Dodaj do ulubionych

problem z parowarem Tefal

17.12.10, 10:08
Od 2 miesięcy użytkuję parowar Tefal Ultra Compact i jestem zawiedziona. Owszem, wszystkie warzywa są smaczniejsze niż z garnka, ale urządzenie to - szczególnie przy dłuższym gotowaniu - wypuszcza na zewnątrz duże ilości pary, która potem spływa po szafkach i kafelkach. Razem z parą wydostają się zapachy, które roznoszą się po całym domu. Właściwie uniemozliwia mi to dalsze korzystanie z parowaru, bo boję się zawilgocenia kuchni.
Napiszcie mi, proszę, czy to normalne? Czy każdy parowar tak działa? (z tego co widzę, to chyba kazdy parowar ma otwory w pokrywie). Czy może nikomu to nie przeszkadza, tylko ja jestem przewrażliwiona?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: problem z parowarem Tefal 17.12.10, 10:11
      Moim zdaniem czesto prostsze znaczy lepsze. W tym przypadku jestem za nakladkami na garnek: maly wydatek, a funkcje spelniaja. Mam gdzies schowany parowar innej firmy: czas przeznaczny na jego mycie / mial 3 pietra / sprawill, ze odstawilam go do lamusa.
    • Gość: yśty za późno na żale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 10:58
      bo odradzamy parowary,ale tu jest inny problem. Najprawdopodobniej za mocno podgrzewasz wodę i tej pary wytwarza się za dużo. Druga,ważniejsza sprawa- masz złą wentylację w kuchni. Albo sobie odpuśc parowanie w mrozy,albo otwieraj okna i rób przepływ powietrza przez kuchnię podczas parowania. Za chwilę będziesz miała grzyba na ścianach
      • the_kami Re: za późno na żale 21.12.10, 12:01
        Gość portalu: yśty napisał(a):

> bo odradzamy parowary,

A czemu, że spytam z ciekawości?
        • linn_linn Re: za późno na żale 21.12.10, 12:13
          Glownie dlatego, ze ten sam rezultat / a nawet lepszy / mozna osiagnac tansza i prostsza metoda. Mnie po probach najlepiej sprawdza sie wkladka do garnka do gotowania makaronu: jeszcze lepiej niz nakladka na garnek typu rozkladany "kwiatek".
          Tak wyglada:
          Byla kiedys promocja, sprzedawano oddzielnie garnek, wkladke i pokrywke: kupilam tylko sama wkladke "z dziurami".
    • nicopass Re: problem z parowarem Tefal 17.12.10, 21:39
      floraaa napisała:

> Od 2 miesięcy użytkuję parowar Tefal Ultra Compact i jestem zawiedziona. Owszem
      > , wszystkie warzywa są smaczniejsze niż z garnka, ale urządzenie to - szczególn
      > ie przy dłuższym gotowaniu - wypuszcza na zewnątrz duże ilości pary, która pote
      > m spływa po szafkach i kafelkach. Razem z parą wydostają się zapachy, które roz
      > noszą się po całym domu. Właściwie uniemozliwia mi to dalsze korzystanie z paro
      > waru, bo boję się zawilgocenia kuchni.
      > Napiszcie mi, proszę, czy to normalne? Czy każdy parowar tak działa? (z tego co
      > widzę, to chyba kazdy parowar ma otwory w pokrywie). Czy może nikomu to nie pr
      > zeszkadza, tylko ja jestem przewrażliwiona?

nie obraź się, ale jesteś kolejną osobą, za którą myśli reklama i marketingowcy tefala. Po jaką cholerę kupować takie urządzenia. Gotowanie na parze to po prostu podgrzana woda. I nikt nie wymyśli innego sposobu, by powstawała para, niż gotowanie wody. Do tego jakaś obudowa, ładna nazwa, ładny kształt, reklama w TV i produkt warty 20 zł w produkcji kosztuje w sklepie kilka stówek.
      To jest dokładnie tak jak z maszynkami do pieczenia chleba. Ostatnio widziałem taką, co to ma nawet 12 programów. A co te programy mogą robić? To samo, co porządny piekarnik: manipulować temperaturą, termoobiegiem i włączaniem/wyłączaniem dolnych lub górnych grzałek.
      Ludzie nie zagracajcie sobie kuchni takimi badziewiami. Zamiast szajsowatego sprzętu, lepiej są porządne jedzenie kupić. Drogie, luksusowe, takie na które nie można pozwolić sobie codziennie. Warto pomyśleć, ile za cenę takiego klamota by było polędwicy z tuńczyka, świeżego miecznika, muli, hiszpańskiej szynki, albo piniowych orzechów.
      • linn_linn Re: problem z parowarem Tefal 17.12.10, 23:12
        Mozesz podac marke piekarnika, ktory radzi sobie z wyrabianiem ciasta drozdzowego? Jak wiadomo, to wlasnie jest glowna zaleta maszyn do pieczenia: wyrabiaja ciasto i kontroluja proces jego rosniecia / w dodatku "sie nie brudza". Samo pieczenie bawi na poczatku, potem ma juz mniejsze znaczenie. Maszyna jednak swietnie wprowadza w swiat pieczenia chleba & Co.
        Jesli chodzi o kupowanie dobrych produktow za zaoszczedzone pieniadze, to hiszpanska szynka / z calym szacunkiem dla produktu / chleba, bulek, ciasta drozdzowego itp. raczej nie zastapi.
        • nicopass Re: problem z parowarem Tefal 18.12.10, 00:29
          linn_linn napisała:

> Mozesz podac marke piekarnika, ktory radzi sobie z wyrabianiem ciasta drozdzowe
          > go? Jak wiadomo, to wlasnie jest glowna zaleta maszyn do pieczenia: wyrabiaja c
          > iasto i kontroluja proces jego rosniecia / w dodatku "sie nie brudza". Samo pie
          > czenie bawi na poczatku, potem ma juz mniejsze znaczenie. Maszyna jednak swietn
          > ie wprowadza w swiat pieczenia chleba & Co.
          Zwykła Amica. A widziałaś kiedyś u piekarzy jakieś maszynki do pieczenia chleba? Bo ja nie. Mają zwykłe piece na gaz. Poza tym, ciasto drożdżowe wyrabiam ręką i jeszcze się nie zdarzyło, bym mając dobre składniki, upiekł syf.

> Jesli chodzi o kupowanie dobrych produktow za zaoszczedzone pieniadze, to hiszp
          > anska szynka / z calym szacunkiem dla produktu / chleba, bulek, ciasta drozdzow
          > ego itp. raczej nie zastapi.
          To była przenośnia, wskazanie, że można lepsze rzeczy kupić, niż graty :-) W tej sytuacji zamiast szynki za oszczędności proponuję kupować ekologiczną mąkę po 7 zł za kilogram, zamiast zwykłej po 1,5 zł :-)
          • linn_linn Re: problem z parowarem Tefal 18.12.10, 08:40
            To nie jest odpowiedz na pytanie. Ja na odmierzanie skladnikow i wyrabianie ciasta chce poswiecic najwyzej 1 minute. W przeciwnym wypadku w ogole bym nie piekla. Dobzry piekarze maja przede wszyskim piece opalane drewnem i, jesli kupuje pieczywo, to tylko z takiego pieca / bardzi rzadko /. Po reka nie wyrabiaja, a maja specjalne maszyny.
            Byla to przenosnia, ale niezbyt przokunujaca. Maszyna do pieczenia chleba kosztuje / przynajmniej tu, gdzie mieszkam / od 38 euro w gore i moim zdaniem jest to jeden z lepszych zakupow kuchennych / po lodowce i piekarniku /.
      • Gość: Ania Re: problem z parowarem Tefal IP: *.220.122.136.dsl.dynamic.eranet.pl 21.12.10, 13:16
        Teoretycznie masz rację, ale ile musiałabym mieć garnków z nakładką, żeby ugotować obiad dla całej rodziny?
        Ja wstawiam na pierwsze piętro rybę, na drugie pokrojone ziemniaki, na trzecie marchewkę, brokuły lub fasolkę, i mam obiad dla 4 osób w 20 minut. Do tego potrzebowałabym co najmniej 3 garnków z nakładkami, a nie każda ryba zmieści się w garnku. Czasami wlewam też do pojemnika wodę pół na pół z winem.
        Co do parowania, to niestety parowary rzeczywiście wytwarzają dużo pary. Ja mam w kuchni dwa okna, więc po prostu robię przeciąg. Można ewentualnie spróbować postawić parowar pod wyciągiem kuchennym, jeśli się da.
        • linn_linn Re: problem z parowarem Tefal 21.12.10, 14:46
          Ja akurat nie gotuje wszystkiego na parze, wiec mi nie przeszkadza. Przy wiekszych z kolei ilosciach parowar i tak nie wystarcza, a ryba to juz oddzielny problem / a jesli nie zmiesci sie w garnku, to w parowarze czesto tez nie/.
    • floraaa Re: problem z parowarem Tefal 21.12.10, 10:47
      dziekuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie
      • Gość: ula Re: problem z parowarem Tefal IP: *.cdma.centertel.pl 24.02.15, 21:37
        ja przygotowując jedzenie w parowarze firmy tefal mam dokładnie ten sam problem. Również wytwarza dużą ilość pary również stawiałam parowar pod okapem i ledwo sobie radził (okap ma bardzo dobry wyciąg) . Dlatego zastanawiam się nad szybkowarem z funkcją parowaru.
        • budzik11 Re: problem z parowarem Tefal 24.02.15, 22:28
          A jak inaczej wyobrażasz sobie parowanie czegokolwiek bez pary? Akurat tefal ma tylko 2 małe dziurki w pokrywie, o ile nie otwiera się jej w trakcie parowania, to większość pary pozostaje w urządzeniu (grzałka włącza się co jakiś czas, nie grzeje non-stop i nie tworzy pary non-stop). Ja mam w domu bardzo sucho i akurat mnie para nie przeszkadza, wręcz przeciwnie.
        • Gość: x Re: problem z parowarem Tefal IP: *.178.000.pools.vodafone-ip.de 25.02.15, 11:11
          szybkowar trendy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka