Gość: kasia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.10, 23:41 www.tchibo.pl/Tchibo-pl-Cafissimo-System-c32.html ktoś ma może to cudo? jak smakuje kawa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x no, ja mam to cudo! ;) IP: *.unitymediagroup.de 14.12.10, 23:54 w ramach dopasowywania sprzętu pod kolor nabyłem nawet hot red, za całe 99 euro, coś tam upuścili, jakieś bony dodali itd. Warunki użytkowania: jednoosobowe gospodarstwo, wygodnictwo, ale trochę poczucia smaku jest. I poczucia gospodarności. Kawa smakuje (dotychczas piłem rozpuszczalną lub zwykłą z kaffeemaschine z filtrem), są trzy rodzaje zaparzania plus spienianie mleka do capuccino. Użytkowanie proste, można regulować ilość płynu, ja robię sobie np. espresso w normalnej pojemności filiżanki (prostak jestem). Czyszczenie prawie żadne, w Niemczech 10 kapsułek kosztuje 2,49, czasami puszczają extra smaki w wyższej cenie. Obawiam się sondowania możliwości rynku odnośnie ceny. W sumie jestem zadowolony, urządzenie trochę buczy ale nie za dużo ;) Masz więcej pytań, to zadawaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x teraz przyjrzałem się cenom, IP: *.unitymediagroup.de 14.12.10, 23:58 dokładnie to samo co w Niemczech. Odnośnie smaku, napewno można w sklepie degustować, inaczej nie kupuj. Ja tam nie jestem specjalnie wymagający odnośnie kawy. Podobnie z winami, każde jest dobre, byle by było wytrawne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ekspres ciśnieniowy na kapsułki, warto? 15.12.10, 01:36 Kawy mozesz sprobowac w sklepie, ale jesli kupisz 'cudo', uzaleznisz sie od jednego-jedynego jej producenta. Oczywiscie, f-ma T pewnie zadba, zebys sie nie znudzila tak szybko, ale zapomnij o probowaniu garunkow niz te, ktore akurat beda mieli w ofercie (i niz w tej cenie, ktora sobie zazyczą) - chyba, ze kupisz normalny ekspres. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: ekspres ciśnieniowy na kapsułki, warto? 15.12.10, 10:19 rodzina b. chciala ten ekspres dwa lata temu. w polsce kupilismy i odnieslismy do sklepu 3 (trzy) urzadzenia, ktorych nijak nie dalo sie uruchomic. po powrocie do niemiec kupilam u mnie w tchibo jeden, ktory zamierzalam wyslac do polski znajomymi. wymienialam go 2 razy, bo nie mozna bylo ustawic automatycznego stopnia napelnienia filizanki przez co jesli nie stalo sie nad ustrojstwem espresso (o ktore glownie chodzilo) mialo sie o objetosci 150 ml :) w koncu rodzina wyleczyla sie z maszyny tchibo. osobiscie widze we wszystkich systemach podstawowa wade - ma sie b. maly wybor kawy o zlej jakosci. wyjatek stanowi senseo do ktorego pady oferuja prawie wszystkie firmy sprzedajace kawe. jesli autorka watku ma na codzien dostep do sklepow tchibo lub dobrego mlynka do kawy, proponuje inne, tansze i duzo lepsze rozwiazanie; nabywamy cisnieniowy ekspres do kawy. ulubiona kawe ziarnista (nie espresso, tylko "zwyklal") mielimy (lub kupujemy w tchibo i prosimy o zmielenie) na grubosc do ekspresu cisnieniowego na espresso - czyli drobno w tchibo grubosc I. wkladamy ja do sitka. lekko ubijamy. wode puszczamy dluzej az do napelnienia flizanki/kubka. efekt: filizanka b. dobrej kawy z pianka duzo lepszej jakosci niz z kapsuly. do tego zdecydowanie taniej i wybor duzo wiekszy. no i mniej smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: ekspres ciśnieniowy na kapsułki, warto? 15.12.10, 10:22 Hej, Ja mam Dolce Gusto, od ponad 2 lat. Jestem zadowolona, kapsułki kupuję na Allegro (taniej i większy wybór, bo są dostępne z Niemiec). Kawy zawsze bardzo smakują, nie tylko mnie ale i gościom. Jeśli miałabym zdecydować się drugi raz na zakup, na pewno zrobiłabym to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ekspres ciśnieniowy na kapsułki, warto? IP: 178.73.51.* 15.12.10, 14:09 bardzo dziękuję za odpowiedź, tego się bałam,że za małe./chociaż nie do końca/ pieniądze, nie da rady kupić porządnego ekspresu i jeszcze napić się dobrej kawy:( nie wiem dlaczego piszesz,że zakupi ciśnieniowego ekspresu do kawy ma być tańszy:( te które oglądałam zaczynały się od 600zł:( Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: ekspres ciśnieniowy na kapsułki, warto? 15.12.10, 14:57 Ja kupilem pol roku temu w Lidlu za 175 zl i jestem bardzo zadowolony. Z tego co czytalem na Caffe Prego jest to de Longhi kosztujacy okolo 400 zl, wyproukowany dla Lidla pod jego marka Slilvercrest. Prawie identyczny jak www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/delonghi-ec-190_1.bhtml Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 kasiu 15.12.10, 20:24 sa ekspres cisnieniowe 15 barowe duzo tansze. do produkcji dobrej kawy (nie espresso, bo to inna bajka) w typie takiej jak z kapsulek, czy podow wystarcza w zupelnosci, bo maja lepsze cisnienie i surowiec na napoj bedzie jakosciowo duzo lepszy niz to cos w kapsulkach. no i kawa luzem wychodzi ze 2-3 razy taniej na porcje. moze nawet wiecej. na dodatek uzywasz tej, ktora chcesz, a nie wybierasz miedzy trzema pozycjami producenta maszyny na kapsulki pilnuj np w discounterach typu lidl czy w media markt i innym saturnie urzadzen w cenie do 200 zl. niech maja 15 barow, reszta ganz pomada. widze w sieci fajnego zelmera ponizej 300zl, nawet z termoblokiem, wiec moze cos takiego? wazne tylko, aby kawe zmielic drobniej, tak jak na espresso, a nie jak do "ciurkacza". najlepiej, gdybys miala znajomych/sasiadow z ekspresem cisnieniowym. kup sobie w sklepie kolonialnym, badz tchibo najmniejsza ilosc ulubionej kawy (w niemczech mozesz kupic 50 i 100g), daj drobniutko zmielic i zobacz jaka fajna kawa z tego wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka.k Re: kasiu 16.12.10, 08:37 Myśle, że nie warto. Smakuje mi to i owszem, ale cena tych kaspułek, to chyba jakieś niepoorozumienie :). choc jakby podliczyc koszt fajnego ekspresu z młynkiem, to jednak nie wiem co lepsze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: kasiu 16.12.10, 11:44 > sa ekspres cisnieniowe 15 barowe duzo tansze. Zgadza się, całkiem porządny ekspresik można kupić za niewielkie pieniadze. > pilnuj np w discounterach typu lidl czy w media markt i innym saturnie urzadzen > w cenie do 200 zl. niech maja 15 barow, reszta ganz pomada. Czy ja wiem, na caffe prego piszą, że jednak nie ganz pomada - są maszyny lepsze i gorsze - chodzi zarówno o jakość kawy jak i sposób wykonania ekspresu, który przekłada się na bezawaryjność i komfort obsługi. > widze w sieci fajnego zelmera ponizej 300zl, nawet z termoblokiem, wiec moze co > s takiego? Ja bym proponowała raczej Rowentę Adagio - najlepszy ekspres na półce tanich maszyn. Niestety, nie jest już chyba dostępny w sklepach, ale warto zapolować na allegro - widziałam wczoraj ofertę sprzedaży praktycznie nowego takiego ekspresu (prezent ślubny) plus kilka używanych. No i oczywiście warto poczytać forum caffe prego, albo i popytać się tam o ekspres - jest szansa, że uzyskasz cenniejsze informacje niż tu od nas (bo nie wszyscy jednak jesteśmy tak poważnymi kawoszami jak tamci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: kasiu 16.12.10, 12:27 oczywiscie do wykonania espresso nie jest ganz pomada. do kawy jak ja opisalam jest. praktycznie kazdy ekspres cisnieniowy bedzie mial lepsze parametry od maszyny na kapsulki(oprocz maszyny nespresso), a nawet jesi nie, duzej roznicy w koncowej jakosci napoju nie bedzie. znaczy bedzie na plus, bo zaparzymy kawe z lepszego surowca. jesli osoba, ktora zalozyla watek pytalaby sie o dobry ekspres cisnieniowy, bylaby to inna bajka. ja tylko podsuwam alternatywe urzadzenia na kapsulki w mniej wiecej podobnym przedziale cenowym badz tanszego. do tego celu ekspres zelmera nada sie imho swietnie. przygotowanie dobrego espresso to juz wyszsza szkola jazdy wymagajaca innego sprzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: kasiu 16.12.10, 14:31 No tak, jasne że masz rację, tylko Zelmery podobno są awaryjne i strrrasznie głośne, a Rowenta jednak ma renomę maszyny dobrej i długowiecznej (a i espresso ponoć z niej wychodzi całkiem przyzwoite - nie wiem, nie piłam, powtarzam jedynie plotki z caffeprego). Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: kasiu 16.12.10, 16:05 ciotka ma w polsce zelmera. ma go na razie trzeci rok i z tego co wiem dziala bez zarzutu. mysmy sami miel pod koniec lat 70tych wielka kobyle - kolbowy ekspres cisnieniowy tejze firmy roibiony pewnikiem na eksport do krajow zgnilego zachodu. dzialal ze 20 lat. wlasciwie pewnie dzialalby do dzisiaj gdyby go odkamieniac i zmieniac uszczelki. a ze glosny, coz.... przez 20 sekund (bo gora tyle potrzeba na 2 filizanki) czlowiek przezyje troche halasu, bez przesady :) Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: ekspres ciśnieniowy na kapsułki, warto? 15.12.10, 14:45 Nie warto kupowac jakiegokolwiek ekspresu na kapsulki, nawet Lavazza, a juz tym bardziej Tchibo, Dolce Gusto i tym podobnych. Kawa jest bardzo sztuczna w smaku, jestes uzalezniona od jednego producenta, ktory na dodatek w kazdej chwili moze wycofac kapsulki z rynku (tak jak w blizszej lub dalszej przyszlosci chce sie wycofac Lavazza). Nie masz mozliwosci probowania wielu kaw roznych producentow. Nie wspominajac o tym, ze Tchibo, a juz zwlaszcza Dolce Gusto z definicji nie sa dobra kawa, tylko plastikowym, komercyjnym produktem. Nic nie zastapi manualnego ekspresu cisnieniowego. Saeco, DeLonghi, Bialetti dostaniesz chyba wszedzie i sa niezle jak na produkty komercyjne. Zdecydowanie polecam La Pavoni, San Marco, Gaggia, chociaz nie wiem, czy mozna je kupic w Polsce, skoro czesto we Wloszech sa problemy. No i cena inna, Pavoni i San Marco to wydatek 500-1000 euro, Gaggia powyzej 150-200 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f IMO warto, mamy od 3 lat nespresso i powiem tylko, 15.12.10, 14:55 ze nie ma na miescie lepszej kawy niz u mnie w odmu. O cenie kawy nie wpsomne, bo tanszej o takiej jakosci w ogole nie ma:-) Pewnie, ze wolalbym maszyne za 1000 euro obudowan abarem woklo:-) ale tak - nie potrafie juz pic zadnej kawy na miescie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: IMO warto, mamy od 3 lat nespresso i powiem t IP: 178.73.51.* 15.12.10, 15:27 spojrzałam na te nespresso i pierwsze co mi się otworzyło to www.spryciarze.pl/zobacz/jak-oszczedzac-na-wkladach-do-ekspresu-do-kawy-nespresso podejrzewam,że jakość tych ekspresów jest lepsza niż tchibo Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f :-) znam znam :-) Ale przyznam, ze oni firmowo 15.12.10, 15:39 musza nabijac jakos mocniej te swoje naboje niz my damy rade po partyzancku, bo wlasna kawa z naboju jest ok, ale czesto nalezy podwojna dawke zrobic. Maszyna jest super - ma super cisnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: IMO warto, mamy od 3 lat nespresso i powiem t 15.12.10, 15:43 nespresso jakoscia bije na glowe wszystkie inne systemy kapsulkowe. oprocz tego jest duzy wybor gatunkow kawy. po epizodzie z tchibo rodzina rowniez zdecydowala sie na to rozwiazanie i b. sobie chwali. co do dolce gusto, chyba nie ma bardziej "plastikowej" kawy, ale jak widac ma ona swoich zwolennikow. zalezy to od tego czego oczekujemy od kawy, poza tym nie kazdy musi byc jej zatwardzialym koneserem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: IMO warto, mamy od 3 lat nespresso i powiem t 16.12.10, 15:30 Miałam napisać o nespresso :) też sobie chwalimy, i "sprzedajemy" dalej. Latte czy inną kawę kombinowaną, można zawsze sobie zrobić. A możliwość wybrania ulubionego gatunku, smaku, kwasowości - bezcenna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123cathy Re: IMO warto, mamy od 3 lat nespresso i powiem t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 11:13 zgadzam się,moja znajoma ma nespresso-pyszna, aromatyczna, mocna kawa z pianką próbowalam tchibo na degustacji w sklepie- nie ma porównania do tej z nespresso, (w skali to jak 10;1) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: ekspres ciśnieniowy na kapsułki, warto? 16.12.10, 12:00 no wlasnie kto zna moj smak, w swoich latach kupowalam wszystko co najnowsze, tak samo robi kazdy jak ma mozliwosc dzisiaj, kazdy produkt byl wspanialy, ale z wiekiem stwierdzilam gdzie byl wtedy moj rozum, ale to jest normalne bo kazdy chce korzystac z nowosci, moj najnowszy expres w piwnicy, pije ja bardzo zadko wiec robie sobie taka(stara) zalewam ja w szklance i ciesze sie ze tak ladnie pachnie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: crises IP: 178.73.51.* 16.12.10, 11:00 "...że istnieją inne sposoby wypróbowania danej kawy niż nabycie ekspresu." jasne! pod warunkiem,że mieszka się w mieście gdzie jest sklep Tchibo, bo sklep internetowy jeszcze nie prowadzi wirtualnej degustacji kawy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty nie warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 12:01 za te pieniądze kup ładną rzecz(obrazek,małą rzeżbę,witrażyk) do domu,a kawę rób z kawy i wrzątku. forum.gazeta.pl/forum/w,77,119201170,119242483,prawda_w_oczy_lub_kij_w_mrowisko.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: nie warto 16.12.10, 12:25 Sadze, ze gorszej jakosci kawy, dostepne w handlu detalicznym Europy, mozna w miare smacznie zrobic jednak tylko w jakims urzadzeniu ekspresopodobnym lub ekspresie, ktory parzy w sposob maskujacy ich wady i wydobywajacy zalety.. I Arabiatko nad ogniskiem z krowich plackow nic specjalnego z nich nie wycisnie. Kwestia gatunkow, swiezosci, palenia itp. Przerabiam teraz cos zblizonego z herbata - parze juz gatunki, ktore maja smak i aromat po dziesieciu parzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna a moze poczytaj sobie? 16.12.10, 13:00 nie pamietam czy kawowy pisal na temat Tchibo, ale tu jest kilka watkow o sprzecie do kawy: kawowy.blogspot.com/search/label/sprz%C4%99t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: a moze poczytaj sobie? IP: 178.73.51.* 16.12.10, 15:00 bardzo fajny blog, poczytam....:) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: a moze poczytaj sobie? 16.12.10, 16:24 www.caffeprego.pl/ Na forum duzo o ekspresach roznego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś