mhr-cs 26.12.10, 11:02 czy to sa typowe plskie dodatki do salatek, zapomnialam o kukurydzy czy jakas swiatowa polska moda? to ciekawosc, bo tego z domu nie znalam(40lat) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: groszek,jajko,ogorek 26.12.10, 11:08 Tak z ciekawości, właściwie o co pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: groszek,jajko,ogorek 26.12.10, 16:37 Tak, mhr, kukurydze dodają niektorzy, ale dopiero od 20 lat, bo od 20 lat jest w sklepach w puszkach. Imo potwornie to psuje smak salatki, bo kukurydza jest bardzo slodka. O wiele bardziej pasuje tam kwasne jablko. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: groszek,jajko,ogorek 26.12.10, 16:38 od najmlodszych lat mojego zycia zawsze w typowej salatce jarzynowej byl i groszek i ogorek kiszony jajko niekoniecznie kukurydza jakotaka , puszkowa, do salatek pojawila sie w latach 90tych,w raz z wyrastajacymi wszedzie barami salatkowymi, ktorych teraz juz znacznie mniej Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: groszek,jajko,ogorek 26.12.10, 19:18 salatka warzywna z majonezem to taka polska tradycja swiecka od jakiegos czasu nazywana tradycyjna :) znalezc w niej mozesz wszystkie wymienione przez siebie dodatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: groszek,jajko,ogorek IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 20:35 "salatka warzywna z majonezem to taka polska tradycja swiecka", przyznam, że nie za bardzo rozumiem tą świeckość, a ma być "święta"? Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: groszek,jajko,ogorek 26.12.10, 23:45 to taki moj osobisty opis, bo widze,ze pojawia sie na wigilii Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: groszek,jajko,ogorek 26.12.10, 23:45 mialam na mysli - swiecka, a nie swiateczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y Re: groszek,jajko,ogorek IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.10, 16:53 Nie rozumiem co ma świeckość do sałatki. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 18:59 a porownania i parabole poetyckie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 09:07 izabelski napisała: > salatka warzywna z majonezem to taka polska tradycja swiecka > od jakiegos czasu nazywana tradycyjna :) > znalezc w niej mozesz wszystkie wymienione przez siebie dodatki W początku lat 60, gdy po raz pierwszy ją zjadłam ( w restauracji) nazywała się sałatką włoską i nie miała nic wspólnego z tradycją. Była bez kukurydzy. Kiedy pojawiła się kukurydza, nie pamiętam dokładnie, w każdym razie ja kukurydzianych nie jadam. A zapomniałabym dodać, że u mnie w domu też pojawiła się jako tradycyjne danie wigilijne, ale kiedy? Przypuszczam, że mogło to się stać gdzieś tak w końcu lat 70., czyli dla większości forumowiczów prehistoria i tradycja stara jak świat. Odpowiedz Link Zgłoś
maddalena81 Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 18:06 a we Woszech nazwyana jest 'insalata russa' :) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: groszek,jajko,ogorek 26.12.10, 20:30 Ja tam celowo o kukurydzy w salatce zapominam ;) Wole bez :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: groszek,jajko,ogorek IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 21:25 Dla mnie tak:) Dla mnie to podstawa sałatki warzywnej, plus jeszcze grzybki marynowane i por:) Warzywa korzeniowe, które są podstawą tradycyjnej sałatki warzywnej, dla mnie mogłyby nie istnieć, więc w mojej sałatce warzywnej występują tylko jako drugorzędny dodatek. Zazwyczaj dodaje odrobine gotowanej marchewki dla zachowania pozorów, a selera i korzen pietruszki calkiem sobie odpuszczam:) Za to natka pietruszki w dużych ilościach:) A tak na prawdę to przyznaję - wystarczy mi zielony groszek z majonezem (nic na to nie poradzę że kocham to połączenie) a reszta to tylko dodatki dla zachowania pozorów że to sałatka warzywna :))))))))))))))))))) p.s. a kukurydza to tylko gotowna/grillowana w kolbach jak dla mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: groszek,jajko,ogorek 27.12.10, 09:17 Co kto lubi. Ja sałatkę robię z marchewek, pietruszek, kiszonych ogórków i jabłek. Taką najbardziej lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: groszek,jajko,ogorek IP: 77.236.25.* 27.12.10, 09:30 Ja tradycyjną z ziemniaków, selera, marchewki, korzenia oraz natki pietruszki, cebuli, groszku, ogórka kiszonego, jabłka. Jajko może być, ale nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: groszek,jajko,ogorek 27.12.10, 12:44 Nasza wygląda tak jak aqua48 napisała, nie ma tylko natki, a jest jajko. :) Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 09:37 Sałatka warzywna z jajkiem, groszkiem, ogórkiem (konserwowy lub kiszony), szynką, majonezem i innymi gotowanymi warzywami (marchewka, ziemniaki...) towarzyszyła mi od dziecka. Pojawiały się na każdej rodzinno-towarzyskiej imprezie, czy to w knajpie czy w domu. Różniły się detalami i tym jak były ozdobione. To było honorem każdej pani domu by jak najładniej ją podać; a więc jakieś kwiatki, różyczki z rzodkiewek czy pomidora, do tego listki z zieleniny itd. ;) Kukurydza? Nigdy. Kukurydza pojawiła się w innych sałatkach (przede wszystkim kurczak, kukurydza, ananas, majonez) jak się pojawiła kukurydza w sklepach. Był na nią boom, sama się zajadałam. Ale w tradycyjnej sałatce jej nie widywałam. I nie widuję jej od wielu, wielu lat w żadnych sałatkach. W ogóle jej nie widuję na polskich stołach. Odpowiedź: kukurydza nie jest typowym polskim dodatkiem, reszta tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 12:57 Do sałatki jarzynowej kukurydzy nie daję. Dodaje szczypiorek, rzodkiewkę, winne jabłko, pora bo wzbogacają smak i sałatka jest bardziej "ostra". Kukurydza owszem pojawia się ale w innych sałatkach, delikatniejszych, bardziej na słodko Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 17:29 Kukurydza z pieczarkami, jajkiem, ogórkiem i chyba cebulką. Dawniej uwielbiałam taką sałatkę, a teraz nawet nie pamiętam, czy ta cebula rzeczywiście tam była. Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 17:33 Tyle o tej kukurydzy, że chyba zaraz pójdę sobie kupić puszkę i zjem jak za dawnych czasów z majonezem. :D Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: groszek,jajko,ogorek 29.12.10, 07:47 a ja nie lubie groszku i daje do salatki jarzynowej wlasnie kukurydze. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 18:21 mhr-cs napisała: > czy to sa typowe plskie dodatki > do salatek, > zapomnialam o kukurydzy > czy jakas swiatowa polska moda? > to ciekawosc, > bo tego z domu nie znalam(40lat) > > a gdzie twoj dom byl?Co znali w twoim domu ? Chetnie posluchamy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 18:30 Z obliczeń możliwe jest, że mhr wyemigrowała w 1968 roku - wspomina, że jest 40 ok. lat poza Polską, dodatkowo ma słabe obeznanie w polskiej tradycji i kulturze. To były bardzo ciężkie czasy i wielu wygnanych, wyrzuconych i wypędzonych w okolicach roku 1968 raczej nie ma ochoty na interesowanie się polskimi tradycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 18:47 a mnie pewne wypowiedzi mhr przypominaja do zludzenia tralalumpka ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: groszek,jajko,ogorek 28.12.10, 19:03 nie znam historii przetwostwa w Polsce, ale nei sadze,zeby taka salatka warzywna byla w menu (ale moze sie myle) pod strzechy trafila jak zaczeto produkowac groszek konserwowy nie mam pojecia w ktorym roku oczywiscie, ze cos co pojawia sie na stole od lat 40 czy 50 moze byc nazywane tradycyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: groszek,jajko,ogorek IP: 77.236.25.* 28.12.10, 23:06 Myślę, że przed masową produkcją groszku konserwowego nasze babki w sezonie pakowały go do słojów wecka, a jeszcze wcześniej zwykłych uszczelnianych parafiną i tym starym sposobem miały pod ręką w razie potrzeby. Zanim zaczęto produkować i sprzedawać ketchup moja babcia sama go robiła w domu pod nazwą "musztarda z pomidorów". I było to dawniej niż 50 lat temu, zapewniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: groszek,jajko,ogorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 00:35 Pamiętam, że przed ową erą groszkową moja mama dodawala do salatki jarzynowej gotowaną drobną białą fasolkę. Czasami nawet, gdy ta drobna fasolka nie była zbyt drobna, mama zatrudniała mnie i siostrę do przepoławiania ziaren fasoli. A sałatka z fasolką była świetna... Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: groszek,jajko,ogorek 29.12.10, 03:15 prawda - pamietam fasole w salatce ale wtedy jej nei lubilam Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: groszek,jajko,ogorek 29.12.10, 03:14 mysle, ze to byly babki tej mniejszosci, 5% spoleczenstwa, mieszkajace w dworkach lub moze mieszczanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: groszek,jajko,ogorek IP: 77.236.25.* 29.12.10, 09:50 Dawniej kobiety musiały być zapobiegliwe, zwłaszcza, że miały do wykarmienia dużo większe rodziny niż teraz, relatywnie mniej czasu, bo każda czynność domowa zajmowała go masę (pranie, prasowanie, naprawa odzieży to były zajęcia na całe dni) a przygotowywanie przetworów z czego tylko się dało, na zimę i wiosnę było koniecznością. Nie tylko w dworkach, gdzie od tego była służba, ale przede wszystkim w przeciętnie żyjących rodzinach, gdzie kobiecie mogła pomagać tylko matka, siostry, czy córki. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: groszek,jajko,ogorek 29.12.10, 13:26 Znów się zgodzę z aquą48. Moja mama też potwierdza produkcję domowego keczupu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: groszek,jajko,ogorek IP: 91.194.199.* 29.12.10, 14:29 Przepytałam mamę na okoliczność tej sałatki. Dawno temu (w jej domu) składała się z ziemniaków, marchewki, pietruszki (ale tylko do smaku), zielonego groszku, jajek, ogórków kiszonych, cebuli lub szczypiorku, kwaskowego jabłka i majonezu. Gotowy majonez istniał tak długo jak mama sięga pamięcią. No, chyba, że akurat w sklepach nie było, wtedy robiło się w domach. Zielony groszek istniał chyba od zawsze. Zimą kupowało sie suszony (tak jak teraz fasolę), moczyło się go i gotowało. Długo się gotowało, bo w lekko zakwaszonej wodzie, żeby koloru nie stracił. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: groszek,jajko,ogorek 29.12.10, 15:02 ewa to widzisz roznice wiekowa, u mnie bylo zawsze: marchewka,pietruszka(korzen) seler,ziemniak razem gotowane ale nigdy nie obrane, potem wszystko w kosteczke(pol cm) dodatkami byla cebula,ogorek kwaszony, jablko, z tego robilo sie salatki -warzywna -ziemniaczano-warzywna -z fasoka perlowa albo sledzikiem majonez zawsze swoj(do dzisiaj), lepszej nie spotkalam Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: groszek,jajko,ogorek 29.12.10, 17:23 moja mama też robi sałatkę z marchewki, selera, pietruszki, cebuli, jabłka i kiszonych ogórków (to chyba wszystko, co do ziemniaka nie jestem pewna) plus oczywiście majonez. nigdy nie dodawała tam ani groszku ani fasolki. jej siostra za to dodaje groszek. a moja teściowa czerwoną fasolę. wiek podobny : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daaaaaaaaaaaa Re: groszek,jajko,ogorek IP: 212.160.148.* 29.12.10, 16:41 moj dom ma mniej lat niz twoj (30) ale zawsze jajko, groszek i ogorek Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: groszek,jajko,ogorek 29.12.10, 16:59 Gość portalu: daaaaaaaaaaaa napisał(a): > moj dom ma mniej lat niz twoj (30) ale zawsze jajko, groszek i ogorek no to o czym piszesz, nowa ameryke odkryles(a)? co dom to gotowanie nic starego nie znalazlas(es) Odpowiedz Link Zgłoś