IP: *.elblag.vectranet.pl 03.11.10, 19:15
jestem szczęśliwą posiadaczką szczupaka (sztuk dwa), chciałabym go zrobic w całości (a co tam) tylko nie bardzo wiem jak.
może jakieś propozycje? zamiaruję zrobic go na jutrzejszą kolację. jeśli mi czegoś nie podrzucicie bedę musiała eksperymentowac, a tego moja rodzina może nie przeżyc.
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: szczupak 03.11.10, 19:37
      lilija

a tego moja rodzina może nie
      > przeżyc.

najwazniejsze
      zebys ty przezyla,
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 19:37
      www.kucharz1935.republika.pl/alfaspiscd.html#S
      Znajdziesz tam 14 potraw ze szczupaka.
      • mhr-cs Re: witaj 03.11.10, 20:14
        yśty

oczywiscie
        wszedzie znajde cos,
        ale nie znajde tam czegos
        co osoba pisze,
        pomysl
    • ania_m66 Re: szczupak 03.11.10, 19:42
      jest jakis konkretny powod dla ktorego zmienilas nicka?
      przeciez to nie wstyd pytac sie na pogaduszkach i tutaj.
      • Gość: lilija Re: szczupak IP: *.elblag.vectranet.pl 03.11.10, 20:54
        że niby ja?
        • Gość: lilija Re: szczupak IP: *.elblag.vectranet.pl 03.11.10, 21:05
          no tak, pogrzebalam na pogaduszkach i faktycznie tamaryszek44 zalożyla identyczny wątek.
          niestety aniu w przeciwieństwie do niej nie potrafię, dziergac, szyc i niecierpię grzebac w ziemi (wizytówka)- co nie zmienia faktu,że szczupaka nie potrafimy zrobic obie.
          niestety nie odwiedzam pogaduch (po Twoim zarzucie zrobilam to po raz pierwszy) i nie wiedziałam, że ktoś już takie pytanko rzucił i że tak jak ja jest szczęśliwym posiadaczem szczupaków (sezon jakiś czy co?).
          za przepisy dziękuję- zabieram się za czytanie
          • mhr-cs Re: szczupak 03.11.10, 21:17
            to tak jak w przedszkolu,
            biedne jestescie
            • Gość: lilija Re: szczupak IP: *.elblag.vectranet.pl 04.11.10, 09:10
              aż takie biedne nie jesteśmy, ja mam 2 szczupaki (do wieczora) potem zostaną skonsumowane (chyba)
    • Gość: SZCZUPAK Re: szczupak IP: *.w92-137.abo.wanadoo.fr 27.11.10, 11:24
      Mysle ze po szczupaku pozostaly wszystkim mile wspomnienia .(Miamm)Ja mam 3 wedkarzy w domu,ktorzy tylko lowia szczupaki,wiec mam ich sporo co roku i je zamrazam 'na pozniej'Jak je przygotowuje,moze przyda sie Tobie lub innym smakoszom.Oczywiscie moi lubia lowic,wazyc,fotografowac ze taaka ryba,ale reszta przyjemnosci nalezy do mnie.Myje,patrosze,jesli duzy to odcinam glowe by 'wszedl'do mojej blaszki do gotowania(.Z glowa ladniej sie prezentuje na polmisku)Nie skrobie(o tym pozniej)Jesli do zamrazarki to po dokladnym wytarciu zawijam w cienki celofan kuchenny z metra (widzialam w sklepach gdy bylam w PL),nastepnie owijam w wielka plastikowa torebke ze sklepu i zamrazam.Jezeli przygotowuje tego zamrozonego szczupaka,to wkladam go do wrzacej,osolonej przyprawionej sola i z roznymi suszonymi warzywami(nie za duzo,by nie 'zabic smaku ryby)Ryba ma byc calkowicie przykryta woda.Gotuje na malym ogniu do czasu ponownego wrzenia wody+2/3 minuty,odstawiam do calkowitego ostygniecia w wodzie.Nastepnie zdejmuje celofan i juz na polmisku zdejmuje cale platy skorki wraz z luskami bez trudu.Celofan zabezpiecza szczupaka by sie nie 'wykrzywil lub polamal' podczas gotowania.Prezentuje na polmisku udekorowanym zielenina malymi pomidorkami,rzodkiewkami. Nastepnie robie gesty majonez,wciskam do niego1 zabek czosnku,wymieszam(Ten sos nazywa sie AILLOLI-od AIL po francusku czosnek Podawac mozna go tez z pokrojonymi cienko surowymi warzywami jako przystawki Nie obawiaj sie ze czuc z ust-nie prawda.Mozesz tego szczupaka ugotowanego pokroic na porcje juz przygotowane do jedzenia,to nie bedziesz sie paprac z tym przy wszystkich.To jes tdanie na zimno.Surowego tez tak gotuje.Mozna tez tak ugotowac inne morskie ryby.Tak sie rozpisalam,a malo z tym roboty.Jesli komus sie bedzie chcialo przygotowac tak ,to bede wdzieczna za wiadomosci.A moze zamiast karpia na Wigilie,by odmienic troche?Smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka