02.10.10, 08:13
czy avocado musi być miękkie, zeby było dobre do pasty jajecznej?
Mam avocado, ale twarde, jak rozpoznać, że juz sienadaje do pasty,
nie wiem czy wytrzymam jeszcze kilka dni...
Obserwuj wątek
      • yulkayulka Re: avocado 02.10.10, 10:53
        od dojrzałego awokado z latwością oderwiesz "ogonek" ja mówie na to pineska. jeśli bez trudu odejdzie znaczy, że jest dobre do jedzenia, niedojrzałego nie polecam
        • nchyb Re: avocado 02.10.10, 14:50
          na test z ogonkiem niejeden raz się nacięłam, wiele razy ogonek odchodził z łatwością, a awokado było niedojrzałe.
    • Gość: Marek Re: avocado IP: *.Red-83-61-14.staticIP.rima-tde.net 02.10.10, 15:17
      Wg. tego zródla, kryteria oceny dojrzalosci avocado (hiszp. aguacate) oparte sa na kolorze i sa nastepujace:

      Zielony blyszczacy - niedojrzale. Nie ochladzac (w lodówce). Wlozyc do pojemnika i zaczekac az osiagnie kolor ciemnozielony.
      Zielony oliwkowy - bedzie gotowy (dojrzaly) za 2-3 dni. Wlozyc do pojemnika i zaczekac az osiagnie kolor ciemnozielony.
      Ciemnozielony - dojrzaly i gotowy do uzycia w kawalkach. Dobrze sie kroi i jest miekki. Przechowywac w lodówce lub przetrzymac dalej aby osiagnal kolor brazowy.
      Ciemnobrazowy - jest bardzo miekki. Nadaje sie do miksowania lub pasty. Przechowywac w lodówce.

      Fotografie z odpowiednim kolorem znajduja sie w linku podanym wyzej.
      • ctryna Re: avocado 02.10.10, 15:25
        dzięki Marek
        ale mnie nie pocieszyłeś]chyba muszę wsiadać w auto i jechać w poszukiwanie ciemnozielonego avocado...
        To moej jest niestety zielone błyszczące, czyli jestem w najgorszej sytuacji, jaka może sie mzdarzyć z avocado :(
        • Gość: Marek Re: avocado IP: *.Red-83-61-14.staticIP.rima-tde.net 02.10.10, 16:08
          Ctryna
          Byc moze Twoje obawy sa zbedne. Ten sposób oceny dojrzalosci odnosi sie glównie do avocado z gatunku Hass (Tutaj). Podalem je bowiem jest to gatunek najbardziej rozpowszechniony. W przypadku innych gatunków, byc moze kryteria sa inne. Najczesciej uklada sie avocado w dloni i naciska delikatnie druga otwarta dlonia. Powininno byc miekkie jesli dojrzale. Nie nalezy naciskac palcem w jednym punkcie bowiem zacznie sie psuc. Nie nalezy umieszczac zielonego avocado w lodówce bowiem nigdy nie dojrzeje. Dodam, ze do pasty która planujesz, odpowiedni bedzie avocado bardzo dojrzaly.
          • ctryna Re: avocado 02.10.10, 16:13
            no wiem właśnie ze potrzebuję bardzo dojrzałego, i wiem też ze takiego dojrzałego nie kupię po prostu w sklepie, chyba zaczekam, bo kupiłam 3 sztuki i obserwuję,
            a problem mam, bo tylko na paste z avocado mam ochotę, od myśli o innym jedzeniu mnie odpycha, poczekam, może jutro wieczorem będzie dobre :)
            • a74-7 Re: avocado 02.10.10, 16:33
              Ponoc zeby przyspieszyc dojrzewanie avocado - mozna wlozyc je do papierowej torebki z dojrzalym bananem i polozyc _na _lodowce .
      • bene_gesserit Re: avocado 02.10.10, 16:30
        No tak, a co z roznymi gatunkami awokado? Sa przeciez tez takie o skorce niemal czarnej, nawet jesli sa niedojrzale. Poza nie zauwazylam, aby te niedojrzale ze sklepu, ktore zmiekkly po paru dniach w cieplym domu zmienialy kolor skorki.

        Ja tam nie wierze kolorom skorki, tylko lekko naciskam. Twardy trzeba dojrzec, dojrzaly lekko ustepuje pod palcem, przejrzaly jest bardzo miekki.
        • easz Re: avocado 03.10.10, 03:35

          No a co zrobić z takimi, co to nie są dojrzałe, ale zabieram do doma, bo innych nie ma i leży takie, leży, leży... i nic. Taki sam twardy zostaje, aż zaczyna plam dostawać, ale nie mięknie! i trzeba go/je wyrzucić? Dlaczego to tak? Sypane aż tak, czy co? Jak to poznać w sklepie? Można w ogole..? Frustrujące bardzo, zwłaszcza że od jakiegoś czasu tylko na takie trafiam:/
          • bene_gesserit Re: avocado 03.10.10, 12:01
            Tez na takie trafiam czasem. W koncu rozkrawam, a tam twardy zgnilek w srodku.

            No wiec nie wiem, co robic. Pewnie zostaly zebrane stanowczo zbyt wczesnie.
      • ctryna Re: aWoKado 02.10.10, 16:37
        a nawet smaczliwka wdzięczliwa :)
        Dzięki Tobie nie będę popełniała takiego błędu nigdy wiecej, a popełniłam, bo w sklepie było napisane właśnie avocado 1,99, a ja się gupia zasugirowałam tym!!!!!!
      • a74-7 Re: aWoKado 02.10.10, 17:19
        tyle slowek w Polandii zaczerpnietych z angielskiego , na dodatek spolszczonych fatalnie , wiec avocado nie powinno byc nikomu obce :-D
        • radykalnagospodynidomowa Re: aWoKado 03.10.10, 16:09
          chciałam tylko się wtrącić, że pomaga owinięcie papierem- awokado dojrzewa wtedy szybciej. Zazwyczaj też kupuje za twarde , owijam albo wkladm do papierowej torebki, do szafki, i po kilku dniach jest ok.
          • beata.1968 Re: aWoKado 04.10.10, 23:38
            ja robię podobnie i też kupuję twarde ale nie bardzo twarde, bo już miałam takie paskudne że zwiędło i zgniło ale nie dojrzało. Zazwyczaj jak kupiłam bardzo tanie,jakiś podły gatunek.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka