Dodaj do ulubionych

spagetti bolognese

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 13:44
Czesc kochane! Mam pytanie.Chce mojemu kochanemu mezowi zrobic dzisiaj na kolacje spagetti bolognese takie tam zwykle bez wymyslania. Mam juz gotowy sos w sloiczku ale nie wiem jak smarzyc mieso mielone. Czy moze dodoac do niego wody? Nigdy nie robilam a lubie eksperymentowac w kuchni. Ostatnio gotowanie to moje hobby. Barzdo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: spagetti bolognese 06.12.10, 14:15
      Podsmazyc na oleju i zalac gotowym sosem (na opakowniu sosu nie ma przepisu?).

Jednak jesli istotnie gotowanie to twoje nowe hobby i chcesz sprawic radosc mezowi, sprobuj przygotowac np cos takiego, bez spaghetti, a raczej z tagliatelle.
      • lee-aa Re: spagetti bolognese 06.12.10, 14:23
        hej :)
        Może spróbujesz zrobić sama sos bolognese? To naprawdę nic trudnego ;)
    • linn_linn Re: tagliatelle alla bolognese 06.12.10, 14:36
      Jesli juz sie uczysz, to prawidlowe danie to tagliatelle alla bolognese.
    • 83kimi Re: spagetti bolognese 06.12.10, 14:45
      Na oleju podsmażasz cebulkę, gdy zmięknie dodajesz mięso mielone (możesz je wcześniej wymieszać z jajkiem) i smażysz, aż zmieni kolor. Bez żadnej wody! Masz je smażyć, a nie gotować. Gdy mięso zmieni kolor, wówczas dolewasz sos pomidorowy, dodajesz przyprawy (sól, pieprz, czosnek, jakieś zioła np. suszona bazylia, można trochę papryki w proszku) i dusisz jeszcze z pół godziny, nie zapominając o mieszaniu. Parmezan do posypania kupiłaś?
      • mhr-cs Re: spagetti bolognese 06.12.10, 14:59
        i nie zapomni ze parmezan
        daje sol,
        inaczej bedzie przesolone
      • white_mouse Re: spagetti bolognese 06.12.10, 19:11
        Sos pomidorowy ze słoiczka po pół h z pewnością się przypali, strasznie zagęści i w ogóle nie będzie dobry. Przynajmniej ja mam takie doświadczenie
        • 83kimi Re: spagetti bolognese 06.12.10, 23:06
          white_mouse napisała:

> Sos pomidorowy ze słoiczka po pół h z pewnością się przypali, strasznie zagęści
          > i w ogóle nie będzie dobry. Przynajmniej ja mam takie doświadczenie

Trzeba często mieszać. Można też dodać trochę wody. Mnie zawsze dobre wychodzi, wcale nie jest za gęste. Lubię pikantne jedzenie, więc często dodaję ostre papryczki, a one potrzebują czasu, aby się przegryźć z sosem. Może używałaś nieodpowiedniego sosu? Ja stosuję zwykły pomidorowy bez żadnych dodatków.
    • muza24 Re: spagetti bolognese 06.12.10, 18:58
      Nie bardzo rozumiem. Lubisz eksperymentować, a podajesz mężowi spagetti z sosem ze słoiczka.

Proponuję prostą rzecz-zamienić gotowy sos w słoiczku albo na świeże pomidory, albo na pomidory w puszce.

A przy zwykłym spagetti bolognese to chyba za dużo eksperymentów nie ma :D

Tak czy owak - smacznego
      • Gość: sylwia Re: spagetti bolognese IP: *.pul.tke.pl 06.12.10, 20:41
        zgadzam się,dodanie świeżych pomidorów (lub z puszki) nie jest dużo trudniejsze niż dodanie gotowca ze słoiczka :)
        ale od początku,napiszę ci jak ja to robię.
        po pierwsze-mięso mielone-nie kupuj takiego w którym mięsa jest 50%.sprawdz dokładnie co kupujesz.
        podsmaż cebulkę,dodaj mięso,rozdziabdziaj widelcem.wody nie dolewaj,nie ma po co.
        potem wrzuć pomidory-ja zawsze miksuję przed dodaniem,sos jest wtedy "gładszy".
        czosnek dodaję na samym koncu,podobnie zioła.do potraw z pomidorów pasują między innymi: bazylia,tymianek,oregano.nie wrzucaj wszystkiego naraz i dodawaj na samym koncu.
        jeśli uznasz że sos jest zbyt kwaśny,nie boj się dodać szczypty cukru.
        sera nie dodaję coby zaoszczędzić kalorie.jeśli nie dodaję ziół,posypuję obficie natką pietruszki,którą,podobnie jak Nigella uważam za składnik a nie dodatek :)
        i finito!
        wbrew pozorom dla kogos nieobytego w kuchni zrobienie dobrego makaronu z dobrym sosem pomidorowym nie jest takie proste :)
        • Gość: sylwia Re: spagetti bolognese IP: *.pul.tke.pl 06.12.10, 20:43
          zapomniałam dopisać,że po dodaniu pomidorów do mięsa musi się toto pogotować dobre 20 min.nie zagęszczaj sosu mąką! wystarczy odparować do pożądanej gęstości.
        • najma78 Re: spagetti bolognese 06.12.10, 21:00
          Bolognese jest wiele wariacji, tak naprawde zalezy od tego co lubicie. Mieso mielone jest podstawa, dokladniej mielona wolowina, najlepiej kupic gotowe ale bardzo dobrej jakosci jesli masz zaufanie, wybrac mieso i poprosic o zmielenie lub kupic mieso i zmielic samemu (ja tak robie). Dobrym sposobem na smaczna potrawe jest przygotowac ja samemu lub zjesc w swietnej restauracji;) To calkiem proste: cebule i czosnek posiekac i podsmazyc na oliwie nadajacej sie do smazenia np. mace, dodac mieso i rozdrobnic je widelcem aby nie mialo duzych grudek, mozesz dodac troszke wody, bo z chudego miesa tluszcz sie nie wytopi, a oliwe do smazenia cebuli szybko wciagnie, dodac seler naciowy pokrojony w kostke, nastepnie pomidory z puszki lub swieze (te raczej latem) podlac to winem lub bulionem wolowym, kilka lyzeczek sosu Worcestershire oraz ziola np. bazylie. Dla zageszczenia sosu mozna dolozyc koncentratu pomidorowego. Na koniec dodac czarne oliwki i posypac serem.
          • linn_linn Re: spagetti bolognese 06.12.10, 22:44
            Oliwki, sos Worcestershire itp. to nie ta bajka. Warto natomiast dodac podczas gotowania skorke cytrynowa, niewielka ilsoc cynamonu / tzw. tajemnicze skladniki /.
            • najma78 Re: spagetti bolognese 06.12.10, 23:02
              Ta sama bajka moze miec wiele wersji, ktore roznia sie detalami w mojej wystepuja jeszcze, kielbasa zamiast miesa, marchew, cukinia, wedzony bekon, czy gnocchi zamiast makaronu:)
              • marghe_72 Re: spagetti bolognese 07.12.10, 13:44
                najma78 napisała:

> Ta sama bajka moze miec wiele wersji, ktore roznia sie detalami w mojej wystepu
                > ja jeszcze, kielbasa zamiast miesa, marchew, cukinia, wedzony bekon, czy gnocc
                > hi zamiast makaronu:)
                Niezupełnie.
                Sos bolonki czyli ragu' bolognese robi sie w określony sposób.
                Natomiast sosy mięsne mogą być rózne..

Spróbujcie podawac ragu' z innym niż spaghetti makaronem.
                Powinien byc jajeczny.. lepiej łapie sos
                • marghe_72 Re: spagetti bolognese 07.12.10, 13:45
                  boloński nie bolonki :D
                • mhr-cs Re: spagetti bolognese 07.12.10, 14:05
                  marghe_72

> Powinien byc jajeczny.. lepiej łapie sos

"jajeczny" moze duzo znaczyc,nie

masz racje
                  bo jak na nim nie uklejony
                  to by nie umieli zjesc?

a ha i kto to zna,
                  stwierdzilam ze duzym problemem
                  jest uzywanie np.widelca
                  nie umia jesc?
                  nie tylko tego makaronu
                  wogole,
                  czasami ma sie wrazenie
                  ze mu z ()wyleci,

• linn_linn Re: spagetti bolognese 07.12.10, 14:15
                Wersji jest wiele, kazdy dom w Bolonii i okolicach ma swoja. Oliwek chyba jednak nie dodaje nikt, sosu W. tez nie. Nie znaczy to, ze ten sos bedzie zly, ale po co doczepiac mu na sile "bolognese"?
    • marghe_72 Re: spagHetti bolognese 07.12.10, 16:40
      maddalena81 napisała:

> Sprobuj zamowic w restauracji w Bolonii spaghetti bolognese :D
      >
      Bingo :D
      Zresztą nie tylko w Bolonii..
      We Włoszech jeden jedyny raz widziałam spaghetti alla bolognese, w turystycznej knajpce w Wenecji.
      www.facebook.com/pages/Gli-spaghetti-alla-bolognese-NON-ESISTONO/108996229121738 :D :D
      www.cibo360.it/cucina/mondo/rag%F9_bolognese.htm
      • Gość: renia Re: spagHetti bolognese IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.10, 17:11
        a z czym prawidłowo powinno jadać się ragu? Tak z ciekawości pytam, bo wydawało mi się że z polentą, ale ostatnio czytałam na tym forum że z krótkim makaronem.
        Pytam z czystej ciekawości, bo osobiście jadam z czym tylko mam ochotę, ostatnio np piekłam papryki faszerowane sosem bolońskim:)
        • marghe_72 Re: spagHetti bolognese 07.12.10, 17:24
          Z tagliatelle, fettuccine, pappardelle..
          Z gnocchi tez, czemu nie
          I z ravioli / tortellini
          • maddalena81 Re: spagHetti bolognese 07.12.10, 19:11
            Podpisuje sie pod wpisem margeh, chociaz, za zestawienie z gniocchi nie dam sobie reki uciac.
            Z krotkim makarnem tez mozna penne (byle nie liscie, czyli tez bez rowkow, do takich z rowkami sos lepiej przylega), rigattoni itp.
            • najma78 Re: spagHetti bolognese 07.12.10, 19:40
              www.cibo360.it/cucina/mondo/rag%F9_bolognese.htm
              W roznych krajach funkcjonuja rozne interpretacje/wariacje tego dania jak i w samych Wloszech. Haslo bigos kojarzy sie przede wszystkim z kapusta, miesem, kielbasa i przyprawami, a to ze istnieja wariacje i mozna go przygotowac z kapusty swiezej i kiszonej, tylko kiszonej, dodac takie a nie inne rodzaje miesa czy wedlin, dodac wino lub nie itp to juz kwestia gustu, tego co komu smakuje, ale wciaz podstawowe skladniki i sposob przygotowania sa niezmienne. Gdy myslimy curry nikomu do glowy nie przychodzi jako glowny skladnik kapusta kiszona i wedliny. W bajce o Czerwonym Kapturku nikt nie spodziewa sie Krolewny Sniezki a to co Kapturek mial w koszyczku to wedlug uznania.
    • anthonyb sos bolonski 07.12.10, 21:26
      Jesli sos pochodzi z danego regionu to normalne jest, ze stosuje sie rodzaj np. makaronu pochodzacy z tego regionu. Tak wiec bolonski podamy z makaronami jajecznymi,lasaniami i tego podobnymi.
      Do sosow na polnocy podadza nam polente a na poludniu krotkie makarony.
      Ragù to nie tylko sos bolonski. I niekoniecznie sos z pomidorami. Ragù genovese w Neapolu to tradycyjny sos cebulow .
      • marghe_72 Re: sos bolonski 08.12.10, 14:15
        anthonyb napisała:

> Jesli sos pochodzi z danego regionu to normalne jest, ze stosuje sie rodzaj np.
        > makaronu pochodzacy z tego regionu. Tak wiec bolonski podamy z makaronami jaje
        > cznymi,lasaniami i tego podobnymi.
        > Do sosow na polnocy podadza nam polente a na poludniu krotkie makarony.
        > Ragù to nie tylko sos bolonski. I niekoniecznie sos z pomidorami. Rag&ug
        > rave; genovese w Neapolu to tradycyjny sos cebulow .

na północy to nie tylko polenta :) makarony jadaja jak najbardziej.. chociazby takie bigoli (Venezia) itp

Zgadza się - są różne rodzaje ragu' . Anthonyb zapewne ma sporo do powiedzenia o ragu' napoletano..

Sos mięsny, ktory w PL nazywany bywa boloness, bolonez ;-) itp to ragu' alla bolognese, z mielonego mięsa..
    • rudyocicat Re: spagetti bolognese 08.12.10, 14:28
      przeczytałam cały wątek i bolognese zostało rozłożone na czynniki pierwsze:) dziękuję za obszerną wiedzę, ale autorce chyba nie o to chodziło:)

chodziło o to jak się podsmaża mięsko do gotowego sosu, bo jak zaznaczyła lubi eksperymentować:)

no więc lejesz trochę oleju i dodajesz mięso, jak się usmaży to mięso to dodajesz gotowy sos, i mieszasz tak długo aż będzie ciepłe.... i eksperyment udany....
      • marghe_72 Re: spagetti bolognese 08.12.10, 14:35
        a. oliwa nie olej
        b. z gotowcem eksperyment nie będzie za bardzo udany
        • rudyocicat Re: spagetti bolognese 08.12.10, 18:16
          > a. oliwa nie olej
          > b. z gotowcem eksperyment nie będzie za bardzo udany

a. bałam się, że przy tych eksperymentach autorka jeszcze nie doszła do etapu oliwy, więc przy założeniu gotowego słoika wybrałam olej:)
          b. zakładam, że przy tak bogatych eksperymentach w kuchni jakim jest np. otwarcie słoika, jeśli słoik wcześniej nie wypadnie z rąk, ciężko aby eksperyment się nie udał:)
          • Gość: renia Re: spagetti bolognese IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.10, 18:26
            widzę tu lekką zlośliwość ;))) a może eksperyment polega właśnie na tym, żeby sprawdzić który sos ze słoika jest najbardziej niezjadliwy :)

Poza tym wydaje mi się że ten wątek to taka mała prowokacja. Znam mnóstwo ludzi którzy kupują gotowe sosy do makaronów, ale takie osoby przeważnie nie zaglądają na forum Kuchnia.

• rudyocicat Re: spagetti bolognese 08.12.10, 19:15
              > Poza tym wydaje mi się że ten wątek to taka mała prowokacja. Znam mnóstwo ludzi
              > którzy kupują gotowe sosy do makaronów, ale takie osoby przeważnie nie zagląda
              > ją na forum Kuchnia.

pewnie masz rację ale jak autorka chciała za eksperymentować to zajrzała:)
    • Gość: magdalena Re: spagetti bolognese IP: 46.112.164.* 08.12.10, 21:17
      Yupii chyba mam jakieś włoskie korzenie, bo zawsze tak robiłam, nie czytając żadnych przepisów, nie jedząc nigdy we Włoszech:) chyba mam włoski talent kulinarny:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka