Dodaj do ulubionych

Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/

IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 08.03.04, 23:19
Czy ktos z was zamierza swietowac? W USA jest chyba chuczniej obchodzone niz
w samej Iralndii.....Przez lata siedzielismy w irlandzkim pubie do rana, od
kilku lat sama przyrzadzam irlandzka kolacje dla rodziny i kilku znajomych.
Zalaczam liste "preferowanych" potraw dla zainteresowanych /po angielsku/-
Nie zapomnijcie o piwie Guiness!

www.foodnetwork.com/food/et_hd_st_patricks_day/0,1972,FOOD_9844,00.html
Obserwuj wątek
    • Gość: tralalumpek Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ IP: *.35.11.vie.surfer.at 09.03.04, 08:40
      nie, nie zamierzam swietowac irlandzkiego swieta, podobnie jak i "swieta
      dzikiej kaczki murzynskiej" tez nie bede swietowac.
    • Gość: bruno Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ IP: 217.11.133.* 09.03.04, 13:16
      W Polsce oprócz Guinessa dostać można całkiem dobry Belfast (oczywiście chodzi
      tu o Księgę Rekordów i mapę miasta, żadne tam reklamy czegokolwiek innego ;))
      Każdy powód jest dobry, żeby im się przyjrzeć pod światło...
      • Gość: Cynamoon Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ IP: *.it / 62.233.189.* 09.03.04, 18:14
        I mozna sie tez sie przyjzec blizej Caffrey'sowi :-)))
        • Gość: Asia Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ IP: *.upc-g.chello.nl 09.03.04, 20:15
          Irlandczycy urzadzaja z tej okazji parady. Bylam na takowej w Galway. Wyglada
          to mniej wiecej jak nasze pierwszomajowe pochody tylko bardziej wesolo :)
          Podobizna polega na tym, ze maszeruja pokolei szkoly, firmy i rozne
          organizacje. Oczywiscie przy okazji mozna zakupic pamiatki typu czapki
          irlandzkie. Obowiazkowo wszyscy maja wiazke shemrocka czyli koniczyny przy
          klapie. jest wesolo. Teraz nie jestem w Irlandii i nie zamierzam swietowac.
    • krolewna.sniezka Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ 09.03.04, 21:11
      Ja zawsze swietuje, kupuje tzw. soda bread. Nigdy tego w ciagu roku nie jem,
      ale jak sie zbliza do 17 marca to bochenek lub dwa sobie kupie. Kiedys to
      robilam nawet ich tradycyjny obiad - gotowana wolowina, ziemniaki z wody i
      gotwana kapusta, teraz tylko ograniczam sie do chleba ale mimo wszystko
      swietuje z zielonymi listkami koniczynki.
      • kwieta4 Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ 09.03.04, 22:44
        a my w domu od dwoch pokolen tego dnia swietujemy (i to jak!!!)....imieniny
        Zbigniewa, a wiec sw.Patryk z zielona koniczynka mile nam sie kojarzy :)).
        • Gość: Camille Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 09.03.04, 23:05
          A ja w ten dzien mam urodziny....dlatego tez fajnie mi sie "swietuje".
          • Gość: Mniam Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ IP: *.range217-44.btcentralplus.com 10.03.04, 16:50
            Tez mam w ten dzien urodziny! :)
            Choc jeszcze pare lat temu pojecia nie mialam, ze ten dzien jest jakis szczegolny (oprocz
            urodzin ma sie rozumiec)... Swietowanie obowiazkowe.
    • tralalumpek Re: camille- dla podtrzymania dyskusji 10.03.04, 19:01
      niedlugo zaczyna sie wiosna, powiedz nam jak bedziesz topic marzanne?
      tylko nie mow, ze to nie na temat bo nie sadze zebys nie wiedziala co mam na
      mysli.
      • Gość: Camille Re: camille- dla podtrzymania dyskusji IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 10.03.04, 22:33
        Akurat Marzanna nie kojarzy mi sie z niczym kulinarnym....a ja lubie takie
        wlasnie swieta, gdzie jest cos ciekawego i innego do zjedzenia!

Widze, ze zarzucasz mi wprowadzanie "niepolskich" swiat w Polsce-moze
        jestem "winna" w wypadku sw. Patryka, natomiast do Halloween i Walentynek slowo
        daje, ze reki nie przylozylam.....No i oficjalnie wszystkich przepraszam za
        wspomnienie w listopadzie Swieta Dziekczynienia.
        • tralalumpek Re: camille- dla podtrzymania dyskusji 10.03.04, 23:02
          Gość portalu: Camille napisał(a):

> Akurat Marzanna nie kojarzy mi sie z niczym kulinarnym....a ja lubie takie
          > wlasnie swieta, gdzie jest cos ciekawego i innego do zjedzenia!
          >

podobnie jak mnie patryk,

> Widze, ze zarzucasz mi wprowadzanie "niepolskich" swiat w Polsce-moze
          > jestem "winna" w wypadku sw. Patryka, natomiast do Halloween i Walentynek
          slowo
          >
          > daje, ze reki nie przylozylam.....No i oficjalnie wszystkich przepraszam za
          > wspomnienie w listopadzie Swieta Dziekczynienia.

zarzucam ci durny wpis nic nie majacy wspolnego ani z kuchnia, ani z polska a
          przypominam ze nie jest to forum polonia
          spytalas czy obchodzimy to swieto bo ty....
          wiesz, austria jest bliezej polski i bardziej z polska tradycja zwiazana niz
          kraj, w ktorym mieszkasz. nie bede sie jednak wyglupiac na ekranie jak ty i
          pytac czy obowiazkowo wszyscy forumowicze byli na "marcinowej gesi" albo
          wspominac o innych swietach austriackich.
          mam alergie na farbowane lisy albo inaczej mowiac na bardziej papieskich niz
          sam papiez, takich co zaczynaj pobyt w obcym kraju od swietowania nie swoich
          swiat, zmiany imion na lepiej brzmiace i wiele innych dowartosciowan
          jest takie slowo tradycja, zastanow sie przez moment co ono oznacza
        • Gość: kluba1 irlandzkie swieto ! IP: *.we.client2.attbi.com 10.03.04, 23:06
          Irlandzkie swieto! W Chicago niesamowita parada, wszystko na zielono , nawet
          rzeka !! Kiedys w kazdej knajpie irlandzkiej mozna bylo tego dnia dostac za
          darmo albo zielone piwo , albo kanapke albo caly objad. Jedzenie jest bardzo
          smaczne : obgotowana czesc glowki kapusty oblozona corned beef , polana sosem
          chrzanowym z gotowanym w calosci ziemniakiem i marchewka. Pycha !! Na ogol
          nie chce mi sie tego gotowac a jedzonko dobre ale wiem , gdzie mozna tego dnia
          je dostac. Ciekawi mnie , czy sa jeszcze inne tradycyjne irlandzkie
          potrawy ? Bo sam fakt posypania ciasteczek zielonym cukrem nie czyni ich
          irlandzkimi .
    • Gość: Dominik Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 22:50
      Camille, nie przejmuj się, tym co mówi tralalumpek. Ona znana jest na
      wszystkich forach z tego, że nie ma nigdy nic interesującego (lub chociazby na
      temat) do powiedzenia, a tylko wyzłośliwia się i zamieszcza różne kąśliwe
      uwagi. Ogólnie mocno sfrustrowana osoba.
      • Gość: tralalumpek Re: Irlandzkie swieto Sw. Patryka! /17 marca/ IP: *.35.11.vie.surfer.at 10.03.04, 22:52
        och coz za trafna ocena i jakze wiarygodna
        zapomnialas dodac w swoim naukowym wywodzie ze pewnie powiazane to jest z
        przezyciami z dziecinstwa......naprawde frustracja, kompleksami i dziecinstwem
        mozna wszystko wytlumaczyc
      • tralalumpek Re: uwaga na marginesie do Dominika 10.03.04, 23:10
        Gość portalu: Dominik napisał(a):

> Camille, nie przejmuj się, tym co mówi tralalumpek. Ona znana jest na
        > wszystkich forach z tego, że nie ma nigdy nic interesującego (lub chociazby
        na
        > temat) do powiedzenia, a tylko wyzłośliwia się i zamieszcza różne kąśliwe
        > uwagi. Ogólnie mocno sfrustrowana osoba.

jedna tylko jeszcze dygresja..
        w przeciwienstwie do innych mam odwage sie logowac a nawet kiedy sie nie loguje
        podpisuje sie swoim wlasnym, jedynym na forum nickiem
        i nie lubie pieskow szczekajacych z doskoku, jak kundle za kazdym razem pod
        innym imieniem, zawsze tylko duzo krzycza a jak sie mocniej tupnie to nogi
        gubia i za pana sie chowaja, takie toto odwazne
        • Gość: kl Re: uwaga na marginesie do Dominika IP: *.net 11.03.04, 16:06
          Nie zmienia to faktu,że naprawdę tylko krytykujesz i pouczasz.Może jesteś
          kierownikiem (ale nie naszym),a może po prostu wszystko wiesz lepiej.
        • kwieta4 Re: TRALALUMPEK 11.03.04, 20:20
          oj, kobieto, Twoja agresja jest niezdrowa, to raz; po drugie jestes
          nieelegancka i wszystko co, jak uwazasz, wiesz najlepiej - wydaje mi sie zwykla
          teoria, bo dobre maniery ma sie po prostu we krwi... takie zachowanie w
          towarzystwie?!! to, ze nie widac Twojej twarzy nie usprawiedliwia, ze
          wtargnelas i probujesz popsuc nastroj rozmowy. przypominasz male, krnabrne
          dziecko, ktore na sile chce przyciagnac uwage, wymusza ja wiec histerycznym
          zachowaniem /ewidentnie w dziecinstwie bylas niewysluchiwana, co wcale nie
          znaczy, ze nie bylas wazna, nie mialas tylko prawa glosu ot, co/. zrob cos z
          tym, bo sie szybko wypalisz, a my na tym forum gadamy jak zyc dlugo...i
          przyjemnie, OK?

zeby nie podtrzymywac korespondencji z Toba - od razu sugeruje zaczac swietowac
          z malych nawet okazji, to taka piekna, rozluzniajaca terapia. wszyscy mamy mase
          powodow do stresu, dlaczego wiec sie nie cieszyc drobiazgami?
          • Gość: tralalumpek Re: TRALALUMPEK IP: 80.108.24.* 12.03.04, 00:57
            postaraj sie napisac na temat
            jezeli masz argumenty do dyskusji to chetnie podyskutuje, argumenty do dyskusji
            rozpoczetej tematem "czy swietuje patryka"
            pseudopsychozadna analize daruj sobie
            • kwieta4 Re: TRALALUMPEK 12.03.04, 02:50
              powinnas przeczytac wszystkie swoje wypowiedzi... sa zawsze nie na temat, nie
              zachecaja do rozmowy z Toba, a tym bardziej do dyskusji. zreszta, o czym tu z
              dyskutowac, skoro traktujesz wszystkich jak przyglupow. nikt by sie z tym
              dobrze nie czul, tracisz wiec posluch. zyj w swoim swiecie i daj ludziom
              spokoj, bo watpie, zeby juz kogos interesowalo co sadzisz na jakikolwiek
              temat. umiesz wyciagac wnioski? bo nie mysle, zebys z forum dowiedziala sie po
              raz pierwszy, ze cos z Toba nie tak.
              • tralalumpek Re: TRALALUMPEK 12.03.04, 08:55
                kwieta4 napisała:

> powinnas przeczytac wszystkie swoje wypowiedzi... sa zawsze nie na temat, nie
                > zachecaja do rozmowy z Toba, a tym bardziej do dyskusji. zreszta, o czym tu z
                > dyskutowac, skoro traktujesz wszystkich jak przyglupow. nikt by sie z tym
                > dobrze nie czul, tracisz wiec posluch. zyj w swoim swiecie i daj ludziom
                > spokoj, bo watpie, zeby juz kogos interesowalo co sadzisz na jakikolwiek
                > temat. umiesz wyciagac wnioski? bo nie mysle, zebys z forum dowiedziala sie
                po
                > raz pierwszy, ze cos z Toba nie tak.

No tak , skonczylo sie na rozbieraniu osobowosci. Jeszcze raz jak w poprzednich
                (w tym temacie ) wpisach, pisz na temat i dyskutuj podpierajac sie argumentami
                dotyczacymi tematu. Moje opinie i moje zdanie nie musi byc zgodne z twoja
                opinia. Zawsze komentuje dany wpis i podpieram go wyjasnieniem. Mowie dlaczego
                tak mysle. Podobnie jest i w tym wpisie. Napisalam dlaczego nie swietuje
                iralndzkiego swieta.
                Nikomu ani na tym, ani na innym forum nie ublizam dla zasady, ani nie rozbieram
                osobowsci jak ty to w tej chwili robisz. Zbyt plytkie sa takie wypowiedzi.
                Kazda z bardziej ostrych wypowiedzi z mojej strony jest ZAWSZE tylko reakcja na
                obrazliwa zaczepke.
                Nie musze zachowywac sie na ekranie jak cipcia, ktora kazdemu przytakuje. Mam
                swoje zdanie i wolno mi go miec, nie boje sie go rowniez wypowiadac.
                Jeszcze raz podsumowujac:
                Ostania rzecza u mnie jest rozbieranie osobowsci na ekranie, bo swiadczy to o
                glupocie dyskutanta. Nie masz nic do powiedzenia wiec wjezdzasz na osobowasc.
                Pozwol ze oszczedze ci mojego komentarza na twoj temat, a propos znalazlas
                gdzie srozbior swojej osobowsci? Jak myslisz dlaczego tego nie zrobilasm wobec
                ciebie?

Tek jak wyzej: podyskutuj na temat watku. chetnie poslucham argumentow.
                Mowienie: wiesz masz problemy z dziecinstwa i jestes glupia nie sa zwiazane z
                tematem glownym.
                • tralalumpek Re: ps 12.03.04, 08:57
                  jezeli masz wiecej zazalen to napisz mi w mailu a nie wynos swoich osobistych
                  na ekran, to tez o czyms swoiadczy
                  nie chce swoimi komentarzami do twoich wpisow na sile podnosic watku
                  mecza mnie dyskusje bez sensu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka