Dodaj do ulubionych

kotlet de volaie-z czego jest?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 10:52
ze schabowego czy z piersi kurczaka?
Obserwuj wątek
    • marciasek google nie gryzą ;) 19.11.10, 10:57
      de volaille
      • felinecaline Re: google nie gryzą ;) 19.11.10, 11:39
        Jak sama nazwa wskazuje z tego, co fruwa ( a nie samolot).
        Z drobiu oczywiscie.
        • Gość: x nazwa może mylić! IP: *.unitymediagroup.de 26.11.10, 19:51
          Pan Profesor od przysposobienia obronnego (przedmiot w liceum w dawnych czasach) mawiał: Chlebak, jak sama nazwa wskazuje, służy do noszenia granatów. :D
          • felinecaline Re: nazwa może mylić! 26.11.10, 20:21
            A co tu mylacego? Ptactwo fruwa ( vole).
            Ptactwo hodowlane = drob - bywa calkiem grubawy :P
            Pewien pulkownik - krasnoarmiejec zadekowany za PRLu na Studium Wojskowym "mojej" AM zwiedzajac z nami muzeum w owczesnyml Leningradzie na czyjes stwierdzenie, ze " te meble to sa hebanowe" odpowiedzial "eee, cheba stare".
            Trudno obojgu odmowic racji.

• mhr-cs Re: kotlet de volaie-z czego jest? 19.11.10, 11:23
      Gość portalu

spruboj
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_maslo_ziolowe/przepis.html
    • qubraq Re: kotlet de volaie-z czego jest? 19.11.10, 13:08
      Mysle z piersi kurczaka :-)
      Wiesz w 1984 roku u lesniczego w Supraślu spotkalismy świnkę ktora czesto spogladala w niebo i dzieci pytaly lesniczynę dlaczego ona tak robi a lesniczyna odpowiadała ze ona zazdrosci ptakom bo tez chcialaby latać ... i to bylo takie fajne :-) wyobrazasz sobie latającą świnkę :-)
      • annajustyna Re: kotlet de volaie-z czego jest? 24.12.10, 20:32
        Taa, zwlaszcza ze swinka ma sztywny kark...
    • roseanne Re: kotlet de volaie-z czego jest? 19.11.10, 13:13
      jak sama nazwa wskazuje - z ptactwa
    • Gość: Volaille Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.w92-137.abo.wanadoo.fr 26.11.10, 17:23
      Volaille z francuskiego.Po polsku drob,wiec moze byc z kurczaka,indyka.Zycze smacznego.
      Bon appétit!
    • Gość: Majki Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 22:28
      Z czego wolisz - ja bym tu na siłę nie szukał jednego właściwego mięsa - niektórzy wolą drób, a inni - w tym ja - wolę kawałek soczystej, dobrej, polskiej wieprzowinki.
    • pluskotka Re: kotlet de volaie-z czego jest? 22.12.10, 13:35
      Z ozdobnikami lepsze drobiowe, bo łatwiej to kroić niż tę podeszwę schabowego. :) Ale ja nie lubię kotletów schabowych, więc proszę się nie obrażać. :)
      • Gość: Ula Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.home.aster.pl 22.12.10, 13:54
        Moim zdaniem lepszy ze schabu, lepszy smak! polecam:)
        • simon_r Re: kotlet de volaie-z czego jest? 28.12.10, 22:13
          Ok.... ale nazwij to sobie kotletem szwajcarskim, roladką ze schabu..... jakkolwiek ale nie de volaie.
    • Gość: aqua48 kotlet de volaille! IP: 77.236.25.* 22.12.10, 16:00
      nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli kotlet de volaille może być z czego innego niż z drobiu, to równie dobrze placki ziemniaczane można wykonać z np. z jabłek zamiast ziemniaków. A barszcz z truskawek. Miałoby to tyle samo sensu.
      • mhr-cs Re: kotlet de volaille! 24.12.10, 15:11
        Gość portalu: aqua48 napisał(a):

> nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli kotlet de volaille może być z czego inne
        > go niż z drobiu, to równie dobrze placki ziemniaczane można wykonać z np. z jab
        > łek zamiast ziemniaków. A barszcz z truskawek. Miałoby to tyle samo sensu.

jak widzisz nic nie widzisz,
        bo to teraz normalne,
        tak samo jak ktos pisze
        to moj przepis,tego nie ma
        skad jego przepis?

• Gość: aqua48 Re: kotlet de volaille! IP: 77.236.25.* 25.12.10, 11:49
          Skąd jego przepis? Ano z głowy, z głowy. Z pomyślunku, fantazji w doborze składników i umiejętności zrobienia potrawy jaką potrafi sobie wyobrazić bez zaglądania do książek kucharskich i cudzych przepisów.
          • mhr-cs Re: kotlet de volaille! 28.12.10, 10:40

> Skąd jego przepis? Ano z głowy, z głowy. Z pomyślunku, fantazji w doborze skład
            > ników i umiejętności zrobienia potrawy jaką potrafi sobie wyobrazić bez zagląda
            > nia do książek kucharskich i cudzych przepisów.

no tak tez robie
            tylko ze nie pisze moje,
            ale
            "bez zagląda
            > nia do książek kucharskich i cudzych przepisów"
            to nieprawda
            bo nasz mozg to jak pc
            zawsze sie gdziec
            cos slyszalo,widzialo,czytalo
            dlatego to sa nasze kompozycje

• poszukiwaczsmaku Re: kotlet de volaie-z czego jest? 27.12.10, 10:55
      Esencją tego kotleta jest masło - w środku (zimny kawałek włożony przed zwinięciem) oraz od zewnątrz - powinno się go smażyć na maśle klarowanym. Z kurczakiem idzie masło w parze, jedno z drugim dobrze się rozumie.

Natomiast masło ze schabem rozumie się już o wiele mniej, albowiem wieprzowina lubi smalec.

I tyle klasyka. Dlatego schabowy najlepszy jest na smalcu, a dewolaj najlepszy jest z piersi kurczaka, bo jest na maśle. W środku klasycznie powinno być masło, a nie np. ser żółty z pieczarkami albo mielonka tyrolska. Jeśli ktoś chce, może to jeść inaczej, ale wówczas na pewno nie zbliży się nawet do sprawdzonego "najlepszego", co najwyżej dalej zdegeneruje sobie zmysł smaku.
      • Gość: kaja Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.home.aster.pl 27.12.10, 17:42
        a v de volaille powinien być ogórek czy cebula?
        • Gość: aqua48 Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: 77.236.25.* 27.12.10, 19:04
          ogórek i cebula to w zrazie zwijanym, wołowym, albo wieprzowym, de volaille wymaga wyłącznie masła, ewentualnie w wersji bałkańskiej posiada w środku kajmak.
    • matylda1001 Re: kotlet de volaie-z czego jest? 28.12.10, 01:47
      :) Tobie te mamusine przysmaki z wieprzowinki z serkiem i z ogóreczkiem wyraźnie zaszkodziły. Teraz nie możesz się zdecydować czy jestes Ernest, Kaja, czy Ula.
    • liisa.valo Re: kotlet de volaie-z czego jest? 28.12.10, 06:54
      Jak wieprzowina i ogórek, to chyba ci się ze zrazem popierniczyło. Chociaż zraz też wołowy powinien być... hmm,
      • Gość: aqua48 Re: kotlet de volaie-z kostką! IP: 77.236.25.* 28.12.10, 10:36
        Nawiasem mówiąc prawdziwy, klasyczny de volaille powinien jeszcze mieć w środku oprócz masła, kostkę ze skrzydła kurzego o czym nikt nie wspomniał. Jadłam raz takiego de volaille, w latach siedemdziesiątych w Warszawie. To była jakaś jadłodajnia na tyłach domu partii bodajże. Ten kotlet był tak dobry, że dotąd go pamiętam...
        • buttergirl Re: kotlet de volaie-z kostką! 28.12.10, 10:44
          Też mnie dziwi, że nikt nie wspomniał o kostce... :)
          Kostka i kawałek masła, panierowany i smażony na maśle ot i cała tajemnica prawdziwego "dewolaja".
        • mhr-cs Re: kotlet de volaie-z kostką! 28.12.10, 12:02

> Nawiasem mówiąc prawdziwy, klasyczny de volaille powinien jeszcze mieć w środku
          > oprócz masła, kostkę ze skrzydła kurzego o czym nikt nie wspomniał. Jadłam raz
          > takiego de volaille, w latach siedemdziesiątych w Warszawie. To była jakaś jad
          > łodajnia na tyłach domu partii bodajże. Ten kotlet był tak dobry, że dotąd go p
          > amiętam...

piszesz

Ten kotlet był tak dobry, że dotąd go p
          > amiętam...
          wcale sie nie dziwie,w tym wieku

ale napiszcie co was fascynuje
          to maslo zawiniete w miesie?
          mysle,
          ze potrzebuje jeszcze "100lat"
          zeby to zrozumiec,

• Gość: Martyna Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.10, 12:17
      Mój zmodyfikowany kotlet de volaie to:
      zmielona na najgrubszym sicie maszynki do mięsa pierś z kurczaka - posolić i popieprzyć do smaku. Rozkładam na równe kupeczki, rozpłaszczam i w środek doję trochę sera żółtego, masła, koperku lub pietruszki i jak mam to dodaję kawałeczek pieczarki. Formuję kotleciki tak, aby dodatki znalazły się w środku. Pnieruję : bułka - jajko - bułka i smaże na dośc głębokim tłuszczu. Moje dzieciaczki uwielbiają takie kotleciki.
      • Gość: aqua48 Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: 77.236.25.* 28.12.10, 14:06
        Tyle, że to nie zmodyfikowany de volaille, tylko zmodyfikowany pożarski :)
        • Gość: Ferdek Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: 80.51.146.* 28.12.10, 15:40
          Jak dla mnie prawdziwy schabowy to ze schabu wieprzowego;) polecam:)
          • Gość: aqua48 Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: 77.236.25.* 28.12.10, 18:22
            Ale pożarski jest właśnie z drobiu. Tu o schabowych nie mówimy.
            • Gość: x kotlet a'la Pożarski lub kotlet Pożarskiego IP: *.unitymediagroup.de 28.12.10, 19:45
              jest z mielonego mięsa kurzego.
    • simon_r z tego co lata :) 28.12.10, 22:10
      w sumie to kury nie lataja więc nie wiadomo czemu akurat z kury :))
      • Gość: aqua48 Re: z tego co lata :) IP: 77.236.25.* 28.12.10, 22:30
        bo la volaille to po polsku drób?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka