Dodaj do ulubionych

Posadzić w domu Curry dla liści

24.10.10, 12:50
Czy ktoś z was kucharzy sadzi w domu Curry? Nie mam gdzie kupić liści curry - chciałbym to sadzić w kuchennym zielniku. Gdzie kupiliście nasiona i jak wam to rośnie? Mi kolendra zdechła - nie chciała dobrze rosnąć w domu.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Posadzić w domu Curry dla liści 24.10.10, 12:58
      nie wiem czy w Polsce kupisz to. Mozesz sobie kupic nasiona Murraya koenigii ( to nazwa na ta rosline) i w germinatorze wychodowac a potem w doniczke.
      No ale jesli ci kolendra nie wyrosla to juz nei wiem czy cokolwiek wyrosnie. Akurat kolendre z wszystkich nasion to chyba rownie latwo co szczypiorek wychodowac. Ja mam zazwyczaj nadmiar kolendry na oknie a np oregano rosnie ale tak wsciekle nie rosnie jak kolendra.
      Jesli masz odpowiednia ziemie, roslinka ma cieplo i dostateczna ilosc swiatla, podlewasz systematycznie co 2-3 dni to wszystko ci bedzie rosnac chyba ze jest chore... Zraszaj czasami tez.
      • Gość: pasqda Re: Posadzić w domu Curry dla liści IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.10, 18:28
        O, przepraszam bardzo, ale jak chwast to rośnie bazylia - wszędzie, w każdych warunkach, obojętnie czy kupiona zdechła w doniczce czy osobiście wysiana z nasion, za to kolendra to zmora przebrzydła co nie chce rosnąć, choćby nie wiem jak ładnie ją prosić!

PS. Nadmiar kolendry chętnie przyjmę...:)
        • princesswhitewolf Re: Posadzić w domu Curry dla liści 25.10.10, 14:33
          no mi bazylia rosnie tak sobie... Rosnie, ale nie tak znowu szybko jak kolendra. Kolendra zas wariuje. Wolalabym aby bazylia wariowala....

Widac masz dobra reke do bazylii a ja do kolendry he he
          • Gość: pasqda Re: Posadzić w domu Curry dla liści IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 17:36
            To musimy siły połączyć, dopiero będzie gaj! :)
          • Gość: menta Re: Posadzić w domu Curry dla liści IP: 213.155.191.* 26.10.10, 10:44
            Kupuję w marketach doniczkowe zioła i przesadzam je do większych doniczek. Rosną jak zwariowane - wszystkie oprócz kolendry, która mi zawsze po tygodniu pada... Może spróbuję z nasionek? Gdzie takie można kupić? I na zimę też wyrośnie?
            • qubraq Re: Posadzić w domu Curry dla liści 26.10.10, 16:15
              Nasionka kolendry mozna kupic w kiosku z roslinami na Bazarku przy Walbrzyskiej w W-wie;
          • ten_co_ma_racje Re: Posadzić w domu Curry dla liści 26.10.10, 23:19
            princesswhitewolf napisała:

> no mi bazylia rosnie tak sobie... Rosnie, ale nie tak znowu szybko jak kolendra
            > . Kolendra zas wariuje. Wolalabym aby bazylia wariowala....

Mi właśnie bazylia rośnie na pół metra obojętnie czy na południowej stronie czy północnej, a kolendra od razu schła - z każdej strony.
    • qubraq Re: Posadzić w domu Curry dla liści 24.10.10, 15:50
      Mam te liscie ale jako susz i nie wiem gdzie je kupilem - moze w Kuchniach świata a moze w "Asian food" na Poznańskiej 1 w W-wie;
    • marghe_72 Re: Posadzić w domu Curry dla liści 24.10.10, 23:33
      Nie hoduję, nie mam drygu do roślin
      Też mam suszone.
      Tez nie pamiętam skąd :)
    • thiessa Re: Posadzić w domu Curry dla liści 25.10.10, 09:42
      Suszone liscie curry to tylko bajer, ktory tak na prawde ma niewielki udzial w smaku potrawy, w przeciwienstwie do swiezych lisci.
      Tez myslalam o zakupieniu nasionek, ale z tego co sie zorientowalam jest to trudne (pytalam nawet w Indiach), swego jednak czasu mozna bylo kupic w doniczce na e-bay'u, wlasnie jako murraya koeningi, tylko nie wiem, czy nam cos to daje. Moze internautom z GB.
      • ten_co_ma_racje Re: Posadzić w domu Curry dla liści 26.10.10, 23:20
        tak jak suszona bazylia która nie równa się ze świeżą - dwie różne przyprawy jak na mój język i nos.

• amaroola Re: Posadzić w domu Curry dla liści 25.10.10, 13:12
      tzw. curry leaves pochodza rosna na drzewie :)

propagacja i hodowanie nie sa wiec tak proste jak w przypadku innych ziol

ja mam takie dzrewko w duzej donicy (bo w ogrodzie puszcza duzo pedow i sie rozrasta do rozmiarow buszu) - pedy/odrosty ;) odcina sie od 'matki' jak sie juz dobrze ukorzenia

drzewko jest oczywiscie wieloletnie, rosnie duze do ok 2-3 m wysokosci, ale na poczatku trzeba on dbac, bo jak takiemu mlodziencowi bedziemy te listki obrywac codziennie to nam sie szybko wykrwawi . Trzeba odczekac i nie nadwyrezac az sie ladnie rozrosnie do ok metra wysokosci

dzrewko jest roslina tropikalna, wiec nie mam pojecia jak sie bedzie sprawowac w domu

ale zdecydowanie warte zachodu gdy gotuje sie czesto 'po indyjsku'
    • Gość: jakaja Re: Posadzić w domu Curry dla liści IP: 178.56.58.* 27.10.10, 08:56
      Mam pytanie jakiej ziemi używacie dla hodowanie ziół na parapecie takiej zwykłej z kwiaciarni i czy nawozicie dołączonym nawozem?
      Miałam kilka ziół z marketu w oddzielnych doniczkach i szybko mi padły. Chciałabym zrobić jeszcze jedno podejście ale nie wiem czy lepiej z nasionka czy kupić wyrośnięte i przesadzić?
      O który kiosk na Wałbrzyskiej chodzi na starym czy nowym bazarku?
    • ania_m66 ale dalas do pieca 01.11.13, 20:59
      takich glupot dawno nie czytalam :)))))
      to znaczy owszem, wiadomo powszechnie ze curry to mieszanka przypraw, ale to rowniez roslina
      en.wikipedia.org/wiki/Curry_tree
      cudnie kiedy jeden glupol udowadnia madrym jakimi sa kretynami :)))))))
      pozwol, ze cie zacytuje - nie osmieszaj sie juz wiecej

Gość portalu: jjjaaa napisał(a):

> tyle glupot naraz to za wiele , co jeden to madrzejszy -CURRY -TO NIE ZADNA SAD
      > ZONKA a :zmieszanie wielu roznych przypraw takich jak :curcuma ,graines de cori
      > andre ,graines de moutarde ,ognion ,cardamone,gingembre ,anis ,fenouil ,girofle
      > ,ail,plantes aromatiques ,epices ,,,,,,,zanim palniesz jakis idiotyzm to sie d
      > oucz i nie osmieszaj sie przed wszystkimi
    • squirk Re: Posadzić w domu Curry dla liści 01.11.13, 21:16

> tyle glupot naraz to za wiele , co jeden to madrzejszy -CURRY -TO NIE ZADNA SAD
      > ZONKA

Curry to jednak także roślina, miałam sadzonkę w zeszłym roku, ot, takie listeczki, w tym roku kupiłam liście już ususzone. Wiem, że nie każdy wie, że to roślina, pamiętam swoje zaskoczenie kiedy się dowiedziałam, że to nie tylko przyprawa :-)
      • Gość: jjjaaa Re: Posadzić w domu Curry dla liści IP: *.w92-137.abo.wanadoo.fr 01.11.13, 21:39
        ok ,roslina ,ale po jakie licho chodowac pol wieku (w polskim klimacie )zeby zerwac kilka rachitycznych listkow ktore i tak trzeba wymieszac z reszta skladnikow o jakich pisalam powyzej,wytlumacz mi tylko dlaczego we wszystkich teleturniejach w ktorych biora udzial oswieceni ludzie curry nie kwalifikuja do rosliny lecz do przyprawy kuchennej skladajacej sie z wielu przypraw ( nie mowi sie nigdy o roslinie jako takiej )a moze nie mowimy o tym samym
        • Gość: kwaśna śmietana Re: Posadzić w domu Curry dla liści IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.11.13, 21:51
          W wielu programach kulinarnych, które oglądam, oraz w przepisach, którymi się interesuje, curry występuje właśnie w postaci liści, o sypkiej mieszance przypraw (którą, nota bene, bardzo lubię) o nazwie curry nie ma ani słowa. Nie wiem, jak jest w programach, typu "Miliard w rozumie",ale jjjaaa powinna chyba spuścić nieco z tonu.
        • squirk Re: Posadzić w domu Curry dla liści 01.11.13, 21:54

> ok ,roslina ,ale po jakie licho chodowac pol wieku (w polskim klimacie )zeby z
          > erwac kilka rachitycznych listkow ktore i tak trzeba wymieszac z reszta skladni
          > kow o jakich pisalam powyzej

Niektórzy chcą mieć drzewko curry, inni własne brzoskwinie, na szczęście mogą hodować choć na efekty trochę poczekają.

,wytlumacz mi tylko dlaczego we wszystkich teleturn
          > iejach w ktorych biora udzial oswieceni ludzie

Nie oglądam teleturniejów, prawdę mówiąc uważam, że oświeceni ludzie nie biorą udziału w czymś takim ;-)

curry nie kwalifikuja do rosliny
          > lecz do przyprawy kuchennej skladajacej sie z wielu przypraw ( nie mowi sie ni
          > gdy o roslinie jako takiej )a moze nie mowimy o tym samym

Curry to roślina która często jest, choć nie musi być, składnikiem przyprawy curry. Zarzuciłaś forumowiczowi że ośmiesza się oferując roślinę a przecież curry to tylko przyprawa - tak nie jest, to także roślina mogąca być składnikiem przyprawy, którą masz na myśli. Cenię to forum także dlatego, że można się tu takich ciekawostek dowiedzieć.
          :-)
        • minor_swing Re: Posadzić w domu Curry dla liści 01.11.13, 22:25
          może po prostu nie należy ufać w 100% teleturniejom?
          • Gość: jjjaaa Re: Posadzić w domu Curry dla liści IP: *.w92-137.abo.wanadoo.fr 02.11.13, 10:37
            i wam tez
            • kk345 Re: Posadzić w domu Curry dla liści 02.11.13, 18:03
              Jednak, jeśli ktoś jest niezbyt rozgarnięty, to nawet najlepsze forum niczego go nie nauczy. Udowodniono ci już, ze nie masz pojęcia o temacie, w którym się wypowiadasz, a ty brniesz dalej, zamiast poczytać i grzecznie podziękować za naukę.
          • qubraq Re: Posadzić w domu Curry dla liści 02.11.13, 11:21
            Miałem kiedyś taką niewielką roślinę doniczkową podobną z wyglądu do Hebe pinguifolia, ktorej listki pachniały właśnie przyprawą "maggi" ale to z całą pewnością nie był lubczyk ani tez "Curry leaves", może ktoś z Państwa z czyms takim sie spotkał...? proszę o podpowiedź... :-)
            • Gość: mmm Re: Posadzić w domu Curry dla liści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.13, 12:33
              Może to Helichrysum italicum – Kocanka włoska
              • qubraq ad Maggi leaves... 02.11.13, 19:28
                Gość portalu: mmm napisał(a):

> Może to Helichrysum italicum – Kocanka włoska

Chyba tak, to mogła rzeczywiscie być kocanka wloska... Dzięki! :-)
    • mhr2 Re: Posadzić w domu Curry dla liści 02.11.13, 12:42
      ten_co_ma_racje napisał:

> Czy ktoś z was kucharzy sadzi w domu Curry?

de.wikipedia.org/wiki/Currybaum
    • Gość: mmm Re: Sadzonki Murraya koenigi (curry) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.13, 12:43
      Po ile?
    • Gość: Anna Re: Sadzonki Murraya koenigi (curry) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.14, 17:03
      Jestem zainteresowana sadzonkamiJaka jest cena. Co z przesłaniem.
    • Gość: lena Curry IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.14, 20:09
      Na giełdach kwiatowych można kupić curry w doniczce :)
      • damdalen Re: Curry 20.05.14, 06:42
        Gdzie? gdzie?
        Jakie miasto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka