speni 25.03.04, 21:24 Jak robicie, chodzi mi przede wszystkim o ilość cukru. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 Re: syrop cebulowy 25.03.04, 21:27 na oko :) łyzka na warstwę cebuli (w szerokiej szklance) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: syrop cebulowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 21:33 A ja dodaję jeszcze czosnek. Cukier tez na oko. M. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka chodzi 25.03.04, 21:56 o to ponoc nader lecznicze świństwo??? yyy, mamusia wrzucała hojnie cukru do posiekanej drobno cebuli, ucierała i jeszcze zalewała sokiem z cytryny celem podniesienia walorów zdrowotnych paciai i zostawiała na pare godzin do zmacerowania mnie od tego potwornie niedobrze, więc jeśli zamierzasz tym dziecko uszczęśliwiać, to weź w razie czego pod uwage, że niektórzy te miksturę NAPRAWDĘ źle znoszą :( choć znam hobbystów, którzy to chłepcą z upodobaniem, dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa hehehe, 25.03.04, 22:04 ja też byłam tak leczona, proporcje cukru do cebuli nie są ważne, należy sporo przesypac cebulę cukrem w szklance by puściła sok, ja tak byłam leczona przez chorwatkę na wakacjach plus jakiś "płyn z mleka" ale nie wiem co to było. w kazdym razie cebulowy sok pomaga :) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: hehehe, 25.03.04, 22:09 z reguły udawało mi sie uciec przed zaaplikowaniem świństwa poza tym na co ci to? nie na każde 'przeziębienie' pomaga, bodaj chorą krtań może zdrowo podrażnić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Syropek IP: *.cps.pl 25.03.04, 22:10 Leczę siebie i moich od lat i to skutecznie. Pewno, że nie wsczyscy znoszą odór cebuli, zwłaszcza intensywny po otwarciu słoika, ale czy wszystkie syropy apteczne są smaczne? Jedna zasada: syropek musi być zużyty w ciągu 24 godzin, po tym czasie wszystko zrobić od nowa. Na pewno ktoś się znajdzie na forum, kto naukowo opisze bakteriobójcze działanie cebuli i czosnku, oraz jej właściwości przeciwzakrzepowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Syropek 25.03.04, 22:16 to nie chodzi o wyrafinowany smak, to chodzi o to, że ja po połknięciu tego wymiotuje jak kot :( albo jestem bardzo blisko :(( płukanie gardła gargarinem + inhalacje lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Syropek 25.03.04, 22:17 dla mnie, w dzieciństwie już leczonej za pomocą tego soczku, wcale nic nie śmierdzi, powiem więcej, sok z cebuli jest ok bo jestem przyzwyczajona do niego, spoko do zniesienia byle tylko przeziebienie przeszlo :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Syropek 25.03.04, 23:01 ja tam cebule i czosnek z premedytacja przedawkowuje ale... prewencyjnie. nie pamietam przeto poczucia zaziebienia, ale ja i z tych zdrowszych jestem:) za to w dziecinstwie 'nazaziebialam sie' za cala rodzine, moje dzieci tez - regularnie, zawsze na wolna sobote:). syrop z cebuli, z lepkich koncowek sosny, z kwiatkow mlecza i z czego tylko sie dalo 'przerobilam'. mozliwe, ze teraz wlasnie skutkuje. a moze tak herbatke z podbialu, slazu itp.? ja jestem tez fanem miety na wszelkie zaziebienia. obkurcza sluzowke. i nie pic mleka w tym czasie, bo stymuluje produkcje sluzu, juz zreszta o tym pisalam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: Syropek IP: *.itpp.pl 26.03.04, 09:04 Robię syrop z cebuli tylko, że zamiast cukru daję miód i przekładam plasterkami cytryny ( bez skórki). Zapach ma jaki ma ale smak całkiem przyzwoity. A syrop z sosny - pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch lek na hipochondrię 26.03.04, 10:01 Syropem cebulowym można leczyć wyłącznie hipochondryków. Jest tak paskudny, że łyżka wystarczy, aby minęły wszystkie urojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: syrop cebulowy 26.03.04, 09:43 Ale burza. Ja zapytałam, bo znalazłam w jakiejś gazecie i przypomniało mi sie dzieciństwo. Zapragnęłam znów poczuć sie jak mała dziewczynka i udało się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: syrop cebulowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 10:44 Moje dziecko z zapałem łyka toto. Zazwyczaj podaję przy lekkim przeziebieniu bez bólu gardła. Ja raczej unikam. Skutków ubocznych u dziecka brak:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: syrop cebulowy 26.03.04, 13:38 1:2, czyli porcja cukru na dwie porcje cebuli. zdrowia życzę! speni napisała: > Jak robicie, chodzi mi przede wszystkim o ilość cukru. Odpowiedz Link Zgłoś