Dodaj do ulubionych

Są już młode ziemniaki.

17.01.11, 15:58
Widziałam dziś w osiedlowym sklepie i zacznę kupować. Cena rozsądna -4zł za kilogram. Mam już dosyć starych ziemniaków, są obrzydliwe. Jak nie robaczywe, to "zardzewiałe". Trzeba połowę skroić, żeby nadawały się do ugotowania. Ani względy smakowe, ani ekonomiczne nie uzasadniają kupowania starych.
Obserwuj wątek
    • gladys_g Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 15:59
      Polskie??
      • dzioucha_z_lasu Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 16:00
        Raczej cypryjskie albo marokańskie. Ja poczekam na nasze, te sprowadzane jakoś nie mają takiego smaku i często są zwiędłe
        • gladys_g Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 16:16
          eeetam, jeśli to te mieżdunarodnyje, to przez cały rok można je kupić. W sumie złe nie są, ale jakieś takie... no 'nietakie'.
        • mhr-cs Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 16:22
          dzioucha_z_lasu

przeciez napisala:

Widziałam dziś w osiedlowym sklepie i zacznę kupować
          osiedle to nie miasto?
          mimo tego chetnie bym je miala
          u nas jeszcze nie ma,
          szparagi z Peru juz sa
          ach pamietam lata 60-70te
          kiedy byly pierwsze
          ogorki i pomodory,
          wiec nic nowego,
          • dzioucha_z_lasu Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 16:25
            Jak zwykle nie rozumiem, co autorka miała na mysli stwarzając powyższy wpis. Ale to nic nowego :)
            • qubraq Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 16:57
              U nas na Osiedlu są cały rok a teraz dodatkowo pojawiły się francuskie, jasniutenkie, bardzo smaczne, chyba specjalnie myte, po 6,35 za kilo czyli troche drogo! Tamte stare "mlode" są chyba poniżej 2 zł za kilo; ale masz racje te naprawde stare polne polskie kartofle są zupełnie do kitu!
              • mhr-cs Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 17:25
                qubraq napisał:

ale masz racje te napraw
                > de stare polne polskie kartofle są zupełnie do kitu!

no nie wiem
                bo stare sa tez wspaniale,
                oczywiscie zalezy od potrawy?
                te mlode, co z nich robisz
                albo do jakich potraw podajesz?

• qubraq Re: Są już młode ziemniaki. 18.01.11, 18:28
                  mhr-cs napisała:

> no nie wiem bo stare sa tez wspaniale,
                  > oczywiscie zalezy od potrawy?

oczywiscie - na bazarku mozna reafic te stare polne całkiem jesszcze dobre i smaczne ale ja mam kłopot z dojazdem na bazrek wiec kupuje tu na osiedlu gdzie mieszkam - no i są "takie sobie"... :-/

> te mlode, co z nich robisz albo do jakich potraw podajesz?

tylko z wody - do drugiego dania; - nie chce mi sie robic jakichś wyszukanych a bardziej skomplikowanych potraw ziemniaczanych, to chyba kwestia nastroju niezbyt radosnego...
    • Gość: gość Re: Są już młode ziemniaki. IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 16:12
      Tia, polskie urosły na mrozie.
      • wadera3 Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 17:18
        Odwilż jest, więc widać rosną;) a i nawozu pod dostatkiem:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8951174,Odwilz__Psie_kupy_w_rekordowych_ilosciach.html
    • matylda1001 Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 17:22
      To przecież naturalne, że skoro młode, o tej porze roku i w Polsce, to muszą być importowane, a skąd? Bóg raczy wiedzieć, a ja dociekliwa nie jestem. Wyglądają ładnie, są równe, czyste (nie sa myte) nie widzę śladów po robakach, nie wyglądają na "zardzewiałe". Sama przyjemność. Wczoraj miałam ponad trzy kg starych. Myślałam sobie, ugotuje wszystkie. Będą na obiad a z tego, co zostanie zrobię dziś kopytka. Jak obrałam, to okazało się, że zostało tylko na wczorajszy obiad, dla trzech osób. Normalnych osób a nie dla pochłonów. Nawet względy ekonomiczne przemawiają na rzecz młodych. Jutro je kupię, ugotuje i powiem Wam jakie sa.
      ----------------------------------------------------------
      Oszołom-z-radia-maryja skłamał pisząc, że "Nasz(tfu!)Dziennik" nie prowadzi Forum.
      forum.dlapolski.pl/
      • wadera3 Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 17:31
        Ziemniaki kupowane "w sklepie" są w znakomitej większości przemysłowe, nie jadalne, czyli z przeznaczeniem na paszę.
        Takie "do jedzenia" kupuje się na rynku u sprawdzonego chłopa.
        • mhr-cs Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 17:40
          wadera3 napisała:

> Ziemniaki kupowane "w sklepie" są w znakomitej większości przemysłowe, nie jada
          > lne, czyli z przeznaczeniem na paszę.
          > Takie "do jedzenia" kupuje się na rynku u sprawdzonego chłopa.
          ,
          a jak to sprawdzic
          o tej porze roku?
        • matylda1001 Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 18:09
          wadera3 napisała:

> Ziemniaki kupowane "w sklepie" są w znakomitej większości przemysłowe, nie jadalne, czyli z przeznaczeniem na paszę. <

I gdzie tu logika? ziemniaki przeznaczone na paszę, sprzedawane w miejskich sklepach! Wiem, że tak jest ale to absurd, chyba, że mojego szanownego małżonka i dzieci mam uznać za bydlątka ;-) Oni ostatecznie zjedzą, kot zdecydowanie odmówi, więcej zwierzyny nie mam :)

>Takie "do jedzenia" kupuje się na rynku u sprawdzonego chłopa.<

A gdzie teraz na rynku znaleźć sprawdzonego chłopa, skoro to przeważnie handlarze. Jeźdzą po wsiach i skupują od kogo popadnie i co popadnie. Poza tym zimą nie kupuje sie warzyw i owoców na bazarkach, bo sa przemrożone.

• wadera3 Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 18:40
            Nic o logice nie wspominałam, takie są prawa dzisiejszego rynku.
            Hipermarket nie szuka smacznych ziemniaków, tylko tanich, a tanie to paszowe.
            U sprawdzonego "chłopa" warzywa nie są przemrożone.
            Wiem, że większość to handlarze, dlatego ja kupuję u sprawdzonego chłopa;)
            • matylda1001 Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 19:33
              wadera3 napisała:

> Nic o logice nie wspominałam, takie są prawa dzisiejszego rynku.
              Hipermarket nie szuka smacznych ziemniaków, tylko tanich, a tanie to paszowe.<

O ironio! najlepsze ziemniaki jakie kupiłam ostatnio i kojarzę gdzie, pochodziły z leclerca.

> U sprawdzonego "chłopa" warzywa nie są przemrożone. Wiem, że większość to handlarze, dlatego ja kupuję u sprawdzonego chłopa;)<

Ale jak poznać, ze "chłop" prawdziwy? Dawniej taki przyjeżdzał na bazar wozem konnym, miał na sobie gumofilce i czapkę z daszkiem, a w ręce dzierżył bat:) Teraz jak zapytasz skąd te ziemniaki, to każdy odpowiada, że sam, osobiście sadził, pielęgnował (oczywiście bez nawozu) i sam zbierał :)
              • Gość: miu Re: Są już młode ziemniaki. IP: *.fbx.proxad.net 18.01.11, 07:28
                Co wy opowadacie? W hipermarketach coraz czesciej mozna kupic swietne odmiany ziemniakow spozywczych, sprowadzane z Francji czy Niemiec. Polscy chlopi od lat uprawiaja biala, sypka Irge, ktora jest klasyczna odmiana ziemniaka pastewnego, czyli stworzona do tuczenia swin.
            • jeepwdyzlu Re: Są już młode ziemniaki. 18.01.11, 15:45
              Hipermarket nie szuka smacznych ziemniaków, tylko tanich, a tanie to paszowe.
              U sprawdzonego "chłopa" warzywa nie są przemrożone.
              Wiem, że większość to handlarze, dlatego ja kupuję u sprawdzonego chłopa;)
              --------------
              to nie jest tak
              że możesz kupować albo w hipermarkecie
              albo u chłopa
              w Piotrze i Pawle jest z 10 gatunków ziemniaków

we Wrocławiu na ryneczkach - z sześć
              młode tez są - po 12 zł za kilogram - cena z dziś - 18 styczeń
              smacznego

jeep
              • Gość: miu Re: Są już młode ziemniaki. IP: *.fbx.proxad.net 18.01.11, 18:41
                Jaki "chlop" w dzisiejszych czasach jezdzi na targ ze swoim towarem???! ZADEN. To sa posrednicy, zaopartujacy sie na gieldach rolnych, czyli w hurtowniach.
      • Gość: agniesia Re: Są już młode ziemniaki. IP: *.adsl.hansenet.de 17.01.11, 21:25
        to pewnie egipskie - teraz sie ziemniaki w piasku na pustyni hoduje
    • maki-chan Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 17:53
      najbardziej lubię młode ziemniaki z masłem i tymiankiem :)
    • bene_gesserit Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 19:10
      A u mnie - Wawa - mlode ziemniaki sa po 13-14 za kg :/
      • ania_m66 Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 20:00
        taaa, a w netto widzialam swieze truskawki po 1,29 euro za 500g. a wg zeszlotygodniowego prospektu edeki 500g bialych szparagow w peczku kosztowalo zawrotna sume ....99 centow.
        mam chociaz nadzieje, ze kupujacy te specjaly maja dosc oleju w glowie aby nie psioczyc, ze kiedys "to wszystko lepiej smakowalo" :(
        w moim bio samie naliczylam 14 (slownie czternascie) odmian ziemniakow - w tym slodkie, fioletowe i jumbo do pieczenia i nadziewania. nie sprobowalam jeszcze wszystkich sortow, ale te ktore znam uwazam za pyszne.
        aha, mlodych ziemniakow nie maja wcale. nie sadze, aby ktos sie o nie w styczniu pytal. tu powoli ludzie odkrywaja na nowo pojecie sezonowosci warzyw i owocow.
        a w polsce ziemniaki niestety nalezy kupowac od chlopa, albo przynajmniej na rynku. te ze sklepu sa przewaznie nic nie warte.
        • linn_linn Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 21:17
          "U mnie" stare ziemniaki, ale w swietnym stanie, z certyfikatem DOP z okolic Bolonii kosztuja 0,85 euro za 1 kg. 5 kg mozna chyba kupic za 3 euro. Mlode widzialam, na pewno importowane, malutkie, ale wygladem nie achecaly do kupna.
          • Gość: miu Re: Są już młode ziemniaki. IP: *.fbx.proxad.net 18.01.11, 07:36
            W Polsce kroluje ta nieszczesna Irga, ktora jest okropna w smaku i rozpada sie na papke po ugotowaniu. Dobre odmiany ziemnikakow o tej porze roku maja sie doskonale, ladnie wygladaja i sa smaczne.

Zauwazylam, ze niektorzy warszawcy handlarze sprzedaja francuska odmiane Charlotte jako mlode ziemniaki, choc jest normalna jesienna, bo jest po prostu pyszna i swietnie wyglada.
            • linn_linn Re: Są już młode ziemniaki. 18.01.11, 08:38
              We Wloszech ziemniaki dziela sie / z grubsza / na:
              biale / m.in. na purè, gnocchi, zapiekanki z ziemniakow tluczonych /
              zolte / np. do pieczenia /
              czerwone / np. do smazenia /
              mlode
              amerykanskie
              z selenem / te sa wlasnie hodowane w regionie Emilia Romagna: sa wzbogacane salami mineralnymi, zawieraja duzo potasu i selenu /

• Gość: aqua48 Re: Są już młode ziemniaki. IP: 77.236.25.* 17.01.11, 21:19
          Koło mnie właściciele prywatnych sklepów jarzynowych kupują ziemniaki od sprawdzonych dostawców, zwykle tych samych od paru lat, inaczej od natychmiast mają skargi i reklamację klientów. Jeden, z budki warzywnej mówi, że bierze ziemniaki od wujka ze wsi, bo wie, że te nie są przenawożone, ani pastewne. Dzięki temu od dawna nie miałam problemu z ziemniakami i często jemy dłużej "stare" bo są po prostu dobre. Należy wpływać na sprzedawców, żeby nie sprowadzali badziewia, a oni będą wpływać na producentów. Być może. I po stu latach będzie lepiej :)
    • matylda1001 Re: Są już młode ziemniaki. 17.01.11, 23:50
      No i kupiłam te młode ziemniaki. Okazało się, że dziś już nie kosztuję 4zł, ale 3,50 za kilogram. Jeszcze lepiej. Pochodzą z Cypru. Jutro ugotuję na obiad.
    • matylda1001 Re: Są już młode ziemniaki. 18.01.11, 20:49
      Ugotowałam, zjedliśmy z przyjemnością. Jeżeli cena się utrzyma to długo nie kupie starych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka