Dodaj do ulubionych

krokant czekoladowy

22.12.10, 08:53
Dziewczyny, szukam wszędzie... Chodzi mi o przepis na coś w rodzaju krokantu czekoladowego. Jadłam we Francji tort "trzy czekolady" z taką cieniutką, delikatną, chrupiacą warstwą, w Polsce trafiłam na coś takiego w ciastku czekoladowym cukierni Krakowskie Wypieki. Jestem przekonana, że nie ma w tym orzechów... Wiecie o co mi chodzi? Czy ktoś wie jak to się robi albo gdzie to zdobyć? Z góry dzięki za podpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • ladyjm Re: krokant czekoladowy 22.12.10, 11:54
      nie znam takiego przepisu ale tez teraz jestem nim bardzo zainteresowana :)
    • bene_gesserit Re: krokant czekoladowy 22.12.10, 11:58
      Wiecie, o co chodzi, ale jest to produkt dostepny jedynie w hurtowniach cukierniczych. To znaczy ten, ktory nawet w wilgotnym ciescie nie przestanie chrupac. Ew. mozesz sprawdzic, czy to nie jest to. O ile mnie pamiec nie myli, cos takiego kiedys w Polsce sprzedawal Barry Calebaut pod marką luijckx, ale na ich stronie nic takiego nie widzialam. Moze zadzwon do nich i ich pomęcz, jesli to takie wazne?
      • Gość: mamazboja Re: krokant czekoladowy IP: 62.89.110.* 23.12.10, 09:34
        dokładnie o to mi chodzi, taka właśnie warstwa, cieniutka, która nie wilgotnieje pomiędzy masami czekoladowymi. Będę szukać w hurtowniach cukierniczych, dzięki za pomoc!
        • linn_linn Re: krokant czekoladowy 23.12.10, 14:10
          Jesli calosc robiona jest na zimno, to w domowej Viennetce jest taka warstwa:
          provarepergustare.blogspot.com/2010/06/viennetta-dal-cuore-croccante.html
          trzeba stopic czkolade, rozsmarowac na arkuszu folii aluminiwoej, a potem zamrozic.
    • linn_linn Re: krokant czekoladowy 22.12.10, 12:02
      to ma byc czesc innego ciasta? Wlosi uwielbiaja takie smakolyki, ale sa one czesto robione oddzielnie.
      Np. korkant czekoladowo-migdalowy:
      dolcienonsolo.myblog.it/archive/2007/11/11/croccante-al-cioccolato-e-mandorle.html
    • Gość: aqua48 Re: krokant czekoladowy IP: 77.236.25.* 22.12.10, 15:51
      A na jakim ciachu to było, patrzyłam dzisiaj z ciekawości ale na wszystkich mieli tylko wiórki czekoladowe, oprócz ziemniaczków, no ale one chyba w orzechach obtaczane?
      • Gość: mamzboja Re: krokant czekoladowy IP: 62.89.110.* 23.12.10, 10:30
        to nie buło NA ciachu, tylko W ciachu :) Pomiędzy warstwami czekoladowymi, taka cieniutka warstwa chrupiącego ciasta, inaczej nie umiem sprecyzować... Taką mam fobię już :)
        • Gość: pies-li-kot Re: krokant czekoladowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 13:02
          Z wczorajszego szperania w necie zapamiętałam, że pyszne ciastka grylażowe są w Krakowie na Starowiślnej, u Cichowskich - a już ileś lat temu, ktoś tu , na FK, je zachwałał - może będziesz miała okazję spróbwać/zdobyć?
          Stosunkowo często torty pod nazwą Royal mają warstwę grylażu.
    • Gość: pies-li-kot Re: krokant czekoladowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 16:45
      Może to grylaż? Pasuje mi z opisu.
      Uwielbiam, ale sama nigdy nie odważyłam się robić - kiedyś szukałam przepisu i coś wyskoczyło.
      W niektórych cukierniach są sprzedawane torty grylażowe.
      • linn_linn Re: krokant czekoladowy 22.12.10, 20:52
        Tort grylazowy mamy tu:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58856248,59467413,0,2.html?v=2
        To chyba jednak nie to samo co krokant. Tu jest ryzowo-czekoladowy:
        www.przydasiownia.pl/posypka-krokant-ryzowo-czekoladowy-100-g-cat-61-id-602.aspx
        Problem w tym, ze czekolady w nim ani widu...
        • Gość: pies-li-kot Re: krokant czekoladowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 22:55
          No właśnie, to mi grylażu kompletnie nie przypomina.
          Torty z cukierni mają warstwę chrupiącej masy czekoladowo-karmelowej (? - nie potrafię opisać) o grubości papieru, coś co jest bardzo odległe od cukierków raczków, ale trochę w tym stylu.
          Przejrzałam kilka stron w googlach i dochodzę do wniosku, że metodą domową trudno coś takiego wykombinować. I pod grylaż podciąga się "wytwory" nie mające nic wspólnego z prawdziwym. A próbowałam tortów grylażowych z kilku cukierni.
          • Gość: aqua48 Re: krokant czekoladowy IP: 77.236.25.* 23.12.10, 14:56
            Najlepsze zawsze były małe babeczki grylażowe w cukierni przy Długiej, u wylotu ul Filipa, chyba ciągle je mają na wagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka