Dodaj do ulubionych

Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis?

IP: *.it / 62.233.189.* 12.03.04, 17:37
Kiedys podawala go bodajze Olga Bonczyk w pytaniu na sniadanie, juz dosyc
dawno temu.
Gdzies go posialam a chlebek byl pyszny i zawsze genialnie sie udawal.
Pamietam tylko, ze trzeba bylo 400g otrabkow owsianych, 4 ubite bialka,
paczke drozdzy w proszku...ale co z reszta?
Czy ktos poratuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: marcee tez jestem zainteresowana IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 13.03.04, 10:50
      pewnie malo kaloryczne i smaczne
    • Gość: Pichciarz Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? IP: *.proxy.aol.com 13.03.04, 16:02
      Znalałem przepis na irlandzki chleb owsiany, ale nie wiem czy o to chodzi.
      Natomiast było sporo haseł typu "chleb owsiany", a nawet "chleb oasiaby z
      otrębami", ale jako oferty piekarniane i wspominki, a nie przepisy.
      Temat chleba mocno mnie interesuje, mam zamiar napisać artykulik do lokalnej
      gazety polonijnej.
      • Gość: P. Re: Chleb owsiany, link do powyżej IP: *.proxy.aol.com 13.03.04, 16:05
        Zamyśliłem się:
        www.2a.pl/~kr01351a/inpotrawy1280.html
        • Gość: Cynamoon Re: Chleb owsiany, link do powyżej IP: *.it-net.pl 13.03.04, 16:41
          To nie taki, ale dziekuje.
          Ten wydaje mi sie calkiem ciekawy, wiec wyprobuje i to moze nawet zaraz albo
          jutro.
          Pichciarzu, czy "nieugotowana owsianka" z tego przepisu, do ktorego link
          podales to po prostu platki owsiane? Czy moze cos innego? ;-)

I nadal czekam, moze ktos ma ten przepis Olgi Bonczyk???
          • Gość: Cynamoon Re: Chleb owsiany, link do powyżej IP: *.it-net.pl 13.03.04, 16:49
            I znalazlam jeszcze inny ciekawy przepis, tez zrobie :-)

kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=116

• Gość: Pichciarz Re: Chleb owsiany, link do powyżej IP: *.proxy.aol.com 18.03.04, 04:18
            Sądzę, że płatki. Według mnie owsianka to potrawa, płatki owsiane to surowy
            składnik.
    • Gość: ktys Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? IP: 80.55.171.* 13.03.04, 17:35
      WITAM.
      kIEDYŚ DOSTAŁAM TEN PRZEPIS
      OD KOLEŻANKI. jEST BARDZO SMACZNY.
      GRAHAM
      13 łyżek mąki
      17 łyżek otrąb
      2,5 dkg drożdży
      łyżka oliwy
      1/2 łyżeczki soli
      2 łyżeczki cukru
      Z drożdży ,cukru i ciepłej wody zrobić rozczyn
      pozostałe składniki do miski + rozczyn + 1-1,5 szklanki wody.
      do blaszki niech podrośnie . Piec 45 minut.
      SMACZNEGO. Krysta
      • Gość: Cynamoon Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? IP: *.it-net.pl 13.03.04, 17:41
        Tez fajny;-)
        Dzieki.
        • marcepanna Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? 13.03.04, 19:43
          kurcze ten przepis olgi bonczyk mnie nurtuje
          musial byc wykwintny i malokaloryczny bo ona szczupla jest
          • gosiazlata Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? 15.03.04, 00:10
            CHLEB Z MĄKI PP

do pieczenia chleba wystarczy zwykły piekarnik i podłużna (wąska, taka w
            kształcie razowego chleba) blaszka.

"Potrzebny będzie kilogram mąki pszennej lub żytniej razowej z pełnego
            przemiału typ 2000 lub 1850. Wieczorem makę przesypujemy do dużej miski, robimy
            w środku wgłębienie i wkruszamy kostkę drożdży. Drożdże zalewamy szklanką
            letniej wody, mieszamy w tym wgłębieniu razem z mąką i odstawiamy, aż rozczyn
            trochę wyrośnie (trwa to około godziny, bo drożdże bez dodatku cukru pączkują o
            wiele wolniej). Kiedy uznamy, że drożdże wyrosły, dosypujemy dwie łyżeczki
            soli, (opcjonalnie 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku), łyżeczkę proszku do
            pieczenia. Dolewamy jeszcze około 1,5 do 2 szklanek letniej wody i wyrabiamy.
            Ciasto przekładamy do podłużnej formy wysmarowanej lekko oliwą i posypanej
            otrębami. Ciasto powinno wypełniać formę do połowy. Przykrywamy ściereczką i
            idziemy spać. Rano sprawdzamy czy przestało rosnąć (jak się przyłoży ucho, to
            słychać). Jest to może i śmieszne, ale b. ważne, bo jeśli włożymy takie nie
            całkiem wyrośnięte ciasto do pieca, to ma potem posmak drożdży. Wstawiamy do
            pieca (ok. 200 st.) na 45-50 minut." Smacznego!
            Chlebek wg tego przepisu jest cudowny!

Pozdrawiam
            • gosiazlata Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? 15.03.04, 00:12
              CHLEB LUB BUŁECZKI KEFIROWE

Bułeczki jeśli nie je się ich od razu po pieczeniu, radzę chwilę odświeżyć. Ja
              robię to w tosterze, ale jeśli włoży się je do ciepłego piekarnika na 4-5 min
              (najlepiej bardzo delikatnie zwilżone wodą) to na pewno będą smakować
              wyśmienicie, choć świerze są najlepsze.

To przepis na chleb kefirowy, można z niego zrobić bułeczki - jak mają być
              słodkie to dodać suszonych owoców. Proporcje zależą od Was

500 g maki z pelnego przemialu,
              400 ml kefiru 0%
              5 g sody lub proszku do pieczenia,
              5 g soli.

Dokładnie wymieszac (w książce polecają robotem) Uformować bułeczki, wierzch
              wygłądzić łyżką umoczoną w wodzie, rozgrzac piekarnik do 200 stopni i piec ok.
              25- 30 min, az będą chrupiące. Chleb piecze się o wiele dłużej i niestety może
              wyjść zakalec. Poza tym bardziej się kruszy. Ja faworyzuję bułeczki.

Pozdrawiam
              • Gość: Cynamoon Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? IP: *.it / 62.233.189.* 15.03.04, 18:35
                Dzieki za kolejne przepisy.
                Ala ja wam mowie, ja ten przepis ZNAJDE!!!
                ;-))))))))))))
                byc moja mama gdzies go ma
                • Gość: marcee Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 17.03.04, 15:30
                  Blagam Cynamonku
                  moze napisac do tej Bonczyk tylko jak ja znalezc?
            • Gość: Dorota Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 16:16
              Jak duza jest ta kostka drozdzy?
              • Gość: Cynamoon Mam!!! Mam!!! IP: *.it / 62.233.189.* 17.03.04, 17:32
                Znalazlam, a wlasciwie moja mama znalazla!

nazywa sie to to Chleb Dietetyczny ;-)

400g otrab owsianych
                3 lyzki maki
                1 lyzka masla
                4 jajka (oddzielic zoltka od bialek, bilaka ubic)
                1 opakowanie drozdzy w proszku
                1/2 lyzeczki cukru
                1 lyzeczka soli
                3/4 szklanki mleka

Wymieszac wszystkie suche skladniki. Dodac zoltka i mleko. Dokladnie wmieszac.
                Na koncu dodac ubite bialka i wymieszac delikatnie acz dokladnie.
                Wylozyc do formy i piec ok 45 min w 180 stopniach.

uwaga 1: Z najczesciej dostepnych na rynku otrab owsianych sa te firmy Kupiec,
                w kartonowych pudelkach po 200g. Ale mozna wypatrzec tez 500g opakowania innych
                firm. ma to znaczenie dla osob liczacych pieniazki, gdyz chleb z otrabkow Kupca
                wychodzi w zasadzie drogo. Te 500g sa o wiele tansze ;-)

uwaga 2: Mozna dodac ziarenke slonecznika, sezamu lub innych do srodka, albo
                tylko nimi posypac.

uwaga 3: ten chleb ponoc jest dosyc niskokaloryczny ale w przeciwienstwie do
                rzeczy tego typu jast ciezki, gliniasty (taki ma byc!) i taki chlebowy! Nie ma
                poczucia niedosytu jak po rozmaitych dietetycznych swinstwach. Jednoczesnie
                barzdo skutecznie syci.

uwaga 4: podobno nie wychodzi z drozdzy w kostce. Musza byc w proszku.
                Chociaz chyba sprobuje zaeksperymentowac z drozdzami w kostce, to wam powiem.

Smacznego!
                • Gość: marcee Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 18.03.04, 18:17
                  dzieki !!! calus
                  wyprobuje natychmiast
                • Gość: Dorota Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 15:53
                  Akiedy dodajesz maslo?
                  • Gość: Cynamoon Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.it / 62.233.189.* 19.03.04, 16:03
                    Najpierw miesza sie suche skladinki a potem maslo, zoltka i mleko. Ale to w
                    zasadzie nie ma wiekszego znaczenie, tylko po prostu latwiej jest wymieszac.
                    Wazne jest tylko , zeby na koncu dodac ubite bialka.
                    • Gość: Dorota Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 16:06
                      Serdeczne dzieki, lece upiec ten chlebus na kolacje. Pozdrawiam
                • Gość: Dorota Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 17:39
                  Czy to ciasto ma byc takie geste? Czy na pewno 400g otreb i tylko 3/4 szkl.
                  mleka?
                  • Gość: Cynamoon Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.it / 62.233.189.* 19.03.04, 17:43
                    Ma byc geste, lepiace i troche kruszace.
                    Po upieczeniu bedzie gliniaste, ciezkie i jedyne w swoim rodzaju!
                    • Gość: Dorota Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 17:46
                      Serdeczne dzieki; ide konczyc dzielo. Pozdrawiam.
                      • Gość: Cynamoon Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.it / 62.233.189.* 19.03.04, 17:56
                        Koniecznie daj znac, jak wyszlo i czy smakowalo ;-)
                        • Gość: Dorota Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 19:34
                          Tak pysznego chlebka moja rodzinka jeszcze nie pozerala. Maz zachwycony i
                          dzieciaki tez. Na pewno wejdzie do naszego menu. Samo zdrowie i smakowitosc!
                          Mialam opory, gdy wkladalam do formy, dlatego "zasiegnelam jezyka". Jeszcze
                          cieple, a juz mam kolejke. Serdeczne dzieki. Jak mialbys jeszcze taka
                          nieprzyzwoita smakowitosc to niezapomnij sie nia podzielic. Dzieki. Pozdrawiam.
                          • Gość: marcee Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 21.03.04, 09:16
                            oj ja jeszzce nie upieklam bo jestem zajeta ale po 25 .03 jak sie z praca
                            uporam zaraz pieke
                            serdeczne dzieki Cynamonku za przepis
                            i Dorocie za zachete ze to takie smaczne

a z czym sie ten chleb je? normalnie ze wszystkim jak kazdy chleb?

ja po takim chlebie tradycyjnym strasznie jade na wadze, natychmiast mi to w d.
                            idzie a chrupki choc bardzo lubie to on wlasnie wcale podobno nie jest zdrowy
                            choc zupelnie nietuczacy
                            • Gość: Dorota Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 21.03.04, 12:31
                              Chlebus wyjatkowo gliniasty, w malych ilosciach sycacy. Mysle, ze spokojnie
                              mozna go konsumowac do wszystkiego. Ja dodalam jeszcze ziarna slonecznika.
                              Szkoda, ze juz pozostalo po nim wspomnienie. Jutro znowu kupie otreby i upieke.
                              Pozdrawiam
                • Gość: Pichciarz Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.proxy.aol.com 21.03.04, 18:10
                  Czy naprawdę "chleb" zawierający jajka, cukier i mleko można zwać chlebem?
                  A może to zbyt dosłowne tłumaczenie z angielskiego, bo tam i placki wszelkiego
                  rodzaju zowią chlebem (banana bread, raisin bread, etc.)?
                  Ale przepis bardzo ciekawy.
                  • Gość: Dorota Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 21.03.04, 18:23
                    W zasadzie nie wiem co Ci odpowiedziec. Na pewno w ksztalcie chleba. Smak
                    zblizony do pieczonych bez polepszaczy, ktorych coraz mniej na naszym rynku. Na
                    pewno bardzo zdrowy i wplywajacy oczyszczajaco na nasz organizm. Na pewno
                    blizej mu do chleba niz wczesniej prezentowanemu na forum chlebkowi bananowemu.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: marcee Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 21.03.04, 20:26
                      ja lubie najprostsza kuchnie i najprostsze przepisy bo....NIE ChCE MI SIE
                      GOTOWAC, to strata zcasu
                      w sumie to najfajniej jest czytac to forum
                      banany lubie ale same i swieze, no chyba ze jako dodatek do lodow
                      ale ten chlebek mnie zaciekawil a poza tym to moze byc zdrowsze niz ten chrupki
                      • Gość: Dorota Re: Mam!!! Mam!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 21.03.04, 22:30
                        Robi sie go szybciej niz myslisz. Pozdrawiam.
                  • Gość: Cynamoon Pichciarzu, IP: *.it / 62.233.189.* 22.03.04, 16:11
                    Sklad moze na to nie wskazuje, ale to smakuje jak prawdziwy, solidny chleb
                    polaczenie grahama z razowcem.
                    jest ciezki i baaardzo chlebowy. Sprobuj!
    • Gość: marcee mnie to sie chyba nie udalo upiec IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 27.03.04, 11:28
      Slowo daje
      jak to wkladalam do pieca to bylo wciaz sypkie
      kurcze jaka szkoda
      wcale nie wilgotne i nie gliniste tylko sypkie !!!
      w dodatku dalam nie otreby owsiane (czy w krakowie mozna kupic cos takiego? )
      tylko otreby prazone pszenne

moze dlatego?

kurcze jaka jestem wsiekla !!!! cos zle jest ale nie wiem co
      to sie piecze a ja placze ze zlosci
      • Gość: Cynamoon Re: mnie to sie chyba nie udalo upiec IP: *.it / 62.233.189.* 27.03.04, 14:10
        marcee, to wlasnie dlatego. Otreby owsiane to ZUPELNIE co innego niz otreby
        pszenne.
        Musza byc owsiane do tego przepisu. One sa jak maka.
        Pszenne mozna dodac jedynie w niewielkiej ilosci jako skladnik zastepczy.
        Ja ten chleb upieklam jeszcze kiedys tak: 200g otrab owsianych i 200g
        wymieszanych : platkow owsianych, otrab pszennych i razowej maki.
        Wyszlo bardzo podobnie
        Napweno mozesz je kupic w Krakowie. Poszukaj w hipermarketach.
        Zreszta w zwyklych sklepach tez powinny byc, chociazby te firmy Kupiec, w
        zielonym kartoniku.
        • Gość: Cynamoon Re: mnie to sie chyba nie udalo upiec IP: *.it / 62.233.189.* 27.03.04, 14:13
          A, jeszcze jedno. Zawesz mozesz upiec chleb z przepisu Krysty na graham.
          Przepis jest gdzies wyzej w tym watku.
          ja w kolko pieke z tego przepisu buleczki.
          Sa troche podobne do tego chleba z otrab i przepyszne. Ciagle sie nim
          zachwycam, zalozylam nawet osobny watek wychwalajacy je :-)))
          Dzisiaj tez upieklam :-)
          • Gość: marcee Re: mnie to sie chyba nie udalo upiec IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 27.03.04, 15:33
            ale hanba !
            wstyd i glowa spuszczona
            poszukam jutro w tesco tych otrab owsianych
            NIE PODDAM SIE

o nie
            zobaczymy co wyjdzie mi nastepnym razem

ten chlebek zjedza golebie bo jest pzrypanony ciut i sypki calkiem

• Gość: Cynamoon Re: mnie to sie chyba nie udalo upiec IP: *.it / 62.233.189.* 27.03.04, 16:04
              Nic sie nie martw!
              Nastepnym razem sie uda!
              A golebiom tez sie cos z zycia nalezy!!!
              :-)))
    • Gość: Dorota Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 13:42
      A ja wlasnie pieke dla mamusi z rodzynkami, slonecznikiem i pestkami z dyni.
      Mniam. Pozdrawiam.
      • Gość: kalina Re: Chleb z otrab owisanych, czy ktos ma przepis? IP: 62.233.217.* 04.04.04, 18:39
        Właśnie upiekłam,ale mam pytanie,czy powinien urosnąć?Ja piekłam w keksówce i
        ciasto surowe sięgało do połowy wysokośći i takie pozostało,niestety.Ale
        chlebek super w smaku,oryginalny inny niż kupne.Polecam.
    • Gość: lomas kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 16:30
      Cynamoon to będzie mój pierwszy chleb,[ tak ogólnie to odkąd znalazłam to forum
      to nic innego nie robie tylko czytam i siedzę w kuchni :)ale to już szczegół]i
      mam pytanie ;
      -jaka mąka do tego chlebka
      -czy żółtka najpierw mam ubić czy takie nie ubite połączyć z tymi otrębami itp
      -czy po wymieszaniu od razu do pieca czy ma to może podrosnąć???
      dzięki, pozdrawiam i biegnę po otręby :)
      • Gość: Cynamoon Re: kilka pytań IP: *.it / 62.233.189.* 29.04.04, 18:44
        Tam maka ma byc zwykla, pszenna.
        Zoltek sie nie ubija, tylko bialka :-) i te bialka dodac na koncu.
        Nie ma podrastac, tylko od razu do pieca ;-)
        Zycze powodzenia w pieczeniu i daj znac jak wyszlo!
        • Gość: lomas Re: kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 22:09
          Myślałam że polegnę zanim kupię otręby owsiane-ale w końcu znalazłam:) troche
          to trwało więc pieczenie przekładam na jutro :( [chyba ze mnie w nocy
          napadnie :)]
          wielkie dzieki za rady-oczywiscie zdam relacje:)
          pozdrawiam
        • Gość: lomas Re: kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:53
          ojej to nie przypomina klasycznego ciasta :( ale mam nadzieje ze bedzie dobre:)
          własnie włozyłam do piekarnika i nie powiem boje sie-to moj pierwszy chlebek !!!
          Trzymaj kciuki, dzieki
          Nastepne wejscie za 45 min ;)
        • Gość: lomas trening może uczyni mistrza :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 13:50
          smak ma zabójczo dobry, gliniasty i ogólnie super ale wysokość hmmmm 6cm nie
          wiecej :( ale wytłumaczyłam w domu że to chleb NISKOkaloryczny :)
          wkrótce znów sprubuję:)
          mam jeszcze pytanie czy to masło trzeba rozpuścić??
          • Gość: Cynamoon Re: trening może uczyni mistrza :) IP: *.it / 62.233.189.* 30.04.04, 17:13
            On nigdy nie bywa specjalnien wysoki :-)
            Jego NAJWYZSZA zaleta jest smak :-)
            • Gość: Cynamoon Re: trening może uczyni mistrza :) IP: *.it / 62.233.189.* 30.04.04, 17:15
              a co do masla to chyba lepiej jak sie rozpusci
              • Gość: lomas Re: trening może uczyni mistrza :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 22:43
                Dzięki Cynamoon, to z masłem dobrze zrobiłam :)
                a następnym razem na pewno będzie wyższy-kupiłam krótszą foremkę do
                pieczenia :)
                Chlebek jest pyszny :) a właściwie to był pyszny :)
                pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka