corrina_f1 04.11.10, 16:02 Brzmi zachęcająco! kuchnia.tv/kuchnia_encyklopedia-kuchni_276_biobazar-w-warszawie.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kuchara Re: Bio Bazar w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 05.11.10, 17:14 Tak, tylko czy to ma być tylko przez miesiąc czy na stałe??? Z notki na kuchnia.tv to nie wynika, ale gdzies gazecie widziałam, że tylko do Świąt? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Bio Bazar w Warszawie 05.11.10, 17:18 no widzisz u nas BIO przestalo byc "BIO", Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee Re: Bio Bazar w Warszawie IP: 178.73.48.* 05.11.10, 17:34 a co tera jest SIO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Bio Bazar w Warszawie IP: 194.246.124.* 08.11.10, 13:11 Jak się uda i będą chętni, którzy będą kupować, to BioBazar będzie na stałe! Po Świętach rusza znowu! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Bio Bazar w Warszawie 09.11.10, 00:33 Firma myeco cóś tam tłucze kasę w Ny, to czemu nie zarobić w W-wie. Kto zagwarantuje, że to wszystko jest eco. Eco będą tylko ceny, bo w takim miejscu placowe będzie niebotyczne. A i reklama robi swoje. Będą produkty wyhodowane w okolicach W-wy. Często jeżdżę i widzę gdzie rośnie ta eco żywność głównie na trasie na Zakroczym i dalej na Gdańsk. Owoce z okolic Łowicza trasa na Poznań. Wystarczy jechać codziennie na Szembeka i nie trzeba jakiejś firmy myeco... żeby kupić dobre produkty. Wystarczy tam pojechać i wybierać. Taka sama gwarancja eko jak na tym przyszłym "eco" bazarze. Nie wiem czy się tam wybiorę. Może, żeby dowiedzieć się o szczegóły całego przedsięwzięcia np. ile zdzierają za placowe, jakie są wymagania dotyczące dostawców i jakie są ceny. Włodarze dawno obiecywali normalny targ pod wiaduktem mostu Poniatowskiego. Teren stoi odłogiem i skończyło się na obietnicach. Targi i bazary są solą w oku Warszawskich włodarzy, bo nie mogą brać w kieszeń od marketów. Pamiętam słynną aferę o lidla obok Szembeka, Chciano zlikwidować Szembeka, żeby lidl nie miał konkurencji. Miał zamiast bazaru być salon samochodowy, a później ośrodek rekreacyjno - sportowo - jakiś tam. Sam wtedy zmobilizowałem rodzinę, żeby zbierać podpisy pod protestem pod tak idiotyczną decyzją. Jeżeli firma myecolife (już sama nazwa budzi moje wielkie podejrzenia) nie będzie zbyt pazerna, to może coś z tego wyjdzie. Tylko dlaczego tylko w soboty, a nie we wszystkie dni tygodnia. Idea bardzo fajna i słuszna, tylko wykonawca budzi moje bardzo wielkie obawy i złość. Dlaczego to zagraniczne firmy mają urządzać bazary w Warszawie. Dlaczego włodarze od wielu lat nic nie zrobili, aby powstały nowe bazary, a wręcz przeciwnie robią wszystko, żeby zniszczyć istniejące. Gdyby miasto urządziło kilka (kilkanaście) tanich bazarów, to byłoby to z korzyścią dla mieszkańców. Niestety włodarze myślą tylko o swoich 4 literach i swoich stołkach, a nie o ludziach, którym powinni służyć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Bio Bazar w Warszawie IP: 194.246.124.* 09.11.10, 11:20 Firma MyEcolife, która jest współorganizatorem BioBazaru, jest - mimo nazwy - polską firmą i nie funkcjonuje poza granicami. Zapraszamy Pana serdecznie na BioBazar - każdy wystawca będzie miał przy sobie certyfikat Rolnictwa Ekologicznego, który będzie można sprawdzić na miejscu - to jest gwarant jedyny w tym momencie - że produkt hodowany jest lub wytwarzany zgodnie z wysokimi standardami. Zapraszamy na BioBazar - może na miejscu się Pan przekona, że wszystko jest w porządku. Co do cykliczności - tylko w soboty, bo żaden rolnik ekologiczny nie zgodzi się przyjechać na targ codziennie na cały dzień. Jeśli zapotrzebowanie wzrośnie, targ będzie odbywał się w różne dni, ale na początku na pewno nie codziennie... Pozdrawiam serdecznie i życzę optymizmu i radości! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Bio Bazar w Warszawie 09.11.10, 12:20 Dziękuję uprzejmie, optymizmu mi nie brakuje. Znam niestety realia i kulisy rządzące polskim biznesem. Dla mnie osobiście firma jest polska, jeżeli kapitał pochodzi w 100% od polskich przedsiębiorców, a zysk zostanie w Polsce i tutaj pozostanie, a nie natychmiast zostanie przetransferowany za granicę. Poza tym sama nazwa firmy już wiele mówi. Było nie było żyjemy w Polsce i posługujemy się językiem polskim, a taka nazwa firmy może sugerować różne skojarzenia. Dla mnie osobiście certyfikaty nie są miarodajne. Można mieć certyfikat, a towar kupować na giełdzie spożywczej i sprzedawać jako własny. W soboty zwykle nie ma mnie w W-wie, bo wyjeżdżam na działkę, żeby w okolicy zrobić ekologiczne tanie zakupy. Widzę czym nawożone są pola (gnojem, a nie nawozami) i spokojnie kupuję tam warzywa i owoce. Widzę gdzie pasą się krowy i tam kupuję mleko. Widzę czym karmione są świnki i tam kupuję półtusze. Zaraz padną tutaj słowa, że przecież nie każdy ma taką możliwość, że przecież jak się pracuje to nie ma na to czasu i.t.d i.t.p. A wystarczy tylko chcieć i trochę się zorganizować. Zamiast jechać na wycieczkę rowerową pojechać na wieś i poszukać. Z żoną szukaliśmy takich właśnie producentów przez lata i dalej szukamy. Dla chcącego nic trudnego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Bio Bazar w Warszawie 10.11.10, 21:43 Jarku, uwierz mi, ja bym cholernie sobie chciała jeździć na rowerze po polach i lasach i szukać ekologicznej marchewki, ino co zrobię, jak już ją znajdę? Dobra - w juki kilka kilo załaduję, buraki dla równowagi i na bagażnik cebulę, a w plecak selery? pory w koszyczek, czosnek poupycham po kieszeniach? Potem następna rundka po pozostałe warzywa?W jedną osobę trudno by mi było nawet raz na dwa tygodnie pojechać po swój zapas warzyw, a jadam ich sporo. ŻARTOWAŁAM - nie przepadam za wycieczkami rowerowymi, wolę basem i tyle. Nie osądzaj wszystkich swoją miarą. Dla skazanych na autobus taki targ to spore ułatwienie w życiu kuchenno - logistycznym. > Dla mnie osobiście certyfikaty nie są miarodajne. Można mieć certyfikat, a towa > r kupować na giełdzie spożywczej i sprzedawać jako własny. otóż nie można. To znaczy można, ale takie oszustwa kończą się boleśnie. Gospodarstwa eko w większości ciągną na unijnych dopłatach, które dostają pod warunkiem spełniania szeregu wymogów i jeśli zostaną przyłapane na oszustwie (kontroler może wziąć jabłuszko w czasie targu do kontroli, o ile mi wiadomo, a już kontrole gospodarstw to normalka), muszą zwrócić dopłaty wraz z odsetkami. Ryzykuje niewiele osób. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
mii.krogulska Re: Bio Bazar w Warszawie 29.11.10, 00:11 Jarku, z przerażeniem myślę o pustkach w garnkach, gdy zamknie się bazarek na Banacha... masz 100% racji, niestety :( Pozdrawiam, Mii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Bio Bazar w Warszawie IP: *.chello.pl 09.11.10, 12:19 ciekawe jakie beda ceny...:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Bio Bazar w Warszawie IP: *.aster.pl 09.11.10, 16:31 pani kasienko, a czemu te bazar tyko w sobote i gdzie ja tam zaparkuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Bio Bazar w Warszawie IP: 80.54.99.* 21.11.10, 17:34 Tylko w sobotę, bo rolnicy muszą zobaczyć, czy się opłaca. Jak będą ludzie, którzy zrobią zakupy, to przyjadą i w inne dni. A zaparkować można na terenie, bo będzie trochę miejsc parkingowych :) Zapraszam wszystkich serdczenie! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f spokojnie, daj im pokazac, jak to zorganizuja... 10.11.10, 14:11 Sąsiad - wyluzuj - to nasze rodzime ziomale:-) Poczytaj i nich, obejrzyj stronke, pozbądź sie spisku:-) i daj im szansę - narzekasz na włodarzy - nic sie nie zdarzy, wiec inni musza próbowac. A zarabiac trzeba na wszytskim - popatrz na ceny w sklepie i organizacje - nie jest źle, bo nie oszkujmy sie tzw eko, bio itp nigdy nie bedzie tansze od biedronkowego wypalniacza brzuchow.... Ale nie jest zle. Niech ktos cos robi, cudnie ze im sie chce. Powodzenia EkoLudki, powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mamagnoma Re: Bio Bazar w Warszawie 10.11.10, 21:16 Do Jarka Zielonej Pietruszki. Generalnie sie zgadzam z tym co piszez. Tez uwazam, ze trzeba poswiecic mase czasu na wyszukiwaniu smacznych produktow, ale bazarek nie koniecznie jest zrodlem tego co najlepsze. Sama czesto zaopatruje sie na Szembolu, niemniej z duza rozwaga, bo ceny na bazarku sa z kosmosu. Wiele produktow lepszej jakosci rownoczesnie tanszych jest w okolicznych delikatesach Alma. Trzeba wyszukiwac produkty, ktore nie pochadza z tego samego zrodla jak na przyklad Bronisze :-( Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Bio Bazar w Warszawie 10.11.10, 21:47 > Fajnie, tylko szkoda, że wpakowali tam również sprzedaż mięsa. A ja myślę, że dobrze - to nie miejsce dla wegetarian, tylko targ z JEDZENIEM. Jedzenie to nie tylko warzywa. Warto promować bio-mięso, bo dzięki temu jego produkcja zacznie się komuś opłacać i zwierzęta będą przed śmiercią jeść trawę, a nie granulat, i spacerować po łące, a nie stać na betonie przez całe życie. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mięsożer Re: Bio Bazar w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 23.11.10, 11:53 To ŚWIETNIE< że będzie także mięso! Odpowiedz Link Zgłoś