Dodaj do ulubionych

przeterminowana maka gryczana!

IP: 95.23.47.* 09.01.11, 13:54
W kraju, w ktorym mieszkam znalezienie maki gryczanej graniczy z niemozliwoscia.
Ostatnio kupilam w PL dwa kilo maki gryczanej, skorzystalam kilka razy (pyszne bliny!). Dzis zauwazylam, ze termin waznosci minal w listopadzie 2010!
Maka zawsze wydawala mi sie produktem z niedoscignionym terminem waznosci... Jak myslicie? Lepiej jej nie uzywac?
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: przeterminowana maka gryczana! 09.01.11, 13:59
      Jabym użyła, ale ja ogólnie zdrowa (puk puk) jestem a i oszczędna.
    • very.martini Re: przeterminowana maka gryczana! 09.01.11, 14:04
      ja bym użyła

16%VOL
      22%VAT
    • felinecaline Re: przeterminowana maka gryczana! 09.01.11, 14:13
      Mozesz smialo uzyc pod warunkiem, ze maka nie stechla, co latwo poznasz po zapachu i ze nie jest zakazona larwami mola (musisz przesiac).
    • Gość: marbor1 Re: przeterminowana maka gryczana! IP: 178.73.50.* 09.01.11, 14:16
      Możesz ją śmiało użyć. Ja takie produkty suche jak; mąki, kasze czy strączkowe używam do 5-6 miesięcy po terminie. Dłużej nie trzymam.
      • Gość: zuza Re: przeterminowana maka gryczana! IP: 95.23.47.* 09.01.11, 14:37
        Dzieki! Maka przesiana, zadnych robaczkow nie ma, wiec zabieram sie za robienie blinow!
        • Gość: młoda Re: przeterminowana maka gryczana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 18:28
          a może podasz swój przepisik na bliny,dziękuję
          • marbor1 Re: przeterminowana maka gryczana! 09.01.11, 20:05
            Ja znam taki przepis na bliny z książki Higiny Seheń "Kuchnia Rosyjska" wypróbowany prze zemnie.
            150 g mąki pszennej [ok.1 szklanki]
            150 g mąki gryczanej
            300 ml mleka
            20 g drożdży [daję 1 op. drożdży instant]
            2 jajka
            1 łyżeczka cukru
            1 łyżka roztopionego masła
            sól do smaku
            Połączyć mąki, dodać drożdże. Dodać mleko, żółtka, masło. Dokładnie wymieszać, dodać ubite białka i sól. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
            Smażyć na złoty kolor. Podawać z łososiem wędzonym, śmietaną i zielonym świeżym koperkiem.
            • Gość: młoda Re: przeterminowana maka gryczana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 10:15
              bardzo dziękuję za przepis,spróbuję zrobić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka