Dodaj do ulubionych

Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 09:47
Dzień dobry,
chcę zrobic cos s serem. zeby można było ułozyc ładnie na duzym talezu , w osobnych porcyjkach. zeby było niebanalnie , smacznie i ładnie. Z serem typu blue lub camembert/brie. Jakies owoce? Czyms polane/ posypane? Ułozone na czyms ( warzywnym, owocowym)? Dodatek czegos mięsnego? Zeby było na zimno i zeby mozna było przechowac w chłodzie do dnia nastepnego. Mam kompletną pustkę w głowie i proszę o inspirację.

Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę 19.01.11, 12:43
      Polowki albo cale suszone morele nadziewane wlasnie serem plesniowym (zmiksowanym z serkiem kremowym, doprawione odrobinka brandy, ozdobione natka i polowka pieczonego orzecha wloskiego). Pyszne.
      • Gość: alexa0000 Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 12:52
        Morele sa małe, i takie..płaskie. Mało ich uzywam, nie znam sie na nich. Moczyć je? Próbuję je sobie wyobrazic w stanie nadzianym. Ona będa jak pieczarki? Zzy raczej podluzne, jak daktyl?

Brzmi swietnie, dziękuję.
        • bene_gesserit Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę 19.01.11, 16:01
          Jesli dysponujesz takimi podsuszonymi, z kiedystam otwartej paczki, to kup lepiej nową - muszą być miękkie. Nie moczyć, bo będą obslizgle. Po prostu poloz kulkę/porcję nadzienia na pojedynczej polowce moreli i lekko splaszczajac, przyklej nadzienie do owocu, a potem udekoruj.

Odgrzebalam przepis:
          (na 24 przekąseki)
          3 lyzki serka kremowego
          3 lyzki pokruszonego sera z blekitna plesnia
          1 lyzeczka brandy (albo łyskacza)
          140g suszonych moreli, przekrojonych na pol (ok 24 szt)
          dekoracja: polowki pieczonych orzechow (w oryginale pistacje, imho zupelnie nie pasują, wloskie lepsze), listki natki
          • Gość: alexa0000 Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę IP: *.kwidzyn.mm.pl 19.01.11, 22:26
            Towar zakupiony, jutro robię. Dzięki.
    • glasscraft Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę 19.01.11, 13:44
      A moze jakas saladke z udzialem sera (np ser i gruszki - klasyk)?
      www.bbcgoodfood.com/recipes/7605/blue-cheese-and-grape-salad-with-caramelised-pecan
      www.bbcgoodfood.com/recipes/3663/chicory-bacon-and-blue-cheese
      www.bbcgoodfood.com/recipes/96619/spiced-pears-with-blue-cheese
      itp....
      P.S. Jezeli potrzebowac bedziesz tlumaczenia, to sluze.
      • Gość: alexa0000 Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 13:58
        Bardzo dziekuję za propozycje serowe. Daję radę z ang:)
    • annna_86 Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę 19.01.11, 15:14
      możesz zrobić w formie koreczków, nabić ser pleśniowy i do tego połówkę winogrona

a sałatka też jest dobra ale ją raczej trzeba robić w dniu imprezy:
      - ser lazur niebieski
      - sałata lodowa
      - orzechy włoskie (namoczyć 20 minut w goracej wodzie)
      - winogrono ciemne - pokroić w połówki
      - sos vinegrett
    • mhr-cs Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę 19.01.11, 16:14
      Gość portalu: alexa0000

czy mozna wiecej
      jak ty napisalas?
      • pluskotka Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę 19.01.11, 16:36
        Ja zachwycona byłam babeczkami na weselu kuzyna. Babeczka była z kruchego ciasta. A w środku pokrojone w drobną kosteczkę ser Brie, niebieski i ciemne winogrono. Nie pamiętam czy tak to dokładnie wyglądało, może ma ktoś dokładniejszy przepis?
    • vandikia Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę 19.01.11, 22:35
      kawałek sera i zielone winogrono na jednej wykałaczce.. prościej być nie może, a jest bardzo smacznie.. czasem im mniej, tym lepiej, polecam :)
      • Gość: alexa0000 Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę IP: *.kwidzyn.mm.pl 19.01.11, 22:50
        Ja wiem i znam, ale chciałam (cytując za pewną znaną i Tobie forowiczką ) efektu "wow";)
    • coralin Re: Cos z serem pleśniowym na zakąske/przekaskę 20.01.11, 18:22
      Też lubię najprościej i osobno wszystko poukładane.
      • pietnacha40 z gruszką 20.01.11, 18:45
        Gruszkę obrać,przekroić na pół,do wydrążonego gniazda kawałek orzecha włoskiego,na to lazur,zapiec do roztopienia sera. Jadłam u koleżanki i pokochałam :D
        Deskę serów ,to zdecydowanie wolę po niż przed.
        • Gość: aqua48 Re: z gruszką IP: *.aster.pl 20.01.11, 19:43
          Z gruszkami i serem jest wiele pysznych przepisów, ale autorka wątku chciała coś, co można zrobić i przechować do następnego dnia. Gruszki absolutnie się do tego nie nadają, świeże sczernieją, zapiekane lub gotowane skapcanieją.
          • pietnacha40 Re: z gruszką 20.01.11, 23:30
            a faktycznie :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka