalowymi.
            Pieczemy ok 20 -30 minut (zalezy od piekarnika)
            co do tarty z gruszkami, to robilam wedlu przepisu, ktory mialm w poczcie i
            niestey przez pomylke stracilam pare dni temu ;-( To byla tarta z gruszkami i
            karmelem. jest taka chyba na mniam mniam ale dla zalogowanych (ja nie jestem )
            Na pocieszenie mam 3 inne przepisy:

Tarta z gruszkami.
            (przepis pochodzi z netu, nie pamietam dokladnie skad)

Składniki:
            15 dag mąki
            10 dag masła
            5 dag cukru
            1 żółtko
            4 gruszki
            Na krem:
            1,5 szklanki mleka
            3 żółtka
            10 dag cukru
            1 łyżka mąki ziemniaczanej
            cukier waniliowy

Przygotowanie:
            Masło posiekać, dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto, włożyć na 30 min do
            lodówki, rozwałkować, wyłożyć formę, nakłuć je, piec 20 min w 200°C, (Crisp = 8
            min.) ostudzić, na krem utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę
            i powoli wlać gorące mleko, ubijać na parze, aż krem zgęstnieje, wylać na
            ciasto, ułożyć połówki obranych i ponacinanych gruszek, piec 30 min w 160°C.

Tarta z gruszkami 2 (tez z netu)
            Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min
            Ciasto:
            200 g maki,
            100 g masla,
            3 lyzki zimnego mleka,
            sol,
            1 lyzka masla do nasmarowania formy.
            Dodatki:
            4 duze dojrzale gruszki,
            250 ml gestej smietany,
            2 zoltka,
            2 lyzki cukru,
            1 lyzka calvadosu.

1. Make wraz z sola przesiac na stolnice. Dodac podzielone na male kawaleczki
            maslo, zagniesc i wyrabiac szybko dolewajac stopniowo mleko. Z ciasta uformowac
            kule, owinac w folie i wstawic na 30 min do lodowki.
            2. Gotowe ciasto rozwalkowac na oproszonej maka stolnicy i wylozyc nim
            natluszczona tortownice. Zapiekac 10 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.
            3. Smietane ubic starannie z zoltkami, cukrem i calvadosem.
            4. Gruszki obrac i przekroic wzdluz na pol. Usunac z nich gniazda nasienne. Na
            wypuklej czesci kazdej z polowek wyzlobic rownolegle rowki.
            5. Polowki gruszek ulozyc koliscie na podpieczonym ciescie, wypuklymi czesciami
            do gory. Zalac przygotowanym karmelem. Piec ok. 30 min w nagrzanym do temp.
            230żC piekarniku.
            6. Podawac goraca, ciepla lub zimna.

Tutaj jest jeszcze jeden przepis
            www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24298,7671528,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

• Gość: Cynamoon Jeszcze o pomaranczach do tarty. IP: *.it / 62.233.189.* 06.03.04, 14:56
              Wczoraj zapomnialam dopisac a potem mi sie forum nie otwieralo.
              Do podanego powyzej przepisu uzylam dwoch rodzajow pomaranczy. Te pokrojone,
              ktore ulozylam na ciescie byly male i kwaskowate, a te, z ktorych wycisnelam
              sok, byly ogromne i soczyste. Tak wiec zalezy opd wielkosci i soczystosci
              pomaranczy, ile ma byc tego soku. Jak nie sa zbyt duze, to 3 a nazwet 4.
              Mnie wystarczyl sok z dwoch duzych, ale tez i tarta byla robiona w stosunkowo
              malej foremce.
              A Liska podala dobra suegestie. Jakis likier nie zaszkodzi, a wrecz
              przeciwnie ;-)))
        • Gość: Cynamoon Re: Tarty, tarty, tarty IP: *.it / 62.233.189.* 05.03.04, 17:10
          Niestety, robilam ja dwa razy i za kazdym razem nie zdazyla ostygnac:-)
          A ta z czerwona cebula tez mnie intryguje!
          • Gość: Liska Re: Tarty, tarty, tarty IP: 81.210.125.* 05.03.04, 17:38
            Ojejjjjj!!! Ta z pomarańczami i śmietanką, to musi być dopiero coś! Ja bym
            podlała to jeszcze jakimś likierem...
            • Gość: malgoska Re: Tarty, tarty, tarty IP: 81.210.125.* 05.03.04, 20:43
              Cynamoon, wielkie dzieki. Uwielbiam owocowe tarty!
              • franula Re: Tarty, tarty, tarty 06.03.04, 12:21
                Nie smiejcie sie ze mnie, jak zauwazyliscie jestem dosc poczatkujaca kucharka:
                Ostatnio chcialam zrobic cos pysznego mezowi i wymayslilam tarte cebulowo-
                serowa. Ten ser i cebule robilam na oko, bez przepisow i tak sie tym przejelam,
                ze jak ostatnia kretynka automatycznie zrobilam spod jak pod slodka (dokladnie
                wg przepisu Neli do tarty cytrynowej)
                Z autopsji zatem informuje ze slodki spod nie pasuje do serowo-cebulowej -
                bardzo smakowitej gory.
                Buuuuuuuuuuuu
                • jottka fra 06.03.04, 15:20
                  nula, no widać, żeś początkująca :(

jakbyś była zaawansowana, to byś napisała o niebywałym odkryciu kulinarnym,
                  jakiego właśnie dokonałaś dzięki swej śmiałej myśli i zacięciu
                  eksperymentatorskim. oczywiście, wyrafinowany smak dania mogą docenić jedynie
                  koneserzy, ale nie będziemy przecież z prostakami dyskutować

• speni Re: Tarty, tarty, tarty 07.03.04, 10:09

Żałuję, że dopiero teraz trafiłam na to forum, a jak zobaczyłam ten wątek -
        ślinianki baczność! :-) Kocham tarty, ostatnio najczęściej serwuję ze
        szpinakiem, ale najbardziej kręcą mnie te owocowe, szkoda, że te linki nie są w
        ojczystym języku (aż tak nie znam angielskiego). Bardzo chętnie dołączę sie do
        TARTA-KLUB (narazie jako pasożycik jeśli wolno)

Pozdrawiam
        Magda
    • ampolion Re: Tarty, tarty, tarty 06.03.04, 15:23
      A oto jeszcze "kilka" dla Liski:
      www.recipesource.com/desserts/tarts
      www.recipegoldmine.com/pietart/pietart.html
      fooddownunder.com/cgi-bin/search.cgi?q=tart
      http:www.cooksrecipes.com/pies/tart_recipes.html
      • ampolion Re: Tarty, tarty, tarty 06.03.04, 15:26
        www.cooksrecipes.com/pies/tart_recipes.html
        • Gość: Liska Re: Tarty, tarty, tarty IP: 81.210.125.* 06.03.04, 17:32
          Łałłłłł;))) Bardzo dziękuję:)
          Na razie pożeram ciasto z dżemem i suszonymi morelami, ale oczami wyobraźni
          widzę tartę toffi....
          • kwieta4 Re: linki 07.03.04, 01:15
            Pichciarzu, dzieki - ten link jest ciekawy, szczegolnie czesc miedzynarodowa
            (dla zainteresowanych):))- www.fooddownunder.com/
    • speni Do Liska 07.03.04, 10:10
      Gdzie mogę znaleźć ten przepis na tarte Tatin ?
      • mmadi Tarta Tatin 07.03.04, 13:34
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10748345&a=10748345
        • speni Dziękuję mmadi !!! (n/t) 07.03.04, 14:37
      • speni Pytanie o Tatin 07.03.04, 15:45
        Czy ktoś próbował zrobić tą tartę w odwrotnej kolejności ? Mam na myśli:
        ciastem wykleić formę (porcelanową) do tart i włożyć dopiero do lodówki, a
        skarmelizowane jabłka wylać na schłodzone ciasto i dopiero piec. Czy taki
        sposób wykonania ma szansę powodzenia ??? A może ciasto właśnie powinno być na
        jabłkach, żeby się ładnie upiekło.
        • Gość: Cynamoon Re: Pytanie o Tatin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 15:53
          Wydaje mi sie, ze jednak caly cymes polega na tym, zeby ciasto bylo na jablkach.
          Ale sprobowac mozna, czemu nie?
        • Gość: Liska Re: Pytanie o Tatin IP: 81.210.125.* 07.03.04, 16:08
          Ja robiłam tę tartę dziesiątki razy i wydaje mi się, że można zrobić tak, jak
          piszesz. Wydaje mi się jednak, że jeśli chcesz to zrobić w odwrotnej
          kolejności, to trzeba odlać trochę soku z karmelizowanych jabłek, żeby ciasto
          się nie rozpadło po upieczeniu pod wpływem wilgoci. Pieczone w ten sposób jest
          b. chrupiące i nie nasiąka sokiem i się nie rozpada (chyba tylko w żołądku, bo
          zazwyczaj nie ma czasu ostygnąć;)
          • speni Re: Pytanie o Tatin 07.03.04, 16:18
            Nie będę ryzykować, najpierw zrobię jak radzi Mistrzyni Tarty Tatin, a jak
            poeksperymentuję, to dam znać.

Pozdrowienia z grodu Kraka
            • Gość: Liska Re: Pytanie o Tatin IP: 81.210.125.* 08.03.04, 07:50
              Na pewno wyjdzie, życzę smacznego:)
    • funana Re: Tarty, tarty, tarty 08.03.04, 10:30
      No to jeszcze dorzucę:

chef2chef.net/cgi-bin/menuc.cgi?search=tart
    • speni Re: Tarty, tarty, tarty 09.03.04, 11:57
      poprostugotuj.onet.pl/content/index.php?nav1=kuchnia&nav2=ksiazka&itemid=6
      • Gość: omango Re: Tarty, tarty, tarty IP: 212.160.99.* 09.03.04, 15:50
        no i znow mi slinka leci! :-)
        • Gość: Liska Re: Tarty, tarty, tarty IP: 81.210.125.* 09.03.04, 18:09
          To podwiń rękawy i do roboty;))) To naprawdę nie jest takie trudne! 15 minut
          roboty, a potem tyyyyle zapachu i smaku, naprawdę!
    • speni Jeszcze raz Tatin ale inaczej 09.03.04, 20:21
      "Wylukałam" w telewizji, sposób przygotowania jest identyczny, tylko, że na
      karmelku kładziemy - uwaga - kilka gałązek świeżego rozmarynu i cztery
      pokrojone w krążki banany. Tylko już więcej nie trzymamy na ogniu, bo
      przykrywamy gotowym ciastem francuskim (ponakłuwanym widelcem) i buch do
      piekarnika. Jak myślicie będzie co z tego???
      • jottka noale 09.03.04, 20:40
        cały dowcip tarty tatin polega na tym, że ona jest 'na odwrót', tj. z ciastem
        na wierzchu :)

wynalazczyni dania tak zrobiła z przypadku czy rozpaczy, już nie pamiętam, i
        dzieło przeszło do wdzięcznej historii, bo normalne tarty znali wszyscy
        • speni Re: noale 10.03.04, 10:30
          jottka napisała:

> cały dowcip tarty tatin polega na tym, że ona jest 'na odwrót', tj. z ciastem
          > na wierzchu :)

Przecież nie napisałam, że ta jest tradycyjnie robiona, tylko że zamiast jabłek
          są banany z rozmarynem. Ciasto też jest na górze!
      • kwieta4 Re: Tatin inaczej 09.03.04, 20:50
        i jeszcze jeden przepis od "Specjalisty kuchni francuskiej"

TARTA TATIN olo 13.02.2004
        ciasto; 300g mąka
        150g masło
        2szt jajka(żółtko)
        2 łyżki kwaśnej śmietany
        szczypta soli
        3 łyżki cukru pudru
        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
        Mąkę przesiać do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, zetrzeć masło na
        tarce (grube oczka)wszystko rozetrzeć następnie dodać żółtka śmietanę sól i
        wyrobić ciasto.

1.5 kg jabłek (zielone)
        2łyżki cukru
        100g masła
        2 łyżki miodu
        Jabłka obrać przekroić na połówki wydrążyć gniazda nasienne (nie
        wkładaćobranych jabłek do wody!!!!)Z cukru i miodu na patelni z metalową raczką
        zrobić karmel następnie poukładać połówki jabłek na stojaco dookoła zaczynając
        od rantu patelni do środka na wierzch jabłek połżyć pokrojone masło wstawic do
        pieca 180 stopni , piec aż jabłka będą prawie miekkie .Ciasto rozwałkować na
        grubość około 0.5 cm wyciąć koło troszkę większe niż średnica patelni przykryć
        upieczone jabłka wystające ciasto włożyć między rant patelni a jabłka piec
        całość 30 min temperatura około180 stopni .

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia .Po wystygnięciu obkroić nożem ciasto
        przy rancie patelni przykryć patelnie z tartą dużym tależem i odwrocić .Przed
        podaniem należy podgrzać tartę ,najlepiej smakuje z gałką dobrych lodów
        waniliowych.
        Specjalista kuchni francuskiej życzy SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka