maszmi 27.05.10, 18:47 Nastawilam ogorki i zamiast milego zapachu , one po prostu smierdza ;-( Kto mial podobnie , co zle zrobilam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: smierdzace ogorki 27.05.10, 19:17 O dziwnych zjawiskach wokol kiszenia ogorkow foro trabi od lat kilku. Ja osobiscie jestem zwolenniczką tezy, ze przenawozone ogorki zle sie kiszą. W kazdym razie - z niektorych upraw ogorki sie udaja jak kiedys, a z innych - smierdza, robią się miekkie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: smierdzace ogorki 27.05.10, 22:16 Pech po prostu, namnozyly ci sie nie te bakterie. Odpowiedz Link Zgłoś
maszmi Re: smierdzace ogorki 28.05.10, 17:14 Dzięki wam za odpowiedż,będę ostrożniej podchodziła do nowalijek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek a zalewałaś gorącym wywarem czy wystudzonym? n/t IP: *.ghnet.pl 28.05.10, 19:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: a zalewałaś gorącym wywarem czy wystudzonym? IP: *.ghnet.pl 28.05.10, 19:43 doprecyzowuję pytanie: wywar = woda zagotowana z solą (u mnie na solankę do ogórków zawsze mówiło się wywar, ale wyjaśniam, na wypadek gdyby ktoś pomyślał, że chciałam kisić ogóry w rosole ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: smierdzace ogorki 29.05.10, 16:58 Niestety, jeszcze mi sie to nie udało ani razu... jakos zawsze mi pachną i ten przyjemny czosnkowy zapach rozchodzi sie na całą kuchnię bardzo go lubie :-) nastawiłem ogorki na poczatku kwietnia i teraz tylko dokiszam nowe w tej samej zalewie a ukiszone zjadam ze smakiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: smierdzace ogorki 29.05.10, 21:56 ogorki wczesne czesto nie nadaja sie do kiszenia, bo maja za duzo azotu wtedy np kapcanieja Odpowiedz Link Zgłoś