Dodaj do ulubionych

Na Wielkanoc??

09.03.04, 01:21
Prosze o potrawy (typowe)Na Wielkanoc - zarowno zimne jak i cieple.No i
oczywiscie przepisy!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: Na Wielkanoc?? IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 02:08
      Chyba coś tu znajdziesz:
      odr.zetobi.com.pl/rodzina/domp004.htm
      wielkanoc.opoka.org.pl/swiatecznystol/pascha.html
      www.plurix.com.pl/wielkanoc.ohp
      • Gość: P. Re: Na Wielkanoc?? IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 02:12
        www.plurix.com.pl/wielkanoc.php
      • kokolores Re: Na Wielkanoc?Zurek?Jaja w roznych postaciach? 19.03.04, 02:04
        Jajka z kolorowym farszem sa pyszne polecam, ja nadal czekam na sprawdzony
        przepis na zurek wielkanocny.Pozdrawiam.
    • kokolores Re: Na Wielkanoc?? 09.03.04, 22:09
      Dziekuje serdecznie za te adressy.Wolalabym jednak sprawdzone (100 razy)
      przepisy ,ktore z pewnoscia sie udaja i smakuja.Pozdr.
      • Gość: Pichciarz Re: Na Wielkanoc?? IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 22:54
        No niestety, z gotowaniem to nigdy żadnej absolutnej pewności nie ma: jednym
        się udaje, drugim nie, jednym smakuje, innym nie.
        Ale jeśli coś zrobisz to poinformuj nas byśmy to coś mogli zaliczyć do
        sprawdzonych.
        • kokolores Re: Na Wielkanoc?? 09.03.04, 23:58
          masz racje,ale mialam nadzieje ,ze dostane np. rozne przepisy na jaka
          wielkanocne lub np. na zurek.Jak cos wyprobuje to dam znac.Pozdr.
          • Gość: P. Re: Na Wielkanoc?? IP: *.proxy.aol.com 10.03.04, 00:35
            oj, oj oj: ZUREK WIELKANOCNY wpisany w Googla i linków bez liku! Nawet po
            angielsku, taki on sławny.
    • Gość: Camille Re: Na Wielkanoc?? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 09.03.04, 23:13
      Ojej, to juz pytania o Wielkanoc? Mam jeszcze uczte sw. Patryka po drodze, po
      17-tym zaczne sie organizowac "Wielkanocnie". Poczekaj troszke, niedlugo beda
      same swiateczne tematy, zobaczysz!
      • kwieta4 do P. 10.03.04, 08:16
        Drogi Panie, linki na Wielkanoc swietne, jak zwykle :)) juz mi w domu pachnie
        jajami i chrzanem:))zaczynam od jutra eksperymentowac. dzis caly dzien nie
        moglam otworzyc 'gazety', bo serwer byl 'busy' ??? przechytrzylam ich jednak,
        wlazlam po prostu na 'History', a tam wylapalam jedno z wejsc na 'gazete' i oto
        jestem
    • kokolores Przynajmniej jakis zurek??? 10.03.04, 22:08
      No co jest ????Ja tu rodzine na swieta zaprosilam i nie bedzie nic na stole???
      Mam nadzieje,ze mnie nie zawiedziecie!!!
      • Gość: P. Re: Przynajmniej jakis zurek??? IP: *.proxy.aol.com 10.03.04, 23:48
        A linki otworzyłaś? No bo wybierać i gotować to już musisz sama. Przepisów na
        żurek jest bez liku, sama się przekonaj.
    • Gość: Krzys Re: Na Wielkanoc?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.03.04, 16:25
      No dla mnie koniecznie musi byc wiejska kielbasa i cwikla: buraki
      ugotowac,zetrzec na grubym tarle,dodac chrzan(moze byc ze sloika),sok
      cytrynowy ,sol i pieprz.
    • tralalumpek Re: Na Wielkanoc?? 12.03.04, 22:17
      na Wielkanoc? koniecznie po swieceniu w sobote fitek
      koniecznie babka wielkanocna
      sniadanie wielkanocne z cala swoja obfitoscia stolu i rodzina przy stole
    • kwieta4 Re: jaja - malowanie 19.03.04, 04:21
      skopiowane zywcem, czeka w kolejce na sprawdzenie:))

Wielkanocne kraszanki (pisanki) www.plurix.com.pl/wielkanoc.php

Podobno, rzymianie mawiali, że jeżeli przestaną barwić jaja na czerwono, to
      świat zginie (pod nawałą barbarzyństwa). Dzisiaj, w dobie gotowego majonezu i
      gotowego chrzanu i gotowe... - no właśnie, kto dziś jeszcze krasi jaja w
      łupinach z cebuli na pomarańczowo-złoty kolor (a to jest doskonała okazja, żeby
      przeglądnąć całą cebulę w piwnicy, zbyt wyrośniętą ściąć do przepisów
      wielkanocnych, i przy okazji obrać z łusek. Można też barwić w obierkach z
      buraków na purpurowo (sporo tego powstanie przy okazji przepisów) lub
      szpinakuna bladozielono, liściach czerwonej kapusty, łupinach orzechów na
      matowożółty czy soku grapefruita na lilioworóżowo albo kawie na brązowo. Metoda
      jest zawsze taka sama - surowe, umyte (można w płynie do naczyń - odtłuszcza)
      jaja, o w miarę jednakowym kolorze skorupek, wkładamy do garnka z "naturalnym
      barwnikiem", dodajemy soli (żeby nie popękały) i octu (żeby barwnik "nadgryzł"
      skorupkę). Ja - dziurkuję końce jajek nakłuwaczem. Potem gotujemy ok. 8..10
      minut (nie 20 - bo będzie ciemna obwódka wokół żółtka) i OSTROŻNIE (żeby nie
      zadrapać wybarwienia) wyjmujemy łyżką na papierowy ręcznik.
      Uzdolnieni artystycznie mogą zastosować któryś ze sposobów kraszenia skorupki -
      malowanie stearyną ze świeczki PRZED lub skrobanie żyletką / igłą PO malowaniu.
      Farbkami kupnymi barwi się jaja JUŻ UGOTOWANE (to jest napisane na torebce),
      najlepiej w szklanych słojach po miodzie (mają szerokie gardło). Do wyciągania
      ja mam kilka starych, cynowych łyżek (bo zabarwiają się od zanurzania). Jaja o
      różnych kolorach nie powinny się stykać po wyciągnięciu (bo przebarwią się).
      Po wyschnięciu nacieram skórką odciętą z boczku wędzonego (żadnym tam masłem
      ani oliwą). Nie jestem zwolennikiem "opakowywania" ich w samokurczliwe ubranka
      z plastyku we wrzątku, choć mogę to zrozumieć. Wkładania do koszyka ze
      święconym jajek z czekolady (w kolorowym staniolu) - nie rozumiem.
    • kwieta4 Re: Na Wielkanoc?? 19.03.04, 04:24
      skopiowane zywcem, czeka na 'swoj czas'

Wielkanocne kraszanki (pisanki) www.plurix.com.pl/wielkanoc.php

Podobno, rzymianie mawiali, że jeżeli przestaną barwić jaja na czerwono, to
      świat zginie (pod nawałą barbarzyństwa). Dzisiaj, w dobie gotowego majonezu i
      gotowego chrzanu i gotowe... - no właśnie, kto dziś jeszcze krasi jaja w
      łupinach z cebuli na pomarańczowo-złoty kolor (a to jest doskonała okazja, żeby
      przeglądnąć całą cebulę w piwnicy, zbyt wyrośniętą ściąć do przepisów
      wielkanocnych, i przy okazji obrać z łusek. Można też barwić w obierkach z
      buraków na purpurowo (sporo tego powstanie przy okazji przepisów) lub
      szpinakuna bladozielono, liściach czerwonej kapusty, łupinach orzechów na
      matowożółty czy soku grapefruita na lilioworóżowo albo kawie na brązowo. Metoda
      jest zawsze taka sama - surowe, umyte (można w płynie do naczyń - odtłuszcza)
      jaja, o w miarę jednakowym kolorze skorupek, wkładamy do garnka z "naturalnym
      barwnikiem", dodajemy soli (żeby nie popękały) i octu (żeby barwnik "nadgryzł"
      skorupkę). Ja - dziurkuję końce jajek nakłuwaczem. Potem gotujemy ok. 8..10
      minut (nie 20 - bo będzie ciemna obwódka wokół żółtka) i OSTROŻNIE (żeby nie
      zadrapać wybarwienia) wyjmujemy łyżką na papierowy ręcznik.
      Uzdolnieni artystycznie mogą zastosować któryś ze sposobów kraszenia skorupki -
      malowanie stearyną ze świeczki PRZED lub skrobanie żyletką / igłą PO malowaniu.
      Farbkami kupnymi barwi się jaja JUŻ UGOTOWANE (to jest napisane na torebce),
      najlepiej w szklanych słojach po miodzie (mają szerokie gardło). Do wyciągania
      ja mam kilka starych, cynowych łyżek (bo zabarwiają się od zanurzania). Jaja o
      różnych kolorach nie powinny się stykać po wyciągnięciu (bo przebarwią się).
      Po wyschnięciu nacieram skórką odciętą z boczku wędzonego (żadnym tam masłem
      ani oliwą). Nie jestem zwolennikiem "opakowywania" ich w samokurczliwe ubranka
      z plastyku we wrzątku, choć mogę to zrozumieć. Wkładania do koszyka ze
      święconym jajek z czekolady (w kolorowym staniolu) - nie rozumiem.
      • kwieta4 Re: Na Wielkanoc?? 19.03.04, 04:35
        przepraszam, ze katuje Was tym samym tekstem, ale pastwie sie wprost nad
        komputerem/i na odwrot - on sie nade mna zneca/ - wypluwa mi wszystko, mowiac,
        ze nie ma polaczenia:((, a jak sie okazalo jest. juz mi pare listow wcielo:((,
        a ten akurat przeszedl i to dwa razy...
        chcialam cos napisac od siebie, o zurku, o bialej kielbasie, o serniku z
        brzoskwiniami, ktory zrobie na pewno, bo wysmienity i taki'inny', o jakichs
        mieskach, moze z owocami?, pasztecie /te ostatnie poszukiwania na forum i mnie
        zainspirowaly do eksperymentow:)/, obowiazkowo mazurki na tradycyjnym kruchym
        spodzie z zoltkami'na twardo', galaretka z nozek, rozmaite sosy do jaj i mies
        itd, ale musze juz leciec. pozdrawiam wielkanocnie:))
    • kokolores Re: Na Wielkanoc?? 20.03.04, 03:18
      Wielkanoc coraz blizej...
    • Gość: Camille Re: Na Wielkanoc?? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 20.03.04, 04:34
      Mam dosc ciekawy przepis na pasztet ktory czasem robie. Mysle,ze na Wielkanoc
      bedzie pasowal - troche inny, bo z wolowiny, ale smaczny i elegancki.

Pasztet Gerwazy-

50dkg miesa wolowego z udzca
      20dkg sloniny
      3 cebule
      4 jajka
      15dkg sliwek suszonych/kalifornijskich/
      5 dkg luskanych orzechow pistacjowych
      kieliszek winiaku
      2 liscie laurowe
      pare ziaren ziela angielskiego
      sol, pieprz
      galka muszkatolowa
      olej do smazenia
      Rozgrzac olej w garnku, wlozyc pokrojone w kawalki mieso, podsmazyc na brazowo.
      Dodac pokrojona w kawalki slonine, cebule przekrojone na pol, liscie laurowe,
      ziele angielskie.Zalac 2 szklankami zimnej wody i gotowac do miekkosci. Suszone
      sliwki pokroic w paseczki i zalac winiakiem, odstawic na pol godziny. Uduszone
      mieso wraz ze slonine zemlec w maszynce do miesa. Dodac cale jajka, sos od
      miesa/wyrzuciwszy wczesniej liscie alurowe i ziele angielskie/, sol, pieprz,
      galke muszkatolowa. Zmiksowac na gladka mase. Dodac sliwki razem z winiakiem
      oraz pistacje i wymieszac wszystko razem. Piec ok 40 minut w nagrzanym
      wczesniej piekarniku do 180C, w brytfance ktora stoi w wiekszej brytfance
      wypelnionej goraca woda. Wystudzic. Sugeruja, zeby podawac z konfitura z
      borowek.
      • kwieta4 Re: Na Wielkanoc?? 20.03.04, 05:51
        juz lubie Gerwazego!!:)i go wkrotce zrobie, bo mam sliwki i pistacje w
        zapasach...winiak sie nie utrzymal, ale dokupie, bedzie wesolo:))dzieki.
    • kokolores Re: Na Wielkanoc?? 30.03.04, 15:02
      No juz niedlugo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka