houdiridi 05.06.10, 13:54 i niemam weny co z nimi zrobić :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: kupiłam truskawki 05.06.10, 14:10 Wczoraj zjadłam ze śmietaną, dziś zalałam galaretką truskawkową- niedługo zjem. W poniedziałek może zrobię ciasto owocowe z truskawkami, można zrobić też pyszny koktajl. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kupiłam truskawki 05.06.10, 14:19 Tez uwazam, ze zjedzenie truskawek to najlepszy pomysl, jesli nie wie sie, co z nimi zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
vernalis1 Re: kupiłam truskawki 05.06.10, 16:28 zjeść np jako pierogi/knedle z truskawkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
zebza Re: kupiłam truskawki 05.06.10, 17:22 ja miałam robic panna cotte z truskawkami i jakąś tartę, ale zdecydowałam się na zjedzenie ich ze śmietaną i cukrem, zrobieniem koktajlu- mleko/truskawki i jakoś tak znikło 2,5kg :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: kupiłam truskawki 05.06.10, 18:35 Ja ukręciłam z cukrem w mikserze i polałam tym twaróg. Pycha! Resztę schowałam do słoika i jutro poleje tym lody śmietankowe. Moja córka natomiast zamraża sobie taką breję i ma sorbet. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: kupiłam truskawki 05.06.10, 20:44 Właśnie chciałam napisać, że ja to co zostało i wyglądało już nie najlepiej zmiksowałam z niewielką ilością cukru pudru i zamroziłam w foremkach do lodów. Teraz mam mniej foremek niż chętnych na nie, bardzo dobre wykorzystanie truskawek oklapniętych. Z takich świeżuteńkich to robię deser pod tytułem: truskawka, cukier, śmietana, pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lee_na Re: kupiłam truskawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.10, 16:12 a w jakiej cenie i jakim smaku sa teraz truskawki? Odpowiedz Link Zgłoś
brykanty Re: kupiłam truskawki 06.06.10, 21:02 W sobotę na bazarku koło Wiatracznej w Warszawie ceny wahały się od 3 do 7 zł za kilogram. Kupowałam po 5. Smaczne, ja tradycyjnie robię z nich sześciominutowy obiad: makaron świderki + serek wiejski (w odróżnieniu od zwykłego twarogu nie trzeba kruszyć)+ truskawki + jogurt grecki ugnieciony z cukrem i cukrem waniliowym. Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: kupiłam truskawki 06.06.10, 21:56 Te "prawie" dojrzale przerabiam na koktaile, galaretki, smietany, sosy truskawkowe, itp. a te najpiekniszejsze - same sa cuuudowne :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbinka34 Re: kupiłam truskawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 11:21 też kupiłam truskawki i zrobiłam ten nowy kopiec kreta truskawkowy pyszności,a jak sezon w pełni sie zacznie to zaczynam szaleństwo z przetworami Odpowiedz Link Zgłoś