Dodaj do ulubionych

przyprawianie grzybów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 10:55
Czym przyprawiacie grzyby poza solą i pieprzem? Myślałam o tym by poeksperymentować z tymiankiem tj. w przypadku pieczarek ale mam obawy czy przy podgrzybkach, borowikach nie popsuję im smaku. Jakie inne przyprawy nadają sie do grzybów? Mam na myśli te z patelni, zupy grzybowej i innych dań na gorąco.
Obserwuj wątek
    • jacek1f tymianek i oregano uzywam z powodzenime od lat 07.09.10, 10:58
      - sprawdzone. Tymioanek to normalnie po "polsku", a oregano pod wpływem greckich smaków grzybowych - także do pomidorowych sosów do grzybów.

Zioła prowansalskie do pieczonych kapeluszy tez wspaniałe.

Czosnek oczywiscie do pieczonych grzybów.
      • Gość: iwona Re: tymianek i oregano uzywam z powodzenime od la IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 11:44
        a jak się robi te pomidorowe sosy do grzybów i pieczone kapelusze?
        Przyznam, ze mnie to zaintrygowało nieco...
        • jacek1f greckie grzyby 07.09.10, 11:51
          #
          manitaria - sa juz wszędzie:
          jacek1f 10.09.09, 12:02 Odpowiedz
          na straganach na bazarku pojawily sie piekne rydze, maslaki i podgrzybki, u mnie
          nawet oczyssczone wstepnie,
          wiec maslaki zrobilem normalnie po polsku, ale juz podgrzybki dla odmiany -
          przypominam grecki sposob, bo fajny:

Świeże grzyby po grecku

Kiedy uzbieramy przy drodze pół kilograma leśnych grzybów (teraz jeszcze
          gąski!!!!)
          I chcemy zrobić je inaczej niż na sto sposobów polskich, to zróbmy po grecku...

Pół kg grzybów pokrojonych w kawałki średnie,
          250 gr cebuli poszatkowanej drobno,
          Szklanica białego wytrawnego wina,
          Łyżka pomidorowego koncentratu, lub 3-4 przecieru...
          Pół szklanki oliwy,
          Oregano, koperek, sól, pieprz i cukier.

Tak, i tui jest różnica - te pomidory... ale pyszne!

Oliwa, pasta Pomo i wino podgrzewamy w rondlu, aż zabulgocze. Na bulgoczące
          dodajemy reszte, czyli grzyby i cebulę i ziola i przyprawiamy. 30 minut gotujemy
          na średnim ogniu.
          Już.
          //////////// z watku greckiego:
          forum.gazeta.pl/forum/w,77,18403970,100931419,Re_greckie_jedzenie_na_jesien.html
          A kapelusze, to klasyka wloska znowu - folia aluminiowa, duze kapelusze twarde zdrowe prawdziwkow, oliwa sol i piperz i czosnek - smarujesz oliwa kapelutki i zawijasz luzno w folie, do pieca na 15-20 minut w 200 stopniach.
          I juz.

Podajesz same, lub na grzankach, lub na bagietkach...
          • Gość: iwona Re: greckie grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 12:04
            O Jezu! Ale sie teraz nakręciłam! Jak wrócę z lasu to idę w te koncepcje :-) Dzięki wielkie!
    • miss_coco Re: przyprawianie grzybów 07.09.10, 11:11
      Ja glownie czosnek, ewentualnie pietruszka.

Belgia od kuchni
    • dorota20w Re: przyprawianie grzybów 07.09.10, 12:36
      mój stały zestaw go grzybów
      sol, pieprz, czosnek, tymianek, masło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka